خبرفوری بررسی می کند؛

رئیس جدید مجلس کیست؟ / مردی که سودای پاستور در سر داشت، به ریاست بهارستان رسید

محمدباقر قالیباف که یکی از رکوردداران حضور در انتخابات ریاست جمهوری محسوب می شود، امروز سرانجام به بالانشینی در بهارستان رضایت داد و رئیس مجلس شد.

رئیس جدید مجلس کیست؟ / مردی که سودای پاستور در سر داشت، به ریاست بهارستان رسید

به گزارش خبر فوری ، قالیباف که یک سال دیگر 60 ساله می شود، متولد طرقبه از شهرستان های نزدیک مشهد است و به این ترتیب یک رئیس قوه مشهدی دیگر در کنار ابراهیم رئیسی به ترکیب سران قوا اضافه شد. قالیباف اولین رئیس قوه ای است که رسما سابقه نظامی دارد.
پیش از او همه روسای مجلس، یا مانند هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری و مهدی کروبی روحانی بودند و یا مانند حداد عادل و لاریجانی، چهره ای دانشگاهی محسوب می شدند.
قالیباف پیش از این در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی سمت فرماندهی داشته‌است. وی همچنین در دوران فرماندهی نیروی انتظامی، رئیس و نماینده محمد خاتمی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز بوده‌است. محمدباقر قالیباف در سال ۱۳۶۱ فرمانده تیپ امام رضا شد و سپس به فرماندهی لشکر پنج نصر خراسان در جنگ ایران و عراق ارتقاء یافت. محمدباقر قالیباف از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۸۴ بود که در آن انتخابات نفر چهارم شد. در شهریور ۱۳۸۴ با اجماع شورای شهر به سمت شهردار تهران انتخاب شد. وی در سال ۱۳۸۷ از طرف سایت شهرداری‌های جهان و تنها با رأی مردم، به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا معرفی شد. محمدباقر قالیباف با شعار ایران سربلند در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ نامزد شد. وی در این انتخابات با حدود شش میلیون رأی نفر دوم شد. برنده این انتخابات بیش از هجده میلیون رأی آورد. وی در تاریخ ۱۷ شهریور ۱۳۹۲ با اکثریت آرا در شورای شهر تهران برای سومین بار شهردار تهران شد.
وی در شهریور ۱۳۹۵ و در پی افشای گزارش سازمان بازرسی کل کشور پیرامون واگذاری حجم عظیمی از املاک شهرداری با تخفیف گسترده به افراد و تعاونی‌های مختلف در رسانه‌ها به فساد متهم شد. گرچه قوه قضائیه اقدام به بستن چند سایت و دستگیری سردبیر سایت معماری نیوز -که متن نامه سازمان بازرسی را افشا کرده بود- کرد. قالیباف از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۶ بود که در هفته منتهی به رای‌گیری به نفع سید ابراهیم رئیسی از نامزدی انصراف داد.
وی دارای مدرک دکتری در رشتهٔ جغرافیای سیاسی است و دوره خلبانی هواپیمای ایرباس را در فرانسه گذرانده‌است. محمدباقر قالیباف عضو هیئت علمی و دانشیار گروه جغرافیای سیاسی دانشکدهٔ جغرافیا دانشگاه تهران می‌باشد. مجله نیوزویک در سال ۲۰۰۹ قالیباف را در رتبه هشتمین فرد قدرتمند در ایران قرار داد.

سیاستمدار مشهدی از پدر سمنانی و مادر تبریزی
محمدباقر قالیباف در اول شهریور سال ۱۳۴۰ در شهر طرقبه زاده شد. پدرش حسین قالیباف از اهالی سمنان و مادرش خیرالنساء بوژمهرانی اصالتاً تبریزی بودند. برادرش حسن قالیباف طرقبه‌ای در عملیات کربلای ۴ به شهادت رسید.
محمدباقر قالیباف در سال ۱۳۶۱ در سن ۲۱ سالگی ازدواج کرد. همسر او زهرا سادات مشیر، زنی از محلهٔ طرقبه است که همسایه قالیباف بود. دوران دبیرستان را به پایان نرسانده بود که روح‌الله خمینی، صیغه عقدشان را جاری کرد. او در سازوبرگ همسرش سمت مدیریت اداره امور بانوان شهرداری تهران و مشاور شهردار را داشته‌است. البته بنا به ادعای قالیباف، وی در این پست‌ها، حقوقی دریافت نکرده‌است. افزون بر آن، او شعر می‌گوید، نقاشی می‌کند و جامعه‌شناسی می‌خواند. وی پس از نامزد شدن شوهرش در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۳۹۲) از مدیریت کل امور بانوان شهرداری تهران استعفا کرد تا در صورت انتخاب همسرش حضوری فعال در دولت وی داشته باشد.
وی دانش‌آموختهٔ رشتهٔ جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران در مقطع فوق لیسانس و دکترای همین رشته در دانشگاه تربیت مدرس، هم‌زمان با فرماندهی نیروی هوایی سپاه، می‌باشد. پایان‌نامهٔ دکترای وی بررسی سیر تکوین نهادهای محلی ایران در دورهٔ معاصر بوده‌است. قالیباف در حال حاضر دانشیار گروه جغرافیای سیاسی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران است.

دانش آموخته خلبانی از فرانسه
همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی محمد باقر قالیباف فعالیت خود را در بسیج آغاز کرد و با شروع ناآرامی‌های کردستان به آن شهر و سپس با آغاز جنگ ایران و عراق به جبهه‌های جنوب عزیمت نمود و در اوایل جنگ به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد. وی در جبهه‌های جنگ اغلب مسئولیت اطلاعات عملیات جنگ را به عهده داشت سپس در مسئولیت فرماندهی گردان و فرماندهی تیپ امام رضا نیز فعالیت کرد. وی در سال ۱۳۶۱ به فرماندهی لشکر نصر خراسان منصوب شد و سپس در فرماندهی لشکر ۲۵ کربلا کار خود را دنبال کرد. سردار قالیباف بعد از پایان جنگ ایران و عراق فرمانده قرارگاه نجف بود و سپس به جانشینی نیروی مقاومت بسیج منصوب شد.


او در سال ۱۳۷۳ به عنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا انتخاب شد و گفته می‌شود که در پروژه‌هایی همچون راه‌آهن مشهد - سرخس، گازرسانی به پنج استان مرکزی و غربی، ساخت سازه‌های دریایی خلیج فارس و سد کرخه نقش داشته‌است. او در سال ۱۳۷۶ با حکم حضرت آیت الله خامنه‌ای، به سمت فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب گردید. وی پس از آن به فرانسه رفت و در امتحان خلبانی ایرباس شرکت کرد. محمدباقر قالیباف هنوز هم خلبان ایران ایر می‌باشد.
نامه تهدیدآمیز علیه خاتمی که قالیباف امضا کرد
وی برای سه سال فرمانده نیروی هوایی سپاه بود و حمله به کوی دانشگاه تهران (۱۸ تیر ۱۳۷۸) نیز در همین دوره رخ داد. چند روز پس از نا آرامی‌های کوی دانشگاه تهران، روزنامه کیهان نامه محرمانه جمعی از فرماندهان سپاه به محمد خاتمی ریاست جمهوری اسلامی ایران را منتشر کرد. فرماندهان امضاکننده نامه به خاتمی نوشته بودند که «کاسه صبر» ایشان لبریز شده و «اگر دولت نا آرامی‌ها را کنترل نکند» وارد عمل خواهند شد. نام محمد باقر قالیباف، فرمانده وقت نیروی هوایی سپاه پاسداران نیز در میان امضاء کنندگان دیده می‌شود.
نامه فرماندهان به خاتمی بازتاب گسترده‌ای داشت و بسیاری ناظران، آن را تهدیدی علیه ریاست جمهوری اسلامی ایران دانستند.
در جریان اعتراضات دانشجویی ۱۸ تیر ۱۳۷۸، استعفای هدایت لطفیان، فرمانده وقت نیروی انتظامی، از خواسته‌های اصلی دانشجویان بود. یک سال پس از اعتراضات دانشجویی تیرماه ۱۳۷۸ لطفیان از مقام خود استعفا کرد و قالیباف در سال ۱۳۷۹ با حکم رهبر انقلاب، فرماندهی نیروی انتظامی ایران را عهده‌دار شد. این همان مقطعی است که حسن روحانی در انتخابات سال 92 از آن برای نقد شدید رقیبش بهره برد. قالیباف دربارهٔ حوادث تیرماه ۱۳۷۸ می‌گوید آن روزها «اوج کمرنگی روابط پلیس و مردم، پلیس و دانشگاه بود.»
از جمله اقدام‌های وی می‌توان تجهیز نیرو به خودروهای روز دنیا مانند مرسدس بنز و تویوتا برای نیروهای عملیاتی نام برد. گرچه فرمانده بعدی پلیس نگهداری این خودروها را گران دانست و برای فروش آنان اقدام کرد. از دیگر اقدامات وی راه‌اندازی پلیس ۱۱۰ می‌باشد.
عملکرد قالیباف زیر ذره بین
بنابر ادعای منتقدان، نیروی انتظامی در سال‌های ۱۳۸۱ و ۱۳۸۳ ده‌ها نفر از روشنفکران، روزنامه‌نگاران، فعالان سیاسی، مدیران سایت‌های خبری و وبلاگ‌نویسان نظیر آیدین آغداشلو، هوشنگ گلمکانی، نوشابه امیری، هوشنگ اسدی، معصومه سیحون، بهرام بیضایی، عباس کوشا، یونس شکرخواه، فرهاد بهبهانی، حنیف مزروعی، فرید مدرسی، کاوه گلستان، ناصر زرافشان و بهروز غریب‌پور را به اداره اماکن احضار کردو به بازجویی از ایشان پرداخت یا هفته‌ها آن‌ها را تحت بازداشت موقت زندانی نمود. برخی نیز همچون سیامک پورزند ماه‌ها در بازداشت بودند. پلیس بازداشتگاه ویژه‌ای در میدان جوانان تهران در اختیار قاضی مرتضوی قرار داد تا به بازجویی از دستگیرشدگان بپردازد. احمد مسجد جامعی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و کانون نویسندگان به این بازداشتها اعتراض کردند قالیباف چند هفته بعد از این بازداشت‌ها به رسانه‌ها اعلام کرد که این افراد یا علیه امنیت ملی اقدام نموده‌اند یا به ترویج ابتذال فرهنگی مشغول بوده‌اند و یک شبکه گسترده توزیع فیلم‌های مبتذل را تشکیل داده بودند که از آن‌ها بیش از سیزده هزار لوح فشرده مبتذل کشف شده‌است.
قالیباف در سال ۱۳۸۱ دربارهٔ دستگیری سیامک پورزند گفت: «پورزند یک‌سری فعالیت‌های ضدفرهنگی داشته که در چارچوب نظام اسلامی نبود و وی به واسطه ارتباطاتی که همسر سابق وی و دخترش با رضا پهلوی دارند، اطلاعات داخل کشور را در اختیار رضا پهلوی قرار می‌داده‌است به‌طوری‌که موضوع با آقای خاتمی به عنوان رئیس شورای امنیت ملی مطرح شد.»
قالیباف در مهرماه ۱۳۸۱ اعلام کرد طرح امنیت اخلاقی را تبیین خواهیم کرد و گفت: «نیروی انتظامی مکلف است همراه با نخبگان دیگر دستگاه‌ها، امنیت اخلاقی را توصیف و تبیین و الزامات آن را برای متخلفان از قانون اجرا کند. خواست و دستور مقام معظم رهبری ، خواست عموم مردم است.» او در سال ۱۳۸۳ دربارهٔ امنیت اخلاقی می‌گوید: «در بعضی اوقات در طرح مسئله بدحجابی شاید غلظت سیاسی آن از غلظت سوء اخلاقی آن بیشتر باشد و من می‌خواهم بگویم که بیاییم نگاهمان را بالاتر بگیریم و دقیقتر به موضوع نگاه کنیم و قبل از هرچیز باید مرز بین حجاب و بدحجابی را طبق آئین‌نامه ترسیم کنیم چرا که لازمه زندگی شهروندی است.»

وقتی قالیباف نماینده خاتمی شد
قالیباف در سال ۱۳۸۳ به عنوان نماینده سید محمد خاتمی (رئیس‌جمهور وقت) و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منصوب گردید و در این دوره بود که دادگاه ویژه جرایم قاچاق کالا و ارز راه‌اندازی شد و اقداماتی از جمله کشف چند اسکله که برای قاچاق کالا استفاده می‌شد، صورت گرفت. قالیباف این انتصاب خود از سوی محمد خاتمی را همواره به عنوان یکی از نکات مطلوب سابقه کاری خود ذکر کرده‌است.
وی در سال ۱۳۸۷ از طرف سایت شهرداری‌های جهان به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا معرفی شد. سبک «مدیریت جهادی» یک شیوه مدیریت شهری در ایران بود، که توسط محمدباقر قالیباف، رقم خورد. قالیباف مدیریت شهری را «با عقل متصل به وحی نه عقل ابزاری و نه عقل پراگماتیستی» انجام می‌داد.
در کنار افتتاح پروژه‌های کلان عمرانی در تهران، احتمال وجود فساد مالی و شفاف نبودن ترازهای مالی این سازمان تردیدهای جدی در خصوص نحوه عملکرد قالیباف در این سازمان ایجاد کرده‌است. بعد از انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا (۱۳۹۲) و ورود نفرات جدید به شورای شهر تهران، برخی از اعضای این شورا نسبت به نحوه کسب درآمد و هزینه‌های شهرداری تهران معترض شده و برخی فعالیت‌های مالی شهرداری را غیرقانونی دانسته و خواستار رسیدگی به نحوه حساب‌های مالی متعدد شهرداری تهران شدند.
در انتصاب شهردار تهران در سال ۱۳۹۲ که توسط شورای شهر تهران انجام می‌شود، قالیباف به عنوان یکی از کاندیداهای اصول‌گرای پست شهرداری در رقابت با محمدرضا عارف، محسن هاشمی، محسن مهرعلیزاده و … قرار داشت؛ و عدم شفافیت مالی سازمان‌های تحت امر وی، عامل انتقاد از وی از جانب اعضای اصلاح‌طلب شورای جدید قرار گرفت؛ زیرا بر اساس بررسی‌های حسابرسی شورای شهر، در سال ۱۳۹۰، تنها ۳ سازمان از ۲۱ سازمان زیرمجموعه شهرداری تهران دارای عملکرد مالی قابل قبول بودند.
در نهایت محمدباقر قالیباف و محسن هاشمی رفسنجانی به عنوان گزینه‌های نهایی شهرداری تهران برنامه‌های خود را ارائه کردند. در روز ۱۷ شهریور ۱۳۹۲ در جریان انتخاب شهردار توسط شورای شهر تهران، در دور اول رأی‌گیری قالیباف و محسن هاشمی هریک موفق به کسب ۱۵ رأی شدند و یک رأی سفید به صندوق انداخته شد. در دور دوم رأی‌گیری، سرانجام قالیباف با کسب ۱۶ رأی در مقابل ۱۴ رأی محسن هاشمی و یک رأی سفید برای سومین دوره چهارساله شهردار تهران شد. ظاهراً الهه راستگو که در دور اول رأی ممتنع داده بود در دور دوم به قالیباف رأی داد و حسین رضازاده که در دور اول به محسن هاشمی رأی داده بود در دور دوم رأی ممتنع داد.

حاشیه های نجومی سردار
در شهریور ۱۳۹۵ روزنامه شرق خبر از واگذاری املاک شهرداری با تخفیف بالا به بعضی از مدیران شهری داد و سپس سایت معماری نیوز متن نامه سازمان بازرسی کل کشور را منتشر ساخت که در آن نام و جزئیات میزان تخفیف ارائه شده به ده‌ها نفر و چندین تعاونی توسط شهرداری افشا شد. در نتیجه این گزارش سردبیر سایت معماری نیوز با شکایت قالیباف و چمران، زندانی شد. ادعاهای تخلف منتشر شده «واگذاری و فروش املاک و اراضی با کاربری مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی متعلق به اموال عمومی شهرداری تهران با بیش از صد هزار مترمربع به مدیران، معاونان، اعضای شورا و تعدادی از افراد حقیقی را تخلف دانسته‌است. براین اساس تأکید شده‌است که اعمال تخفیف‌های ۵۰ درصد قیمت‌های کارشناسی و ارزیابی غیرواقعی املاک یا چند تعاونی به افرادی خارج از شهرداری با قیمت میانگین هر مترمربع دومیلیون تومان، تضییع اموال عمومی شهرداری تهران تا بیش از دوهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده‌است.»


در این گزارش از تخلفات گسترده شهرداری تهران در سال ۹۳ به موارد زیر اشاره شده‌است: «پرداخت ۶۰ میلیارد تومان کمک و همچنین اعطای زمین‌هایی به مساحت هفتاد هزار متر، هفت‌هزار متر و سه‌هزار متر به خیریه امام رضا متعلق به همسر قالیباف»، «۴۷ فقره حساب بانکی مخفی»، «بدهکاری ۲۲۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومانی قوه قضائیه به شهرداری و عدم پرداخت آن»، «طلب ۴۹۷ میلیارد تومانی شهرداری از بنیاد تعاون سپاه» و «خرید و فروش ایستگاه مترو» می‌شود.
محمدعلی نجفی که بعدها به دلیل همسرکشی روانه زندان شد، در ۲۵ دی ۱۳۹۶ گفت: «محمدباقر قالیباف، شهردار پیشین تهران و نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، با همدستی نیروی انتظامی دو قرارداد مجموعاً یک میلیارد و ۴۳۰ میلیون تومان ارزش امضا کرده‌است. در بررسی‌های بیشتر متوجه شدیم که درست است این مبلغ به حساب شرکت مذکور واریز شده اما تنها ۱۷۳ میلیون تومان را به این شرکت داده و مابقی را به یک حساب دیگر که متعلق به رئیس دفتر یکی از معاونین قبلی شهرداری بوده واریز کردند و این پول نیز خرج انتخابات شده‌است. این در حالیست که فرد طرف حساب در شرکت زیرمجموعه نیروی انتظامی به صورت مکتوب اقرار کرده که از ۱۷۳ میلیون تنها ۲۰ میلیون به خودش تعلق گرفته و مابقی سهم دیگران بوده‌است.»

قالیباف رودرروی احمدی نژاد
محمدباقر قالیباف در سال ۱۳۸۴ در انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۴) وارد صحنه انتخابات شد و در اولین تجربهٔ انتخاباتی خود با کسب ۴٫۰۷ میلیون رأی که پس از علی اکبر هاشمی رفسنجانی، محمود احمدی‌نژاد و مهدی کروبی، بالاتر از چهره‌هایی چون مصطفی معین، علی لاریجانی و محسن مهرعلیزاده قرار گرفت.
پس از انتخابات نهم ریاست جمهوری، علی اکبر هاشمی رفسنجانی طی نامه‌ای به وزیر کشور وقت برخی فرماندهان نیروی انتظامی را متهم ساخت که به نفع قالیباف در انتخابات مداخله داشته‌اند. این نامه با واکنش و پیگیری مواجه نشد. قالیباف البته در آن سال از اصولگرایانی گلایه داشت که در روزهای آخر به سمت احمدی نژاد چرخیدند. همین چرخش در سالهای بعد، قالیباف را منتقد محمود احمدی نژاد کرد.
محمدباقر قالیباف پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸) گفت: «با جمع‌بندی شرایط موجود فعلاً داوطلب دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیستم.» او در فروردین ۱۳۸۸ از احتمال حضور خود در انتخابات سخن گفت اما در انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸) نامزد نشد. او سعی کرد در جریان اعتراضات 88 وارد جنجال های انتخاباتی نشود اما در اسفند ماه ۱۳۸۸ در حکمی عزیزالله رجب‌زاده فرمانده نیروی انتظامی تهران و از متهمان حوادث بازداشتگاه کهریزک و حمله به کوی دانشگاه تهران (۲۵ خرداد ۱۳۸۸) را به سمت رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران منصوب کرد.
وی پس از اعتراضات ۲۵ بهمن ۱۳۸۹، ضمن محکوم کردن راهپیمایی اعتراضی حامیان نامزدهای معترض، آن را یک حادثه شیطانی نامید. او همچنین گفت «مسببان این اتفاقات و علی‌الخصوص سران فتنه نه بلوغ سیاسی دارند نه دین دارند و نه عقل؛ و از منظر ملت شریف ایران، گناه عملکرد آنان مشابه و مترادف کسانی است که هم‌اکنون ما آن‌ها را به نام منافقین می‌شناسیم.»
وی در سخنرانی ۹ دی ۱۳۹۱ دربارهٔ احتمال حضور سران جنبش سبز در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ گفت: سران فتنه در انتخابات ۸۸، مجرم هستند و غلط است بگوییم که آن‌ها با عذرخواهی می‌توانند برگردند. او که به جریان اصولگرا وابسته است، از معترضان سال ۸۸ به عنوان «براندازان فتنه‌گر» نام برد که «اقلیتی کوچک بوده و هستند که همواره از سوی ملت ایران و جریان‌های سیاسی درون نظام حذف و طرد شده‌اند.»

شکست از روحانی
محمدباقر قالیباف در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ بار دیگر در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرد. وی در سخنان خود گفت: «پای دو چیز ایستاده‌ام که به‌طور جدی به آن‌ها توجه کنم؛ نخست اجرای قانون اساسی و دوم حفظ حرمت محکومان و زندانیان.» صلاحیت وی روز ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ از سوی شورای نگهبان برای نامزدی یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأیید شد. وی در این رقابت با حدود شش میلیون رای، رتبه دوم را به دست آورد. حسن روحانی برنده این انتخابات، بیش از هجده میلیون رأی به دست آورد.
قالیباف پس از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ سخنانی جنجالی در مورد اعتراضات ۱۸ تیر ۱۳۷۸ بیان داشت و گفت که سوار بر موتور ۱۰۰۰ و در کف خیابان معترضان را با چوب کتک می‌زده است. اظهاراتی که رسانه ها از او منتشر کردند این بود: «حادثهٔ سال ۷۸ که در کوی دانشگاه اتفاق افتاد، آن نامه‌ای را که نوشته شد من نوشتم (نامهٔ فرماندهان سپاه به رئیس‌جمهور وقت، محمد خاتمی). بنده و آقای سلیمانی. وقتی در کف خیابان به سمت بیت رهبری راه افتادند، بنده فرمانده نیروی هوایی سپاه بودم. عکس من الان روی موتور ۱۰۰۰ با چوب هست. با حسین خالقی. ایستادم کف خیابان که کف خیابان را جمع کنم. آن جایی که لازم باشد بیاییم کف خیابان و چوب بزنیم، جزو چوب زن‌ها هستیم. افتخار هم می‌کنیم. نگاه نکردم که من، سردار و فرمانده نیروی هوایی هستم و تو را چه به کف خیابان؟»

حاشیه های مالی قالیباف
قالیباف از جمله نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۳۹۶) بود؛ ولی افشاگری‌ها دربارهٔ پرونده‌های زمین‌خواری، پرونده واگذاری املاک با تخفیف‌های کلان و همچنین حمایت‌های مالی قابل توجه از مؤسسه خیریه همسرش، به اعتبار قالیباف ضربه‌های شدیدی وارد کرد. برخی معتقدند او احتمالاً بهترین راه را در شرایط فعلی این بداند که با فرار به جلو خود را در مقام کاندیدای ریاست‌جمهوری معرفی کند و بتواند اصولگرایان را که هیچ چهره‌ای که رقیبی جدی برای حسن روحانی باشد در اختیار ندارند با خود همراه سازد.
منع احمدی‌نژاد از کاندیداتوری برای انتخابات احتمالاً فرصت خوبی برای قالیباف ایجاد خواهد کرد تا او در قد و قواره‌ای بالاتر از سایر کاندیداهای احتمالی اصولگرا ظاهر شود. او در سال ۱۳۸۴ پوسترهای خود را در لباس خلبانی در خیابان‌ها و معابر نصب کرده بود و در انتخابات سال ۹۲ هم کت و شلوارهای شیک را برای حضور در مجامع انتخاباتی ترجیح می‌داد. اما او در سال 96 لباس‌های ساده به سبک مدیران کلاسیک جمهوری اسلامی به تن می‌کرد و رسانه‌های هوادار او در صدد بودند تا او را در تصویر یک «مدیر جهادی» ساده زیست نشان دهند. شعار انتخاباتی او هم مقابله با 4 درصدی های ثروتمند بود که به ادعای وی بخش عمده ثروت را در کشور به دست داشتند. وی در سالهای بعد دیگر این شعار شبیه به ادبیات مارکسیستی را تکرار نکرد.
قالیباف پس از ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری در ۲۶ فروردین ماه ۱۳۹۶ ضمن بیانه‌ای دولت خود را «دولت مردم» نامید و ۴ وعده به مردم داد. او ادعا کرد که در یک دوره چهار ساله با انقلابی اقتصادی درآمد کشور را دو و نیم برابر افزایش خواهد داد، ۵ میلیون شغل ایجاد خواهد نمود و نظام مالیاتی را به نفع ۹۶ درصد مردم تغییر خواهد داد و او وعده داد برنامه‌ای مدون و دقیق برای حل مشکلات فوری قشرها کم درآمد اجرا کند.
پس از این اظهار نظر، اقتصاددانان فراوانی شروع به ایراد گرفتن از این جمله کردند. یکی از اولین واکنش‌ها به وعده‌های انتخاباتی قالیباف از سوی دکتر حامد قدوسی دکترای فاینانس در مدرسه تحصیلات تکمیلی فاینانس وین ارائه شد. حامد قدوسی، استادیار اقتصاد مالی دانشگاه استیونز نیویورک بیان کرد که اگر با اغماض بخواهیم ادعای آقای قالیباف را بررسی کنیم و فرض بگیریم جای ۲٫۵ برابر کردن، ایشان بخواهد تولید ناخالص داخلی را ۲ برابر کند، طبق قاعدهٔ مذکور، باید رشد اقتصادی کشور طی ۴ سال متوالی به‌طور متوسط بالای ۱۸ درصد باشد درحالی‌که این مقدار در دولت احمدی‌نژاد به رقمی منفی و در دولت روحانی، در ۶ ماههٔ اول سال ۹۶ و با استناد به گزارش مرکز آمار ایران این مقدار ۶٫۴ درصد بوده‌است. بالاترین نرخ رشد اقتصادی ایران در ۴ دههٔ گذشته مربوط به اولین سال پس از اتمام جنگ است که ۱۴ درصد بود ولی پایدار نماند.
بگفته قدوسی طبق تخمین‌های موجود، سهم «ارتقاء بهره‌وری» از رشد اقتصادی در چهار دهه گذشته «تقریباً صفر» بوده‌است و در بهترین حالت شاید بتوان سهم این عامل در رشد را به ۲ درصد رساند. می‌ماند ۱۶ درصد دیگر که باید از طریق تشکیل سرمایه و افزایش عرضه نیروی کار تأمین شود. نیروی کار هم که بیکاری بالایی دارد و به نظر نمی‌رسد ظرفیت چندانی برای «عرضه جدید نیروی ماهر» در کشور باشد که استفاده نشده باشد.
پس از این انتقادات، قالیباف در روز ۳۰ فروردین ۹۶ در مصاحبه‌ای با خبرگزاری تسنیم، در جواب به این شبهات اعلام کرد که: «اگر نمی‌توانستم درآمد کشور را ۲٫۵ برابر کنم اصلاً کاندیدا نمی‌شدم»، در ادامه هم افزود که «مهمترین برنامه من برای دولت آینده «انقلاب اقتصادی» در راستای تحقق برابری اجتماعی است». در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۶ صلاحیت محمدباقر قالیباف نزد شورای نگهبان احراز شد.
قالیباف در این دوره با رویکردی متفاوت از دو دوره پیشین در تبلیغات قشرها فقیر و مستضعف جامعه را هدف قرار داد و با تقسیم جامعه به دو گروه ۴ درصدی و ۹۶ درصدی مدعی حمایت از اکثریت محروم جامعه در مقابل ۴ درصدی‌های رانت خوار و برخوردار جامعه شد. وی در مناظره‌های انتخاباتی بسیار تهاجمی ظاهر شد و در موارد متعدد اقدام به افشاگریهایی علیه حسن روحانی و اسحاق جهانگیری از کاندیداهای رقیب خود پرداخت. وی سرانجام در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ با توجه به روند نزولی خود در نظرسنجی‌های انتخاباتی با صدور بیانه‌ای در حمایت از ابراهیم رئیسی از نامزدی ریاست جمهوری انصراف داد.

رهبر جریان «نواصولگرایی»
محمدباقر قالیباف توانست در یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی با کسب یک میلیون و ۲۶۵ هزار و ۲۸۷ رأی، به عنوان نفر اول از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر از شهر تهران انتخاب گردد. میزان مشارکت مردم تهران در این دوره از انتخابات مجلس ۲۵/۴ درصد عنوان شد.
محمدباقر قالیباف در اواخر تیر ۱۳۹۶ در نامه‌ای با اشاره به اینکه به این باور رسیدم که «تغییرِ اساسی در نحوه کنشِ جریانِ اصول‌گرایی» یکی از مطالباتِ اصلیِ امروزِ شما جوانانِ مؤمن و دلسوزِ انقلاب و کشور است، تأکید کرد که اصول‌گرایی باید با حفظِ مبانی و ارزش‌هایِ انقلابیِ جمهوریِ اسلامی، حرکت در راستایِ «نواصولگرایی» را هرچه زودتر آغاز کند.
او حالا رئیس مجلسی است که در برابر دولت ایستاده و می تواند بسترساز انتخابات ریاست جمهوری 1400 باشد. آیا قالیباف سال دیگر در چنین روزهایی، مانند ناطق نوری در ریاست مجلس پنجم، هوس حضوری دیگر در انتخابات ریاست جمهوری می کند یا اینکه با کمک یک متحد، سعی می کند مانند سال 96 به عنوان یک بازی ساز سیاسی وارد عمل شود؟
آینده نشان خواهد داد سردار به کدام سو می رود، اما آنچه مشخص است، او حالا فرصت دارد به عنوان یکی از سه رئیس قوا، نقشی تعیین کننده در ساختار سیاسی ایران بازی کند. هرچند رقبای اصلاح طلب در بیرون و رقبای احمدی نژادی در درون مجلس، او را در هفته های آتی به چالش خواهند کشید.

18

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 53
  • کاربر ناشناس
    0

    هرچی که بگید دزده

    نظرات شما -
    • یاسوج
      0

      قالیباف یک مدیر جهادی هست .

    • ایرانی
      0

      همشون مثل همن به دنبال جناح و رانت خودشون......

  • محمد
    0

    آهان پس تو دوره احمدی نژاد رقم رشد اقتصادی منفی بوده! ولی این دولت هرجا به مشکل میخوره واسه حل مشکلات از کارها و طرح های انجام شده دولت احمدی نژاده کمک میگیره، چه جالب، کاش همه دولت ها (به گفته شما البته ،که انتهای شرف و راستگویی هستید!) مثل دولت احمدی نژاد رشدشون منفی بود ولی گره گشای مشکلات ملت بودن راستی یعنی شما از سوابق نظامیگری لاریجانی خبر ندارید؟

  • سورنا
    0

    هنوز ابهامات اقتصادی دکتر تعیین تکلیف نشده تشریف بردن و شدن رییس یکی از قوای مملکت وازاونطرفم رییس قبلی با همه اتهامات ک بهش وارده گویا قراره تو شورای امنیت پست بگیره و سایر نمایندگان هم ک هرکدوم پرونده پروپیمون در فساد دارن و در مجلس،جدید نیستن مطمعنا پستهای دهن پرکنی گیرشون میاد همینقدر خنده دار تو خودحدیث مفصل بخوان ....

  • مجیدی
    0

    سلام براستی باید به نمایندگان انقلابی مردم در مجلس تبریک گفت که بهترین و لایقترین و متعهدترین و یکی از فرماندهان زمان جنگ تحمیلی که در خدمت به نظام مقدس ثمره خون شهداء دین خودش را جانانه اداء کرده به عنوان ریاست مجلس شورای اسلامی 230 رای دادند تا با دلگرمی قوانینی را باز آفرینی اقتصاد رو به اضمحلال و برای آسایش و آرامش و رفع تبعیض مردم بزرگوار ایران اسلامی تدوین و بر اجرای قوانین نظارت دقیق نمایند آن شاءالله که در خدمت به مردم سلامت و سربلند باشد

  • محمد
    0

    قشنگ معلومه سوختی خبر فوری که اینجور به قالیباف تهمت میزنی و متن یک طرفه میزنی و دروغ های اصلاح طلب ها رو تکرار میکنی

  • سیدحسن
    0

    ایشان تا کنون فردی زرنگ و دارای دقدقه ملی و پرکار بوده امیدواریم منبعد نیز کارنامه درخشانتری داشته باشد.

  • ....
    0

    این متن جانب دارانه و دور از اخلاق حرفه ای است مزخررررررف

  • سید حسین میر نجاتی
    0

    بنام الله بسم الله این گوی واین میدان با ان هم تجربه وعلم وسواد به گفته امام خمینی تجربه از علم افضل تر است وقتی هر دو در کنار هم چه بهتر حال منتظر اقدام و عمل هستند کل ملت انشاالله بامید الله در ازمون پیروز گردید من نیز به نوبت خود تبریک میگویم این انتخاب انقلابی را به ملت ومجلس گام اول محکم واستوار برداشته شد

  • کاظمی
    0

    زنده باد سردار درود بر شرفت انشاالله همچون موفقیت هایی که در سمت های قبل داشتی و خوش درخشیدی اینبار هم به داد این مردم مظلوم و ستم دیده برسی

  • هموطن
    0

    هرکس هرچه میخواهد بگوید..اما مردم به مدیریت وتوانمندی آقای قالیباف ایمان دارند و ایشان را رهایی بخش خود از این همه فقر وبی عدالتی میدانند....امیدواریم وطن فروشان نامحترم اجازه دهند مردم یک نفس راحت بکشند...

  • محمد
    0

    متنی سراسر یک طرفه که می خواهد علیه ایشون بنویسید ولی هنوز که هنوز است مردم دارند از خدمات ایشون قدرانی می کنند کاری که بعد از ترک پست های مدیریتی دیگر مانند دوره ایشون تکرار نشد

  • ناشناس
    0

    میدونی چیه خبر فوری؟؟؟؟ من اصلا متنتو نخوندم چون خط مشی خبرگزاریتو میدنم و نخونده مطمئنم پر از تهمت و سیاه نمایی هست...سوابق دکتر رو ک همه ب خوبی میدونن...حالا متن شما رو هم سر فرصت دقیق میخونم. و اما الان فقط اومدم نظرمو در مورد آقای دکتر بگم ک بنده ب عنوان یک شهروند تهرانی بعد از حدود ۴ سال ک دیگه ایشان شهردار ما نیستن تو نقطه نقطه و جای جای این کلان شهر پر جمعیت نشانه ای از فقدان این شهردار توانا و پرقدرت میبینم.نبودشون ب شدت حس میشه انقدر ایشان عملکرد خوبی داشتن و ب آباتر شدن هر چ بیشتر شهری ک شهردارش بود همت داشت. براشون آرزوی موفقیت دارم و امیدوارم تو مجلس هم همونطور ک شهردار خوب و موفق و ب فکر مردم بودن عمل کنن

  • خوزی
    0

    به قالیباف رای ندادیم......روحانی شد . چهار سال بعد به رییس رای ندادیم....... روحانی شد. حالا هردو قالیباف ورییسی را هر کدام رای نیاورده ها را گذاشتند رییس یک قوه دارند به ما رای دهنده ها می گویند هری بابا

    نظرات شما -
    • سینا مهدوی
      0

      پس قبول دارید به روحانی رای دادید پس چرا مسئولیتش رو قبول نمی‌کنید و میگید کاره ای نیست

    • حامی
      0

      حالا نفهمیدم ناراحتی یا خوشحالی؟ حق شما قدر نشناس ها مسئولانی مثل نجفی و روحانی وکرباسچیه

    • عبدالهی
      0

      آقای قالیباف و ریسی به کمک آقا مملکت بخوبی جمع میکنن،ان شا الله اون روز دیر نیست

  • ابی
    0

    قشنگ این خبر فوری این مطلب واسه تخریب کارکرده تا معرفی قالیباف نمیدونم این خبر فوری ما کدوم وزیر یا معاون وزیر هس .بزاریدقالیباف بیا.بعد تخریب کنید .شما که ودولت محترم ۷سال کشور شوهر دادید. یاد اون جمله معروف جهانگیری افتادم تو مناظره ها میگفت یادتون نرخ ارز هرروز بالا می رفت الان آقای جهانگیری نرخ ارز دقیقه بالا می ره گفتی ما برنامه داریم پس برنامه تون تبدیل بالا رفتن نرخ ارز از روزانه به دقیقه بود.؟؟ البته اگه قالیباف مثل فاسد مالی داشته باشه باید قوه قضائیه برخورد کنه

  • حسین
    0

    آقای لاریجانی ابتدا پاسدار بوده و مسئولیت هم داشته است. پس آقای قالیباف اولین نیست. اشتباهان را اصلاح کنید.

  • سینا مهدوی
    0

    وقتی داشتم متن رو میخوندم انگار داشتم از بی بی سی خبر میخوندم خیلی دور از انصاف و یکجانبه

  • فساد
    0

    گوشت را دادیم به دست گربه ...چه شود

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      چه شود. نه بابا 12 سال شهردارتهران بود. ازپل صدر ازمتروی خاک گرفته به مترو درکل تهران از تونل نیایش از برج میلاد ازپل طبیعت. واقعا مردمی قدر نشناسین شماها حالا مجلسم میبنین

  • نگین
    0

    یه زمانی حمله گاز انبری به کوی دانشگاه داشت الان که تو مجلس رفته حمله گاز انبری به قانون می کنه

  • رفتنی
    0

    متنی جانبدارانه با هدف تخریب

  • حسن
    0

    اب بریزین همان جای که میسوزه

  • علی
    0

    واقعا؟راست میگی؟خوب با اینایی که گفتی قالیباف خراب شد!خجالت بکشید.

  • یا مهدی
    0

    تو رو خدا بگذارید بنشینه روی صندلی.... بعد تخریب رو شروع کنید !!؟؟

  • سید یاسر
    0

    کلا معرفی و نقد باهم بود. در معرفی تخریب بود و در نقد هم تخریب بیشتر. بخشی از اطلاعاتی که دادی ناقص بود جالب بود که روی همون قناص هم نقد کردی. احمدی نژاد اعلام کرد که کسی رو برای مجلس نه حمایت کرده و نه می کند. این متن ها به درد جرز دیوار هم نمی خوره.

  • صداقت
    0

    سایت خبر فوری،با موشکافی خود دارد بین مردم اختلاف ایجاد می کند چرا؟اگر من طرف کسی نیستم فقط احمدی نژادیم،اگر ادعای رانت وسو: استفاده از قدرت شهردار برای قالیباف درست است پس چرا زمانی که می گفت بیایید اموال مرا حسابرسی کنید،این کار را نکردند.طبق گفته وادعای خبر فوری یعنی در ایران شخص یا جریان پاک وجود ندارد وادعای اسلامیت حکومت فقط برای حاکم شدن وایجاد رانت برای اطرافیان خود است.چرا قالی باف پدرشهرداری اموال وزمین ها را ارزان به اطرافیان خود فروخت کسی جلو او رانگرفت ومحاکمه هم نشد.اگر ادعای خبر فوری صحت دارد یعنی از رهبری بگذریم فرد پاکی دراین کشور وجود ندارد.مملکت خانوادگی اداره می شود وبین خود بیت المال را تقسیم ارث می کنند اگر گفته شما صحت دارد پس جمهوری اسلامی با حکومت پهلوی خائن هیچ تفاوتی ندارد.در پایان چرا خبر فوری فقط نیمه خالی لیوان را می بیند،چرا از کارهای خوب احمدی نژاد مثل افزایش یارانه ها،که روحانی ملعون پی گیری نکرد واختصاص سهام عدالت به مردم که 14سال است سود آنرا اطرافیان روحانی خورده اند،وخانه دار شدن مردم ضعیف توسط احمدی نژاد،که باز روحانی ملعون بعضی ساختمان های نیمه تمام را رها کرد،چیزی نمی گوید.چرا نمی گویید سرمایه کشور غارت شد چند بار خزانه را خوردند آقا شیخ حسن حالا می خواهد شرکت ها را بفروشد وبخورد

    نظرات شما -
    • بی‌نام‌
      0

      برو‌ دکتر‌ خوب‌ میشی‌نگران نباش

  • آشوب
    0

    با تمام تندروی های که آقای قالیباف داره بنظر من این سمت بهترین جایی هست برای اخلاق نو اصول گرایی وی کارساز باشه . سردار موفق باشی.

  • ایرانی
    0

    ببین پارتی و انتصاب چه می کند !

  • نه به دروغ
    0

    این متن جانبدارانه و دور از اخلاق حرفه ای هست حقیقتا این آقا هرچه که باشد در دوران تصدی سمت شهرداری تهران حداقل خیلی خیلی بهتر از متصدیان بعدی این سمت عمل کردن

  • لیلا
    0

    از دست ما خارج است عزیزان ما باید به دنبال یک لقمه نان باشیم

  • جهادی
    0

    امیدوارم حرف و عمل یکی باشدد و خدمت رسانی ۹۶ درصدی باشد نه مثل سایر دوستان ۴ درصدی

  • توحید
    0

    روز به روز خبر فوری متضحتر میشود این چه تیتر و متنی هست شما ژورنالید مثلا . دارید به طبل بی سواد در رسانه خودتون میکوبید

  • صابر
    0

    از این بهتر نمیشه واقعا جای قالیباف تو سه قوه خالی بود.تو دهنی خوبی برا منافقین و دشمنان هست

    نظرات شما -
    • زرشک
      0

      شما دچار توهم جنگی هستید همه چیز را جنگی و همه را سرباز دشمن می پندارید،این همه تودهنی زدید کجا را گرفتید؟؟؟ یک نگاه به جامعه بنداز گند همه جا و همه چیز فرا گرفته این نتیجه توهمات شماست

  • خانوم
    0

    رای دادیم .به دکتر روحانی .که قالیباف رئیس جمهور نشود .شد رئیس مجلس ......رای به دکتر روحانی دادیم که آقای رئیسی .رئیس جمهور نشود .شد رئیس قوه قضائیه ...پس بهتر است که مردم رای ندهند خود حکومت یکی راهم رئیس جمهور کند

    نظرات شما -
    • ایرانی
      0

      اتفاقا همون بهتره که شما دیگه رای ندید وضع موجود نتیجه انتخاب غلط امثال شماست ...گلی که منتخب شما به سر مردم زده واقعا تماشایی .

    • پزشک سهمیه ای
      0

      تازه فهمیدی.از کجا معلوم الانم درست فکر میکنی؟؟

    • جواد
      0

      خاتون جان‌ حالا کلاهت رو بالا بگیر سوت بزن که به روحانی رای دادی همین افتخار برایزتمام‌ عمرت بسه دیگه به بقیه مسائل کار نداشته باش

    • :-|
      0

      رای دادن به این کلید ساز افتخار نداره خجالت داره

  • غلامرضامیرزائی
    0

    سلام انشالله امام رضاپشت وپناهت باشدسردار جهادی خراسانی همانطورکه درجبها خوش درخشیدیم درسنگرمجلس هم موفق باشی یار سردارسلیمانی

  • hadad
    0

    رییس جدید هموست که به عنوان اولین شهردار، اقدام به ساخت و ساز در بوستانهای تهران کرد، هموست که قسمتی از میدان صادقیه را فروخت!، هموشت که با مجاز کردن ساخت فروشگاه کوروش اتوبان ستاری را غیر قابل استفاده کرد، هموست که منطقه نمونه 22 تهران را به منطقه عبرت تهران تبدیل کرد، هموست که املاک شهرداری را در اختیار صاحبان قدرت و نفوذ گذاشت، هموست که با اعلام دارایی خود و فرزندانش به شعور مردم توهین نمود و ...

  • کاربر ناشناس
    0

    هیچ یک از سران به انتخاب و رأی ملت نبوده وهمه آینه‌ای نمایشی برای به فلاکت رساندن ملت وچپاول و فروش ایران به اجانب میباشد

  • منصور
    0

    احمدی نژادازغشرفقیرحمایت میکردهمه جاسرمیزدکشاورزحمایت میکردبین فاصله فقیرباسروت مندزیادنبودالان فاصله زیادشداین دولت فقط به فکرخودش پشت مردم خالی کردمردم همه نفرت پیداکردن ازاین دولت فقط بایدکسی باشه مثل احمدی نژاد

  • سردار دلها
    0

    خبر فوری داره عین بی بی سی گزارش هارو مینویسه . مدیری توانمند تر از آقای قالیباف وجودنداره . درضمن چرا به جای اینکه بنویسید امام خمینی نوشته اید روح الله خمینی؟

  • یارب
    0

    بنظرم اقای قالیباف مثل اقای احمدی نژاد دلسوز و بفکر ملت هس کاش حداقل همین رئیس جمهور شده بود

  • :|
    0

    #بی بی سی ۲

  • فقیر دورافتاده
    0

    خدایا شکرت.که از دست علی لاریجانی وهمکارانش راحت شدیم. زنده باد قالیباف.

  • شیلا
    0

    عزیزم به من گدا چه یک نون بدهند وچه یک نون بگیرند ما بازیچه دست عده ای مستکبریم وکاری جز حمالی وتحمل نداریم

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها