اقتصاد ایران هنوز از رکود خارج نشده است / افزایش توامان صادرات غیرنفتی و بیکاری

اقتصاد ایران هنوز از رکود خارج نشده است / افزایش توامان صادرات غیرنفتی و بیکاری

نشست نقش تورم در زندگی مردم عصر امروز در طول برگزار چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال انقلاب اسلامی برگزار شد و حسین صمصامی با اشاره به این که اقتصاد لیبرالیستی با دست خودمان در حال توسعه است، اظهار کرد: آنچه که در دانشگاه‌ها در حال حاضر آموزش داده می‌شود و اساتید تحت عنوان اقتصاد به ترویج آن می‌پردازند همان اقتصاد لیبرالی است و مسئولان مملکت نیز با آنچه که در دانشگاه‌ها آموخته‌اند روانه پست‌های مدیریت خود می‌شوند.

سرپرست اسبق وزارت اقتصادی با اشاره به این که اگر کسی در دانشگاه‌های ایران اقتصاد خواند تفکر لیبرالیستی در او نهادینه می‌شود و در واقع آنچه که در سیستم مدیریت اقتصادی کشور می‌بینید، از ماست که بر ماست، گفت: بنده خودم از عوامل اجرایی در دانشگاه شهید بهشتی هستم، قبول دارم که در این فضا همچون سایر اساتید نقش داشته، اما سعی می‌کنم ترویج آن نپردازم.

وی افزود: در دانشگاه‌های ما اقتصادهای خرد، کلان، تجارت بین‌الملل و یک فصل هم تحت عنوان اقتصاد ایران تدریس می‌شود که به طور ناخداگاه در ذهن دانشجو نهادینه شده و علتی بر تصمیم‌گیری‌های مدیریتی آینده کشور در حوزه اقتصاد می‌گردد و هرچند دانشجویان به ظاهر تفکر اسلامی دارند اما در باطن لیبرال هستند و اتفاقاً در پاره‌ای از موارد می‌خواهند تفکر اسلامی را روی ساختار لیبرالیستی پیاده کنند.

این استاد دانشگاه با بیان این که دولت اکنون در شرایط پیچیده‌ای از اقتصاد قرار دارد که در بسیاری از موارد نمی‌داند چه اتفاقی در حال افتادن است، گفت: اشراف اطلاعاتی کاملی از حوزه اقتصاد در حال حاضر وجود ندارد و همین مسئولانی که اکنون با چنین شرایطی دست و پنجه نرم می‌کنند همان کتاب اقتصاد را در دانشگاه‌ها مطالعه کرده و زمانی که وارد گود شده‌اند می‌بینند که اقتصاد چیز دیگری است.

صمصامی اشاره‌ای به 2 دوره قبل دولت در زمان اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها داشت و گفت: زمانی که اجرای این طرح مطرح شد، اطلاعات کاملی از وضعیت اقتصاد نداشتیم و نمی‌دانستیم با اجرای چنین طرحی که ارائه یارانه نقدی و حذف سوبسیدهای بخش انرژی را در پی داشت، آیا توزیع یارانه‌ها عادلانه می‌شود، آیا توان مردم و قدرت خریدشان بیشتر می‌گردد؟

وی افزود: یک سال قبل از اجرای چنین طرحی (سال 89) با توجه به نظارت قوی دولت اتفاق خاصی نیفتاد اما یک سال بعد از آن با توجه به این که بانک مرکزی تحریم شد، قیمت دلار تا 3 - 4 هزار تومان سر کشید، رشد اقتصادی منفی شد و رکود اقتصادی حادث گردید؛ دولت عملاً نمی‌توانست کاری کند و نتیجه‌اش از سال 90 تاکنون ادامه یافت.

سرپرست اسبق وزارت اقتصادی اشاره‌ای به دولت کنون داشت و گفت: سال 93 بسته‌ای برای اقتصاد تحت عنوان خروج از شرایط رکود نوشته شد که شامل 177 بند بود و تمام سیاست‌هایی که در کتاب‌ها و جزوات مختلف در ارتباط با بحث خروج از شرایط رکود تورمی مطرح بود در آن گنجانده شد.

صمصامی ادامه داد: مسئولان دولت چنین وانمود کردند که با اجرای این بسته اقتصادی شرایط مملکت گُل و بلبل خواهد شد، اما متاسفانه دیدیم که هیچ اتفاقی نیفتاد و در شهریور سال گذشته 4 وزیر نامه‌ای را به رئیس جمهور نوشتند که به داد شرایط حاکم برسید، اما جالب این است که یک ماه بعد (مهر 94) بسته‌ای 33 بندی از سمت دولت ارائه شد که در آن گفته بودند 177 بند بسته قبلی را اجرا کردیم و با موفقیت از شرایط رکودی اقتصاد خارج شدیم.

این استاد دانشگاه گفت: بسیار جای تعجب است که یک ماه قبل از چنین اقدامی وزرای کابینه نیز به شرایط حاکم گلایه‌مند بودند و بسته‌ای برای خروج از رکود تدوین شده بود، اما ظرف یک ماه عنوان شد که اقتصاد از شرایط رکودی خارج شده است.

وی با بیان این که وزیر هزار میلیاردی به هیچ عنوان نمی‌تواند سیاستی اتخاذ کند که در راستای منافع مردم باشد ابراز کرد: قطعاً حضور چنین وزیری در کابینه موجب می‌شود تا دنبال منافع و ایجاد اشتغال برای مردم نباشد زیرا خودش سرگرم کارهای اقتصادی در حجم وسیع است و از این جهت موجب می‌شود که دولت نیز نداند که چه کاری دارد انجام می‌دهد.

صمصامی با تاکید بر این که چنین مجموعه‌ای که در خودش نیز دچار تظاد و تناقض است چطور می‌تواند مدیریت اقتصادی را داشته باشد، گفت: زمانی هست که نمی‌دانیم راجع به موضوعی اطلاع نداریم و زمانی دیگری هست که می‌دانیم چیزی را نمی‌دانیم. اگر نمی‌دانیم که موضوعی را نمی‌دانیم در واقع به جهل اشاره دارد، اما زمانی که می‌دانیم، بحثی را نمی‌دانیم به نوعی به موضوع خیانت اشاره دارد.

سرپرست اسبق وزارت اقتصادی اشاره‌ای به اختلاس 3 هزار میلیاردی در دولت قبل داشت و در ارتباط با شکل‌گیری نطفه‌ آن گفت: در دوره‌ای که بنده متصدی بودم پایگاه اطلاعاتی درست کردیم تا تمام بخش‌های اقتصادی کشور را رصد کنیم و با اتصال 8 بانک بزرگ دولتی به آن سامانه، وضعیت اقتصادی را تحت نظارت آوردیم، زیرا معتقد بودیم که بیشتر مالیات‌ها از کارمندان دولت و مغازه‌دارها گرفته می‌شود اما سرمایه‌داران کلان از قانون مالیات سرپیچی کرده و ردی از خودشان به جا نمی‌گذاشتند.

وی ادامه داد: ایجاد این سامانه نظارتی باعث شد عده‌ای در بازارهای تهران و تجریش شایعه کنند که وزارت اقتصاد دنبال دریافت مالیات از صنوف است و حتی بعد از آن بحث‌هایی در ارتباط با فراگیرشدن منابع بانک‌های دولتی به سمت بانک‌های خصوصی مطرح شد که در عمل بنده نامه‌ای به رئیس جمهور نوشتم و گفتم که در چنین شرایطی قادر به ادامه کار نیستم.

این استاد دانشگاه ابراز کرد: همین موضوع باعث شد تا وزیر بعدی که پای کار آمد سامانه توسعه داده شده در دوره ما را حذف کرد و آقایانی نظیر خاوری و دیگران را که از سیستم نظارتی بیرون انداخته شدند نطفه فساد 3 هزار میلیاردی را در سال 88 بستند.

صمصامی با بیان این که در اقتصاد بسیاری ندانستن‌ها وجود دارد که مسئولان اجرایی نسبت به آن آگاه نیستند، گفت: اقتصاد ایران یک تاریک‌خانه دارد و تا زمانی که کسی در منصب مدیریت وزارت اقتصاد ننشیند متوجه آن نخواهد شد.

سرپرست اسبق وزارت اقتصادی با اشاره به گزارش 30 تا 45 دقیقه‌ای دولت در ارتباط با دستاوردهای اقتصادی حاصل شده در این دوره گفت: دولت از رشد 7.4 درصدی اقتصاد، رشد تراز تجاری و خروج از شرایط رکودی سخن می‌گوید، در چنین شرایطی باید از خود پرسید وضعیت مملکت که سامان یافته و درست شده است، پس چرا با این همه مشکل مواجه هستیم؟!

وی ادامه داد: تمام رئیس جمهور‌های قبلی در سخنرانی‌هایشان شبیه هم بوده‌اند و در این دوره نیز تکرار می‌شود، در آمارها گفته شده که صادرات غیرنفتی کشور زیاد شده که این نشان از افزایش میزان تولید و به نوعی رشد اشتغال دارد، که به طبع منجر به افزایش سطح درآمد مردم نیز می‌شود اما چطور می‌شود که آمارهای دیگر مرکز آمار از رشد 12.7 درصدی بیکاری می‌گوید؟!

صمصامی گفت: بنابراین با توجه به این تضادها و تناقض‌های آماری یا می‌دانیم که نمی‌دانیم، که در این صورت خیانت کرده‌ایم، یا نمی‌دانیم که نمی‌دانیم.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که نقدینگی در شهریورماه سال 92 رقم 500 هزار میلیارد تومان بوده که اکنون با رشد 2 برابری مواجه شده است گفت: 95 درصد این نقدینگی در اختیار 5 درصد جامعه قرار دارد، که نشان از قدرت اقتصادی در دست این 5 درصد است که در نهایت منجر به این می‌شود دولت هیچ سیاست اقتصادی را نتواند اجرایی کند.

وی گفت: جالب است که نگاهی به آمار تولیدات کشور نیز حاکی از این است که تولیدات غیر نفتی تنها 0.9 درصد رشد کرده، که باقی تولیدات همچنان متکی به نفت بوده است.

سرپرست اسبق وزارت اقتصادی با اشاره به این که تفکر لیبرالی و سرمایه‌داری منجر به این شده که تولیدکنندگان در شرایط رکود اقتصاد که کاهش تولیدات و نهایتا تعدیل نیروی انسانی را به دنبال دارد به فکر واسطه‌گری بیفتند، گفت: براساس آمار غیر رسمی از مراکز معتبر آماری رشد اقتصادی در سال 94؛ 7.1- درصد بوده است که این نشان از بخش قابل توجه قاچاق و واسطه‌گری در اقتصاد ایران دارد که از زیر چتر مالیاتی خارج هستند و مادامی که چنین اوضاعی در اقتصاد حاکم باشد شاهد رکودی فراگیر خواهیم بود.

صمصامی با ابراز گلایه‌مندی از صدور مجوزهای بی‌رویه برای واردات گسترده به کشور گفت: کدام اقتصادی در گام‌های اولیه پیشرفت خود مانند ما عمل کرده به گونه‌ای که اکنون شاهد هستید سیستم بانکی در خدمت قاچاق و واردات است و به هیچ عنوان در خدمت تولید نیست، هرچند که برخی به ظاهر تولید کنندگان پول را به اسم تولید از بانک گرفته اما در بخش واردات ازچین هزینه می‌کنند.

وی تصریح کرد: علی‌رغم صحبت‌های جناب آقای روحانی در ایام 22 بهمن، همچنان رکود را در اقتصاد کشور داریم و تا زمانی که ریشه‌های آن را درک نکنیم و برنامه‌ای برای خروج از آن نداشته باشیم نمی‌توانیم کاری انجام دهیم؛ ممکن است دولت برنامه‌ای در این زمینه داشته باشد اما چون قسمتی از وضعیت اقتصادی حاکم را نمی‌داند و قسمتی را هم که می‌داند قدرت اقتصادی آن گروه 5 درصدی اجازه فعالیت را به آن نمی‌دهد، عملا نمی‌تواند چاره‌ای در این حوزه بی‌اندیشد.

این استاد دانشگاه با بیان این که حجم نقدینگی کشور ساعت به ساعت افزایش می‌یابد و اگر این حجم عظیم نقدینگی به تولید اختصاص نیابد نمی‌توانیم اقتصاد کشور را مدیریت کنیم.

منبع: تسنیم

15

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها