آتش بر دامان عروس خاورمیانه

نگاهی دیگر به شب طوفانی بیروت / چرا لبنان تا آستانه سقوط پیش رفت؟

آنچه اوضاع لبنان را امروز بیش از گذشته آشفته کرده نه جریانات سیاسی بلکه خشم از فساد اقتصادی است. این اتفاق می‌تواند خود زمینه اختلاف سیاسی و عقیدتی ، نفوذ خارجی و حتی جنگ داخلی را فراهم کند.

نگاهی دیگر به شب طوفانی بیروت / چرا لبنان تا آستانه سقوط پیش رفت؟

به گزارش خبر فوری ، تظاهرات بزرگ لبنانی‌ها در روز شنبه، باعث تعجب بسیاری از افراد و رسانه‌ها شد. ناآرامی‌هایی که یکشنبه‌شب هم ادامه پیدا کرد.

در حالیکه گروهی در حال مویه کردن برای کشته شدگان حادثه انفجار و برخی دیگر نیز همچنان مشغول امدادرسانی به مجروحین وآوارگان بودند، جمعیتی خشمگین و البته قابل توجه پس از جمع شدن در چند میدان مشهور شهر بیروت از جمله میدان شهدا به هم پیوسته و به چند مرکز بزرگ و وزارت خانه حمله کرده و حتی ساعتی نیز این مناطق را به تصرف خود درآوردند.

در نیمه شب شنبه بیروت از جمعیتی که کنترل شهر را به دست گرفته بودند خالی شده بود. فقط دود بود که سراسر خیابان های اطراف درگیری را گرفته بود.

شیشه‌های برج‌ها شکسته و به زمین ریخته شده بودند و به خصوص گارد زره پوش زیر نقاب خود همه جا را رصد می‌‎کرد. حالا همه چیز به حالت عادی برگشته و معترضین نیز پراکنده شده بودند؛ با این حال، هیچ چیز نباید از این حادثه به سادگی گذشت. انفجار خشم شنبه شقشقیه ای بود که باید به آن توجه بسیاری کرد.

چه شدت که در بیروت طوفان رخ داد؟

برای فهم دقیق اهمیت این حادثه بهتر است به این نکته بپردازیم که اصلا چرا چنین خروشی رخ داد؟ وبگاه news24 در گزارشی آغاز این واقعه را توصیف می‌کند. طبق گفته نویسنده، در ابتدا گروهی از عزاداران در چند میدان از جمله میدان شهدای بیروت جمع می‌شوند تا برای 158 کشته انفجار اخیر بزرگداشت بگیرند. در اوج عزاداری ناگهان شعارهای مردم تغییر جهت داده و تبدیل به انتقاد از دولت می‌شود. لبنانی‌ها از چند ماه قبل نسبت به اقدامات اقتصادی دولتشان منتقد بوده و اظهار ناراحتی بسیاری هم کرده بودند. حالا انفجار بیروت باعث شده بود بار دیگر، به یاد گذشته بیفتند.

طبق گفته برخی ناظران، شعار اعتراض کنندگان هر لحظه تندتر و تندتر می‌شود. سپس گروهی از اجتماع کنندگان در میدان شهدای بیروت به سرپرستی و تحریک برخی از افسران بازنشسته ارتش لبنان به سمت وزارت امور خارجه حرکت می‌کنند. طبق گفته این افسران قرار بود این منطقه "ستاد انقلابی لبنانی‌ها" شود.

جمعیت خشمگین به ساختمان وزات خانه نزدیک و نزدیک تر می‌شود و شعارها نیز تند و تندرتر می‌گردد. در همین لحظه بین نیروهای امنیتی و مردم خشمگین درگیری رخ می‌دهد و مردم نیز شروع به تصرف ساختمان می‌کنند.

نیروهای امنیتی مذبذب و ترسان شروع به پرتاب گاز اشک آور می‌کنند و جمعیت نیز خشمگین‌تر می‌شوند. در این میان برخی شعارهای ضد دولتی اعتراضات اکتبر را تکرار کرده و برخی هم عکس "میشل عون" رئیس جمهوری لبنان را پاره می‌کنند.

در این بین، جمعیت خشمگین شروع به گسترش حملات خود کرده و به چند وزارت خانه دیگر هم حمله می‌کنند. طبق گفته حیات ناظر(یکی از معترضین لبنانی) "حالا رسما جنگ با دولت آغاز شده است".

اعتراض لبنانی‌ها دولت بانک‌ها را نشانه گرفته بود

در این میان، لبنانی‌های معترض به چند مرکز بیش از سایرین نزدیک شدند. وزارت انرژی، وزارت اقتصاد و بانک‌ها. یکی از لبنانی‌های معترض بعد از تخریب بانک‌ها از ورشکستگی کارخانه‌ها و تجار گفت و اظهار کرد: "آنها 30 سال بر ما حکومت کردند؛ حالا لبنان مال ما است".

طبق گزارش گزارشگرانی که بیروت را از نزدیک می‌دیدند، مردم دولت فعلی را "دولت بانک‌ها" می‌نامند و از سود بالای مراکز مالی و فشار اقتصادی بنگاه ها بر مردم به شدت خشمگین هستند.

نزدیک ساعت 22.30 دقیقه بود که کم کم نیروهای امنیتی کنترل را به دست گرفته و مردم پراکنده شدند. وضعیت به حالت عادی بازگشت اما یک پیام مهم از مردم به دولت لبنان مخابره شد. سیاستمداران خارجی بیش از دولت لبنان این پیام را دریافتند. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه که سالها لبنان را تحت قیمومت خود داشت، جلسه ای با دونالد ترامپ(رئیس جمهور آمریکا) داشت و از او خواست که با اعطای وام به بیروت موافقت کند. مکرون از بعد انفجار بندر، بیش از گذشته خود را در صحنه سیاسی لبنان نشان داد. فقر، گرسنگی و رکود اقتصادی لبنان با اختلافات قومی و مذهبی جمع شده و باعث شد بسیاری به مکرون علاقه نشان دهند. مکرون در حال نزدیک شدن بیشتر به لبنان است و نباید فراموش کرد که فرانسه از کشورهایی است که ید طولایی در بریدن سر با پنبه دارد.

در زیر خاکستر چه چیزی شعله ور است؟

فقط مکرون نیست که در این روزها خود را به لبنان نزدیک کرده است. تقریبا تمام قدرت های جهانی و منطقه ای سعی دارند در این معرکه سهم خود را بردارند. اینها البته همه زاده یک اصل است و آن خشم مردم از رکود اقتصادی است.

اختلاف جریان 7 مارس و 14 مارس همیشه بوده است. گروه‌های ثروتمند مسیحی شمال بیروت و گروههای شیعه و سنی همیشه با هم اختلاف داشته اند. دولت های خارجی همیشه بر سر سهم خود از عروس خاورمیانه چانه زنی‌ می‌کردند اما اوضاع لبنان هرگز به این وخامت نرسیده بود. آنچه اوضاع لبنان را امروز بیش از گذشته آشفته کرده نه جریانات سیاسی بلکه خشم از فساد اقتصادی است. این اتفاق می‌تواند خود زمینه اختلاف سیاسی و عقیدتی ، نفوذ خارجی و حتی جنگ داخلی را فراهم کند.

منبع: خبر فوری

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • ایرانی
    0

    خشم مردم از رکود اقتصادی!! این نتیجه رو تو لبنان با جمعیتی به اندازه یک شهر ایران داده. و مردم ایران ما این خشم رو فروخوردن و تو خودشون میریزن و مثل بادکنکی هر روز داره بزرگتر میشه. نتیجه اش هم رتبه اول شدن در عصبانی ترین مردم دنیا شده

  • .
    0

    اگر این اتفاقات در عربستان بحرین و یا امریکا و اروپا اتفاق می افتاد ایران مدافع ان بوده و شب و روز اتفاقات ریز و درشت انرا پوشش می داد ولی چون لبنان جز دوستانش است معترضین را اوباش و محرک شده از سوی خارج می داند. یک بام و دو هوا تا کی. مردم اگاه و بیدار شده اند و همه چیز را مقایسه می کنند

    نظرات شما -
    • محمد
      0

      خیلی اگاهان مردم ایران که ۲۵ میلیون به حسن فریدون رای میدن کجایی داداشی

  • پرشین
    0

    باسلام مگه سقوط نکرده ریسشونم که تو ایرانه شیخ حسن بهار عربی یعنی انقلاب عربی

  • کاظم
    0

    این یک انقلاب بر علیه فساد حاکمان فاسد لبنان است.مسئولان ما عادت کردن چیزی که به نفعشون نباشه را آشوب و اغتشاش بنامند ولی لبنانی ها تصمیم به ریشه کنی فساد گرفتند،البته شعارهایی هم علیه ایران و حزب الله دادند

  • در مدار زمان
    0

    مردم لبنان حق دارند مطالبات خود را از دولت پیگیری کنند اما فراموش نکنند که داعش در سوریه ، از چنین بهم ریختگی ها ظهور کرد و خودشو نشون داد . گرگ ها در لباس میش کمین کرده اند

  • محمد حسین
    0

    خبر فوری عزیز شما چرا تودلتون قند آب شده از کجا داری خط میگیری مزدور مواجب بگیر

    نظرات شما -
    • حسن
      0

      تو چرا جوش لبنان رو می زنی حالا. نکنه تو پول می گیری؟

    • کاربر ناشناس
      0

      اب

    • دلسرد
      0

      متاسفم برای سطح فکر وشعورت چرا به خبرفوری گیر میدی ........

    • کورش
      0

      جناب محمدحسین حزب الله لبنان سقوط کرد. مگه امثال شماها نمی گفتیداین حزب الله شکست ناپذیره پس چی شد؟

  • اریو
    0

    همه مثل مردم ما نیستن ک در برابر فساد ودزدی و تبعیض دم نزنن حاکمان و نایبان خلف ج اسلامی بخوبی لبنان رو هم درگیر فساد ودزدی ونابودی کرده بودن هلال شیعی هم داره کم کم ب افسانه و توهم تبدیل میشه

  • احمد
    0

    همش بخاطر مسولین ضعیف و خائن هست و مردم نادان و این مسئله باعث شده بازیچه دست غرب بشویم یکی مثله سردار سلیمانی از جان فکرش مایه میزاره ده تا آدم کودن میان همه چیز رو خراب می‌کنند چون نه هدف دارند نه اراده نه غیرت آخرش هم کشورشون به دست بیگانه اداره میشود چون فقط فکر عشق و حالند .

  • کاربر ناشناس
    0

    همه چیزهایی که تو لبنان پیش اومد هدفمند بود ! یه بچه هم می فهمه! هر جا توطئه ای شده نخش دست اسرائیل و آمریکا و عربستان سه ضلع شوم بوده در این شم شکی نیست. خلاصه زمان همه چیزو کامل نشون می ده.چه خوابی دیدن! لبنان استخون گلو شون بود بیکار می شینند!!! اینم مثل همه خواب ها شون تعبیر به بدبختی خودشونه.

  • شهیدی
    0

    سلام نظام اسلامی ایران قوی تر از انی است که توی ایران بخواهند غلطی کنند البته معلومه نظام اسلامی لبنان و امثال لبنان نیست که بی صاحب باشه هر اراذل و اوباشی بخواهد بخاطر عشق و حال خودش حرمت خون شهیدانش را بشکند چرا که توده مردم با تمام سختیها فهمیده هستند و نظامشان را از ته دل دوست دارند و برایش می میرند البته حساب خائنین داخلی از مردم و نظام جداست همانها که سالها با چپاول و وعده توخالی خون بدل ملت نموده اند

  • منصور
    0

    خداراشکرکه درمملکت ما فساداقتصادی نیست ودولتمردان ما خادم مردمند وباکلمه فسادکاملا بیگانه هستند

  • ۲۰:۳۰
    0

    سیاست ایران خیلی جالبه! هر اتفاقی توی کشورهایی که باهاشون هم‌پیمان هست میفته سریع ربطش میدن به آمریکا و اسرائیل و عربستان و... و معتقدند که مردمی که اعتراض میکنند اراذل و اوباش و دست نشانده عوامل غربی هستند؛اما اختشاشاتی که در آمریکا رخ داد رو بعنوان اعتراضات بحق مردمی نشون میدن و شب و روز روی اونا مانور میدن!!! آخه شماها مردم رو چی فرض کردین؟! ما که خودمون جرات اعتراض نداریم چون به همه چیز متهم میشیم و درآخر اعدام وگرنه ما۹۶درصدی ها خواهان رفراندوم واقعی هستیم؛اگر بویی از عدالت برده بودین قطعا نظرات مردم براتون مهم بود اما شماها فقط بفکر منافع خودتون هستین و گرگی در لباس بره هستین

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها