مروری بر مواضع قالیباف درباره برجام از گذشته تا امروز

قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹/ پاسخی که قالیباف بعد از ۳ سال به سوال روحانی داد

از اردیبهشت ۹۶ تا آذر ۹۹ باید چه اتفاقی افتاده باشد که نظر قالیباف درباره یک موضوع مهم و ملی به نام برجام به طور بنیادین تغییر کند؟ آیا پای انتخابات ۱۴۰۰ در میان است؟

قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹/ پاسخی که قالیباف بعد از ۳ سال به سوال روحانی داد

قالیباف به عنوان رئیس مجلس یازدهم در حالی مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» را به روحانی رئیس جمهور و رقیب چند سال قبلش ابلاغ کرد که در رقابتهای انتخاباتی سال ۹۶ ، خود را موظف به حفاظت از برجام در صورت رییس جمهور شدن دانسته بود!

سوال این است که «از اردیبهشت ۹۶ تا آذر ۹۹ باید چه اتفاقی افتاده باشد که نظر یک فرد که سالها سابقه مدیریت در حوزه‌های مختلف داشته، درباره یک موضوع مهم و ملی به طور بنیادین تغییر می‌کند؟»

البته نه تنها نظرش تغییر بنیادین پیدا کند بلکه طرحی را هم با کمک دوستانش برای کن‌فیکون کردن آن آماده و تبدیل به قانون کند! آنهم بدون اینکه ذره‌ای باور داشته باشد طرحش ، موردی را نشانه گرفته که فراقوه‌ای بوده و تصمیم گیری درباره آن به تنهایی، در اختیار هیچ قوه‌ای نیست.

طرحی که نیامده تصویب و تایید شد

سه شنبه این هفته مجلس یازدهم طرحی را به قید دو فوریت به تصویب رساند که عنوانش «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» بود. دیروز این طرح بخاطر ایرادی که شورای نگهبان به آن گرفت، مجددا به مجلس عودت داده شد ؛ البته ساعتی بعد دوباره به شورای نگهبان برگشت و هنوز اذان مغرب گفته نشده بود که شورای نگهبان آن را تایید و قالیباف نیز آن را به رئیس جمهوری ابلاغ کرد.

کل مدت زمان مطرح شدن آن در صحن علنی مجلس و بر سر زبانها افتادنش در رسانه‌ها نیز به یک هفته هم نرسید؛ اما در همین مدت کوتاه هم با انتقاد فراوان مواجه شد. زیرا مصوبه مجلس برخلاف نامی که برایش انتخاب شده بود، بر خروج ایران از برجام تاکید داشت. نکته جالب‌تر آنکه مجلس یازدهم مصوب کرد دولتمردان چنانچه مصوبه‌اش را اجرا نکنند، مجازات زندان مواجه می‌شوند!

قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹/ پاسخی که قالیباف بعد از ۳ سال به سوال روحانی داد

انتقاد مخالفان طرح مجلس چه بود؟

از دید منتقدان، نتیجه طرح مذکور، از بین بردن زمینه های دیپلماسی و ضربه زدن به برجام است. به خصوص در شرایطی که ترامپ بازنده انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا شده و بایدن رئیس جمهور منتخب این کشور نیز، ابراز تمایل کرده که به برجام برگردد؛ لذا احتمال آنکه بخشی از تحریم ها و یا همه تحریم هایی که ترامپ در این مدت برقرار کرده بود، توسط بایدن ملغی شود، وجود دارد. در همین راستا مخالفان، مصوبه مجلس را ضمن آنکه کمک به منافع آمریکا، اسرائیل و عربستان توصیف کردند، آن را تصمیمی دانستند که می‌تواند معاش مردم را نشانه گرفته و سفره کوچک شده آنان در اثر تحریم‌ها را کوچکتر کند.

نکته مهم دیگری که موجب نگرانی شده است، مهلت یک ماهه‌ای است که این مصوبه برای پایان دادن به پروتکل الحاقی در نظر گرفته است و این، یعنی کمک کردن به اینکه اتهام فعالیت نظامی در برنامه هسته‌ای ایران را مجددا فعال کرده و بدین طریق، پرونده ایران را ذیل فصل هفتم ببرند که قطعا موقعیتی خطرناک برای کشور خواهد بود زیرا امکان حمله نظامی به کشور را از طریق سازمان ملل، فراهم می کند. اما برجام توانسته بود ایران را از ذیل آن خارج کرده و خطر وقوع جنگ نظامی را از کشورمان دور کند.

مصوبه مجلس اما فقط مورد انتقاد کارشناسان قرار نگرفت و دولت نیز صراحتا مخالفت خود را با آن اعلام کرد. دولتی‌ها برجام را موضوعی فراقوه‌ای بیان کردند که تصمیم‌گیری درباره آن در حیطه اختیار هیچ قوه‌ای به تنهایی نیست. در همین باره جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در نامه‌ای به شورای نگهبان تاکید کرد :«با تدبیر رهبری، مدیریت هسته‌ای به شورای عالی امنیت ملی سپرده شده؛ حتی دولت هم در این زمینه دخالت نمی‌کرد و مجلس نباید در مسائل اجرایی دخالت کند.»

شاید جالب باشد بدانید تاکید بر اینکه برجام یک تصمیم ملی و فراجناحی است، فقط توسط دولتمردان روحانی بیان نشده است! این واقعیت تا سه سال قبل نیز مورد اذعان قالیباف هم قرار داشت؛ یعنی زمانی که در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ایران به عنوان رقیبب حسن روحانی یکی از ۴ کاندیدایی بود که قرار بود در معرض رای مردم قرار بگیرد.

بخشی از اظهارات قالیباف درباره برجام که در مناظره‌ها یا گفتگوهای انتخاباتی متعدد در اردیبهشت ۹۶ بیان شد، به شرح جدول ذیل است:

قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹/ پاسخی که قالیباف بعد از ۳ سال به سوال روحانی داد

در این شرایط، می‌بینیم در حالی که هنوز دوره دوم دولت روحانی به پایان نرسیده و از سوی دیگر، با توجه به تحولات اخیر آمریکا، روزنه‌هایی مبنی بر بازگشت این کشور به برجام و مسیر دیپلماسی به چشم می‌خورد، قالیباف رویکردی کاملا متضاد با آنچه که سال ۹۶ درباره برجام گفته بود، اتخاذ کرده است.

در کشاکش مناظره‌های انتخاباتی ۹۶ روحانی در واکنش به تاکیدات متعدد رقبایش مبنی بر اینکه برجام مورد تایید نظام است؛ از رقبای خود پرسیده بود که « برای اجرای برجام اگر برجام یک توافقی است که مورد قبول است، پس چرا در خیابان های تهران بیلبورد زدید؟ چرا این همه به آنهایی که در حین مذاکره بودند فحاشی کردید؟»

روحانی همچنین خطاب به آنان این سوال را مطرح کرد: «خیلی مهم است که مردم ما به این مساله مهم توجه کنند افرادی که امروز کاندیدا هستند، باید به طور صریح به مردم بگویند با برجام می خواهند چکار کنند و با دنیا چگونه می خواهند تعامل کنند؟»

قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹/ پاسخی که قالیباف بعد از ۳ سال به سوال روحانی داد

آن روز رقبای روحانی اگرچه به صراحت پاسخ نداده و ترجیح دادند سکوت کنند، اما با مصوبه امروز مجلس، جواب قالیباف به سوال روحانی نه در حرف بلکه در عمل داده شد!

آن روز قالیباف در نقد عملکرد دولت درباره برجام گفته بود « دولت چک را گرفته و نمی‌تواند تبدیل به پولش کند!» این حرف اگرچه کاملا عبارتی سیاسی در نقد رقیب بود اما به نظر می‌رسد هنوز رقابتهای آن دوره برای قالیباف به پایان نرسیده که اینطوری موضع خود را درباره برجام و فراقوه‌ای بودن آن تغییر داده و از طریق قوه مقننه دنبال ایجاد مانع در مسیر دیپلماتیک تهران و جامعه جهانی است.

برای همین ناظران بر این باورند که متاسفانه این بار هم پشت این طرح که در پی ترور شهید فخری‌زاده به صحن علنی مجلس کشیده شده، به جای روح ملی، بیشتر یک روح جناحی و سیاسی است که دود آن هم فقط به چشم مردم می‌رود.

منبع: خبرآنلاین

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 28
  • هه‌هه
    0

    شیره‌حاج‌باقر‌ایول‌دکتر‌زاکانی‌منافع‌انگل‌وانگل‌زاده‌ها‌در امریکا‌واروپا‌بخطر‌افتاد‌بد‌جوری‌سوختن

    نظرات شما -
    • هه‌هه
      0

      حامیان‌وتدارکاتی‌های‌انها‌در‌داخل‌عنقریب‌قالب‌تهی کننند

  • محمد
    0

    فقط چرت میگی و بس

  • ستم‌دیده
    0

    حاج‌باقر‌در‌یک‌اقدام‌انقلابی‌این‌خانه‌های‌احتکاری‌که‌در تصرف‌دزدان‌است‌بنفع‌مستاجرین‌و‌تهی‌دستان‌مصادره کن‌گام‌دوم‌اینه‌دمت‌گرم

    نظرات شما -
    • ستم‌دیده
      0

      اگر‌اینکار‌را‌بکند‌دعای‌خیر‌میلیونها‌نفر‌بدرقه‌راهت

    • پاکبان
      0

      فعلا پرونده خانه های لاکچری که حضرت رییس در شهرداری به این و آن بذل و بخشش کرده در قوه قضائیه بلاتکلیف مونده.

    • هه‌هه
      0

      این‌خانه‌هاارا‌به‌کارکنانان‌زحمت‌کش‌شهرداری‌داده‌برای‌ خود‌که‌بالا‌نکشید‌ولی‌این‌کلید‌شکسته‌یکی‌از‌پرسنل دولت‌را‌صاحب‌خونه‌کرده‌اگر‌بگید‌جایزه‌دارید

  • فاخری
    0

    نان به نرخ روز می خورد حضرت ایشان.شاید یکی از پارامتر های به اصطلاح انقلابی بودن همین باشد.

  • بچه شیعه
    0

    دولت قصد داره با اهرم بانک مرکزی ارز را گران کند و به مجلس دهن کجی کند. تقصیر گرانی هم گردن طرح مجلس بیاندازد

  • رحیمی
    0

    ۱۸۰ درجه تغییر موضع از خالق عیسی شریفی ، تقوی که نباشد برای دنیا حتی می شود سر حسین ع را برید وبر گلوی علی اصغر تیر زد .

  • اقتصاددان
    0

    قالیباف‌یک‌قهرمانه

  • محمد
    0

    دیپلماسی؟ ببخشید این دیپلماسی که گفتین و بهش عمل کردین چند درصد تورم را پایین اورد و چند رصد بالا برد؟ چقدر دلار را بالا برد؟ چقدر امنیت ملی را بالا برد ؟ چند درصد اشتغال ایجاد کرد و چند تا کارگاه و کارخونه را تعطیل کرد؟ چند سال ما را از اهداف هسته ای صلح آمیز ، در حوزه های کشاورزی ، دارو ، تولید برق و ...... دور کرد ؟ دوباره همون شعار پوسیده ی جنگ را وسط میکشین ؟ بنظرتون واقعا جرات جنگ با ایران را دارند ؟ اونهم در جایی که تلاویو و گلوی پالایشگاههای نفتی امارات عربستان بحرین توی دست موشکهای ماست؟ واقعا بچه هستین یا ملتو بچه فرض میکنین؟ خوبه که یک روز بعد از دیپلماسی موفقتون و خنده های جان کری ، اوباما تحریم جدید براتون نوشت! نکنه میخواین تو دور جدید مذاکراتتون توی قلب موشکهاتون بتن بریزین تا شرایط مذاکره را خوب فراهم کرده باشین ؟ دریغ از ذره ای روشنفکری و سواد سیاسی !

    نظرات شما -
    • محمد
      0

      دیپلماسی، جنگ، یا هرچی،.... فقط بداد این مردم بیچاره برسید. فقر، دین و ایمان و هنر و فرهنگ و سوادشون را از بین برده

  • رسم زمونه
    0

    رییس مجلسی که میزان رایش با عضو علی البدل شورای شهر تهران برابر باشه، انتظاری بیش از این نمیره. مجلس اقلیت (کمتر از 10 درصد)در قعر امور است . البته از عملکرد روحانی رو نمی توان دفاع کرد ولی ازطرفی شخصی که یک میلیون رای اورده نمیتونه در قبال فردی که 20 میلیون رای آورده دم از چهره مردمی بودنش صحبت کند.

  • س
    0

    این اظهارات قالیباف مربوط به سال 96 و قرار بود برجام یک توافق دو طرفه باشه و مشکلات اقتصادی و بانکی و غیره را حل کند و الان سال 99 و این توافق کاملا یک طرفه است و طرف مقابل یک قدم برنداشته . تا کی باید ادامه داشته باشه؟

  • رضا
    0

    خبر فوری تو هم خود فروخته ایی مثل اصلاح طلبها بهترین کار را مجلس یازدهم انجام داد غربیها فقط زبان زور را مفهمد دیپلماسی حسن جز ضرر چیز دیگه ای نصیب ملت ایران نکرد

  • فربود احمدی دوقزلو
    0

    درود برمرد انقلابی قالیباف،انشاءالله همه غرب پرستان ریشه کن شوند

  • نامی
    0

    خوشبختانه نمایندهای ادوار مجلس همگی فوق تخصص دارند ما ندیدیم این بندهای خدا دنبال اشراف گرایی باشند همیشه ظررمیکنند بندهای خدا 10میلیارد خرج میکنند تا با حقوق ماهی 5میلیون به ما خدمت کنند چند شبی همش نگران بودیم که چرا دلار یه مقداری ارزان شده دستشون درد نکنه ما راازنگرانی درآوردند اینها را که میبینم همش یاد حکومت امام علی میافتم

  • مینا
    0

    نویسنده این متن ی خورده عقلشو بکار میگرفت نمیپرسید ۹۶ تا ۹۹ چه اتفاقی افتاده!

  • mohsen
    0

    کسی خبر داره پرونده های قالیباف زمانی که شهردار تهران بود به کجا رسید .....

  • مهماندوست
    0

    میزان رای افرادقیا س خوبی نیست چون بنی صدر از 14میلیون رای 11میلیون را از ان خودش کرد البته این موضوع کار مجلس را در مورد برجام تو این موقعیت توجیه نمیکنه افسوس اکثر ارکان کشور احساسی تصمیم میگیرن

  • علی قطاری
    0

    مطمئنی هیچی تغییر نکرده وضعیت مردم رو نگاه نمی کنی ترور ها رو نمی بینی به کدوم یک از تعهداتشان عمل کردند حتی برای واردات دارو سنگ اندازی می کنند رسالت خبر رسانی را حفظ کنید

  • هدایتی
    0

    بنظرم بهترین کار اینه خفه شید خبر فوری نتیجه هشت سال تعطیلی کشور و تصویب برجام دلار 35هزار گوشت 150هزار مرغ 40تومنی و صادرات نفت صفر بود پس خفه شو

  • رز
    0

    همین دیپلماسی ایران رو به خاک سیاه نشوند غرب وحشی مثل حیوان درنده ای می‌ماند که می خواهد با بره ای مذاکره کنه و به توافق برسه آخه باور کردنیه؟

  • علی رضا
    0

    از نویسنده محترم مقاله سوال دارم:اگر حضرات روحانی و ظریف الان پای مذاکرات برجام بودند ؛با این شرایط فعلی تحریم ها وترورو... امضاش میکردند؟اگه نه که میش همین قالیباف و اگه آره که میشن......؟!!!

  • حمید
    0

    اگه نظرآقای دکترقالیباف در مورد برجام تغییرکرده دلیلش بدعهدی طرف مقابل بوده موقع تصویب برجام قراربود تمام تحریم ها یک روزبعدبرجام برداشته بشه و وعده باغ گلابی رادادند وقتی با برجام نه تنها تحریمی برداشته نشد تحریم ها افزایش کرد برجام دیگه اسمش قرادادبین المللی نبود،برجام شد یه کاغذپاره بی ارزش وضعیت اقتصادی وتورم را قبل این کاغذپاره بعدکاغذپاره مقایسه کنیدخواهیدفهمیدشرجام هیچ وپوچ بود طبیعی است وقتی برجام درحدیه کاغذپاره بیشترنشد نظرنه تنها دکترقالییاف بلکه تمام مردم نصبت به برجام تغییرکرده

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      مگر یادتان نیست علی لاریجانی رفیق شش دانگ حسن روحانی و جواد ظریف ، برجام را در عرض 20 دقیقه تصویب کردند، ؟ چرا اون موقع کسی نگفت این طرح فرا قوه ای است ؟

  • شاهد
    0

    جناب سردار دکتر کاپیتان رییس مجلس( شهردار سابق)!! از یاشار سلطانی و میرسلیم چه خبر؟؟!!!

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها