عضو کارگری شورای عالی کار:

دستمزدهای فروردین باید مطابق با رقم جدید باشد

شنیده‌ها حاکی از تشکیل شورای عالی کار در روز چهارشنبه هفته جاری برای تعیین حداقل دستمزد سال ۱۳۹۹ است. نماینده کارگری شورای عالی کار تأکید کرد باید پیش از پایان فروردین، تکلیف دستمزدها روشن شود.

دستمزدهای فروردین باید مطابق با رقم جدید باشد

با اینکه طبق قانون باید هر سال پیش از اینکه اولین مزد ماهانه کارگرها پرداخت شود، تکلیف حداقل مزد این طبقه بزرگ اجتماعی مشخص شود، هنوز این کار صورت نگرفته است. پیش از پایان سال، سه جلسه در شورای عالی کار برگزار شد که به دلیل عدم توافق طرف‌های ذی‌نفع بی‌نتیجه ماند. در حالی که نماینده‌های کارگری پیشنهاد افزایش حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی را ارائه کرده‌اند، در مقابل تمایل نماینده‌های کارفرمایی تنها رشد ۱۵ درصدی دستمزدها (۲۲۵ هزار تومان) بوده است. از سوی دیگر، یکی از کارفرمایان پیشنهاد کرده بود موضوع تعیین دستمزد به بعد از بیماری کرونا موکول شود که البته با مخالفت شدید طرف دیگر مواجه شد. این پیشنهاد در رسانه‌ها با عنوان فریز مزدی مطرح شد که البته شأن نزول آن نه بی‌نتیجه ماندن جلسات شورا، بلکه به پیش از آن و به عامل شیوع ویروس کرونا برمی‌گردد و به همین دلیل نماینده‌های کارگری آن را بهانه سرکوب دستمزد می‌دانند.

به هر روی، بعد از این کش‌وقوس‌ها به نظر می‌رسد نماینده‌های کارفرمایی به موضوع دیگری چنگ زده‌اند تا از قید دستمزد جدید رها شوند. آن‌طور که به گوش می‌رسد، استدلال جدید این است که طبق قانون باید قبل از سال تکلیف روشن می‌شد و اکنون که زمان آن سپری شده، دیگر امکان قانونی برای این امر وجود ندارد.

با این حال شنیده‌ها حاکی است که فردا جلسه شورای عالی کار برگزار خواهد شد و احتمالاً در این جلسه دستمزد حداقلی کارگران مشخص شود.

دستمزد باید قبل از پایان فروردین مشخص شود

علی خدایی، عضو کارگری شورای عالی کار در این زمینه به ایرناپلاس گفت: بر اساس خبرهایی که ما شنیده‌ایم و به‌صورت غیررسمی بیرون آمده، تلاش شده روز چهارشنبه هفته جاری جلسه شورای عالی کار برگزار شود.

وی افزود: به‌طور قانونی باید پیش از پایان فروردین تکلیف حداقل دستمزد روشن شود و بر همین منوال باید جلسات برگزار شود و مزدهای فروردین مطابق با رقم جدید اعمال شود.

خدایی با تأکید بر اینکه قانون نگفته تصویب حداقل دستمزد باید حتماً قبل از سال جدید باشد، افزود: در واقع هیچ جای قانون ذکر نشده که جلسات شورا چه زمانی برگزار شود، بلکه تنها گفته مزد کارگران همه‌ساله در شورای عالی کار و بر اساس معیارهایی تصویب می‌شود. بنابراین همه‌ساله باید مزدهای جدید تعیین شود، اما نگفته برگزاری جلسه چه زمانی باشد.

به گفته وی طبق این قانون، مزد باید حداقل یک بار در سال محاسبه و تعیین شود، ولی در حال حاضر که یک سال از رقم تعیین‌ شده سال پیش گذشته، هنوز تکلیف روشن نشده است.

علی خدایی همچنین درباره موضوع فریز مزدی که مطرح شده بود، نیز توضیح داد: بحث فریز از سوی یک نماینده کارفرمایی در قالب پیشنهادی شخصی ارائه شد.

دلایل رد پیشنهاد فریز مزدی

وی گفت: بعضی از آقایان متوجه نیستند که ما برای ۱۴ میلیون کارگر تصمیم می‌گیریم و به‌سادگی و با حرف‌های بی‌بنیاد و بدون پشتوانه نمی‌شود برای کارگر مزد تعیین کرد. پیشنهاد فریز مزدی به چند دلیل رد شده است. اول اینکه مبنای قانونی ندارد، زیرا قانون تأکید کرده که هر سال باید مزد تعیین شود و فریز مزدی یعنی از این قانون سرپیچی شده است. موضوع دوم به وضعیت معیشتی مردم مرتبط است. طی سال گذشته قدرت خرید مردم به‌شدت کاهش یافته و نگرانی برای افزایش آسیب‌های اجتماعی به‌شدت بالاست. علاوه بر اینها هر اقتصادخوانده‌ای به‌صورت بدیهی می‌داند که با فریز دستمزد در اقتصاد، رکود حاکم می‌شود. ضمن اینکه اکنون تمام کارشناس‌های دنیا نسبت به بحران‌های روحی پساکرونا هشدار می‌دهند و بعد از این همه استرس و فشار، با مطرح شدن فریز مزدی استرس مضاعفی به جامعه وارد خواهد شد.

چه کسی می‌داند کرونا چه زمانی کنترل می‌شود؟

این نماینده کارگری افزود: مسئله حیاتی دیگر این است که آیا پیشنهاددهنده فریز دستمزد می‌تواند مرجعی در دنیا نشان دهد که پایان شیوع بیماری را مشخص کند تا بعد از آن مزد تعیین شود؟

به گفته خدایی بنابراین بحث فریز یک پیشنهاد غیرعلمی و بی‌پشتوانه بود که تنها فضای رسانه‌ای را در برگرفت و غیر از آن هیچ پایگاهی ندارد.

وی گفت: همیشه شاهد این موضوع بوده‌ایم که هر زمان اتفاقی رخ می‌دهد، برخی تلاش می‌کنند آن را تبدیل به یک بهانه برای سرکوب مزدها ‌کنند، اکنون نیز بیماری کرونا را بهانه کرده‌اند تا قدرت چانه‌زنی گروه کارگری را کاهش دهند، وگرنه در چنین بحران‌های ملی مشخص است که چه نهادی باید خسارات را جبران کند.

رابطه تورم و دستمزد

خدایی در ادامه به مسئله دیگری که همیشه از سوی مخالفان رشد دستمزدها مطرح می‌شود، پرداخت و گفت: کسانی که ادعا می‌کنند افزایش دستمزد موجب افزایش تورم در اقتصاد می‌شود، نگاهی به آمارهای شاخص تورم و دستمزد طی چند سال گذشته بیندازند. اگر کسی توانست یک رابطه معنادار بین این دو شاخص پیدا کند، این ادعا را می‌پذیریم. از سوی دیگر، از آنجایی که سهم دستمزد در هزینه تمام شده کالاها در ایران بسیار پایین (حداکثر ۱۱ درصد) است، در این شرایط افزایش آن نمی‌تواند تأثیر آنچنانی بر تورم کل داشته باشد.

خدایی گفت: بحث آخر به تأثیر روانی افزایش دستمزد برمی‌گردد؛ حدوداً تا اوایل دهه ۸۰ با توجه به اینکه یک ثبات قیمتی نسبی بر اقتصاد حاکم بود و تنها متغیر این سال‌ها دستمزد بود، می‌توانست بار روانی جامعه را برای تورم هدایت کند. اما اکنون که رشد قیمت طلا، دلار، مسکن، بنزین و دیگر کالاها از رشد دستمزد سبقت گرفته‌اند، وضعیت متفاوت شده است. از سوی دیگر، اگر دولت‌مردان نگران این بار روانی هستند، چرا اعلام می‌کنند که حقوق بازنشسته‌های کشوری را ۷۷ درصد افزایش دهیم؟ چگونه این موضوع بار روانی ایجاد نمی‌کند، اما افزایش ۴۰ درصدی دستمزد کارگران می‌کند؟

منبع: ایرناپلاس

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • داود
    0

    با عرض سلام من هر روزنامه و خبرگزاری را مطالعه کردم همه در مورد کارکنان دولت بازنشستگان کشوری و لشگری در رابطه با اضافه حقوق سال 99 صفحات خود را پر میکنند ولی هیچ کدام از آنها در مورد کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی خبر خوشی انعکاس ندادند و ماه فروردین رو به اتمام هست ولی هیچ توجه به این موضوع ندارند چرا بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نمیشود تا گره ای از مشگلات این سازمان گشوده شود و رییس برنامه و بودجه برای پرداخت کمی از بدهی دولت شرط و شروط میگذارد که این مبلغ در کجا هزینه شود تو را به خدا اگر نمیتوانید اقتصاد را کنترل کنید شهامت داشته باشید و امور را به کارشناسان اقتصادی واگذار کنید که این وضع کنونی بهبود یابد جای بسی تاسف است که تامین اجتماعی با بیش از 40 میلیون نفر تحت پوشش برای پرداخت مستمری از بانکها وام بگیرد و تا چند صباحی دیگر اعلام ورشکستگی کند

    نظرات شما -
    • کاربر
      0

      چون کارگر و بازنشسته تامین اجتماعی در این کشور شهروند درجه ۲ هستند مارو همیشه زیر خط فقر نگه میدارن

  • کاربر ناشناس
    0

    چرا 40 درصد مگه کارگر تو کشور دیگه ای زندگی میکنه کارگر هم مثل کارمند ونیروهای لشکری داره تو همین کشور اجاره خونه وهزینه درمان وبقیه هزینه ها رو میده همه چیز برای همه یک قیمته چرا باید افزایش حقوقها متفاوت باشه مگر نه اینکه کارمند در بیشتر مواقع کارش کمتر از کارگره وامنیت شغلی بیشتری داره ولی کارگر هم کارش سخته وهم امنیت شغلی نداره حالا چرا افزایش حقوق برعکسه ما نمیدونیم

  • حسن
    0

    عدالت باید برقرار بشود.تمام بارتولید بردوش کارگراست وجدان چیزخوبی است.والسلام

  • تمشکال
    0

    کارفرمایان از فرمایشات حضرت آقا در موردشعار (رونق تولید )یا (جهش تولید )نباید با سواستفاده از تحقق این شعار عملا کارگران را استعمار کنند و این پدیده از سخنان نماینده کارفرمایان در جلسات تعیین دستمزد سال 1399مشهود است !! نظام ما اسلامی است و نباید آن را با نظام سرمایه داری غرب اشتباه بگیرند ...

  • کارگر ساده
    0

    سلام آقای خدایی شما را به قرآن از حق کارگر مظلم به این راحتی نگذارید خدا شاهد است من جواب فرزندم و زندگیم نیستم و از پس گرانی لب به جان رسانده ایم قبل از آنکه کرونا ما را بکشد فشار زندگی ما را از پا درآورد به خدا ما هم مال همین کشور و خاک هستیم بیگانه نیستیم توی اداره هم رده وهم سابقه ماهی 6 میلیون حقوق وام. کارانه. ‌‌‌‌‌‌‌‌‌پاداش. سالی 2 بار برنج و روغن. هزینه دندان. آجیل. هر ماه رفاهی. حال شما خودتان انصاف را غازی کنید

  • حمیدرضا
    0

    الان تکلیف اون کارگر بیچاره که فروردین ماه سر کار نبوده و نه حقوق داره نه بیمه رد شده براش، چیه. ؟چرا دولت کارفرمایان را اجبار نمیکنه که حقوق برج 1و بیمه رو واریز کنه

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      تا زمانیکه دولت طرفدار سرمایه دار است این مملکت درست نمیشه

  • بازنشسته
    0

    تا زمانیکه دولت طرفدار سرمایه داره این مملکت درست نمیشه

    نظرات شما -
    • ا
      0

      کرونا اومده ، دولت بجای اینکه حقوقی به مردم بده تا قرنطینه اجرا بشه، میگه وام های بلاعوض تا سقف فلان برای شرکتها و کسب کارها در نظر گرفته ایم!!!!! چون شرکتها مال خودشونه باز میخوان از این وضع سواستفاده کنن .بابا شما یا نفهمین یا نمیفهمین! مردم نون ندارند شرکتها ممکنه تولیدشون بخوابه همین ، کدومش واجبتره کمک بشه؟!! شما به فکر ضرر شرکتها هستید اما به فکر جیب خالی مردم نیستید؟ شرکتها پول ندارند بگین کمیته امداد صدقه بهشون بدید

  • باز نشسته تامین اجتماعی
    0

    چطور عیدی ما رو شما نایین میکنید آقای نوبخت آن وقت که نوبت همسان سازی میشود به شما مربوط نمیشود شب راحت می‌خوابید

    نظرات شما -
    • ا
      0

      راحت؟؟!! سر وصدای خروپف مسئولین میاد

  • ناشناس
    0

    حق. کارگر مطابق با تورم بدهید. حرف کارگر بازنشسته. مستمری. بگیر اینه. توقع زیادی. هست؟ حرف. حق. همینه..واسلام......

  • فرزاد سکوند
    0

    پیامبر(ص) که بوسیدن دست را شرک می دانست بردستان پینه بسته ی یک کارگر بوسه زد ولی درکشور ما که خودرا امت محمد(ص)می دانیم کسی به فکر حداقل حق یه کارگر نیست هرساله برای تعیین دستمزد این قشرزحمتکش یک بهانه می آورن کاش نماینده کارفرما یک ماه با حقوق یه کارگر زندگی کنه تا درکش از زندگی یه کارگر بیشتربشه

  • مصطفی محمدزاده نبیی
    0

    اگر در جلسه تعیین مزد نمایندگان کارگری به توافق نرسیده باشد ، هیچ بندی را امضا نکند تا همه به اعمال نفوذ برای سرکوب دستمزد کارگران را متوجه شده و خود کارگران برای احقاق حقوق خود تصمیم بگیرند.

  • حبیب کوشکی
    0

    باسلام.. ببینید عزیزان کارگر شما هم باید میرفتید میشدید کارمند دولت،،، چون از قرار معلوم این دولت محترم نیازی به کارگر ندارن و سرنوشت درآمد وحقوق اونا براشون مهم نیست ،،بعد هم از اون طرف میگن جهش تولید آخه با این کارمندها مفتخور که دم به ساعت به حقوقشون اضافه میشه که نمیشه چرخ این اقتصاد مریض رو چرخوند ،،،اقتصاد رو باید بدست این کارگرهای بدبخت چرخوند پس بیاید صادقانه با افزایش حقوقشان در حد کارمندها اونها رو خوشحال کنید تا محرمی باشد براین دل پرخون و سوخته این قشر ضعیف باشه ،با آرزوی سال خوب برای ایران عزیز،

  • ا
    0

    این حقوق کم ، فرقی با فریز مزدی نداره چون نمیشه باهاش زندگی کرد . مگه الان از قانون سرپیچی نشده؟ !! مگه حقوقی که تا الان پرداخت کرده اید مورد رضایت کارگران بوده که میگویید هر سال مزد تعیین میکنند؟! مگه مزد رو کارگران تعیین میکنن ؟ مگه وزرات کارفرمایی هر جور دلش میخواد تعیین نمیکنه؟ مگه شورش کارگران رو در بعضی از جاهای ایران ندیدی؟! شرکتها انتظار دارند یه آدم هایی پیدا بشه نه آرزو و رویا داشته باشن نه هدفی ونه شکم اگه بشه اصلا دستشویی هم نرن که چه بهتر و ۱۲ ساعت کنترات کار کنن.اگه هم بگی حقوق میخوام انگار ازشون قرض میخوای!!! بعضی هزاران میلیارد دلار در ماه سود میکنن ده ها شرکت دیگه در داخل و خارج دارند اما حداقل حقوق رو هم با تاخیر میدن!! فکر میکنن تفاوت خاصی با مردم دارن .ارزشی برای کارگر قایل نیستند یا فکر میکنن از مردم برترند

  • محسن
    0

    لعنت بر کارفرما لعنت.بی همه چیز فقط فکر جیب خوشه‌. شیر مادرت حلالت که پشت کارگرا دراومدی به امید خدا نماینده کارگران که قشر ضعیفرجامعه رو تشکیل میدن موفق میشن انشاالله که اینطور میشه

  • غلامحسینی
    0

    شمارا به خدا اینقدر کارگر بدبخت را اذیت نکنید

  • رضا
    0

    اشکال از خود ماست ما با این۱۴میلیون تعداد کارگر میتونیم با یه دست شدن واسه یه کشور رییس جمهور تعیین کنیم ولی نمیتونیم حق خودمونو بگیریم دولت خودش بزرگترین کارفرماست وزیراشهم که کارخونه دار حال میان براب جماعت کارگر دل بسوزانن

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها