آقای وزیر به مرخصی زایمان می‌رود

استفاده وزیر محیط‌زیست ژاپن از مرخصی زایمان، با واکنش‌های متفاوتی در این کشور مواجه شده و بسیاری او را به‌خاطر این اقدام تمجید کرده‌اند.

آقای وزیر به مرخصی زایمان می‌رود

شینجیرو کویزومی، یکی از ستاره‌های سپهر سیاست ژاپن که گمان می‌رود نخست‌وزیر بعدی این کشور باشد، هفته گذشته در اقدامی سمبلیک که می‌تواند بدعتی امیدبخش برای پدران معتاد به‌کار در این کشور باشد، اعلام کرد که به‌خاطر تولد فرزندش، برای مدتی از مسئولیت‌هایش به‌عنوان وزیر محیط‌زیست کناره‌گیری می‌کند و به مرخصی زایمان می‌رود. در استانداردهای کشورهای ثروتمند دنیا، کویزومی مدت زیادی به‌خاطر متولد شدن فرزندش از کار دور نخواهد بود. او در مجموع به اندازه 3 هفته از مرخصی زایمان که در 3‌ماه پخش خواهد شد استفاده خواهد کرد.

طی این مدت، او یا در خانه کارهایش را انجام می‌دهد یا ساعات کمتری را در محل کار خود حاضر می‌شود. در ژاپن، جایی که پدران معمولا به‌ندرت به‌خاطر تولد فرزندشان مرخصی می‌گیرند، این اقدام کویزومی با استقبال فراوانی مواجه شده است و حامیانش به‌خاطر این کار سنت‌شکن و شجاعانه او را تمجید کرد‌ه‌ و این کار را الگویی برای دیگر پدران خوانده‌اند. کویزومی 38ساله در جلسه‌ای در جمع کارکنانش درباره این مرخصی گفته است: «امیدوارم مرخصی گرفتن من، سبک کاری را به‌گونه‌ای دگرگون کند که والدین در مجموعه وزارت محیط‌زیست، بدون هیچ نگرانی‌ای از مرخصی زایمان استفاده کنند.» در ژاپن، از مردان انتظار می‌رود که وفاداری مطلقی به کارفرمایان خود داشته باشند و قربانی کردن خانواده‌هایشان برای امور کاری، امری معمول است. اقدام کویزومی که پدرش، جونیچیرو کویزومی یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین نخست‌وزیران دوران معاصر ژاپن بوده، امیدواری‌ها را برای اینکه این فضای سنتی در محیط کاری شکسته شود، بالا برده است.

کویچی ناکانو، استاد علوم سیاسی دانشگاه سوفیا در توکیو درباره این اقدام کویزومی گفته است: «این بدعتی خوب است و زمان آن رسیده که این نوع اقدامات بیش از گذشته معمولی انگاشته شوند.»

او به این مسئله اشاره می‌کند که با وجود این اقدام کویزومی، دیگر مردان احتمالا با موانع زیادی در راه گرفتن مرخصی زایمان مواجه خواهند شد: «حتی شخصی در جایگاه کویزومی هم برای گرفتن این مرخصی با مشکل مواجه بود. حالا تصور کنید که مردان دیگر در دیگر مشاغل چقدر سختی خواهند داشت. با این حال، این کار باید از یک جایی شروع می‌شد.»

اشاره او به برخی صداهای مخالف محافظه‌کار است که از این اقدام کویزومی انتقاد کرده‌اند. ژاپن، روی کاغذ مرخصی زایمان سخاوتمندانه‌ای دارد. براساس رنکینگ سازمان توسعه همکاری‌های اقتصادی، ژاپن و کره‌جنوبی به پدران مرخصی زیادی به مناسبت فرزندانشان می‌دهند و مردان شاغل بعد از تولد فرزند خود می‌توانند یک سال سر کار نروند؛ ‌یعنی معادل مرخصی مادران.

با این حال، مردان اندکی از این قوانین استفاده می‌کنند. براساس آمارهای دولتی سال 2018 تنها 6درصد از مردانی که در شرکت‌های خصوصی کار می‌کردند از مرخصی زایمان استفاده کرده‌اند که در مقایسه با آمار 82درصدی زنان، میزان بسیار کمی است.

مردانی که برای دولت کار می‌کنند بیشتر از این قانون استفاده می‌کنند. در بخش عمومی سال گذشته حدود 21درصد از مردان از این قانون استفاده کرده‌اند. در مقابل، همه مادرانی که در بخش‌های دولتی شاغل هستند از این مرخصی بهره برده‌اند.
همزمان با کاهش نرخ زاد و ولد در ژاپن، توجه به نقش پدر در خانواده‌های ژاپنی افزایش یافته است. آمار نرخ رشد در این کشور، به‌شدت افت کرده و با میزان نرخ رشد در قرن نوزدهم برابری می‌کند. برخی تحلیلگران معتقدند بخشی از این شرایط به مسئولیت‌های متعدد زنان شاغل در خانه و بیرون از آن بازمی‌گردد. به‌صورت کلی، در ژاپن هنوز بیشتر مسئولیت مراقبت از کودکان بر‌عهده مادران است.

یومیکو موراکامی، رئیس مرکز توکیوی ســازمـان تـوسـعـه همکاری‌های اقتصادی معتقد است که اگر پدران بیشتری پا جای پای کویزومی بگذارند، مادران احتمالا کمتر بار مسئولیت‌های متعدد را بر دوش خود احساس خواهند کرد و احتمالا ترغیب خواهند شد که بچه‌های بیشتری داشته باشند.

خانم موراکامی گفته است: «اگر پدران مرخصی بگیرند و به زنان خود در نگهداری نوزادان کمک کنند، زنان حمایت بیشتری را در خانه احساس خواهند کرد و احتمالا تصمیم خواهند گرفت که فرزند دوم یا سوم هم داشته باشند. پس باید امیدوار باشیم که این اقدام نشانه خوبی است از اینکه اوضاع در ژاپن در حال تغییر است. شاید تغییرات آهسته باشد اما قطعا روی خواهد داد.»

در بخش خصوصی، پدرانی که دنبال حق خود برای گرفتن مرخصی زایمان هستند به‌صورت میانگین می‌توانند تنها 5روز به مرخصی بروند. سال گذشته، 2مرد که بعد از تولد فرزندشان به مرخصی رفتند از شرکت‌های خود درخواست غرامت کردند؛ چون از نظر آنها، کارفرمایانشان بعد از اینکه آنها از مرخصی بازگشتند، آنها را با تنزل رتبه و کاهش حقوق تنبیه کردند.

یکی از آنها، گلن وود است که برای یک بانک آمریکایی-ژاپنی کار می‌کرد. او که از کارفرمایش درخواست غرامت کرده، کویزومی را به‌خاطر این اقدامش ستوده و گفته است اقدام او با توجه به جایگاه سیاسی و خانوادگی‌اش، از اهمیت زیادی برخوردار است. کویزومی نسل چهارم یک خانواده سیاستمدار محافظه‌کار است. پدر کویزومی، زمانی که او متولد شد، مرخصی نگرفته بود.

وود که مدعی است بعد از بازگشت از مرخصی زایمان، تنزل رتبه گرفته و در نهایت اخراج شده، در این‌باره گفته است: «من فکر می‌کنم این اقدام، درواقع مسیر درست را به ژاپن و شرکت‌ها نشان می‌دهد. ژاپنی‌ها عاشق‌ نشانه‌گرایی هستند و کسی که ژاپن و تاریخ بسیار دیرینه آن را بشناسد، می‌داند که تغییرات به آهستگی در این کشور روی می‌دهد. اما من فکر می‌کنم جنبشی که ما در رابطه با تغییر رویکرد به مرخصی پدران شروع کرده‌ایم، در آینده قوی‌تر خواهد شد.»

کویزومی، تابستان پیش با اعلام اینکه با کریستل تاکیگاوا، یک مجری مشهور تلویزیونی در انتظار تولد فرزندشان هستند، خبرساز شد. او همان زمان اعلام کرد که می‌خواهد با این چهره سرشناس ازدواج کند و قصد دارد بعد از تولد فرزندش، مرخصی زایمان بگیرد.

کویزومی بعد از مطرح شدن انتقادهای برخی نمایندگان محافظه‌کار مجلس، گفت که تصمیمش قطعی نیست و احتمالا برنامه فشرده کاری‌اش اجازه نخواهد داد که از مرخصی زایمان استفاده کند. اما بعد از اینکه هفته گذشته اعلام کرد به مرخصی می‌رود با انتقادهای تازه و سنگینی مواجه شد و برخی تعهد کاری او را زیر سؤال بردند.

بعد از آنکه کویزومی اعلام کرد که به مرخصی زایمان می‌رود، یک کاربر در توییتر نوشت: «کویزومی، وزیر محیط‌زیست است، درست؛ اما آیا او کارش را دوست دارد؟»

در ژاپن، نمایندگان زن که 14درصد از مجلس این کشور را تشکیل می‌دهند، در ترکیب وظایف خود در نگهداری از کودکانشان و سیاست با مشقت‌ها و موانع زیادی مواجه هستند.

مگومی کانکو، سال 2016بعد از آنکه یک پسر به دنیا آورد، از مرخصی زایمان کوتاه‌مدتی استفاده کرد و کمی بعد به‌خاطر آنکه در مرخصی از یک ماشین دولتی برای رساندن پسرش به جایی استفاده کرده بود، به‌شدت مورد انتقاد قرار گرفت. همسر کانکو که او هم یک نماینده بود، در آن زمان اعلام کرده بود که می‌خواهد از مرخصی زایمان استفاده کند اما چند روز بعد از تولد پسرش مشخص شد که روابط خارج از ازدواج داشته است و به همین‌خاطر از نمایندگی مجلس استعفا داد.

وقتی هم تاکاکو سوزوکی، یک نماینده دیگر مجلس ژاپن سال 2017اعلام کرد که باردار است، منتقدان به‌شدت به او حمله و او را متهم کردند که همچون یک نماینده متعهد رفتار نکرده است.

با این حال، حامیان کویزومی معتقدند که استفاده یک عضو مرد کابینه دولت از مرخصی زایمان می‌تواند وزن زیادی در جامعه مردسالارانه ژاپن داشته باشد.
یک کاربر در توییتر که خود را مادر 3 فرزند معرفی کرده در همین باره نوشته است: «ما به دستاوردی مانند این نیاز داریم؛ یک وزیر مرد که از مرخصی زایمان استفاده می‌کند. از بین بردن این بهانه که مردان نمی‌توانند از مرخصی زایمان استفاده کنند، بسیار مهم است. آنها به این خاطر این بهانه را می‌آورند که می‌خواهند ثابت کنند نسبت به زنان، در جایگاه مهم‌تری قرار دارند.» کویزومی در وبلاگ خود نوشته است که به‌خاطر سمتش به‌عنوان وزیر محیط‌زیست، در ابتدا تردیدهایی برای استفاده از مرخصی زایمان داشته است. او همچنین اطلاع داده است که تغییر فرهنگ سفت و سخت ژاپن در این‌باره به کارهای بیشتری از سوی افراد سرشناس دیگر نیاز دارد. او نوشته است: «مردانی هستند که با همین مشکلات دست به گریبانند. آنها می‌خواهند که از مرخصی استفاده کنند اما واقعا شرایط سخت است. مرخصی برای نگهداری از نوزاد تنها وقتی رایج خواهد بود که ما نه‌تنها سیستم را تغییر دهیم بلکه اتمسفر حاکم بر جامعه را هم تغییر دهیم.»

در ژاپن، نمایندگان زن در ترکیب وظایف خود در نگهداری از کودکانشان و سیاست با موانع زیادی مواجه هستند. مگومی کانکو، سال 2016بعد از آنکه یک پسر به دنیا آورد، از مرخصی زایمان کوتاه‌مدتی استفاده کرد. او که از یک ماشین دولتی برای رساندن پسرش به جایی استفاده کرده بود، به‌شدت مورد انتقاد قرار گرفت

کویزومی بعد از اینکه هفته گذشته اعلام کرد به مرخصی می‌رود با انتقادهای تازه و سنگینی مواجه شد و برخی تعهد کاری او را زیر سؤال بردند. بعد از آنکه کویزومی اعلام کرد که به مرخصی زایمان می‌رود، یک کاربر در توییتر نوشت: «کویزومی، وزیر محیط‌زیست است، درست؛ اما آیا او کارش را دوست دارد؟»

منبع: همشهری

24

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها