سنگنگارههای باستانی در بیش از ۱۰۰ نقطه استان مرکزی کشف و شناسایی شد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: وجود سنگنگارههای شناساییشده در بیش از ۱۰۰ نقطه استان نشان از وفور این آثار در استان است.
سیدمحمد حسینی اظهار داشت: وجود سنگنگارههای شناساییشده در بیش از 100 نقطه استان نشان از وفور این آثار در استان بوده به طوری که 24 نقطه آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و 10 نقطه هم درحال تکمیل پرونده برای ثبت هستند.
وی افزود: با توجه به محدودیتهایی که در زمینه ثبت این آثار وجود دارد، بقیه این نقاط به صورت سالانه مستندنگاری میشوند تا در نخستین فرصت در فهرست مربوطه ثبت شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تصریح کرد: بنابراین با وجود این حجم از سنگنگارهها در این استان، میتوان استان مرکزی را پایتخت سنگ نگارههای ایران معرفی کرد، زیرا در جای جای آن سنگنگارههایی وجود دارند که سرآمد آنها کلونی بیشمار سنگنگارههای تیمره خمین است که مجموعهای بینظیر را شکل داده است، نگاهداری از این سنگنگارهها بهعنوان سنگهای بسترساز فرهنگ استان ضروری است.
حسینی بیان کرد: به همین منظور فعالیت چند معدن تهدیدکننده سلامت این سنگها را تاکنون متوقف کردهایم و مجوز بهرهبرداری آنها باطل شده، اما بزرگترین حافظ این آثار، مردم هستند که میتوانند از هرگونه تخریب سهوی و عمدی آنها جلوگیری کنند، زیرا وسعت جغرافیایی پخش این آثار بسیار گسترده و وسیع است.
وی ادامه داد: از استانهایی هستیم که بیشترین تعداد از محوطههای سنگنگارهها را ثبت ملی کرده و تکمیل پرونده محوطههای باقیمانده هم به شدت و با جدیت دنبال میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی عنوان کرد: از مجموع 12 شهرستان استان، در 7 شهرستان سنگنگارههای منحصر به فرد از دورههای پیش و پس از اسلامی وجود دارند که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاند.
حسینی اضافه کرد: در حال حاضر 24 نقطه از سنگنگارههای استان در شهرستانهای اراک، تفرش، خمین، خنداب، دلیجان، کمیجان و شازند در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی افزود: متاسفانه به سبب محدودیت ثبت آثار به صورت سالانه، روند این پروسه مزمانبر بوده اما این به معنی عدم کنترل و رصد نقاط باقیمانده نیست.
منبع: تسنیم
728