لبخند اسرائیل برای پیروزی آذربایجان در ماجرای قره باغ بابت چیست؟ / آیا توافق اخیر به ضرر ایران تمام می شود؟

استدلال تندرو‌ها این بود که ارمنستان متحد ایران است، در حالی که آذربایجان متحد اسرائیل به حساب می‌آید. بنابراین پیروزی آذربایجان به نفع تل‌آویو خواهد بود.

لبخند اسرائیل برای پیروزی آذربایجان در ماجرای قره باغ بابت چیست؟ / آیا توافق اخیر به ضرر ایران تمام می شود؟

الدار ممدوف در وبسایت Responsible Statecraft وابسته به اندیشکده «کوئینسی» نوشت: در آغاز جنگ میان ارمنستان و آذربایجان، گروهی از تندروها در واشنگتن که عموما هم به اندیشکده‌های نومحافظه کار مانند موسسه هادسون و بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) وابسته بودند از آمریکا خواستند که از آذربایجان حمایت کند. استدلال آن‌ها نیز این بود که ارمنستان متحد ایران است، در حالی که آذربایجان متحد اسرائیل به حساب می‌آید. بنابراین پیروزی آذربایجان به نفع تل‌آویو خواهد بود.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: سرنوشت قره باغ کوهستانی چیزی نیست که نومحافظه کاران آمریکایی به آن علاقه مند باشند، اما از آن جایی که این موضوع به نحوی به ایران مربوط می‌شود آن‌ها نیز نسبت به اتفاقات آن حساسیت از خود نشان می دهند. مطابق انتظار آنها، پیروزی آذربایجان در این جنگ می تواند باعث بروز [مشکلات امنیتی در ایران] شود.

جنگ در قره باغ در 10 نوامبر با تلاش‌های روسیه پایان یافت. براساس توافق طرفین مقرر شد بخشی از قره باغ که بیش از 20 سال تحت اشغال ارمنستان بوده دوباره به آذربایجان بازگردد. همچنین براساس این توافق مقرر شد تا حدود 2000 نیروی حافظ صلح روسی وارد منطقه شدند تا از وضع موجود جدیدی که به ثبات آذربایجان کمک می‌کند، اطمینان حاصل کنند.

اگرچه اسرائیل از پیروزی باکو در جنگ قره باغ خوشنود خواهد بود، اما این که آیا این پیروزی منافع استراتژیک مضاعفی را در درگیری با ایران نصیب این کشور کند مشخص نیست.

روابط آذربایجان و اسرائیل بر اساس توافقی استوار است که طبق آن اسرائیل به آذربایجان سلاح می‌فروشد و در عوض نفت خریداری می‌کند. براساس برآوردها تا 40 درصد واردات اسلحه آذربایجان از اسرائیل صورت می‌گیرد. در سویی دیگر اسرائیلی‌ها از طرف باکو در واشنگتن لابی می‌کنند. به نظر می‌رسد الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان، مانند بسیاری از حکومت‌های خودکامه خاورمیانه معتقد است که راه واشنگتن از اورشلیم می‌گذرد. اسرائیل از طرف دیگر برای جمع‌آوری اطلاعات علیه ایران یا حمله نظامی به این کشور به حضور در مرزهای شمالی آن احتیاج دارد.

جنگ قره باغ فواید این ارتباط با اسرائیل را به آذربایجانی ها ثابت کرد. سلاح‌های پیشرفته اسرائیلی، به ویژه هواپیماهای بدون سرنشین تهاجمی، نقشی اساسی در شکست ارمنستان داشت. بنابراین اسرائیل ارزش خودش را به عنوان یک شریک مهم برای آذربایجان نشان داد.

این شراکت سرمایه‌ای است که باکو همچنان به ادامه آن اصرار می‌ورزد. از دیدگاه آذربایجان، آتش بس با ارمنستان موقت است چرا که بخشی از قره باغ کوهستانی هنوز خارج از حاکمیت موثر آذربایجان قرار دارد و وضعیت منطقه همچنان مشخص نیست. آذربایجان در جهت تأمین حمایت آمریکا در جنگ‌های دیپلماتیک آینده در مورد حل و فصل نهایی و همچنین سلاح‌های خود برای کمک به حفظ برتری کیفی بر ارمنستان، به کمک اسرائیل نیاز خواهد داشت. در ازای آن، آذربایجان همچنان به جاسوسان اسرائیلی اجازه می‌دهد تا از خاک این کشور علیه تهران استفاده کند. با این حال، امید تندروهای طرفدار اسرائیل مبنی بر اینکه آذربایجان در قره باغ بیشتر پیش روی کند و برنامه‌های آنها برای بی ثبات سازی ایران را تسهیل نماید، تنها آرزو است.

در طول جنگ، علی اف روابط بسیار خوبی با تهران داشت. وی شخصا گزارش رسانه‌های آذربایجان مبنی بر اینکه ایران در انتقال اسلحه از روسیه به ارمنستان کمک کرده را تکذیب کرد. او و مشاوران‌اش بارها بر دوستی و روابط عمیق بین آذربایجان و ایران تاکید کردند. در همین حال، تهران که نسبت به اقلیت آذری خود با احتیاط عمل می‌کرد، پیام‌های سیاسی و مذهبی ارسال داشت تا به باکو اطمینان دهد که ایران حامی تمامیت ارضی آذربایجان است.

به نظر می‌رسد كه تهران در جهت طرفداری از باكو تغییر جهت داده چرا که تصور می‌کند با این کار مرزهای خود را از خطر هرگونه درگیری نجات می دهد. البته این حرکت تهران کاملاً هم موفقیت آمیز نبود، زیرا یک بخش از توافقنامه آتش بس به ضرر منافع ایران است. بر اساس توافق ایروان و باکو یک دالان مستقیم زمینی که آذربایجان را از طریق خاک ارمنستان به نخجوان متصل می‌کند دیگر در اختیار باکو خواهد بود. پیش از این، این کشور باید برای رسیدن به نخجوان از طریق ایران عبور می‌کرد و این یک اهرم فشار برای تهران بود.

با این حال، جای سوال است که آیا علی اف قصد دارد از آن برای ایجاد یک درگیری تازه با ایران استفاده کند؟ علی اف برخلاف سلف خود در اوایل دهه 1990، یک پان ترکیسم ایدئولوگ نیست و به نظر می‌رسد جاه طلبی‌های وی تنها محدود به بازگرداندن سرزمین‌های آذربایجان طبق مرزهای شناخته شده بین المللی باشد. همچنین نباید فراموش کرد که بازسازی سرزمینهای بازگردانده شده به منابع عظیم اقتصادی احتیاج دارد. همه گیری کرونا، فساد، سرکوب و نیاز به مدرن سازی اقتصادی نیز مشکلات دیگری است که حکومت با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کند. در این شرایط، درگیری با ایران آخرین چیزی است که علی اف به آن نیاز دارد.

آذربایجان به روابط متقابل خود با اسرائیل ادامه خواهد داد، اما این روابط مبتنی بر مصلحت و منافع ملی خواهد بود، پس با این اوصاف نقشه‌های دور از ذهن ضد ایرانی که توسط تندروهای آمریکایی در واشنگتن چیده می‌شود فعلا جایی در سیاست‌های باکو ندارد.

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • ناشناس
    0

    بالاخره یه روز همه کشورهای دوروبر ایران، که با وجود ۴۰ سال دشمنی آمریکا و اسراییل با ملت ایران، حداقل از رابطه با اسراییل چشمپوشی نکردن، جواب کارهاشونو خواهند گرفت، وقتی تو یه کوچه همسایتون با یک نفر درگیره، حداقل کار بیطرفیه، هیچکدوم از همسایه های ما اینکارو نکردن، یا به آمریکا پایگاه دادن یا به اسراییل، تا ابد اینجوری نمی مونه، جواب شما حمالهارو به روزش خواهیم داد. الان باز یه عده اسکول میان میگن چرا؟اونا وظیفه ای نداشتن، چشم کورتونو باز کنید، نه چین به امریکا اجازه نفوذ به دوروبرش رو میده و نه آمریکا راحت با نفوذ دیگران در آمریکای لاتین کنار میاد،بیشترین نقطه ضعف این مملکت وطن فروشای داخلیه که هرچی بی بی سی و وی او ای بگه، بدون کوچکترین فکری بلغور میکنن،لعنت به شماها.

    نظرات شما -
    • ARAB
      0

      قیمت تخم مرغ و مرغ پراید نمیتونید کنترل کنید بی ارزش ترین پول جهان دارین بزرگم صحبت میکنی؟

    • احمد
      0

      arab جون وان آب سرد تو این فصل سال زیاده ایران شاید ارزش پولش کمتر از خیلی از کشورای میکروسکپی اطراف ایران که ایران جداشدن نباشه ولی مردمی داره که هیچ جای این کره خاکی نمیتونی نظیرشو پیدا کنی بنظرم وطن پرستی ارجح تره به نژاد پرستی وطن پرست باش تویی که هنوز 100 سال نشده که از ایران جدا شدین

  • خاکی
    0

    جمهوری اسلامی ایران اسلامی و مسئولین سیاسی و نظامی با ید خیلی هوشیار باشند درصورت درگیری احتمالی بین اسرائیل و ایران آمریکا و یا عربستان با ایران پایگاهای هوای کشور باکو در اختیار اسرائیل قرار خواهد گرفت همانطوری که فعلا نیز در اختیار دارد مثل هواپیماها و پهباد جاسوسی و جنگی در درگیری اخیر باکو در مسئله قره باغ و ارمنستان اسرائیل میلیارد ها دلار سلاح در جمهوری آذر بایجان ذخیر کرده است از این طرف تشدید قومیگرای بین دو آذر بایجان ایران و جمهوری آذربایجان با تحریک ترکیه متصور است علی اف باید تصمیم بگیرد یا کنار ایران باشد باتوجه به پیوند مشترک زبانی و مذهبی و قومی بین دو آذربایجان ایران و باکو یا در حمایت اسرائیل و آمریکا و وهابیون عربستان یا ترکیه عثمانی کشور گشا باشد این را نیز باید مد نظر داشت حضور تکفیریها در مرز ایران توسط ترکیه ابزار فشار در آینده خواهد بود از شمال تا شمالغربی از آستارا تا اردبیل خدآفرین تبریز

  • ناشناس
    0

    بنظر می رسد این یک طرح از پیش نوشته ای است که بمرور زمان توسط اعراب و اسراییل در مرزهای ما اجرایی شود که نمونه بارز ان حضور اسراییل در اذربایجان از قبل دوستی بین اسراییل و اذربایجان بهینه سازی تجهیزات نظامی اذربایجان ازاد شدن تردد بین اسراییل و امارات و رفته رفته محاصره مرزهای کشورمان توسط انها و... و در رابطه با فلسطین اگر اسراییل امتیازاتی به فلسطینیان بدهد دور از انتظار نیست که انها هم رابطه با اسراییل را در پیش خواهند گرفت هم اکنون کمکهای کویت و امارات و...به فلسطینیان انها را سر پا نگه داشته نهایتا سفرایی که به این کشورها اعزام می شوند باید دارای دیلماسی قوی و کار کشته باشند تا تحرکات را بتوانند تجزیه و تحلیل کنند

  • ،ناشناس
    0

    دوست عزیز یا بهتر بگم هموطن گرامی .اون اقلیت آذربایجانی که میگی حداقل نصف جمعیت کشور هست .چرا تفرقه افکنی میکنین .آذربایجان کشور مسلمان هست

    نظرات شما -
    • سعید
      0

      واقعانصف مردم ایران آذری هستن؟من کوچیک همه آذری های عزیزم هستم ولی قربونت ایران یعنی فارس-کرد-عرب-لر-بلوچ-ترک -آذری- شما یک دهم جمعیت ایران رو تشکیل دادین پس اگر گفتن اقلیت ناراحت نشین وبه حساب تفرقه افکنی نزارین

    • آذربایجان
      0

      آقای سعید درسته در ایران قریب 10 قوم داریم ولی مثلا تعداد نفوس لر.گیلک .مازنی .ترکمن .کرد. بلوچ به اندازه اذری ها هستن؟استانهای اذربایجان شرقی و غربی و زنجان و اردبیل و همدان و بخش بزرگی از گیلان بخشی از فارس بخشی از خراسان و بخشی از قزوین و بخش قابل توجهی از تهران ،حال بماند که از نظر مهاجرت جهت تجارت و کار به استانهای دیگر تقریبا در اکثر استانها جمعت قابل توجهی داشته و حتی با ازدواج باسایر اقوام جمعیت قابل توجهی را شامل می شوند اما این را باید دانست که آذری ها ی وطن پرست در همه جای دنیا خودشان را با افتخار ایرانی می دانند چنانچه شهدای لشکریان ارتش و سپاه اذربایجان با جانفشانی حافظ مرزهای ایران بودند و در گذشته هم بابک خرمدین شاخصه اصلی بوده است.

    • .
      0

      ببخشید من فقط آذری زبانهارو آذری میدونم بله شاید نصف ایران ترک باشن

    • امید
      0

      درود دوست عزیز آذربایجان این شهدای عزیزی که اسم بردین اون زمانی نبودن که آذربایجان بحرین ارمنستان و...جزء استانهای ایران بودن برای شادی ارواح پاک شهدای عزیز ایران صلوات

  • ممد
    0

    اگه یه کشور به ایران حمله اتمی کنه ایران چیکار میتونه بکنه جز اینکه بمیره

  • م
    0

    درسته که ما از نظر زبان و قومیتی با آذربایجان اشتراک داریم ولی در مقابل پاچه خواری حاکمان دولت آذریایجان برای اسرائیل و آمریکا نباید کوتاهی کنیم الهام باید بفهمد با یک ایران قدرتمند سروکار دارد

  • محمدی
    0

    بااطمینان وایمان متقن میگم مردم جمهوری آذربایجان هیچوقت اجازه نمی دن از داخل کشورشون به ایران حمله شود اونها به لحاظ نژادی و مذهبی وفرهنگی ممزوج تاریخی با آذربایجان و ایران هستند واقعاً به ایرانیها می بالند هرچند ممکنه برخی از سردمدارانشون بنابر ایجابات سیاسی مجبور به همکاری با آمریکا واسراییل شوند اما آنها هم از ترس غیرت مردمشون هرگز نمی تونن آمریکا یا اسراییل رو درجنگ علیه ایران یاری کنن.

  • ناآشنا
    0

    سلام دوست عزیز هم وطن عزیز امام گفت مشکل ما دولت ها هستند نه ملت ها ما با مردم آذربایجان دوست و برادر هستیم دوملت آذر بایجان ایران و جمهوری آذر بایجان هم مسلمانند هم زبان مشترک وارتباط فامیلی و قومی دارند چون آذر بایجان جدا شده از ایران است متاسفانه دولت باکو در خدمت اسرائیل آمریکا و عربستان قرار دارد نصف نفت از جمهوری آذر بایجان از جیب مردم به اسرائیل کودک کش می ریزد ایران همیشه از قره باغ در مقابل ارمنستان دفاع نموده است حتی در این راه شهید داده است

  • سید
    0

    به امید اون روزی که تمام این کشورای کوچک که از ایران جدا شدن به ایران برگردن

    نظرات شما -
    • علی
      0

      شانس آوردن جدا شدن و گرنه الان ۲۰۰ میلیون بدبخت داشتیم

    • ARAB
      0

      به همین خیال باش فعلا چین ایران و اجاره کرده رو دریااااااب

    • امید
      0

      سید جان دور نیست اون روز اندکی صبر سحر نزدیک است نفوذ ایرانو توی اطراف ببین

  • علی قلیان اول
    0

    ایجاد یک دالان ارتباطی از سرزمین ارمنستان برای آذربایجان به مثابه عبور از میدان مین است و چندان هم امن و بدون هزینه نخواهد بود . کل توافق دو کشور با وجود نارضایتی عمومی در ارمنستان در خطر گسستگیست

  • علی
    0

    خیلی جالب بالاترین مقام های حکومت از آذربایجان علنی حمایت کردن و حالا آذربایجان چرخش قهرمانانه به سمت اسرائیل داشته!! این تجربه دقیقا سالهاست داره تکرار میشه از بوسنی و هرزگوین گرفته تا فلسطین و دیگران. روزی رو میبینم که حماس ب اسرائیل سر یک میز نشسته و موندم اون روز میخوان چی بگن و اون روز از کدوم فلسطینی حمایت کنن همون فلسطینی که هر سال برای صدام حسین سالگرد میگیرن !! راستی فراموش نکردین که میگفتن ما جلوی ورود داعش رو در سوریه گرفتیم!! کدون داعش همونی که نفراتش در ایران هم آموزش دیدن مثل همون طالبان!!

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها