قنبری در گفت و گو با خبر فوری :
برخی کاندیدهای مجلس استارت تبلیغات را از یک سال قبل میزنند/ نماینده برای وعدههای خارج از وظایفش، مجبور است قانون را دور بزند
نماینده اسبق مجلس معتقد است؛ برخی کاندیدها از یک سال قبل به روشهای خاصی متوسل میشوند و استارت تبلیغات خود را میزنند، طوری که در آن یک هفته زمان قانونی آنها استراحت میکنند و نیازی به تبلیغات ندارند.
داریوش قنبری در گفت وگو با خبر فوری ، در خصوص ضرورت شفاف سازی هزینههای تبلیغات کاندیدهای مجلس اظهار داشت : فسادهایی که شیوه های انتخاباتی نمایندگان دارند، فقط تخلفات اقتصادی و منابع تامین هزینهها نیست. به نظرم مفاسدی شاید هم تراز و یا بیشتر از این هم در روش فعلی تبلیغات انتخاباتی کاندیدها وجود دارد که آسیبش متوجه کل سیستم میشود.
وی با بیان اینکه معتقدم روش فعلی قانون انتخابات روشی مناسب برای تبلیغات کاندیدها به حساب نمیآید، گفت: روش تبلیغاتی فعلی چند مشکل اساسی دارد. واقعیت این است که هزینه تبلیغات کاندیدها را نمی شود به شکل مشخصی از قبل تعیین کرد و با توجه به مناطق مختلف هزینهها متفاوت است ونمیتوان هزینه واحدی را در نظر گرفت .
قنبری با بیان اینکه برخی کاندیدها از ابزارها و اهرم های پولی استفاده میکنند و روش آنها کاملا با بقیه تفاوت دارد، گفت: در مجموع در حوزه های انتخابیه کوچک کاندیدها عمدتا از روشهایی تبلیغاتی استفاده میکنند که با هزینه کردن های زیاد همراه است. مثل مهمانی دادن، شام و ناهار دادن و حتی خرید رای هم به هر حال اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: در حوزه انتخابیه ای که نماینده ای با 20 هزار تا 30 هزار رای وارد مجلس میشود، قطعا افراد متمول زمینه این را پیدا میکنند که به سمت خرید رای بروند و آرا فقرا را خریداری کنند، این آسیب جدی است که اگر انتخابات استانی میشد تا حدودی این وضعیت مدیریت میشد و به این مشکل پایان داده میشد . چرا که شاید یک نفر به آن اندازه پول نداشته باشد که بتواند رای یک استان را خریداری کند و قطعا خرید رای یک استان دشوار تر می شود، به هر حال خرید رای در حوزه های کوچک اتفاق میافتد .
نماینده مجلس هشتم خاطر نشان کرد: فساد دیگر شام و ناهارهای انتخاباتی و هزینه های این چنینی است. مهمتر از همه عدم توجه به استفاده از روشهای قانونی برای تبلیغات است که یکی از فسادهای جدی است. در قانون انتخاباتی ما کاندیدهای مجلس یک هفته فرصت دارند خود و برنامه هایشان را به مردم معرفی کنند، ولی شاهد هستیم که به جای یک هفته به شکل غیر رسمی برخی کاندیدها از یک سال قبل به روشهای خاصی متوسل میشوند و استارت تبلیغات خود را میزنند طوری که در آن یک هفته زمان قانونی آنها استراحت میکنند و نیازی به تبلیغات ندارند.
وی با بیان اینکه این وقایع در مجموع باعث میشود روشهای زیر زمین برای تبلیغات در پیش گرفته شود، تصریح کرد: چرا زیر زمینی چون وقتی از یک سال قبل تبلیغات شروع میشود به شکل رسمی و علنی نیست بلکه به شکل جلسات خانگی ایجاد میشود و کاندیدها وعده و وعیده هایی میدهند که جنبه چهره به چهره دارد و بعضا خارج از وظایف نمایندگی هست و وقتی که انتخاب شدند نمیتوانند وعده هایی را که دادند را اجرایی کنند اینها جزو مفاسدی است به نظرم خیلی از فسادها اقتصادی هزینه اش بالاتر است، چون اعتماد مردم را نشان میگیرد.
قنبری ادامه داد : اگر نماینده بخواهد به آن وعده ها پایبند باشد مجبور است قانون را دور بزند و جلوی اجرای قوانین را بگیرد و بعضی از موارد شاهدیم نماینده برای تحقق وعدههایی که به شکل غیر قانونی داده است مجبور است وارد حوزه اجرا شود و وظیفه اصلی اش که قانون گذاری و نظارت بر حسن اجرای قوانین هست را فراموش میکند اینها آسیب های هستند که در روش انتخاباتی فعلی در جامعه ما وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد: مشکل دیگر این است که بعضی از کاندیدها به یک سری وعده های دست نیافتنی اشاره میکنند و سعی دارند از مشکلات مردم سوه استفاده کنند. مثلا در زمینه ریشه کنی بیکاری یا فقر وعده هایی را میدهند در حالی که این مسایل در حوزه اجرا باید انجام شود و ما در شرایط فعلی کمبودی از نظر قوانین مربوط به اشتغال نداریم، بنابراین وعده های این چنینی جنبه مردم فریبی دارد و باید مردم را نسبت به این وعده ها آگاه کرد. به نظرم یکی از بهترین راه کارها آگاهی مردم نسبت به وظایف یک نماینده است تا جلوی این شعارهای پوچ و توخالی از این طریق گرفته شود .
نماینده اسبق مجلس در پاسخ به این سوال که نقش نهادهای نظارتی در این میان چیست، گفت:آنچه که بنده به عینه دیدم با توجه به اینکه چندین دوره خود را در معرض رای مردم قرار دادم این است نهادهای نظارتی در این موارد ورود نکردند. ندیدم یا نشنیدم که یک کاندیدهایی را به خاطر تبلیغات زودتر از موعد یا به خاطر اینکه وعده های خارج ازوظایفش داده است، رد صلاحیت کنند.
قنبری تصریح کرد: معتقدم تا حدود زیادی با توجه به اطلاعاتی که پخش میشود حتما خبر به این نهادها میرسد ولی من ندیدم و نشنیدم که برخوردی صورت گرفته باشد و این مسائل از چشم مجریان و ناظران انتخابات دور می ماند.
22