۷ توصیه پیامبر (ص) درباره مراقبات ماه رمضان

خداوند فضای ماه مبارک رمضان و نور این ایام را بهترین فرصت برای ترمیم و اصلاح ابعاد وجودی انسان قرار داده است.

۷ توصیه پیامبر (ص) درباره مراقبات ماه رمضان

مرور سخنان و توصیه‌های معصومین (ع) دربارۀ برکات و فضائل ماه مبارک رمضان، حس محضریت انسان مؤمن را در این ایام نورانی بیشتر می‌کند، چرا که تذکر سبب بیداری دل انسان و رهایی وی از غفلت‌ها می‌شود؛ همچنان که خداوند فرمود «وَ ذَکِّرْ فَإِنَّ الذِّکْرى‏ تَنْفَعُ الْمُؤْمِنین‏»؛ یعنی یادآوری و تذکر بده، چرا که برای مؤمنان مایۀ منفعت است.

(ذاریات ۵۵) در این راستا به چند توصیۀ رسول الله صلی الله علیه و آله دربارۀ مراقبت‌های ماه مبارک رمضان اشاره می‌شود؛ حضرت ضمن خطبه‌ای بیان داشت:

«. أَیُّهَا النَّاسُ مَنْ حَسَّنَ مِنْکُمْ فِی هَذَا الشَّهْرِ خُلُقَهُ کَانَ لَهُ جَوَازاً عَلَی الصِّرَاطِ یَوْمَ تَزِلُّ فِیهِ الْأَقْدَامُ وَ مَنْ خَفَّفَ فِی هَذَا الشَّهْرِ عَمَّا مَلَکَتْ یَمِینُهُ خَفَّفَ اللَّهُ عَلَیْهِ حِسَابَهُ وَ مَنْ کَفَّ فِیهِ شَرَّهُ کَفَّ اللَّهُ عَنْهُ غَضَبَهُ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ أَکْرَمَ فِیهِ یَتِیماً أَکْرَمَهُ اللَّهُ یَوْمَ یَلْقَاهُ.»‌ای مردم:
هرکه اخلاق خود را در این ماه نیکو کند، از صراط، آسان بگذرد، آن روز که قدم‌ها، بر آن بلغزد.
هرکه در این ماه کار‌های غلامان و مستخدمان (زیردستان) خود را سبک کند، خدا در قیامت حساب او را آسان کند.
هرکه در این ماه از آزار رساندن به مردم خودداری کند، حق تعالی، روز قیامت، خشم خود را از او بازدارد.
هرکه در این ماه یتیم بی پدری را گرامی دارد، خدا او را در قیامت عزیز کند.

«وَ مَنْ وَصَلَ فِیهِ رَحِمَهُ وَصَلَهُ اللَّهُ بِرَحْمَتِهِ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ قَطَعَ فِیهِ رَحِمَهُ قَطَعَ اللَّهُ عَنْهُ رَحْمَتَهُ یَوْمَ یَلْقَاهُ وَ مَنْ تَطَوَّعَ فِیهِ بِصَلَاةٍ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بَرَاءَةً مِنَ النَّارِ وَ مَنْ أَدَّی فِیهِ فَرْضاً کَانَ لَهُ ثَوَابُ مَنْ أَدَّی سَبْعِینَ فَرِیضَةً فِیمَا سِوَاهُ مِنَ الشُّهُورِ.»

هرکه در این ماه صله رحم کند و با خویشان بپیوندد، خدا او را در قیامت به رحمت خود واصل کند؛ و هرکه در این ماه رابطه‌اش را با خویشان خود قطع کند، خداوند در قیامت رحمت خود را از او دریغ کند.

هرکه در این ماه نماز مستحبی به‌پا دارد، خداوند او را از آتش جهنم برهاند و کسی که نماز واجبی به‌جا آورد، خداوند ثواب ۷۰ نماز واجب در ماه‌های دیگر را به او عطا کند.

ذکر این نکته ضروری است که این توصیه‌های پیامبر صلی الله علیه و آله بیشتر ناظر بر رفتار و اخلاق انسان است؛ علتش آن است که عمده ما انسان‌ها از جنبۀ صفات و رفتار با چالش‌ها و تلاطم‌هایی مواجهیم و گاهی خود را در بند رفتار‌های منفی خود احساس می‌کنیم و مدام به دنبال اصلاح و ارتقای صفات هستیم؛ با این حال مشاهده می‌کنیم اصلاح رفتار کار بسیار دشواری است؛ اما خداوند فضای ماه مبارک رمضان و نور این ایام را بهترین فرصت برای ترمیم و اصلاح ابعاد وجودی انسان قرار داده است.

منبع: صدا و سیما

46

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • ناشناس
    0

    بشر با اصول رفتار شناسی قرآن چه میانه ای دارد؟ --- رفتار شناسی یکی از شناختهای فرهنگ اصیل الهی دین داری و مذهب داری قرآن کریم است که خداوند با تشریح اصول تحریف ناپذیر آن در آیات محکم و مفصل این کتاب آسمانی با زبان رسا و گویا و سرشت نشین و خرد پذیر و قابل درک و اثبات ؛ بشر را به چگونگی دین داری و مذهب داری سالم خدا پسندانه و چگونگی سازماندهی سالم همه ی نیازهای زندگی برای تمام زمانهاهدایت کرده است. چنانچه بشر با دیدی عالمانه در آیات محکم و مفصل رفتار شناسی قرآنی که در سر تا سر قرآن پراکنده اند بنگرد با سرشت خود بگونه ای انکار ناپذیر در خواهد یافت که با تامل و تدبر در اصول الهی رفتار شناسی قرآنی که از علم بی کران خداوند به تمام کلیات و جزئیات حقایق جهان هستی برخاسته اند می تواند روش دین داری و مذهب داری سالم و بی خدشه و روشهای تعاملی رسیدگی سالم به نیازهای زندگی را بی نقص در این اصول پیدا کند. بی تردید این مسئولیت تمام مراجع دین شناسی و تمام مراکز متولی آموزش و تبلیغ دین است که همه ی آیات رفتار شناسی قرآنی را بصورت موضوعی گرد آوری و سازماندهی کنند و هماهنگ با اصول کلی فرهنگ مکتب قرآن به تشریح این اصول انسان ساز حیات بخش و سعادت آفرین بپردازند. نیاز مبرم تمام جوامع بشری است که مجموعه هایی از تشریح این اصول الهی را برای همه ی سطوح دانش جهت بهره وری در همه ی مراکز آموزشی و تبلیغی با کمک رسانه های همگانی در اختیار بشر که تشنه ی علم و معرفت و زندگی سالم است قرار دهند. این مجموعه های علمی قرآنی وعقلی بی تردید می توانند اکثریت جوامع بشری را از گرفتار شدن در دام انبوه من در آوردیها و خرافات و جعلیات متضاد با قرآن و عقل ، که تمام جهان را فرا گرفته اند ، مصون سازند.

    نظرات شما -
    • علی یار
      0

      این همه کامنت دینی و مذهبی در باره ی آثار رواج مندرآوردیها و خرافات و جعلیات ضد قرآن و عقل میزارین چرا هیچ دینشناس یا هیچ آقای حزب اللهی یا هیچ فردی از ملت ایران که مدعی مسلمونی هستن غیرتشون برای خراب شدن چهره دین و مذهب و اهل بیت به جوش نیومد و چرا در دین و مذهب در ایران انقلاب اسلامی همانطور که بوده پس از چهل سال از اسلامی شدن هیچ تغییر اساسی بوجود نیومده و چرا هنو مندرآودیها و خرافات و جعلیات با سکوت یا تشویق دینشناسان و بخصوص مراجع در میان مردم سر تا سر ایران موج میزنن و جولون میدن؟؟؟!!!

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها