خبرفوری بررسی می کند؛

شیخ اصولگرایان 75ساله شد / بازگشت ناطق به عرصه سیاست / شیخ نور، محور وحدت در آستانه انتخابات می‌شود؟

حضور علی اکبر ناطق نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز پس از سالها دوری از صحنه‌های سیاسی، خبرساز شده است. آیا این حضور به معنی ریش سفیدی رئیس اسبق مجلس در انتخابات اسفندماه است؟

شیخ اصولگرایان 75ساله شد / بازگشت ناطق به عرصه سیاست / شیخ نور، محور وحدت در آستانه انتخابات می‌شود؟

به گزارش خبر فوری ، خبر حضور ناطق نوری درحالی خبرساز شده که امروز تولد 75سالگی ناطق نوری است. سیاستمدار 75ساله حالا در مرز سنی حضور در انتخابات اسفندماه مجلس شورای اسلامی قرار گرفته و به این ترتیب احتمال کاندیداتوری او در انتخابات و پوشیدن قبای ریاست مجلس در غیبت احتمالی علی لاریجانی وجود ندارد اما این احتمال وجود دارد که ناطق بخواهد با پشتوانه ریاست مجالس چهارم و پنجم محور وحدت اصولگرایان در انتخابات قرار گیرد.
علی‌اکبر جمشیدی معروف به ناطق نوری متولد ۱۴ مهر ۱۳۲۳ در نور است. او رئیس سابق دفتر بازرسی رهبر انقلاب به شمار رفته و در دوره‌های اول، سوم، چهارم و پنجم نماینده و دوره‌های چهارم و پنجم رئیس مجلس شورای اسلامی بوده‌ است. ناطق نوری از چهره هایی است که آغاز مدیریتش به حیات بنیانگذار انقلاب بازمی گردد. او نمایندگی امام خمینی در جهاد سازندگی و وزیر کشور در دولت اول میرحسین موسوی (از ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۴) بوده‌ و سرپرستی کمیته‌های انقلاب را نیز تجربه کرده است. او همچنین عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی است.


آنچه ناطق نوری را در تاریخ سیاسی ایران مطرح کرد، حضورش در انتخابات دور هفتم ریاست جمهوری و رقابت با سیدمحمد خاتمی بود. کاندیدای آن زمان جناح راست (شامل جامعه روحانیت مبارز و تشکل‌های همسو و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) با به دست آوردن حدود ۷ میلیون رأی در برابر آرای 20میلیونی نامزد اصلاح طلبان، شکست سختی خورد.
او بعد از این انتخابات، با پیشنهاد اصولگرایان ریاست شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی را بر عهده گرفت؛ جایگاهی که به نظر می رسد برخی چهره های اصولگرا بازهم می خواهند وی را در همان جایگاه قرار دهند. اما آنچه مانع از چنین جایگاهی می شود، انتقاداتش علیه بخشی از نیروهای تندرو اصولگراست.

سیاستمداری با 8 فرزند
ناطق‌نوری فرزند شیخ ابوالقاسم ناطق نوری از خطبای مبارز است. وی در ۱۰ سالگی به تهران آمد و در سال ۱۳۴۰ به صف مخالفین حکومت وقت پیوست. او چندین بار به زندان رفت و ممنوع‌المنبر شد. ناطق دارای تحصیلات حوزوی تا مقطع خارج فقه و اصول است. وی همچنین در رشته الهیات گرایش فلسفه و حکمت اسلامی از دانشگاه تهران لیسانس گرفته‌است.


ناطق نوری دارای ۸ فرزند است که ۲ پسر به نام‌های مصطفی ناطق‌نوری و مجتبی ناطق‌نوری معروف‌ترین آن‌ها هستند. همچنین او داماد سید هاشم رسولی محلاتی مؤلف و نماینده امام خمینی و مقام معظم رهبری است. برادرش احمد ناطق نوری نماینده نور و محمودآباد در هفت دوره مجلس شورای اسلامی و همچنین رئیس فدراسیون بوکس از بدو تشکیل تا تیرماه ٩٦بوده‌است. عباس احمدآخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی و سید محمدعلی شهیدی محلاتی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران دولت یازدهم باجناقهای وی هستند.

ناطق‌نوری که در سال 76 و درحالی‌که بسیاری او را پیروز قطعی میدان انتخابات می دانستند، از یک سیاستمدار کمتر شناخته شده شکست خورد با این حال این پایان کار ناطق نوری نبود.

وی در سال ۱۳۷۷ با ابتکار خود، بین المجالس کشورهای اسلامی را تأسیس کرد و هم‌اکنون ریاست اتحادیه بین المجالس را بر عهده دارد و هر دو سال یکبار به همراه رئیس مجلس به این اجلاس می‌رود و از سخنرانان اصلی این اجلاس به حساب می‌آید.
او در سطح سران سه قوه جمهوری اسلامی ایران اولین کسی بود که به اروپا سفر کرد. با توجه به اختلافات مختلف جمهوری اسلامی با اتحادیه اروپا، ارتباط او به قوت خود باقی ماند و حتی با بعضی از سران آن‌ها مانند استپان مسیچ رئیس وقت مجلس کرواسی که بعداً رئیس‌جمهور کرواسی شد، لوچانو ویولانته رئیس مجلس نمایندگان ایتالیا و هاینتس فیشر رئیس وقت مجلس اتریش که او هم بعداً رئیس‌جمهور شد، ارتباط نزدیکی داشت. بستن قرار دادهای مختلف نظامی با اوکراین و روسیه در زمان بوریس یلتسین و حل مناقشه کروات‌ها با مسلمانان بوسنی از دیگر اقدامات وی بود.
حاشیه های وزارت برای ناطق
اما ناطق نوری فقط با فعالیت های دیپلماتیک شناخته نمی شود. در انتخابات دوره دوم مجلس شورای اسلامی، ناطق‌نوری، وزیر کشور بود. در این انتخابات که ۱۵۸۶ نفر آمادگی خود را برای کاندیداتوری اعلام کردند، صلاحیت ۱۲۷۵ نفر از داوطلبان توسط هیئت‌های اجرایی و شورای نگهبان تأیید شد. رد صلاحیت یکی از نامزدهای این انتخابات از سوی شورای نگهبان، منجر به شورش می‌شود. به دنبال این شورش، وزیر کشور وقت دستور می‌دهد کسی که با نظر شورای نگهبان مخالفت کرده و در کشور نیز شورش به پا کرده‌است را زندانی کنید. ناطق نوری در کتاب خاطراتش که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است، در اینباره می‌گوید: «در انتخابات مجلس دوم شورای اسلامی، آقای «سید محمدعلی زابلی» از سیستان را شورای نگهبان ردصلاحیت کرده بود. ایشان روحانی بود و خیلی هم قیافهٔ علمایی داشت. برخی از سیستانی‌ها هم شورش کرده و دفتر امام جمعه را آتش زدند و سپس به طرف استاندارای حرکت کرده بودند که آنجا را تصرف کنند. آقای سید «احمد نصری» که استاندار آنجا بود، تلفن زد و گفت: «حاج آقا، دارند به طرف استانداری می‌آیند ما چه کار کنیم؟» گفتم: «کوتاه نیایید، برخورد کنید.» جمعه ظهر بود به آقای آخوندی که برای تشکیل شورای تأمین ویژه به ارومیه رفته بود، گفتم مستقیماً از همان‌جا به زاهدان برود. اتفاقاً در آن جمعه آقای شمخانی هم حضور داشتند، لذا این دو نفر به اتفاق، به زاهدان پرواز کردند و جمعه بعد از ظهر کنترل اوضاع را در اختیار گرفتند و آقای فلاحیان نیز روز بعد به آنها پیوست سپس آقای فلاحیان و آخوندی و شمخانی را با نیرو و امکانات و اختیارات به آنجا فرستادم. فردا آقای زابلی را قانع کردند که به استانداری برود. آقای آخوندی زنگ زد و گفت «آقای زابلی اینجاست، چه کار کنیم؟» گفتم: «به ایشان احترام بگذارید، اما عمامهٔ ایشان را بردارید و چشمهایش را ببندید و او را به زندان بیندازید.» آقای آخوندی گفت: «این کارهزینهٔ بالایی دارد.» گفتم: همین که دستور می‌دهم عمل کنید.»

ناطق، احمدی‌نژاد را شهردار کرد؟
در سال ۱۳۸۲ محمود احمدی‌نژاد علی‌رغم رد صلاحیتش در وزارت اطلاعات شهردار تهران شد. اولین‌بار مهدی کروبی در مناظره خود با احمدی‌نژاد ضمن دفاع از ناطق‌نوری او را عامل اصلی شهرداری احمدی‌نژاد دانست و گفت که آقای ناطق طی تماس تلفنی با آقای یونسی وزیر وقت اطلاعات ضمن ابراز ناراحتی از رد صلاحیت احمدی‌نژاد خواستار تأیید احمدی‌نژاد شده که بعد از سفارش ناطق‌نوری این کار صورت پذیرفته‌است. بعد از آن نیز چندین خبرگزاری دیگر از نقش ناطق‌نوری در مطرح شدن نام احمدی‌نژاد پرده برداشتند.


محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس ایران هم نیز در مصاحبه‌ای گفت: «احمدی‌نژاد در ستاد انتخاباتی آقای ناطق‌نوری در سال ۱۳۷۶ معاون من بود.» همچنین علی عسگری معاون پارلمانی مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگویی گفت: ناطق، احمدی‌نژاد را سیاست‌مدار کرد.
با این حال ناطق‌نوری در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ از نامزدی میرحسین موسوی حمایت کرد و مصطفی ناطق‌نوری پسر وی پس از آنکه در مناظره تلویزیونی احمدی‌نژاد با موسوی، از سوی احمدی‌نژاد به فساد اقتصادی متهم شد، فردای آن روز در طی نامه‌ای به موسوی ضمن تجلیل از او اتهام محمود احمدی‌نژاد را بی اساس خواند و برای موسوی آرزوی پیروزی کرد. احمدی‌نژاد در میانه مناظره مشهور با میرحسین موسوی نام فرزندان ناطق نوری را در کنار نام فرزندان هاشمی رفسنجانی قرار داد و پرسید چه می‌کنند؟ که فرصتی به وی برای پاسخ دادن داده نشد و دوستان قدیمی وی نیز حمایتی از او نکردند تا دلخوری او و گوشه‌نشینی اش آغاز شود.


چرخش ناطق نوری به سمت اصلاح طلبان البته دور از ذهن نبود. پس از تغییر مسیر آیت الله هاشمی رفسنجانی به سمت گروه های اصلاح طلب، ناطق نوری نیز همان راه را طی می کرد. ناطق‌نوری در سال ۱۳۸۷ از سوی سعید حجاریان گزینه‌ای مناسب برای ریاست دولت دهم معرفی شد. حجاریان احتمال پیروزی ناطق‌نوری بر احمدی‌نژاد را زیاد دانسته بود.

پاس گل ناطق به روحانی
ناطق‌نوری از دادن نسبت‌های نامانوس و ماورایی به رهبر ایران انتقاد کرده‌است. او هم چنین از نسبت‌هایی که به محمدتقی بهجت فومنی داده می‌شود انتقاد کرد و گفت «امروزه ائمه در کنار مردم نیستند ولی ببینید دربارهٔ بعضی از علما چقدر غلو می‌کنند. مثلاً یک روحانی یا منبری در یک سخنرانی حرف‌هایی می‌زند دربارهٔ یک آقایی که از دنیا رفته و نمی‌شود راست و دروغ آن حرف‌ها را از او پرسید. بعضی چنان کشف و کراماتی برای این‌ها قائل می‌شوند که نه با عقل جور در می‌آید نه با شرع.» در پی این صحبت‌ها و در حین سخنرانی او در حرم امام رضا(ع) به مناسبت شب قدر عده‌ای اخلال کردند.

شاید چنین رفتارهایی بود که بیش از پیش باعث شد ناطق را از اصولگرایان دور و به اصلاح طلبان نزدیک کرد؛ ناطق‌نوری به همراه علی اکبر هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی و سید حسن خمینی از چهار عضو اصلی ائتلاف اصلاح طلبان و اعتدال‌گرایان بود که نهایتاً در روز ۲۱ خرداد ۱۳۹۲، حسن روحانی را به عنوان کاندیدای نهایی این ائتلاف معرفی کردند و ضمن تشکر از کناره‌گیری محمدرضا عارف، به حمایت از حسن روحانی پرداختند.
اکبر هاشمی رفسنجانی در مصاحبه‌ای گفته بود نظر من برای انتخابات یازدهم آقای ناطق‌نوری بود اما ایشان نپذیرفت و دکتر حسن روحانی را پیشنهاد کرد و سپس من به همراه ایشان تصمیم گرفتیم به‌طور مشترک به دکتر روحانی پیشنهاد کاندیداتوری بدهیم بی شک نقش علی‌اکبر ناطق‌نوری در رسیدن حسن روحانی به مقام ریاست‌جمهوری بی بدیل است. ناطق‌نوری به همراه سید محمد خاتمی و سید حسن خمینی دوباره از حسن روحانی برای ریاست جمهوری در انتخابات ۱۳۹۶ حمایت کرد و وی را اصلح خواند.


همین مواضع سیاسی بود که ناطق نوری را هدف فشارهای سیاسی قرار داد و در فرجام ناطق نوری در ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ به گفته خودش به دلیل حمایت از حسن روحانی از ریاست بازرسی دفتر رهبری استعفا کرد.
بازگشت به سیاست؛ با تابلوی اصولگرایی
اما حالا که وضعیت سیاسی دولت روحانی در ابهام قرار دارد، ناطق نوری با پرچم اصولگرایی به میدان سیاست بازگشته و در جلسه جامعه روحانیت مبارز شرکت کرده است.
سیدرضا اکرمی عضو جامعه روحانیت مبارز درباره حضور ناطق نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز به خبر فوری گفته است: آنطوری که در جلسه گفتند آقای ناطق نوری مدتی بود که هم مجمع تشخیص مصلحت نمی‌رفت و هم به جامعه روحانیت نمی‌آمد، اخیرا تجدید نظر کردند و به مجمع تشخیص مصلحت که رفتند، آیت الله موحدی کرمانی از ایشان خواسته اند که شما به جلسات جامعه روحانیت مبارز هم بیایید. ایشان هم پذیرفته و به جلسه آمده اند و چون ایشان عضو موسس بودند والان عضو جامعه روحانیت است، از ایشان خواسته شد که انشاالله در جلسات حضور دائمی داشته باشد.
وی در پاسخ به این سئوال که امکان دارد ایشان دبیرکل این تشکل اصولگرا شود، افوزده است: «الان که بحث این حرفها نیست، کسی تقسیم ریاست نمی‌کند، جامعه ساختار مشخص خود را دارد. ایشان رییس هم نباشد رییس است. جامعه روحانیت در همه جا رییس هست اینجا هم رییس است.» ( اینجا بخوانید).
این حرفها چراغ سبزی است به بازگشت ناطق نوری به عرصه سیاست آن هم تنها پنج ماه به انتخابات. آیا در انتخابات مجلس یازدهم، ناطق نوری چرخشی دیگر به سمت اصولگرایان خواهد داشت یا اینکه حضورش در جامعه روحانیت تنها نمادین است و در عمل، میدان داری اصولگرایان در دست چهره های تندرو باقی خواهد ماند؟ گذشت زمان به این سوال پاسخ خواهد داد.

18

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 6
  • arman
    0

    الان دیگه اصلاح طلب و اصولگرا هردو باید شرمنده اعمال مفسدانه خودشون توی این ۴۰ سال باشن. والا اگر ۱ گرم حیا داشتید هیچ جای ایران آفتابی نمیشدید

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      نمیدونم چرا این آخوندا باز نشستگی ندارند .دست بردارید از ز این مردم مظلوم

  • نگین
    0

    چهل ساله اینا همش بهم پاسکاری می کنن خجالت هم خوب چیزیست وضع مردم اسف بار ه مردم عصبی و خسته اند هر روز دریغ از دیروز حزب هم درست کردید اصولگرا و اصلاح طلب از یک ابشخور می خورید بس کنید قحط الرجاله این مملکت همگی هم الودن غیر از این متصور نیست

  • سلمان
    0

    آزموده را آزمودن خطاست ایشون بهتره در این چند صباح باقیمانده از عمر، به فکر توبه، رد مظالم و پاکسازی اموال شخصی و نزدیکان از بیت المال مسلمین باشه!

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      ناطق باید بیایید.................

  • مریم
    0

    دیگه رای نمیدیم، همگی سر وته یک کرباسین

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها