سال سوزان ۱۴۰۳ / آیا ایران غیرقابل سکونت خواهد شد؟

سال‌هاست که موضوع خشکسالی و بحران آب در کشور مورد بحث بوده و این موضوع تا آنجا پیش رفته است که برخی، آینده ایران را کشوری بدون امکان سکونت تصور می‌کنند. اما آیا واقعا آنچه با آن مواجه هستیم چاره‌ای ندارد؟

سال سوزان ۱۴۰۳ /  آیا ایران غیرقابل سکونت خواهد شد؟

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ایران با حدود حداقل ۱۰۰میلیاردمتر‌‌‌مکعب آب تجدید‌‌‌پذیر در سال از جمله ‌‌کشور‌‌‌های پرآب خاورمیانه است. اما روش‌های مدیریت منابع آب و مصرف در بسیاری از بخش‌‌‌ها، چالش‌‌‌های جدی در این حوزه پدید آورده است.

ازجمله مهم‌ترین موارد، حکمرانی نادرست منابع آب، بی‌‌توجهی به الگوی آمایش سرزمین و مرحله پیدایش طرح‌‌‌ها، کشاورزی سنتی، ‌به‌کارنگرفتن دیپلماسی سازنده با کشورهای همسایه درخصوص رودها و منابع مرزی مشترک، راندمان پایین شبکه‌‌‌های توزیع آب، ‌تفکیک‌نکردن مصارف شرب با سایر مصارف و... است که کشور را در شرایط ورشکستی آب قرار داده است.

باید توجه کرد که در کشور‌‌‌های توسعه‌یافته، مجموعه‌‌ پیچیده و گسترده‌‌‌ای از متخصصان، اعم از اقتصاددانان، جامعه‌شناسان، کارشناسان محیط‌زیست و... در مرحله پیدایش یک طرح و تدوین الگوی آمایش سرزمین نقش دارند و در نهایت بخش سیاسی و فنی-مهندسی اجرای پروژه را عهده‌‌‌دار می‌‌‌شوند، اما متاسفانه در بسیاری از طرح‌‌‌های کشور این موضوع رخ نمی‌‌‌دهد و این موضوع موجب شده است تا طرح‌‌‌های زیربنایی در حوزه مدیریت و انتقال آب، به جای آنکه به حل بحران‌های موجود، اقتصاد و محیط‌زیست کشور کمک کنند، عمدتا بودجه‌خوار بوده و وبال گردن کشور شوند؛ چراکه به نسبت Benefit/cost یک طرح توجه نمی‌شود. شاید بتوان چاره‌‌‌ را در تغییر بازنگری بنیادی نگرش موجود نسبت به حکمرانی منابع آب و به‌کارگیری رویکرد آمایش سرزمین، جامع‌‌‌نگری و توجه به ضرورت استفاده از تخصص‌‌‌های مختلف در مرحله پیدایش طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای کشور دانست. «باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده سعی کرده است با استفاده از نظر کارشناسان، به بررسی نگرانی‌ها و راهکارهای موجود در خصوص خشکسالی و چالش‌‌‌های سال آبی پیش‌رو بپردازد.

منبع: انتخاب
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 7
  • 🐜
    1

    همان جهنمی که وعده داده بودن من که بدون هیچ اعتراضی پذیرای جهنم هستم چون براین باورم که جهنم خداجون قشنگه قشنگتراز کاخ ها و قصرهای که با ظلم ب مردم ساختن!!!

  • ناشناس
    1

    پنجاه سال پیش شاه فقید گفت ایران باید صنعتی شود ولی حالا با کم ابی مصرف گورجه سبزیجات ومیوجات کشورهای دشمنی چون عراق سوریه وحوضه خلیج فارس وترکیه رامیدهیم دوسال پیش بزرگترین صادرکننده از صادرات هندوانه انتخاب شد وملت درخواب. ما ننگ تاریخ این مرز، بوم شدیم

  • ناشناس
    0

    مشکل آب فقط بی مدیریتی نیست
    اگه مدیریت درست توی کشور بود اینهمه مهاجر که باز سنگینی توی بحرانها روی دوش مردم میذارن توی ایران نبودن
    اینها به آب به ناوگان شهری به خانه به خوراک و خیلی چیزهای دیگه نیاز دارن خسارتی که اینها به ایران میزنن خیلی بیشتر از سودی هست که دولت بابتشون از سازمان ملل میگیره

  • ناشناس
    1

    سلام اهن بالای سر قبر پدرم را در گلزار شهدای خمین معتادها دزدیدن.واینکه مادرم فلج است میخواهم ویلچربرای مادرم بخرم چرا عیدی مادرم را سازمان تامین اجتماعی نمی‌دهد.😰😰😰😰😰😰😰

  • ناشناس
    0

    تبعیدگاه زندانیان چینی

  • امین
    0

    انشالله، هرچه زودتر بهتر...

  • ناشناس
    0

    در یک کشور خشک و کویری، جمعیت رو سه برابر کردن
    که باعث شد اکثر چاهها خشک بشن و منابع آبی زیرزمینی خالی بشن

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها