بهترین کشورها برای اشتغال زنان کدامند؟
با زنان باید مانند مردان در جامعه برخورد شود و تمام امکانات و تجهیزات باید برای آنها برابر باشد.
زنان مانند مردان در جامعه فعالیت می کنند و باید برای آنها حق برابر حتی در بعضی موارد بیشتر قائل شد. تقریبا دیگر در اکثر نقاط جهان دید مثبتی به این قضیه دارند اما در این بین برخی کشورها هستند که در این زمینه بسیار عالی کار کرده اند و زمینه اشتغال زنان در این کشورها محیاتر است. در ادامه به برخی از این کشورها اشاره می کنیم.
سازمان توسعه و همکاری اقتصادی، سوئیس را بهترین کشور جهان از نظر عدالت جنسیتی در محیط کار معرفی کرد. سازمان توسعه و همکاری اقتصادی به مناسبت روز جهانی زن به رتبه بندی ۱۲۰ کشور جهان بر اساس تبعیض شغلی پرداخته است. این سازمان اعلام کرده است که محروم شدن زنان از فرصتهای شغلی برابر به اقتصاد جهانی شش تریلیون دلار خسارت زده است که معادل ۷.۵ درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان است.
در این رتبه بندی کشورها بر اساس امتیاز صفر تا ۱۰۰ رده بندی شدهاند که صفر به معنای کمترین میزان تبعیض و ۱۰۰ بیشترین میزان است. طبق این رده بندی، سوئیس با امتیاز ۸.۱، بهترین کشور جهان برای اشتغال زنان است در حالی که یمن با ۶۴ امتیاز، تبعیضآمیزترین محیط کاری برای زنان را دارد.
بهترین کشورها:
پس از سوئیس، کشورهای دانمارک، سوئد، فرانسه و پرتغال دارای کمترین میزان تبعیض برای زنان در محیط شغلی بودهاند. در کشورهای توسعه یافته، اختلاف دستمزد دریافتی زنان و مردان به طور متوسط معادل ۱۳.۶ درصد بوده است.
رتبه ایران:
ایران در رده بندی امسال بالاتر از پاکستان و یمن و پایینتر از اردن و گینه در رده ۱۱۸ جهان ایستاده است. گابریلاراموس، از مدیران ارشد سازمان توسعه و همکاری اقتصادی گفت: با وجود اجماع جهانی بر سر عدالت جنسیتی به عنوان یک اولویت مهم، به کندی در حال حرکت به سمت پر کردن این شکاف هستیم و این مساله در برخی از کشورها حادتر شده است.
بد نیست بدانید سختیهای نقش چندگانه زنان شاغل در زندگی چیست
امروزه نقش موثر و مثبت زنان در عرصههای مختلف جامعه غیر قابل انکار است این درحالیست که آنها باید هم در برآورده کردن انتظارات و توقعات شغلی و هم در برآوردهکردن انتظارات خانوادگی موفق عمل کنند. این نقشهای چندگانه به عوامل متعددی مانند زمان، توجه و تمرکز نیاز دارد و همین مسئله، ایجاد تعادل بین کار و زندگی را برای زنان دو چندان دشوار کرده است اما به راستی چه عواملی به جز برنامهریزی در ایجاد تعادل میان زندگی شغلی و شخصی زنان دخیل است؟.
دکتر محمدرضا ایمانی، روانشناس اجتماعی و استاد دانشگاه معتقد است که ایجاد تعادل میان زندگی شخصی و شغلی "زنان شاغل متاهل" تنها به برنامهریزی صحیح زنان مربوط نیست بلکه عوامل متعددی مانند زیرساختهای اجتماعی، نوع سیستم آموزشی، پرداخت حقوق و مزایا و بیمه یکسان میان زنان و مردان و فرهنگسازی، از عوامل وابسته به این موضوع است.
وی با بیان اینکه قرار گرفتن در نوع "موقعیتها"، مشکلات و چالشها را برای افراد متفاوت میکند افزود: زنان متاهل شاغل در کشور با مشکلاتی مواجه هستند که به دلیل عوامل متعددی آسیبهای سخت و جبرانناپذیری را به آنها وارد میکند.
عدم تعادل میان زندگی شغلی و شخصی زنان شاغل
ایمانی بخشی از عدم تعادل میان زندگی شغلی و شخصی زنان متاهل شاغل را وابسته به نابرابری در قوانین و حقوق زنان جامعه دانست و افزود: حقوق و مزایایی که امروز برای زنان قائلیم وابسته به قوانین شغلی، نگاه جامعه، خانواده و مسائل تربیتی و آموزشی است.
کشورهای مناسب اشتغال زنان
اگر معتقدیم که همزمان با کشورهای پیشرفته باید موثر باشیم باید قبول کنیم که زنان نیز سهم و نقش موثری در کسب درآمد و موقعیتهای شغلی دارند، آیا قوانین حمایتی ما در این زمینه کفایت می کند؟ آیا مرخصی زایمان ۶ تا ۹ ماهه در مجموعههای دولتی که به زنان تعلق گرفته و یا محدودیت زمان کاری تا ساعت ۲ بعدازظهر جهت حمایت از فرزندان تا سن ۶ سالگی میتواند همه نیازها و مشکلات زنان را برطرف کند؟.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آیا زنان از قوانین کسب و کار و حمایت بیمهای به طور کامل و قانع کنندهای بهرهمندند؟ آیا مردان نقشها، وظایف و مسئولیت های خود را در زندگی مشترک پذیرفتهاند؟ آیا فضای اجتماعی امروز جامعه احترام و حرمتی که برای مردان قائل شده را برای زنان هم در نظر دارد؟.
این روانشناس معتقد است که قوانین کشور در راستای انتظارات جامعه بانوان نیست و این ناهمخوانیها موجب خستگی، عدم تعادل میان زندگی شخصی و شغلی و در نهایت آسیبهای روانی زنان شده است و جامعه و قوانین کاری، باید همان مزایایی که برای مردان در نظر دارد را به زنان نیز اختصاص دهند.
مشکلات پیش روی زنان شاغل
ایمانی در ادامه به دیگر مشکلات پیش روی زنان در بخش اشتغال اشاره و توضیح داد: "جامعه"، "قوانین" و "خانواده" میتوانند در تعادل میان زندگی شخصی و زندگی کاری زنان نقش موثری داشته باشند، زنان شاغل باید برای داشتن زندگی مطلوب به "خود"، "زندگی"، "همسر"، "فرزند" و "شغل" خود توجه کنند که اگر استراحت، آرامش و زندگی مطلوبی نداشته باشند به طور قطع نتیجه منفی آن در زندگی و روان آنها مشاهده میشود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه فرهنگ، نوع سبک زندگی و خصوصیات بومی ایرانیان نسبت به سایر کشورها متفاوت است و نمیتوان انتظار داشت که از زندگیهای غربی تقلید کنیم خاطرنشان کرد: در خصوصیات جامعه ایرانی مشخصههایی از تربیت بروز پیدا کرده که وظایف مردانه و زنانه در آن تقسیمبندی شده و در جامعه رواج یافته است.
وی ادامه داد: زنان شاغل تا زمانی که مجرد هستند تنها به شغل و علاقهمندیهای خود مشغولند تا پیشرفتهای بیشتری داشته باشند اما بعد از ازدواج وضعیت و فرصتهایشان کاملا دگرگون میشود. آنها باید به دلیل شرایط تاهل برنامهریزی درستی داشته باشند. در زندگی متاهلی موضوعی که برای زنان ایجاد میشود بسیار فراگیرتر از مردان است، زنان شاغل ایرانی به دلیل مسئولیت ها و وظایف بیشتر، آسیب بیشتری تحمل میکنند.
منبع: نیک صالحی
1980