نگرانی‌ها از افزایش میزان نفوذ امارات در موریتانی

روابط رو به رشد میان موریتانی و امارات و حجم نفوذ ابوظبی در نواکشوت و همچنین قراردادها و توافق‌های صورت گرفته میان دو کشور در زمینه‌های مختلف نگرانی و ترس نخبگان موریتانی را به همراه داشته است.

نگرانی‌ها از افزایش میزان نفوذ امارات در موریتانی

وبسایت خلیج آنلاین در گزارشی اختصاصی درباره روابط امارات با موریتانی نوشت: بیشتر موریتانیایی‌ها دیگر خشم خود نسبت به حجم غارت اموال و دارایی‌های کشورشان توسط امارات را کتمان نمی‌کنند.

تلاش‌های جدی مقامات ابوظبی برای گذاشتند پایه‌های قدرت و توسعه از طریق انجام معاملات با نظام در حال افول موریتانی روشن و آشکار شده است، نظامی که این امکان را برای امارات فراهم کرد تا با قدرت وارد تمامی عرصه‌های اقتصادی، فرهنگی، نظامی و حتی رسانه‌ای نواکشوت شود.

تعدادی از ناظران مسائل موریتانی معتقد هستند، محمد ولد عبدالعزیز، رئیس‌جمهوری این کشور که بارها اعلام کرده است پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری خود و ترک کاخ ریاست جمهوری نقش سیاسی و اقتصادی خود را حفظ خواهد کرد، در حال حاضر برای ایجاد شراکت‌های استراتژیک و راهبردی با دو محور ابوظبی و ریاض تلاش می‌کند و زمینه دستیابی مؤسسه‌های امارات به املاک، بنادر و فرودگاه‌های این کشور را هم فراهم می‌کند.

محمد ولد با این دید به اقدامات خود نگاه می‌کند که وی با این کار مین زیر پای دوستش محمد الغزوانی که او را برای جانشینی خود در منصب ریاست جمهوری کاندیدا کرده است، می‌کارد تا بتواند بعدها او را کنترل و یا رهبری کند و یا اینکه در آینده بتواند با وی به تقابل بپردازد.

روندی سریع

دکتر احمد انداری، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه العیون معتقد است که بخشی از نفوذ امارات در موریتانی بیانگر تمایل این کشور به استفاده از بحران اقتصادی شدید نواکشوت برای گسترش نفوذ خود در کشوری‌ است که از اهمیت ژئواستراتژیک بالایی به ویژه برای امارات و تلاش‌های آن برای نفوذ در آفریقا برخوردار است.

وی گفت: اما مسأله مهم در این باره، روند سریع این نفوذ است که از یک سو چندین سوال درباره میزان قانونی بودن امضای تمامی این توافقنامه‌ها با نظامی در آستانه پایان مطرح می‌کند و از طرف دیگر سوالی در این باره مطرح می‌کند که آیا این توافقنامه‌ها پیش از امضا به طور دقیق بررسی می‌شوند یا خیر؟ چراکه برخی از این توافقنامه‌ها علی‌رغم پیامدهای تأثیرگذار خود بر اقتصاد موریتانی و جهت‌گیری‌های سیاسی در مناطق مختلف اما در پارلمان تصویب نشده‌اند.

این درحالی است که در چند سال اخیر روند ورود امارات به موریتانی روندی صعودی داشته و شدت گرفته است و همچنین سفرهای رسمی مقامات بلندپایه دو کشور نیز افزایش یافته است، طوری که عیسی عبدالله مسعود الکلبانی، سفیر امارات در نواکشوت به عضو ارشد سازمان‌های معتبر در موریتانی برای دیدار با وزرای دولت این کشور تبدیل شده است.

در همین راستا، الهیبه ولد شیخ سیداتی، مدیر کل خبرگزاری "الاخبار المستقلة" بر این باور است که روند رو به رشد نفوذ و نقش مستقیم امارات در موریتانی درست پس از قطعی روابط نواکشوت با قطر آغاز شد.

وی به خلیج آنلاین گفت: این نفوذ شامل تمامی زمینه‌های نظامی، فرهنگی، فکری، و رسانه‌ای و همچنین سرمایه گذاری در زمینه‌های کشاورزی، آبیاری، بنادر و فرودگاه‌ها می‌شود.

تظاهرات

توافق اخیر میان دولت موریتانی و امارات مبنی بر واگذاری فرودگاه بین‌المللی "ام التونسی" نواکشوت به یک شرکت اماراتی بحث و جدل‌های زیادی را به همراه داشت، به ویژه اینکه تاکنون هیچ‌گونه جزئیاتی از واگذاری اداره کامل فرودگاه موریتانی و تمامی امتیازات آن به شرکت اماراتی به مدت ۲۵ سال منتشر نشده است.

همچنین واگذاری اراضی کشاورزی حاصلخیز در کرانه رود سنگال به تاجران اماراتی، تظاهرات ساکنان محلی را به همراه داشته است، چراکه این اهالی معتقدند که کوچ اجباری این افراد از اراضی‌شان که معاش خود را از آن تأمین می‌کنند در راستای منافع سرمایه گذاران خارجی بوده و ظلم در حق آنها محسوب می‌شود و همین مسأله خشم اعضای پارلمان موریتانی را به همراه داشته است.

همچنین تعدادی از رسانه‌های موریتانی گزارش‌هایی را از نقش امارات در اداره بنادر دو پایتخت سیاسی و اقتصادی موریتانی (نواکشوت و نوادیبو) منتشر کرده‌اند. علاوه بر این مسأله گزارش‌ها حاکی از مداخله ابوظبی در طرح بندر "انجاگو" در نزدیکی مرزهای موریتانی و سنگال است.

نگرانی و ترس‌ها

ورود امارات به رسانه‌های محلی موریتانی از طریق صدور مجوز یک شبکه تلویزیونی ویژه دست پرورده‌های ابوظبی و همچنین وجود صفحات و سایت‌هایی در همین زمینه، نگرانی و ترس زیادی را در میان نخبگان موریتانی ایجاد کرده است.

در همین راستا، حبیب الله ولد احمد، روزنامه‌نگار مشهور موریتانیایی در صفحه فیسبوک خود نوشت: چنانچه مسأله افتتاح قریب‌الوقوع شبکه‌ای به نام "الرؤیه" وابسته به سایت محلی ـ اماراتی "الرؤیه" صحت داشته باشد، بدین معنا است که محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی به زودی بر ما حکومت خواهد کرد و ما نیز در زمره امارت‌های او قرار خواهیم گرفت.

وی افزود: تمامی ملت موریتانی باید صدور مجوز افتتاح چنین شبکه‌های وابسته به یک کشور خارجی را محکوم و رد کنند، چراکه این مسأله تلاشی است برای تحقق برنامه‌های مخرب و مشکوک در داخل کشور و تقریبا تمامی منطقه.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

15

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها