شیر تو شیر قیمت لبنیات در قم و آشفتگی بازار خشکبار در آستانه شب یلدا
روند دامنهدار افزایش قیمت کالاهای اساسی، خروجی و اثر مثبت نظارت و مصوبات کارگروه تنظیم بازار استان را در نزد افکار عمومی شهروندان در هالهای از ابهام قرار داده است.
وجود نظارت و بازرسیهای بازدارنده برای حفظ و ثبات قیمت آثار روانی مثبتی در جامعه برجا گذاشته و شهروندان را نسبت به اجرای قانون و برخورد با قانونگریزی و افسارگسیختگی بیضابطه قیمتها امیدوار کرده آثار روانی امیدبخشی را در افکار عمومی به وجود میآورد.
بیست و سومین جلسه تنظیم بازار قم این هفته برگزار و در آن نتیجه نوسان 58 قلم کالای اساسی بررسی و قیمتگذاریهای مجدد بر برخی کالاهای صورت گرفت، در این جلسات غالباً گزارش آخرین نوسانات بازار، بازرسیها، نظارتها، تشکیل پروندههای تخلف و برخورد با متخلفان سازمان تعزیرات، اتاق اصناف و سازمان صمت ارائه میشود.
باوجود تلاشهای دلسوزانه مسئولان در تثبیت و ثبات بازار اما درصحنه و کف بازار همچنان آشفتگی و لجامگسیختگی قیمتها، گوی سبقت را از نظارت و بازرسیها گرفته و با سرعتی بالا بهسوی ناکجاآباد تورم و گرانی میتازد.
حقیقت این است که اگر بازرسی و نظارتهای سازمانهای متولی نتواند تعدیل قیمتها سبب شده و مانع از افسارگسیختگی بازار شود عملاً به اقدام لوثی تبدیل میشود که میتواند اهمیت و ارزش اصل مهم نظارت و بازرسی را در افکار عمومی زیر سؤال ببرد.
قیمتگذاری بازار خشکبار در قم آشفته و بیضابطه است
نکته نگرانکننده در زمینه نرخگذاری خشکبار در قم این بوده که بازرسان دستگاههای نظارتی استان، فاکتور خرید را مبنای قیمتگذاری این محصول میدانند این در حالی بوده که به اعتراف برخی از عرضهکنندگان خشکبار قم امکان جعل فاکتورهای سوری یا درج قیمتی بالاتر از قیمت واقعی خرید در فاکتور امر سادهای بوده و ممکن است برخی افراد این کار را انجام بدهند، درواقع هیچگونه سازوکاری برای کنترل و نظارت بر روی قیمت این محصول ماقبل عرضه به فروشگاههای استان نیست و همین مسئله نیز در ماههای اخیر سبب شده تا قیمت این محصول بهصورت فزایندهای افزایش پیدا کند.
سالار حمیدی فر یکی از عرضهکنندگان خشکبار قم اظهار میدارد: ما بهعنوان عرضهکنندگان آجیل و خشکبار بههیچوجه از افزایش قیمت این محصول خرسند نیستیم، امروز بازار آجیل و خشکبار در قم باوجود نزدیکی به شب یلدا کاملاً راکد بوده و مشتری ندارد.
وی میگوید: بازرسان استان کموبیش برافزایش قیمت خشکبار نظارت دارند اما چون این محصول از استانهای دیگر به قم وارد میشود، بازرسان صرفاً بر مبنای فاکتور خرید گرانفروشی احتمالی این محصول را پایش میکنند، ممکن است برخی از دلالان فاکتورهای سوری یا قیمتهای غیرواقعی بر روی فاکتور خرید درج کرده و عملاً امکان برخوردهای تعزیراتی از بین ببرند چون تنها معیار و ملاک قیمتگذاری خشکبار در قم قیمت درجشده روی فاکتور خرید است.
وجیهه شهیدی فر از شهروندان قمی نیز معتقد است: خشکبار نوعاً از کالای وارداتی محسوب نشده و اغلب در داخل کشور تولید میشود ولی قیمت آن نسبت به بسیاری از محصولات بهشدت افزایش پیداکرده که نشان میدهد نه نظارتی در کار است و نه مسئولان به تشویش افکار عمومی اهمیتی قائل میشوند.
نظارتی بر قیمتگذاری خودسرانه گوشت مرغی در قم نیست
وجود کارگروه مهمی چون ستاد تنظیم بازار در شرایط حاکم در استان بسیار ضروری است اما به نظر میرسد این کارگروه تاکنون خروجیهای لازم را در کنترل و ثبات قیمت نداشته است، در یک نگاه کلی میتوان گفت وجود این کارگروه در قم تا حدودی مؤثر بوده اما بههیچوجه موفق عملنکرده و همچنان مردم تاوان دلالبازی و کمبود نظارتها و بازرسیهای بازدارنده را میدهند.
قم یکی از قطبهای اصلی تولید گوشت مرغ در کشور بوده در حدی که به اعتراف مسئولان، استان ازنظر وجود پرتعداد واحدهای پرورش مرغ و تخممرغ به اشباع رسیده و دیگر امکان راهاندازی واحدهای جدید نیست، همچنین تراکم مرغداریهای قم 17 برابر بیشتر از سایر استانهای کشور بوده که نشان از توسعه فراوان این صنعت در قم دارد.
افزایش بیضابطه قیمت گوشت مرغ در روزهای اخیر مصداق کاملی از قانونگریزی و لجامگسیختگی قیمتگذاری در استان است، قیمت مصوب گوشت گرم مرغ 9 هزار و 800 تومان است اما امروز در هیچ فروشگاه یا واحد عرضهای نمیتوان گوشت مرغ را با این قیمت خریداری کرد.
خدیجه احمدی از شهروندان قمی میگوید: در اخبار و رسانهها مسئولان قیمت گوشت مرغ 9 هزار و 800 تومان اعلام کردند اما فروشگاه هر کیلو گوشت گرم مرغی را 12 هزار تومان به مشتریان میفروشند، اصلاً معلوم نیست در این شهر چه خبر است.
محمدمهدی عبداللهی از شهروندان دیگر قم نیز تأکید میکند: اختلاف 2 هزارتومانی قیمت مصوب مرغ باقیمت کف بازار مسئلهای نبوده که از چشم مسئولان و بازرسان دور بماند اما معلوم نیست چرا هیچ اتفاق بازدارندهای نمیافتد.
وی ادامه میدهد: اخیراً دریکی از رسانههای معتبر کشور خبر آزاد شدن صادرات مرغ زنده را مشاهده کردم، معلوم نیست چرا در این شرایط که کشور خود نیاز به این محصول دارد مسئولان چنین تصمیمی گرفته و آرامش را از بازار میبرند.
شیر تو شیر قیمتگذاری لبنیات در قم
لبنیات یکی دیگر از کالاهای بسیار اساسی بوده که متأسفانه شیب حذف شدن آن از سفره خانوارهای قمی از ابتدای امسال بسیار پررنگ و ملموستر از همیشه شده است، نوسانات این محصول در ماههای اخیر بهقدری شدید و نگرانکننده بوده که عملاً قدرت خرید معمولیترین محصولات لبنی را نیز برای بسیاری از شهروندان با چالش و مشکل واقعی همراه کرده است.
در حال حاضر طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلو شیر خام 2000 تومان است و نباید باقیمت بیشتر از این در سطح استان قم عرضه و به فروش برسد.
حمید پناهی فر یکی از فعالان فراوردههای لبنی استان میگوید: باوجوداینکه قیمت شیر خام طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار 2 هزار تومان است اما هیچکدام از عرضهکنندگان حاضر نیستند این محصول را با این قیمت بفروشند و تخلفات آشکار و بارزی در این بخش صورت میگیرد اما هیچگونه برخوردی که سبب اصلاح این روبه شود مشاهده نمیشود.
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان قم در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، با ابراز تأسف از افزایش سرسامآور قیمت لبنیات در قم از ابتدای امسال اظهار میکند: در حال حاضر باید اعتراف کنیم که لبنیات در حال خارج شدن از سبد خانوارهای قمی است و هرروز توان خرید این محصول مهم کمتر شده است.
محمد جلال گلدوست بیان میکند: دولت باید در این بازه زمانی و به دلیل بحران موجود در بخش لبنیات ورود پیداکرده و قیمتگذاری دقیقی روی این محصول انجام دهد، دولت باید یارانههای مناسبی به لبنیات اختصاص دهد و آنها را نیز تا رسیدن به دست مصرفکنندگان واقعی بهویژه افراد نیازمند پایش و نظارت کند.
گلدوست تأکید میکند: در سطح کل استان صرفاً 37 بازرس وجود داشته که رصد قیمتها را انجام میدهند این افراد با کمترین حقوق و دریافتی باید بیشترین وظیفه را در قم انجام دهند، این 37 بازرس در بین نیروهای قراردادی دولت کمترین دریافتی رادارند درحالیکه مبحث نظارت و آرامش بازار در شرایط ملتهب فعلی بازار از اهم واجبات است.
گزارش از اصغر شهبازی
منبع: تسنیم
10