جشن‌های ۲۵۰۰ ساله چقدر برای ایران آب خورد؟

روزنامه کیهان ۲۱ تیر ۱۳۵۰ نوشت: بخش خصوصی تاکنون برای بنای یادبود میدان شهیاد و تخت جمشید جمعاً ۴۲ میلیون تومان در اختیار شورای جشن‌های شاهنشاهی قرار داده است و تعهد کرده است بقیه مخارج این تأسیسات را نیز بپردازد.

جشن‌های ۲۵۰۰ ساله چقدر برای ایران آب خورد؟

بودجه جشن‌های ۲۵۰۰ ساله حتی پیش از برپایی آن در ۲۰ تا ۲۴ مهر ۱۳۵۰، برای بسیاری از طیف‌های جامعه ابهام داشت و تا همین امروز که ۴۹ سال از آن می‌گذرد هنوز به روشنی معلوم نیست که این بودجه هنگفت دقیقاً چقدر بود و از کجا تأمین شد.

در مستند «مهمانی بزرگ»، ساخته حسن امینی، مارسل هودر - پیشخدمت حاضر در این مراسم - می‌گوید: «بودجه دو سال سوئیس را ظرف دو روز خرج کردند...» ابوالحسن بنی‌صدر هم که دیگر راوی منتقد ماجراست با آن‌که در مورد رقم دقیق اطمینان ندارد ولی بر اساس شنیده‌هایش، آن را ۶۵۰ میلیون دلار برآورد می‌کند. از سوی دیگر عبدالرضا انصاری عضو شورای برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ ساله در مصاحبه‌ با بیژن فرهودی در کیهان لندن، کل بودجه مصرفی این جشن‌ها را رقم ۲۲ میلیون دلار اعلام و همین اظهاراتش را در برنامه «صفحه ۲» بی‌بی‌سی فارسی تکرار کرد، عباس میلانی اما در واکنش به او رقم ۲۲ میلیون دلار را همان‌قدر حدسی دانست که رقم ۶۵۰ میلیون دلار بنی‌صدر را. به عقیده میلانی هزینه‌های راهسازی، امنیت، ارتش، خرید ماشین‌های ضدگلوله و... بسیار بیش از رقم مورد ادعای انصاری است.

به هر روی آن‌طور که از قرائن پیداست حکومت از این پرسش مردم هراس داشته، برای همین هم از چند ماه پیش از برگزاری این جشن‌ها کوشیده از تریبون‌های رسمی مثل روزنامه‌های پرتیراژ وقت این نکته را القا کند که هزینه‌ این جشن‌ها را صاحبان صنایع و بازرگانان پرداخت کرده‌اند! مثلا روز دوشنبه ۲۱ تیر ۱۳۵۰ روزنامه کیهان خبر داد که بخش بزرگی از مخارج این جشن‌ها را بخش خصوصی تامین کرده است. متن کامل گزارش کیهان را در این باره در پی می‌خوانید:

امروز اطلاع حاصل شد که به علت نزدیک شدن تاریخ برگزاری جشن‌های دو هزار و پانصد ساله، فعالیت‌های تأسیساتی و تشریفاتی مربوط به آن سرعت بیش‌تری یافته است و در این میان نمایندگان صاحبان صنایع و تجار، با کمک‌های بی‌دریغ مالی خود، بر پیشرفت این فعالیت‌ها افزوده‌اند. از جمله هزینه ساختمان میدان و بنای شهیاد [آزادی کنونی]، که نموداری از دوران گذشته تاریخ شاهنشاهی ایران و در عین حال از بزرگ‌ترین موزه‌های عالم خواهد بود، توسط بخش خصوصی تامین شده است. علاوه بر موزه تاریخی، قسمت‌های مختلف دیگری نظیر موزه آثار جدید، تالار نمایش تاریخ ایران همراه با نور و صدا و حرکت و میدان‌گاه مراسم عمومی و تشریفاتی وجود خواهد داشت.

بنای شهیاد [آزادی کنونی] چقدر خرج برداشت؟

از جمله مخارج دیگر جشن‌ها که توسط بخش خصوصی پرداخت می‌شود مربوط است به ۵۰ چادر مخصوص پذیرایی از سران کشور‌های شرکت‌کننده در جشن‌های شاهنشاهی که در شیراز و تخت‌جمشید در شرف تکمیل و تاسیس است. بخش خصوصی تاکنون برای بنای یادبود میدان شهیاد و سراپرده‌های پذیرایی تخت‌جمشید جمعا ۴۲ میلیون تومان در اختیار شورای جشن‌های شاهنشاهی قرار داده است و تعهد کرده است بقیه مخارج این تاسیسات را نیز بپردازد.
سراپرده‌های مخصوص پذیرایی جشن‌های دوهزار و پانصد ساله پس از خاتمه جشن‌ها در اختیار سازمان جلب سیاحان قرار می‌گیرد تا به صورت مهمان‌سرایی استثنایی سیاحان و جهانگردان مختلف را به تخت‌جمشید جلب کند. جهانگردانی که در آینده برای دیدار از تخت‌جمشید راهی این منطقه تاریخی می‌شوند، دیگر مجبور نخواهند بود که شب‌ها به شیراز بازگردند. بلکه در همان تخت‌جمشید در یکی از پیشرفته‌ترین و زیباترین مهمان‌سرا‌های جهان اقامت خواهند کرد.

هزینه پذیرایی از مهمانان

بخش خصوصی برای تامین هزینه جشن‌های شاهنشاهی، فعالیت‌های خود را تقسیم‌بندی کرده است و از جمله گروهی از صاحبان صنایع ۵۰ اتومبیل آخرین سیستم، برای رفت و آمد سران کشور‌های شرکت‌کننده در جشن‌ها، در اختیار شورای جشن‌های شاهنشاهی می‌گذارد.
این اتومبیل‌ها بعدا به دولت واگذار می‌شود. ضمنا دسته دیگری از صاحبان صنایع کلیه مخارج پذیرایی از سران کشور‌ها و همراهان‌شان، روزنامه‌نگاران خارجی و داخلی شرکت‌کننده در جشن‌ها، را طی اقامت آنان در شیراز و تخت‌جمشید بر عهده گرفته‌اند. این مخارج در حدود سه میلیون تومان برآورد شده است. به علاوه هزینه تاسیسات مرکز مطالعات مدیریت ایران وابسته به دانشگاه هاروارد، که عملیات ساختمانی آن اخیرا آغاز شده است و همزمان با برگذاری جشن‌های دو هزار و پانصد ساله افتتاح می‌شود، توسط گروهی دیگری از نمایندگان بخش خصوصی پرداخت می‌شود. هزینه این مرکز قریب ۷ میلیون تومان خواهد بود.

۴۱ نفر از سران کشور‌های مختلف قبول دعوت کرده‌اند

به امر شاهنشاه آریامهر به منظور قدردانی از صاحبان صنایع و بازرگانی که در بزرگداشت جشن‌های شاهنشاهی سهیم و شریک بوده‌اند، لوحه یادبود مخصوصی در بنای میدان شهیاد نصب خواهد شد. در این لوحه نام و میزان کمکی که هریک از نمایندگان بخش خصوصی به پیشرفت جشن‌ها کرده‌اند ثبت می‌شود.

ضمناً امورز کسب اطلاع شد که در جریان برگزاری جشن‌های دو هزار و پانصد ساله، از سنت‌های ملی و آداب و رسوم میهنی الهام گرفته می‌شود و در صورت لزوم پاره‌ای از موسسات بین‌المللی در برگزاری جشن‌ها با مسئولان امر همکاری خواهند کرد.

همچنین به موجب آخرین خبر تاکنون ۴۳ نفر از سران کشور‌های جهان، آمادگی خود را برای شرکت در جشن‌های بزرگ شاهنشاهی ایران اعلام کرده‌اند و این اجتماعی بی‌سابقه در تاریخ خواهد بود، چراکه تاکنون هرگز این عده از سران کشور‌های در یک نقطه گرد هم نیامده‌اند. سران کشور‌هایی که به ایران می‌آیند هریک از برجسته‌ترین سران قاره‌هایی هستند که کشورشان در آن قاره واقع شده است. به عنوان نمونه از آسیا رئیس‌جمهوری هندوستان، از کشور‌های شرق اروپا پادگورنی صدر هیات‌رئیسه شورای عالی شوروی و از آفریقا هیلاسلاسی امپراتور اتیوپی را می‌توان نام برد.

از این گذشته در حدود بیست سازمان صنعتی و بازرگانی بین‌المللی که در رشته‌هایی، چون تهیه لوازم آرایش و پوشاک فعالیت می‌کنند، داوطلب شده‌اند که بدون دریافت مخارج به برگذاری هرچه بهتر و شکوهمندتر جشن‌های شاهنشاهی کمک کنند.

منبع: انتخاب

24

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 25
  • کاربر ناشناس
    0

    درامد داشت خرج هم می کردن

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      خوب کشورایران را به دنیا معرفی کرد،بالاخره مهمونی خرج داره.

    • کاربر ناشناس
      0

      یک بار گرفت و تموم شد و رفت،نه هرسال و هر سال اونم چند بار الکی

    • نادان ستیز
      0

      کلا ۴۲ میلیون تومان !!!!!!!! جانشینان انقلابی ایشان چکار کردند که هر ایرانی باید اندازه دوبرابر جشنهای 2500 ساله بدهدتا صاحب یک پراید شود.؟

    • پیر خسته
      0

      اره فقر هم داشت مردم رو نابود میکرد . جوون تو کجا بودی حلبی اباد هارو ببینی که مردم تو همون تهران با حلب روغن خونه درست میکردن و غذا از تو سطل پولدار ها جمع میکردن ... کاش یک صدمش رو خرج مردمش میکرد ... انقلاب مردم رو حسابی پررو و قدر نشناس کرد

  • امید
    0

    غلط کرد اون ازپدرش که‌ کل ایران فروخت خود شاه خون این‌ مرد بی چاره راتوی شیشه کرده بودبعدشم که‌ کورش کم‌ کرد ورفت 160میلیارددلارپول باخودش برد الله اکبر چرا این‌ کشورهمش درنوسان هستش

    نظرات شما -
    • بهروز
      0

      امیدخان..خدا ناامیدت نکنه اما تمام دله دزدی‌های اون رژیم ، اندازه اختلاس یک سال مسئولین نمیشه..!بهرحال نه اون رژیم خیلی خوب بود و نه این رژیم مد نظر مردم هست که بخاطرش قیام کردند

  • کاربر ناشناس
    0

    جشن های 2500ساله ایران را بجهانیان شناساند.وباعث سربلندی ایران وایرانی شد.ولی حالاچکارکردید.

    نظرات شما -
    • یه ایرانی
      0

      آفرین ایرانی اصیل شمایی گل گفتی عزیز

    • بهروز
      0

      الانم مراسم قمه‌زنی داریم که کل دنیا ما رو با شمشیر زدن بر فرق سرِ کودکان میشناسند...!

  • کاربر ناشناس
    0

    سلام نه این که امروز خرج نمیشه

    نظرات شما -
    • بهروز
      0

      امروز هم خرج میشه ، فقط تفاوتش با اون زمان در اینه که قبلا با حساب و کتاب ریز خرجکرد محاسبه میشد اما الان بدون حساب خرج میشه کا کسی هم شک نکنه!!

  • سلوک
    0

    هزینه آن از بیست دو بهمن بیشتر بود ..نه که نبود

    نظرات شما -
    • حمید
      0

      22 بهمن مگه چه خرجی میکنن؟ مردم میان راهشون میرن و تمام .

    • بهروز
      0

      دوست عزیز..بیست و دو بهمن برای مردم عادی فقط راهپیمایی هست و برای مسئولین بخور بخور و هزینه‌های من دراوردی و سندسازی..متاسفانه شما چهل ساله جزو مردم بودی و تو خیابون حیرون بودی ...انشالاه جزو مسئولین که شدی و شب با جیب و دست پُر که رفتی خونه ، خودت میفهمی هزینه‌هاش چقدر بوده!

  • مسعود
    0

    بابا تموم شد-40سال هم گذشت بکشیدبیرون

  • ایرانی
    0

    قطعا خرجش از سوریه و لبنان و فلسطین الان بیشتر نبود، اااااه غم مردم خوش گذرون فلسطین و سوریه مرا کشت!!!!

  • پرشین
    0

    باسلام حاجی شما که بد پهلوی ها رو میگید قبول داریم چرا از خوبیها شون حرفی نمیزنید شاه جشن ملی واشه کشورش میگرفت آیا در حال حاضر جشن ملی داریم نه شما ها این همه پول بی زبون تو سوریه لبنان وفلسطین و نه تورو خدا خسته نشید از خوندن مطلبم بزارین بنویسم خوب کجا بودم بوسنی وهرزوگوبین که یادتون هست آفریقا را اضافه کن راستی روزقدس و۲۲ بهمن وخرج مراسم های مسخره کدایی شاه اسمش روش باید شاهی کنه شما چی کشور وچاپیدید پدر مردم درآوردید هر جا کم آوردید گیر دادید به پهلویها وبازم میگم نه طرف پهلویم نه اصلاح یم ونه اصولی طرف حرف حق که نه باید گفت کار وعمل حق که شما ها بویی از ش نبردین

  • کاربر ناشناس
    0

    هرچی بود جشن بود وشادی، با اومدن آخوندا چی گیر مردم اومد جز عزا بدبختی ..شادی رفت از این مردم ناسپاس

  • .......
    0

    ملیاردها برابر از این هزینه ها تو این ۴۰ سال دزدی کردند کاش اینها هم هزینه جشن میکردند

  • بهروز
    0

    کل هزینه‌ی اون جشن تاریخی و عظیم که مُعرف ایران و ایرانی بود و مایه‌ی افتخار ایرانیان داخل کشور و خارج از کشور می‌شد برابر با یک اختلاس یکی از بزرگمردان تاریخ جمهوری اسلامی که باعث ننگ ملت هستند نشد...

    نظرات شما -
    • مردم 40 ساله گریان!!!
      0

      اصلا الان هزینه هایی که برای عزاداریها در طول یکسال میشه ببینید چقدره!!!

  • پیر خسته
    0

    مردم اون موقع کسی برنج داشت برای خوردن میگفتن سیبیلش چربه !!کسی نون گندم نداشت (دست ارباب های قدیم میدیدم و پولدار ها) . در مورد حلب اباد تهران برید از قدیمیا بپرسید که جنوب تهران چرا حلبی اباد بود . چون مردم با حلب روغن خونه درست میکردن . 90 درصدتون سنتون حتی به اینکه روغن حلبی دیده باشین نمیخوره .و الکی بخاطر 4 تا عکس از پولدار های قدیم فکر میکنین وضع خوب بود بخدا نبود

    نظرات شما -
    • یکی از مردم
      0

      پدر و مارد من هم اون زمان ازدواج کردند پدرم کارگر ساده و مادر خانه دار بود...میگفتند اصلا چیزی تو یخچال فریز نمیکردیم چون نیازی نبود هر روز روزانه خرید میکردیم و تازه مصرف میکردیم هیچ چی به این زودیها گرون نمیشد... با همون حقوق توی 7-8 سال دو تا خون تهران و یکی شهرستان خریدیم...شما کجابودی و والدین من و بقیه کجا....موندم!!!

  • بهروز
    0

    همین که الان بعد از این همه سال شما لیست دقیق خرج‌کرد رو برامون میزارین یعنی اون زمان مملکت صاحب داشته و همه چی رو حساب و کتاب بوده..این مدل گزارش‌ها بیشتر شبیه خودزنی میمونه تا خراب کردن رژیم اون زمان....

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها