آیت‌الله رییسی: طلاق توافقی نباید به سهولت انجام شود

رئیس قوه قضاییه در بازدید سرزده از مجتمع قضایی خانواده شماره یک استان تهران گفت: احیای نقش قاضی مشاور زن در مجتمع‌های قضایی یکی از ضرورت‌های مهم برای حل مشکلات مجتمع‌های خانواده است.

آیت‌الله رییسی: طلاق توافقی نباید به سهولت انجام شود

آیت الله رئیسی رئیس قوه قضاییه امروز (چهارشنبه) در بازدید سرزده از مجتمع قضایی خانواده شماره یک استان تهران، پس از بازدید از این مجتمع و دیدار رو در رو با مراجعه کنندگان، کارکنان و قضات، با حضور در جمع کارکنان و قضات این مجتمع نکات مهمی را در رسیدگی به پرونده‌های مربوط به مسائل خانواده مطرح کرد.

آیت رئیسی ضمن قدردانی از زحمات کارکنان و قضات مجتمع قضایی خانواده شماره یک استان تهران، با بیان اینکه طبق آیات و روایات، اساس و بنیان خانواده بر مودت، رحمت و عشق‌ورزی بنا شده است، گفت: رابطه زوجیت یک ارتباط حقوقی است، اما اساس و پایه آن را دلدادگی تشکیل می‌دهد.

رئیس قوه قضاییه با تاکید بر این نکته که تمام تلاش‌ها باید معطوف به استحکام بنیان خانواده باشد، گفت: عدم گسست خانواده یک اصل اساسی است و تمام تلاش‌های فرهنگی، اجتماعی، قضایی و سیاسی ما باید برای حفظ بنیان خانواده باشد.

رئیسی ضمن تاکید بر لزوم آسیب‌شناسی دقیق مشکلات موجود در بنیان خانواده که باید توسط دانشگاهیان، حوزویان و مسئولان بخش‌های مختلف کشور انجام شود، تاکید کرد: اگر نظام خانواده به هر شکلی دچار آسیب و تزلزل شود، دادگاه راه حل این آسیب‌ها نیست، بلکه دادگاه آخرین مرحله رفع این آسیب و مشکل است.

رییسی با تاکید بر لزوم تقویت نظام حکمیت برای مسائل خانواده، آن را راهکاری عنوان کرد که قرآن کریم برای مسائل و دعاوی خانوادگی مطرح کرده است.

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه قرآن کریم راهکار حل مسائل خانواده را حکمیت عنوان کرده است، خطاب به قضات گفت: اهمیت حکمیت در اینجاست که ممکن است شما یک حکم طلاق صادر کنید و یک روز بعد سازش صورت گیرد یا بالعکس یک حکم سازش صادر کنید، ولی هرگز این سازش اتفاق نیافتد.

رئیسی تاکید کرد: آنچه در موضوع حکمیت اهمیت فراوانی دارد این است که وابستگان و پیوستگان زوجین که شاهد عقد بودند، برای حکمیت و سازش زوجین در هنگام بروز مشکل نیز وارد میدان شوند و با کدخدامنشی و ریش‌سفیدی موضوع را فیصله دهند.

رئیسی، احیای نقش قاضی مشاور زن در مجتمع‌های قضایی را یکی از ضرورت‌های مهم برای حل مشکلات مجتمع‌های خانواده و حرکت به سمت اصل حکمیت در این پرونده‌ها عنوان کرد و افزود: از کارهای مهمی که در این دوره باید انجام شود، استفاده از ظرفیت بانوان در قضاوت است.

رئیس قوه قضاییه سازوکارهای حل اختلاف، داوری و مشاوره را از مهم‌ترین سازوکارهای پیش از دادگاه عنوان کرد که باید فعال شوند و در مجموع راهبرد حکمیت در موضوع پرونده‌های خانواده را تقویت کند تا کار به دادگاه‌ها و محاکم نرسد.

رئیسی با بیان اینکه مسائل مربوط به خانواده و زن، مسائلی چند ساحتی است که نباید آن را صرفاً یک مسئله حقوقی دانست، عنوان کرد: موضوعات مربوط به خانواده و زن، از جمله مباحث چند رشته‌ای هستند و به همین دلیل مطالعات و راهکارهایی که درباره آن‌ها ارائه می‌شود باید چند رشته‌ای باشند.

رئیس قوه قضاییه همچنین به مسئله مهریه اشاره کرد و افزود: از مهریه در متون دینی به عنوان صداق یاد شده که صداق به معنای نشانه صداقت طرفین است. برهمین اساس مهریه نباید به سلاحی بین دو طرف برای کشمکش آن‌ها تبدیل شود. گاهی زوج به واسطه مهریه بر زوجه ظلم می‌کند و گاهی این ابزار توسط زوجه علیه زوج استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه مهریه حقی بر جانب زوجه است که حتماً باید پرداخت شود، گفت: مهریه برعهده زوج است و اگر زوج توانایی پرداخت آن را نداشته باشد، باید مهریه را تقسیط کرد، ولی این موضوع به معنای ساقط شدن دِین از او نیست. از سوی دیگر هم اگر افرادی برای فرار از پرداخت دِین اموال خود را به نام کس دیگری کنند، این خود مجدداً یک جرم دیگری است که نباید با آن مماشات کرد.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به ضرورت وجود سازوکار پشتیبانی و اطلاعاتی برای قاضی گفت: وقتی یک زن برای مهریه یا نفقه خود به عدلیه و دستگاه قضایی پناه می‌آورد، قاضی باید به اطلاعات و حساب‌های طرف مقابل دسترسی داشته باشد تا اگر ظلمی به او روا شده، بتواند از این ظلم جلوگیری کند.

رئیسی با بیان اینکه مهریه دِینی است که باید پرداخت شود و کسی نگفته این دِین نباید پرداخته شود، تاکید کرد: ما گفته‌ایم اگر احراز شود که زوج توانایی پرداخت مهریه را ندارد، راهکار پرداخت مهریه توسط او «زندان رفتن» نیست.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به جدی گرفتن موضوع «عاطفه مادری» توسط قضات خانواده، گفت: من از مردانی که رحم و مروت ندارند و بعضاً برای هفته‌ها و ماه‌ها، مادر را از دیدن فرزندشان محروم می‌کنند، تعجب می‌کنم. مگر می‌شود به عاطفه مادری بی‌توجه بود؟ مادران در این مواقع به عدلیه پناه می‌آورند تا اجازه ندهند نسبت به عاطفه مادری آن‌ها این ظلم فاحش انجام شود. حتماً باید جلوی این نوع روحیات که بخواهد حق فرزند را نادیده گرفت، گرفته شود.

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه خانمی که به عدلیه پناه می‌آورد، حتماً باید از او رفع ظلم شود، گفت: ما باید سازوکاری در دادگستری ایجاد کنیم که اجازه داده نشود ظلم جدایی طولانی‌مدت فرزند از مادر اتفاق بیفتد. ما باید دسترسی قاضی به اسناد و اطلاعات را به نحوی ایجاد کنیم که به دسترسی افراد به حقوق‌شان کمک کند.

رئیسی همچنین با بیان اینکه نباید اجازه داد که طلاق توافقی به سهولت انجام شود، گفت: طلاق توافقی عموماً مربوط به ماه‌های اول زندگی است و ما در اینجا باید ارزیابی کنیم که آیا این طلاق درست است یا درست نیست. نقش حکمیت، مشاوره و ریش‌سفیدی در موضوع طلاق‌های توافقی بسیار موثر است.

رئیس قوه قضاییه ضمن انتقاد از آن دسته دفاتر مشاوره‌ای که در مرحله اول مراجعه یکی از زوجین، آن‌ها را سریعاً به طلاق توصیه می‌کنند، گفت: دعاوی حوزه خانواده، وکلای خاصی را می‌طلبد. درست است که وکلا از موضوعات حقوقی مطلع هستند، اما این کافی نیست و وکلای مربوط به دعاوی خانواده باید با مسائل این حوزه آشنا باشند. مشاهده می‌شود که برخی دفاتر مشاوره در همان مرحله اول مراجعه خانواده، به جای آنکه طرفین را به سازش دعوت کنند آن‌ها را به جدایی توصیه می‌کنند. این کار نه شرعی، نه حقوقی و نه متناسب با سیاست‌های نظام است. هر کس که مشاور روانشناسی بود لزوماً نمی‌تواند مشکلات خانواده‌ها را حل کند.

رئیسی دادگاه را آخرین مرحله رسیدگی به مشکلات خانواده دانست و در همین زمینه بر نقش شوراهای حل اختلاف در بخش خانواده و حوزه مشاورت قبل از دادگاه خانواده، تاکید کرد.

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه یکی از شاخص‌های تلاش در مجتمع‌های قضایی خانواده، وقت گذاشتن قضات بر روی یک پرونده برای صلح و سازش است، گفت: همانطور که شورای حل اختلاف کارآمد آن شورایی است که صلح و سازش بیشتری داشته باشد، مجتمع قضایی کارآمد هم آن مجتمعی است که صلح و سازش بیشتری در آن دیده شود. خانمی که مسئول شعبه شورای حل اختلاف بودند گفتند که ما ۵۰ درصد مسائل خانواده را در شعبه شورای حل اختلاف حل می‌کنیم که این آمار، آمار خیلی خوبی است.

رئیس قوه قضاییه مسئله دادگاه‌های خانواده را یکی از محورهای مهم تحولی در دوره جدید قوه قضاییه برشمرد و تأکید کرد: امید است با اقدامات در نظر گرفته شده تحول قابل توجهی در حوزه دادگاه‌های خانواده صورت بگیرد. امیدواریم حداکثر ظرف مدت سه ماه، با نگاه به سیاست‌های جدید نظیر تقویت بخش‌های قبل از دادگاه و احیای نقش مشاورین و قضات زن، شرایط متفاوتی برای مجموعه‌های دادگاه‌های خانواده داشته باشیم.

رئیسی عنوان کرد: کاهش احکام مربوط به بازداشت در دادگاه‌های خانواده، کار بسیار خوبی است چرا که هم دوره کروناست و هم اینکه با صرف بازداشت فرد، پول تهیه نمی‌شود.

منبع: مهر

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 18
  • ناشناس
    0

    حاج اقای رییسی اوضاع بدتر از ان چیزی است که مسولین فکر می کنند گرانی و تورم باعث ازهم گستگی خانواده ها و بی ایمانی و مجردی نه ان جوانان توانا بلکه با کمال تاسف یا طرف تلخکیند ویا طرف ابکیند اگه فکری به حال گرانی و تورم نشود فاجعه داره رخ میده

  • بینام
    0

    با سنگ انداختن جلوی طلاق توافقی زمینه خیانت زوجین را فراهم میکنید.

    نظرات شما -
    • ایرانی
      0

      و همچنین زمینه کشت و کشتار !!!!!!!!

  • زهرا
    1

    جناب آقای رئیسی با سلام حمایت دادگستری از آقایان در رابطه با مهریه باعث ظلم در حق خانم ها میشود. این چه قانونی است که اگر مرد چیزی به نامش نباشد شما او را به حال خود رها میکنید.؟

    نظرات شما -
    • کمالی
      0

      شما که داری از زنان حمایت می کنی آیا برای زندگی آمدی یا کاسبی مهریه؟؟؟ثانیا این همه حق الکی به شما زنان داده اند از مهریه بگیر تا حضانت بچه که از دو سالگی تا هفت سالگی به شما زنان داده اند + آنکه همش دارن حمایت میکنند اجرت المثل و ....زن بابت شیردادن به بچه می تواند پول در خواست کند و.....خیال نمی کنید به حق مردان بسیار تجاوز کرده اید و دارین خیلی مخملی اشک تمساح میریزید و سو استفاده می کنید ما مردان به این قانون های الکی که همش به نفع زنان است و به ضرر مردان شدیدا اعتراض داریم

  • زینب
    0

    رئیسی عنوان کرد: کاهش احکام مربوط به بازداشت در دادگاه‌های خانواده، کار بسیار خوبی است چرا که هم دوره کروناست و هم اینکه با صرف بازداشت فرد، پول تهیه نمی‌شود. پس اهرم فشار بر مرد چیست؟؟؟؟؟؟؟

    نظرات شما -
    • یک فارغ التحصیل جویای کار پسر
      0

      هیچ مردی با زندان بهتر نمیشه راهش تفاهم متقابله شاید بدتر هم بشه

  • تامون
    0

    درود بر آقای رئیسی

  • مازیار
    0

    وقتی اساس وپایه خانمهای امروزی تعداد سکه به نرخ روز باشه و با این حربه ، هر کار خلافی رو انجام میدن تا زوج رو به حد جنون بکشونند دیگه دلداگی کبلویی چند؟

  • بهمن
    0

    ما از آقای رییسی می خواهیم که با این مهریه که حربه ای برای زنان شده که هر عمل مفسده ای را انجام بدهند و در خانه هم نه بچه داری می کنند نه شوهر داری و ... تا مرد کوچکترین اعتراضی می کند بدو بدو میروند و اشک تمساح میریزند که قانون به نفعشان رای بدهد آیا این ظلم و سختی و گرفتاری بر علیه مردان نیست؟ چرا نباید این مهریه از قانون حذف شود چون نود درصد مهریه را قبول ندارند و حتی زن نخواهد ازدواجم بکند مهم نیست زیرا مردان به این نتیجه رسیده اند که با این مهریه برده زنان نیستند که بخواهند بپردازند و تا زمانی که مهریه از دستور کار حذف نشود ازدواجی در کار نیست

  • محسن
    0

    باید در مشاوره های تخصصی علت و عامل اصلی یا مقصر اختلافات کشف شود سپس قاضی به حق تصمیم گیری کند . ضمنا اگه سوابق اموال مدیون سیستمی در دسترس قاضی باشه که فریبکاری ممکن نخواهد بود . ادارات ثبت اسناد زیر مجموعه قوه قضاییه اند و بانک مرکزی هم میتواند با قوه قضاییه همکاری برخط داشته باشد.

  • یک فارغ التحصیل جویای کار پسر
    0

    به نظر من برای کاهش طلاق چند تا راهکار هست یکیش عدم عند المطالبه بودن یکیش اینکه دارایی مرد وزن روهم ریخته بشه اونوقت بعنوان مهریه تلقی بشه در کل مهریه عامل طلاق شده

  • الم
    0

    مگه نه اینکه زندگی دو نفر از نظر قانونی جنبه حقوقی داره پس دادگاه در صورت توافق طرفین حق ندارد کارشکنی کند و حق ندارد در سالنهای نفرت انگیز دادگاها مردم را سرگردان و رسوا کند در مورد مهریه هم که فرموده اند باید پرداخت شود اما نباید زندانی شود در حالی که در اجرای دین حقوقی به هر عنوان قانون زندان را پیش بینی کرده با این قوانین دو پهلو قاضی میتونه سلیقه ای رفتار کنه به یکی منت و یکی دیگر ذلت روا نماید لازمه عدالت چیز دیگری میطلبه چرا که قوانین فعلی نتوانسته نه عدالت را نه قانون را نه عرف تامین کند که نتیجه اش اشکاره مهریه باید روز اول پرداخت و معامله فردایی قدغن

  • م
    0

    الان تمام قوانین دراه به نفع زنها نوشته میشه از مهریه تا استخدام تو شرکت های خصوصی تا کار تا مصاحبه های آزمون های علمی تا هر چیزی که فکرشو بکنید هوسبازی بعضی از مردهای مسئول یا دارای سرمایه هم شده چاشنی پیشرفت این زنها شده بطوری که شما تو استخدام ها ببینید یارو میگه من 10 دختر استخدام کنم با حقوق 500 هزار تومن بهتر از اینه 3 پسر استخدام کنم با حقوق 4 میلیون و حتی میتونم بعد از اینکه استخدام کردم به سودجویی هم بپردازم یا شما تو دانشگاه ببینید چطور اساتید هوسباز دانشگاه به دخترها کمک میکنن و از نمره تا طرز صحبت تا مصاحبه علمی به دخترها بها میدن اینها تمام مولفه های زندگی رو دارن نابود میکنن با این قوانین و این هوسبازی هاشون و دارن مردها رو میکنن برده یه مشت زن که به هیچی پایبند نیستند حتی به پدر و مادر خودشون . شوهر و خونه و مهین اینها که دیگه بماند

  • رضا
    0

    درود بر تو آقا کمالی

  • ام لیلا عاطفی سدهی
    0

    سلام آقای رییسی وقتی می نویسم نمیدانم به شما می رسد یا نه ؟صاف و بی پرده و پوست کنده می گم در دادگاه به من ظلم و اجحاف نموده اند سه بار به دبیر خانه قوه قضاییه شرح حال دادخواهی هایم را داده ام می ـآید داخل استان باز استمرار داده اند ظلم به مرا !!باز هم فریادهایم را برایتان می نویسم اگر به هزاران نامه هم برسد فریاد دادخواهی هایم را می نویسم خواهشا شما هم توجه کنید دادگستری کردستان رای های وارونه صادر می کند بازپرس ها و قضات و مسوول دفتر ها طوری با من رفتار کرده اند که من باید پس از دادخواهی از متهم به دادطلبی از مسوولین شما فریاد بلند کنم !!!!!!!!!!به دادمظلومان برسید قبل از آنکه قیامت بیاید و به دادتان برسند !

  • علی
    0

    جناب رئیسی دولت و دادگاه وقتی حق دارد درامور طلاق توافقی دخالت کند که در موقع ازدواج حضور داشته باشد .حالا که شما موقع عقد قراردادن نبودین چرا موقع فسخ سروکله اتون پیدا میشه .خوب گناهان کسانی که در دوره کارشکنی شما نمی تونن ازدواج کنم انجام میشه برعهده کیست.

  • نادر
    0

    بله جانم تا شب نوروز دیگر نباید بگوی عید چون ان زمان هرکس فکر شب عید بود حالا فکر اینکه یک روز مثل روزهای تلخ تلخ که داشتی این زندگیست نه برادر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها