عربی ۲۱ گزارش داد

جنگی که شاید دنیا را به هم بریزد/ جنگِ «آب‌»؛ از مصر تا عراق

از دو دهه پیش تا کنون هشدار‌هایی شنیده می‌شود مبنی بر اینکه جنگ نسل‌ های آینده بیش از هر چیز، بر سر آب خواهد بود. به نظر می‌رسد جرقه این جنگ‌ها در مصر و عراق زده شده است.

جنگی که شاید دنیا را به هم بریزد/ جنگِ «آب‌»؛ از مصر تا عراق

عربی ۲۱ در مطلبی به قلم فراس أبو هلال نوشت: از دو دهه پیش تا کنون پژوهش‌ها و تحلیل‌ها در خصوص آینده شرایط آبی در نقاط مختلف جهان افزایش یافته و هشدار‌هایی شنیده می‌شود مبنی بر اینکه جنگ نسل‌های آینده بیش از هر چیز، بر سر آب خواهد بود. به نظر می‌رسد جرقه این جنگ‌ها در مصر و عراق زده شده، اما هنوز دولت‌های عربی با یک طرح مشترک و جامع به سراغ این پرونده مهم نرفته اند.

در ادامه این مطلب آمده است: با اعلام اتیوپی در مورد پر کردن سد النهضة، درگیری بر سر آب‌های نیل، با مصر و سودان وارد مرحله مهمی شده که به نظر می‌رسد تمام گزینه‌ها برای حل آن، دشوار است، چرا که قاهره و خارطوم نمی‌توانند نسبت به از بین رفتن سهم خود از آب‌های نیل بی تفاوت بمانند، تلاش‌های دیپلماتیک دو طرف بی فایده بوده و گزینه نظامی هم بعنوان یک گزینه بد، با مرور زمان و به دلایل زیست محیطی و سیاسی و پیامد‌های منفی برای مردم سه کشور، تقریبا محال است.

در عراق، به نظر می‌رسد درگیری با ایران بر سر آب‌ شدت گرفته و وارد مرحله تازه‌ی شده است. با اینکه دو کشور رابطه نزدیکی با یکدیگر دارند و طبق شواهد موجود عراق وابستگی سیاسی به تهران دارد، کم آبی در عراق وزیر منابع آبی این کشور را بر آن داشت تا به جامعه بین المللی و سازمان ملل متحد متوسل شود. با توجه به طبیعت روابط دو دولت بغداد و تهران، صحبت‌های وزیر عراقی علیه ایران نشان دهنده رسیدن منابع آبی عراق به سطحی دور از انتظار است.

از سوی دیگر، اردن هم از کم آبی رنج می‌برد و امان توافقی امضا کرده که سالیانه طبق آن، ۵۵ میلیون متر مکعب آب شرب از رژیم اشغالگر خریداری کند. اردن با چنین توافقی کاملا نشان داد که آینده آب‌های شرب ضروری این کشور برای زندگی مردمش را در خطر می‌داند، هر چند که نتانیاهو انتقال آب به اردن را چندین بار به حالت تعلیق درآورد که آخرین بار، ماه مارس گذشته و پس از اختلاف غیر علنی بین دو دولت بود.

اما ملت فلسطین، که گرفتار کم آبی است هم در این زمینه به کمک دولتی نیاز دارد که سرزمینش را غصب کرده و براساس آمار منتشر شده، سهم هر فرد در دولت اسرائیل از آبها، بین ۳ تا ۷ برابر بیشتر از سهم هر فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه است که دلیل آن، سرقت آب‌های روستا‌های فلسطینی به نفع شهرک‌ها در کرانه باختری است، علاوه بر اینکه اسرائیل آب‌های رود اردن، دریای المیت و طبریا را نیز به اشغال خود درآورده و مانع از استخراج آب‌های سطحی توسط فلسطینی‌ها می‌شود.

دولت‌های منطقه خلیج فارس امروز مشکلی برای دسترسی به اب‌های شرب و زراعی ندارند و دلیل آن، منابع مالی است که به آن‌ها اجازه تصفیه آب دریا‌ها را می‌دهد و این امر را برایشان ممکن کرده، اما پیش بینی می‌شود این دولت‌ها هم در صورت کاهش درآمد‌های نفتی در دهه‌های آینده، درگیر بحران‌های بزرگ آبی شوند.

در سایه این چالش‌ها که به زندگی ملت‌های عربی و دسترسی آن‌ها به آب‌های شرب و کشاورزی مربوط می‌شود، دولت‌های عربی وارد دهه سوم از قرن بیست و یکم می‌شوند، بدون آنکه طرح مشترکی برای مقابله با خطرات جنگ آب‌ها داشته باشند، این دولت‌ها حتی گهگاه برنامه‌هایی کاملا متناقض با یکدیگر دارند که انتظار می‌رود در این حالت بازنده جنگ‌هایی باشند که بر سر آب شکل می‌گیرد، چرا که تکیه بر دولت‌های غربی و رابطه با رژیم اشغالگر یا روسیه، موجب پیروزی این دولت‌ها نمی‌شود، بلکه آن‌ها را به این یا آن محور وابسته می‌کند، بدون اینکه بتوانند منافع خود را محقق کنند.

طبیعی است که اختلافاتی بین دولت‌های عربی در خصوص برخی پرونده‌ها وجود دارد و اصلا عجیب نیست که مصلحت‌های آنی این دولت‌ها با یکدیگر در تناقض باشد، همانطور که در مورد پرونده اوپک و اختلافات بین عربستان و امارات شاهد این مساله بودیم، اما منافع استراتژیک و امنیت ملی این دولت‌ها همچنان به یکدیگر مرتبط است، بر این اساس، نظام‌های حاکم اگر به فکر مصلحت ملت‌های خود هستند، باید از پرونده‌های اختلافی با تسامح عبور کنند و به دنبال اتحاد برای مقابله با خطر جنگ بر سر آب‌ها باشند.

دولت‌های عربی اهرم‌های فشاری در منطقه دارند که اگر با هم جمع شود، می‌تواند قدرت بزرگی را شکل دهد، چه در خاورمیانه و چه در آفریقا، به این ترتیب، منافع مشترک دولت‌های عرب محقق می‌شود، از جمله این اهرم‌های فشار این موارد است:

-سرمایه گذاری و روابط تجاری با دولت‌های آفریقایی و امکان استفاده از ان برای فشار بر دولت‌های اتحادیه آفریقا در راستای اتخاذ موضعی به نفع مصر و سودان در مورد بحران «سد النهضة». برای شناخت اهمیت این عامل، کافی است نگاهی داشته باشیم به حجم مبادلات تجاری بین افریقا و پنج دولت عربی که سالیانه به ۷۰ میلیارد دلار می‌رسد.

-روابط تجاری با فرانسه، از جمله معاملات سلاحی که به میلیارد‌ها دلار می‌رسد و می‌تواند بعنوان عاملی برای دست یابی به حمایت فرانسه از سودان و مصر در حقوق آبی شان تبدیل شود.

-ائتلاف‌های امنیتی و روابط تجاری با واشنگتن و منافع مشترک بین دو طرف که می‌تواند وسیله‌ای باشد برای دست یابی به حمایت واقعی و موثر آمریکا، چه در مورد پرونده سد النهضه و چه در پرونده درگیری آبی بین عراق و ایران.

-توقف شتاب به سمت عادی سازی با اسرائیل، با هدف فشار بر آن، از بین بردن مشروعیتش در جامعه بین المللی و رسوا کردن جرایم آن در دزدیدن آب‌های ملت فلسطین، به جای دویدن برای عادی سازی، که موجب نادیده گرفتن و بی پاسخ گذاشتن جنایت‌های اسرائیل می‌شود.

-توسعه سرمایه گذاری‌های مشترک عربی و تبادل تخصص ها، با هدف بهبود تصفیه آب‌ها و استخراج آن، بخصوص در دولت‌هایی که با کم آبی شدید مواجهند.

منبع: انتخاب

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 26
  • دانیال
    0

    به لطف مسئولانی که شش کلاس فقط سواد دارن و فقط علوم دینی تحصیلات کردن جنگ آب هم شروع شد. مجلس انقلابی کجاست؟ رفتن مکه؟ ما مشکل آب داریم اونوقت برای اینها فقط مکه مهمه؟ لطفا نظرم رو سانسور نکنید

    نظرات شما -
    • علی
      0

      یعنی اینقدر سختتون هست قبول کنید هشت سال روحانی رو آوردید سرکار تا آب و برق و ارزش پول ملی و تورم و گرانی و ... به اینجا برسه؟!!!!! اینها به برکت دولت کلیدسازتون هست که با خیالات برجامی فقط هشت سال مملکت در جا زده و امروز به چکنم چکنم افتاده و تازه با وقاحت تمام دنبال متهم سازی هستید. خجالت داره بعد تیکه هات رو به مجلس و رئیسی میندازی؟!!!

    • دانیال
      0

      علی آقا چرا خیال میکنید که مخالفان ابراهیم رئیسی طرفدار اصلاح طلبان هستند؟ واقعا برای شما متأسفم.

  • ناشناس
    0

    خدارا شکر تو کشور ما همه چیز آرومه مدیرا ن و صاحب نظران راحت لالایی کنید و خوش باشید . داروغه بیداره

  • سعید
    0

    هیچ کشورعزتمندومستقلی بامدیریت جهادی وکارآمدازکم آبی رنج نخواهدبرد چون خداوند عالمیان بسیاربخشنده است؛اما اما واما؛یک امای بزرگ دارد و آن وقتیست که کشوری وابسته وذلیل استکبارباشد،درآن هنگام خداوند آنهارابه حال خودوامیگذارد؛متاسفانه مصرنمونه بارزچنین وضعیتی ست که تاوان حمایت وخواری در برابراسرائیل را حالا درقضیه رودنیل پس می دهد.

    نظرات شما -
    • محمد
      0

      این حرفا بدرد منبر و حوزه علمیه میخوره اس گول واقع بین باش

    • محمود
      0

      من از اونهایی که نظرات منفی دادند میپرسم آیابه بخشندگی خدااعتقادندارید؟آیا به مدیر جهادی وکارآمداعتقادندارید؟آیابه استقلال وعزت یک کشوردربرابراجنبی جماعت اعتقاد ندارید؟اگربه این چیزها اعتقاد ندارید پس شما به هیچ چیزدیگری اعتقادنداریدچون به بخشندگی خداشک کرده ایدوفکرمیکنید بشر همه کاره است ولی زهی خیال باطل!

    • ناشناس
      0

      زرتتتتتتتتتت

    • براخاص
      0

      پاسخ به سعید:یعنی الان اینطور که تو میگی کشور ما که الان به شدت دارای تنش آبی وچالش شدید. دراین خصوص است وابسته وذلیل استکبار است،یا عزتمند ومستقل و با مدیریت جهادی وکار امداست؟؟؟؟؟!!!!!!

  • بهرام
    0

    این جرقه جنگ نه تنها در مصر و عراق بلکه داخل ایران و بین ولایت های اسلامی مختلف زده شده است .

  • دانیال
    0

    واقعا برای همتون متأسفم که نظرات مردم براتون مهم نیست.

  • ناشناس
    0

    ما که به عراق آب میدیم ولی به مصر نه خخخخخخخخخخخخ

  • هادی
    0

    درزمان حضرت یوسف(ع)7سال فراوانی بارندگی ها ازکرم وبخشندگی خدای بزرگ بودکه در7سال خشکسالی نیزبامدیریت کارآمد و جهادی ومستقل حضرت یوسف (ع) مردم مصرازکم آبی رنج نبرند؛بخشندگی خداوندهیچ وقت کم نمیشودولی به واقع آیا امروزدرکشوری مثل مصر خبری از رهبران کارآمدومستقل ازبیگانه (آمریکاواسرائیل)دیده میشود؟همیشه میگن ازخدابرکت ازانسان حرکت!

  • کریمی قدوسی
    0

    جنگ آینده در جهان به خاطر آب و خشکسالی و کمبود مواد غذایی خواهد بود و ایران به سوریه ،لبنان،عراق ،افغانستان، انصار الله یمن، حشد الشعبی و ...................کمک خواهد کرد.

  • ،،،،،،،،*****،،،،،
    0

    متاسفانه مسولان ما خیلی زود مسئله وصورت مسئله رو پاک میکنن،،،خیلی خیلی زود چندتا کشور پیدا میکنن علم عثمان میکنن که مردم زیاد ناشکر نباشید از شما بدبختر هم هست ،،واینطوریه که ما همیشه با کشورهای مقایسه میشیم که سران اون کشورها هم مثل کشور عزیزمون ایران یا در حال جنگ هستندیا محوشدند،،،ماهیچوقت باکشورهای بدون جنگ وآرام مقایسه نمیشیم ،،،

  • احسان
    0

    اصلی ترین مشکل خاورمیانه ترکیه است .که با سدهای بر رود های دجله و فرات با حجم های ۷۵ میلیارد متر مکعب از کشور های عراق و دیگر کشورها باج خواهی میکند. ولی ایجاد گلخانه و بهره وری از آب ، نیاز به کشورهای بی منطق و قلدر از بین خواهد رفت.

    نظرات شما -
    • الن
      0

      بیخیال بابا مشکل اصلی خاورمیانه مردم نادان اون هستند

  • رضا
    0

    هرجا مسلمان هست جنگ هم هست از هزار و چهار صد سال پیش تا حالا جنگ برای افزایش تعداد مسلمان جنگ شیعه و سنی جنگ آب و..... همه دنیا ارامه فقط مسلمان لطفا چند اختراع مهم که دانشمندان مسلمان برای بشر انجام دادند نام ببرید

    نظرات شما -
    • Fred
      0

      دو اختراع مهم مسلمانان یکی آفتابه و دومی مستعان ۱۱۰.بازم می‌خوای اسم ببرم یا بسه.

  • زهرا
    0

    ایرانم که گل وبلبل

  • الن
    0

    بیست سال پیش یه عاقلی اومد گفت تهدید خشکسالی از تهدید اسرائیل و آمریکا و هر کسی که ما دشمن فرضش می کنیم بیشتره!!! ولی یه عده نادان تمام ظرفیت و سرمایه های ما را به چاه ایدئولوژی پوچ نظام و هسته ای ریختند و الان هم کار از کار گذشته !! چون نه وقتی وجود دارد و نه سرمایه ای! الان اونهایی که قدرت رو تو هسته ای می بینند بیان جواب بدن !!!

  • Fred
    0

    عنوان خبر فوری و این نام برآزنده شما نیست پیشنهاد میدم به جای نام خبر فوری از عنوان خبر زوری استفاده کنید وقتی همه چی را به شما دیکته می کنند و جرات بازتاب اخبار واقعی ایران را ندارید نامتان را هم عوض کنید به خبر زوری.

  • وحید
    0

    اللهم عجل الولیک الفرج یا مهدی توکل به خدا

  • پیشگو
    0

    نابودی نسل بشر نزدیک است...

  • ایران زمین
    0

    اول ایران. باید کلاه خودمان را بگیریم باد نبرد.

  • اس
    0

    نویسنده مقاله در حقیقت دارد تمام تلاشش را می کند که کشورهایه عربی را زیر پرچمه بی آبی متحد کند به انها اعتماد به نفس بدهد و بگوید شما کسی هستید. ارتش مصر که مثلا بزرگترین ارتش کشورهایه عربی است جرات پرتاب یک نارنجک فقط یک عدد نارنجک به سمته سد نهضه را ندارد. تکلیفه بقیه شان روشن است... تلاشه قابله ستایشی بود. کشورهایه عربی باید بروند از خدایشان در کاخه سفید اذنه جهاد بگیرند ههههههههه

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها