سود در بانک‌ها بالا رفت/ ۱۸ درصد یکساله

اخیرا اغلب بانک‌ها به مشتریان خود اعلام کردند که امکان خرید اوراق گواهی ۱۸ درصد یک ساله فراهم شده است، سودی که سه درصد بالاتر از نرخ 15 درصد سپرده بانکی است.

سود در بانک‌ها بالا رفت/ ۱۸ درصد یکساله

حدود دو سال است که نرخ سود سپرده در بانک‌ها تغییری نکرده و ۱۵ درصد برای سپرده‌های یک ساله و ۱۰ درصد برای کوتاه مدت ثابت باقی مانده است. همچنین با توجه به انحرافی که بانک‌ها در پرداخت سود داشتند در شهریورماه سال گذشته بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به بانک‌ها تکلیف کرد که باید از این نرخ‌ها تبعیت کرده و سود که در ارقام بالاتر و متفاوت از دستورالعمل در حال پرداخت در شبکه بانکی بود به نرخ‌های مصوب برگردد. گرچه بانک‌ها در آن زمان برای ممانعت از خروج سرمایه بخشی از سپرده‌های کوتاه مدت را به مدت‌دار یک ساله تبدیل کردند؛ اما به مرور برخی هیجانات در بازار ارز و یا سکه موجب انتقادات کارشناسان در این باره شد که کاهش دستوری نرخ سود بانکی موجب تحریک مردم برای آوردن سرمایه‌های خود در بازارهای موازی شده است.

بر این اساس در بهمن‌ماه سال گذشته بود که بانک مرکزی در سیاست ارزی که برای کنترل بازار به مرحله اجرا درآورد، انتشار اوراق گواهی سپرده ۲۰ درصد به مدت یک هفته را در بانک‌ها در دستور کار قرار داد. به گونه‌ای که در این مدت بتوانند با سودی که پنج درصد از نرخ سود سپرده بالاتر بود سرمایه‌های سرگردان را به شبکه بانکی جذب کنند، در این فاصله حدود ۲۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق گواهی سپرده ۲۰ درصد فروش رفت که عمده آن به جابه‌جایی حساب‌های سپرده برمی‌گشت تا اینکه موجب جذب سپرده جدید شده باشد. برآوردها از این حکایت داشت که بانک‌ها باید برای تأمین هزینه اختلاف پنج درصدی سود ایجاد شده بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان زیان بپردازند؛ چرا که نرخ سود ۲۰ درصد با سپرده ۱۵ درصدی اختلافی را ایجاد می‌کرد که محلی برای تأمین نداشت. به هر حال سود تسهیلات ۱۸ درصدی منبع اصلی تغذیه سود سپرده است که بانک‌ها درباره این نرخ برای تأمین سود ۱۵ درصد نیز انتقاد داشتند تا اینکه قرار باشد نرخ سود سپرده حتی دو درصد بالاتر از تسهیلات قرار گیرد.

اما اینکه این روزها بانک‌ها بار دیگر نرخ سود ۱۸ درصد از طریق انتشار گواهی سپرده را اعلام می‌کنند خود جای سوال دارد که قرار است بار دیگر این اختلاف سود از کجا تأمین شود و آیا مشتریان شبکه بانکی حاضرند سپرده‌های جدیدی را به بانک‌ها بیاورند و یا اینکه ترجیح می دهند در جریان نوسان بازار و ارقام بی‌ثباتی که وجود دارد، به سمت بازارهای دیگر از جمله سکه و طلا روانه کنند؟ این در حالی است که انتشار اوراق 20 درصدی در بهمن ماه با توجه به بالاتر بودن از سود سپرده در شرایطی که بانک‌ها در پرداخت سود 15 درصد هم با مشکل مواجهند، انتقادات بسیاری را از سوی کارشناسان به همراه داشت و آن را یکی از اشتباهات بانک مرکزی می‌دانستند.

منبع: ایسنا

729

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 4
  • فری
    0

    بازهم روز ازنو روزی از نو با این حساب تا انقلاب مهدی همچنان بازار گرم بهره وربا دایر است و منتظر هر۴سال جهش صددرصدی تورم باشیم بابا چرا حالتون نیست مرگ یکباروشیون یکبار ربا حذف کنید هر اتفاقی قراره بیفته بیفته این سیاست که به نفع هیچ کس نیست فقط نابودی کشورمان رافراهم میاره با این روش سرمایه ها یخ میبنده اخرش هم اب میشه

  • مسافر
    0

    سود بانکی را از20 درصد به15 رساندید ولی قیمت ارزاق مردم چند برابر شد بهای تمام شده کالای تولید شده کاهش پیدا نکرد مردم بیچاره از همین سود و اندوخته ارتزاق میکردند آن را هم کاهش دادید حالا نگران هستید که مردم به بهانه سود پولشان را صرف خرید دلار از دلالان نکنند و به بانکها بسپارندنگران چه هستید؟

  • بی نام
    0

    دوباره چه نقشه ای برای دارایی مردم دارید. والله روی مغول وبربر هارو سفید کردین. لعنت به کیسه هاتون که پر نميشه

  • داور زلالی
    0

    ربا و نزول و بهره بانکی یکی از شاخص‌های مهم حکومت‌های اسلامی و بانکداری اسلامی نبودن بهره و ربا در سیستم بانکی است ولی آیا روی مساله چقدر صحیح است؟! در واقع روی مساله کاملا اشتباه و بدون سر و ته و کاملا توخالی و خیلی مبهم و طرح آن‌هم بیمورد و ضرربار است زیرا در صدر اسلام هم و در آن‌زمان که پول رایج بین مردم سکه‌های طلای دینار و سکه‌های نقره درهم و سکه‌های برنزی بود و مرور زمان هم نمی‌توانست از ارزش آن‌ها چیزی بکاهد و اسکناسی هم در آنزمان در کار نبود شاید بحث بهره و ربا قابل فهم بود ولی در زمان فعلی چطور؟! حکومت‌ها برای جبران کسری بودجه و یا بنا به دلایل‌ دیگر به چاپ اسکناس‌های بدون پشتوانه اقدام می‌کنند ویا اصلا و اکثرا اسکناس‌ها بدون داشتن پشتوانه معادل وزنی طلا در نزد بانک مرکزی هستند و از طرف دیگر می‌توان گفت که در حال حاضر بهره بانکی سوپاپ اطمینان اقتصاد هر کشور پیشرفته‌ای برای کنترل اقتصاد و نقدینگی است و با افزایش و یا کاهش آن تورم و رکود قدری مهار می‌شود و نقدینگی از طرف بانکها جذب و به سمت تولید و اشتغال سوق داده می‌شود و همچنان که شاهد هستیم یکی از علل بحران ارزی فلاکت‌بار اخیر کشورمان کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی و متعاقب آن استرداد سپرده‌ها و افزایش نقدینگی و سوق مردم به طرف خرید دلار و ایجاد بحران و بدبختی و وارد شدن ضریه بدتر از ضربه دشمن به اقتصاد کشورمان است که هر اقتصادخوان مبتدی هم اینرا بخوبی می‌داند ولی افسوس و صد افسوس که این کاهش نرخ سود بانکی هم به سفارش رجالی که نفع زیادی در کاهش آن داشتند و مشتری همیشگی وام‌های میلیاردی از بانکها بودند صورت گرفت و زمانی صورت گرفت که اکثر کشورهای مصلحت‌اندیش در حال افزایش نرخ سود بانکی بودند و متاسفانه بازهم این بحث بیمورد حلال و حرام بودن بهره و ربا بین اکثر رجال کشور ادامه دارد و متعاقب آنهم ضربه‌های فلاکت‌باری نصیب اقتصاد کشورمان می‌شود و در نهایت اگر بگوییم که خدا عاقبت‌مان را به خیر کند و بدتر از این نکند خوش‌بین بوده‌ایم

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها