زندگینامه نامزدها / اسحاق جهانگیری؛ کاندیدای دقیقه 90
شرایط دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آنقدر پیچیده شده که حتی مرد کم حاشیه سیاست، اسحاق جهانگیری را نیز به میدان کشیده است؛ البته آنقدر دیر آمد که اگر دقایقی بیشتر تعلل می کرد پشت درهای ستاد انتخابات می ماند.
جهانگیری که از مدت ها قبل همواره به عنوان یکی از کاندیداهای پوششی اصلاح طلبان برای همراهی حسن روحانی در انتخابات 29 اردیبهشت مطرح بود نهایتا چند دقیقه مانده به ساعت 18 روز شنبه، 26 فروردین تصمیم نهایی خود را گرفت و در واپسین لحظات پنجمین ( آخرین) روز ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم، نام خود را به عنوان یکی از گزینه های اصلی این رقابت ثبت کرد.
ماجرای کاندیدای پوششی هم از این قرار است که با توجه به حضور چندین کاندیدای اصولگرا که حسن روحانی را رقیب اصلی خود در انتخابات می دانند اصلاح طلبان به این نتیجه رسیدند که خوب است کاندیدای دیگری در کنار روحانی داشته باشند تا یاریگر روحانی در مقابل انتقادات مطرح شده از سوی رقبا باشد. البته معرفی کاندیدای پوششی، دلیل دیگری هم داشت و آن اینکه شاید تا روز رای گیری یعنی 29 اردیبهشت، حسن روحانی (به هر دلیلی) نتوانست در انتخابات شرکت کند از این رو جریان اصلاحات نباید تمام تخم مرغ های خود را در سبد روحانی بگذارد و خوب است در کنار او که به عنوان گزینه اصلی اصلاح طلبان معرفی شده، فرد دیگری نقش کاندیدای جایگزین را ایفا کند و نهایتا در صورت فراهم بودن همه شرایط، پیش از روز رای گیری به نفع روحانی کنار برود.
البته بر اساس اخبار منتشر شده، جهانگیری شروطی را برای حضور در این نقش مطرح کرده بوده و شاید چانه زنی درباره همین شرایط بوده که نام نویسی او در ستاد انتخابات وزارت کشور را به دقیقه 90 موکول کرد. گفته می شود یکی از خواسته های جهانگیری این بوده که اگر در نظرسنجی ها، اقبال عمومی بیشتری نسبت به حسن روحانی داشت تا پایان رقابت در عرصه بماند. اما از آنجا که اصلاح طلبان معرفی کاندیدای پوششی را منوط به موافقت حسن روحانی کرده بودند جهانگیری تا آخرین روز برای اطمینان از موافقت روحانی با حضورش در انتخابات صبر کرد. نهایتا آنطور که در خبرهای غیررسمی آمده است در روز شنبه 26 فروردین، عبدالواحد موسوی لاری و حسین مرعشی در جلسه ای با روحانی، نظر موافق او را می گیرند و بعد از آن با حضور در دفتر جهانگیری، او را از نظر رئیس جمهور مطلع می کنند و حالا اینکه جهانگیری و روحانی با چه شرایطی حاضر به حضور همزمان در رقابت های انتخاباتی شدند هر چه بود جهانگیری در دقایق پایانی ثبت نام نامزدها خود را به میدان فاطمی و ساختمان وزارت کشور رساند و نام خود را در به عنوان یکی از 1636 کاندیدایی که در این دوره ثبت نام کرده اند ثبت کرد.
معاونی که به کمک رئیس می آید
بدین ترتیب معاون اول رئیس جمهور و رئیس جمهور در صورت تایید صلاحیت از سوی شورای نگهبان، روزهای سختی را در مقابل اصولگرایان در رقابت های انتخاباتی خواهند داشت.
طی پله های ترقی
اگر فرض بگیریم که جهانگیری بتواند در انتخابات آتی پیروز شود و نام خود را به عنوان رئیس دولت دوازدهم ثبت کند فردی خواهد بود که پله های مسئولیت اجرایی را یکی یکی و تقریبا مرتب طی کرده تا به بالاترین رده اجرایی کشور برسد زیرا روندی را که طی کرده از مسئولیت در جهاد سازندگی شهرستان جیرفت و سپس جهاد سازندگی استان کرمان شروع شده و پس از دو دوره نمایندگی به استانداری و وزارت رسیده و اکنون نیز چهار سال است که در یک قدمی ریاست جمهوری یعنی معاونت اول رئیس جمهور انجام وظیفه می کند.
جهانگیری متولد سال 1336 در شهرستان سيرجان استان كرمان است.
او تحصیلات ابتدايي تا پايان متوسطه را در شهرستان محل تولد خود گذراند و در دانشگاه شهید باهنر کرمان موفق به اخذ مدرک کارشناسی در رشته فیزیک شد. او كارشناسي ارشد خود را در رشته مهندسي مديريت صنايع از دانشگاه صنعتي شريف گرفته و سپس از دانشگاه آزاد اسلامی و احد علوم تحقیقات، دكترای خود را در رشته مديريت صنايع اخذ کرد.
در مورد سوابق اجرایی او هم همانطور که اشاره شد یکی از اولین مسئولیت های او، مسئولیت جهاد سازندگي شهرستان جيرفت در سالهاي 1361 - 1359 بود و بعد از آن نیز تا سال 63 در شورای جهاد سازندگی استان کرمان عضویت داشت.
جهانگیری در دوره هاي دوم و سوم مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم شهرستان جيرفت به مجلس راه یافت و از سال 63 تا 71 در این مسئولیت حضور داشت.
وی سپس از سوی آیت الله هاشمی رفسنجانی ، رئیس جمهور وقت به عنوان استاندار اصفهان منصوب و جایگزین غلامحسین کرباسچی در این مسئولیت شد و از سال 71 تا 76 یعنی شروع دولت اصلاحات، این سمت را به عهده داشت.
با روی کار آمدن دولت اصلاحات، جهانگیری از سوی رئیس جمهور به عنوان وزير معادن و فلزات معرفی شد و از مجلس رای اعتماد گرفت و پس از ادغام وزارتخانه های معادن و فلزات و صنایع سنگین، مسئولیت وزارت صنایع و معادن را به عهده گرفت و تا زمان شروع دولت احمدی نژاد این مسئولیت را به عهده داشت.
با پیروزی احمدی نژاد در انتخابات سال 84، جهانگیری نیز همچون سایر چهره های نزدیک به آیت الله هاشمی رفسنجانی به حاشیه رفت تا اینکه دوباره در سال 92 با انتخاب شدن حسن روحانی به ریاست جمهوری، عرصه برای فعالیت جهانگیری و افرادی که با طیف هاشمی رفسنجانی، قرابت فکری داشتند فراهم شد.
بدین ترتیب جهانگیری در سال 92 از سوی روحانی به عنوان معاون اول رئیس جمهور معرفی شد و تاکنون این مسئولیت را به عهده دارد.
جهانگیری که در حال حاضر 60 سال دارد به عنوان یک چهره حزبی نیز نام خود را ثبت کرده و یکی از موسسان حزب کارگزاران سازندگی است. او همچنین مدتی قبل اعلام کرد که دیداری با رهبر معظم انقلاب داشته است و که هدف آن گفت وگو با حضرت آیت الله خامنه ای درباره اصلاح طلبان بوده است. بعد از انتشار این خبر، از جهانگیری به عنوان واسط اصلاح طلبان با نظام یاد شد.
***
زندگینامه رئیسی ، قالیباف و میرسلیم را بخوانید.
17