کامبیز نوروزی، حقوقدان:
شلاق به عنوان مجازات تغزیری در جامعه امروز کار درستی نیست/ سرشار از خشونت است، ایجاد انزجار میکند
یک حقوقدان گفت: مسئله این است که اجرای مجازات شلاق تعزیری برای جامعه امروز اصلا مجازات درست و بازدارنده و بشردوستانهای نیست، سرشار از خشونتی است که در جامعه بازتابهای بسیار منفی دارد.
کامبیز نوروزی حقوقدان، درباره اینکه آیا قانون برای بیحجابی و بدحجابی و یا حتی برهنگی جریمه شلاق در نظر گرفته است و آیا میشود حکم زندان تبدیل به شلاق شود، گفت: در قوانین کیفری ما بخشی از مجازات هستند که به عنوان حد از آنها اسم میبریم که بعضی از حدود مجازات تازیانه دارد. اگر چه این مورد هم قابل بحث است، در حال حاضر با این بخش کاری نداریم. اما در بخش تعزیرات، قانونگذار برای تعیین مجازات دستش باز است و میتواند مجازاتهای مناسب را مقرر کند.
بخش هایی از گفت وگوی نوروزی را در ادامه می خوانید:
مسئله اینجاست اصلا مجازات تازیانه به عنوان تعزیر تا چه اندازه در جامعه امروز مناسب است؟ درباره آن مواردی که در فقه، تازیانه به عنوان حد پیشبینی شده است، صحبت نمیکنم و الان محل بحث ما نیست.
اما بحث سر این است که مجازات تازیانه به عنوان مجازات تغزیری اساساً در جامعه امروز مجازات مقبول و موثری نیست. هدف از مجازات انتقام یا زجر دادن به مجرم نیست، ولی مجازات تازیانه مجازات فوقالعاده خشنی است و جامعه امروز چنین مجازاتی را مقبول نمیداند.
متاسفانه سیستم قانونگذاری ما به اصولی مانند جرمشناسی، جامعهشناسی کیفری، کیفرشناسی و روانشناسی کیفری که به درک مسائل و تعیین مجازات مناسب کمک میکند توجهی ندارد، هنگامی که یک قاضی میخواهد مجازاتی را تبدیل کند، ملزم نیست آن مجازات را به شلاق تبدیل کند اینجا درایت قضایی بسیار اهمیت دارد. مجازات تازیانه چه کاری میخواهد انجام دهد غیر از اینکه زجر نادرست و ناروا بر فرد تحمیل کند، هیچ اثری ندارد و در جامعه هم ایجاد انزجار میکند.
از لحاظ جامعهشناسی کیفری، جامعه باید با اجرای مجازات همدلی پیدا کند و بگوید این مجازات برای این فرد با این جرائم حقش بوده است اما در مجازات بسیار خشنی مانند شلاق تعزیری جامعه به جای این که با دادگاه و مجازات همدلی کند، با فرد محکوم همدلی میکند که متحمل یک رنج ناروا شده است.
مسئله اصلی این است که مجازات تازیانه تعزیری مجازات درستی نیست. توسل به شلاق به عنوان یک مجازات تعزیزی در نظامهای اجتماعی مدرن کار درستی نیست. جامعه چنین مجازاتی را نمیپذیرد کما اینکه ما مشاهده میکنیم همین چند روز اخیر یک خانم گزارش اجرای مجازاتش را منتشر کرده است و جامعه تقریبا با او همدلی داشته است.
مسئله این است که اجرای مجازات شلاق تعزیری برای جامعه امروز اصلا مجازات درست و بازدارنده و بشردوستانهای نیست، سرشار از خشونتی است که در جامعه بازتابهای بسیار منفی دارد. حال قانون به این شکل است اما آقایان قضات میتوانند مجازات مناسب دیگری را به جای شلاق تعیین کنند و این مستلزم یک درایت قضایی است.
از لحاظ قانونی دادگاه میتواند مجازاتها را تبدیل کند. کما اینکه ما قضات با درایتی داشتیم که مجازات زندان را تبدیل به مجازات دیگری مانند انجام خدمات اجتماعی کردهاند. این قاضی که چنین مجازاتی را تعیین میکنند قصات با درایتی هستند، اما یک قاضی دیگری میآید مجازات زندان را به شلاق تبدیل میکند. شما تردید نکنید مجازات شلاق شدیدتر از مجازات زندان است.
آقایان قضات میتوانند مجازات زندان را از لحاظ قانونی به شلاق تبدیل کنند ولی چنین تصمیمی نه عادلانه است نه برای جامعه و آن مجرم آموزنده است و اینکه برعکس باعث میشود جامعه با آن محکوم همدلی کند و به جای آن که جامعه مجرم را شماتت کند، دستگاه قضا را شماتت میکند. گاهی قانونگذار ما به تعیین مجازاتهای مناسب بیتوجه است اما آقایان قضات این اختیارات قانونی را دارند که از چنین مجازاتی استفاده نکنند.
شلاق زدن به یک خانم یک وحشی گری تمام عیار است
شلاق تعزیری با شلاق معمولی متفاوت است
در شلاق تعزیری شدت ضربه بسیار کمه و در حد ناز کردنه
و طرف هر چه دلش بخواهد لباس میپوشد و خانم توسط خانم شلاق زده میشه
ضربه اونقدر آرام که هیچ رد و اثری از خود به جا نمیگذاره
به نظرم این یک نوع مسخره کردن قوانین است تا اجرای حکم!
و بازدارندگی نداره
این که چرا بعضی کاسه داغ تر از آش شدن جای تعجب داره
یا از قوانین آگاهی ندارن یا خودشون رو به نفهمیدن زدن
قوانين قرنها پيش در جامعه ديگر امروز در ايران پياده مى شود!
برای برخی درایران
شب دراز است و قلندر بیدار
بوی قرون وسطا میده
خود قرون وسطا الان داره اجرا میشه،چرا فقط از بوی آن فرمایش می کنی.
بعداز اینهمه شلاق زدن تازه متوجه شده اید
مگر زندگی ما امروزی، کل زندگی ما در 1400 پیش موند جز دزدی های بزرگ که شده دست آوردی که حتی به زبان صاحبان امر هم نمیاد در واقع این یک مورد به روز و قبح زدایی شده!!!!!!!!!
قانونی که اکثریت ملت انرا عادلانه و منطقی نداند وفقط لباس قانون پوشیده ، از نظر وجدان عمومی این قانون غیر قابل اجرا است، وانگهی قانونی هم قابل اجرا است که وجدان عمومی انرا تایید و توسط مجلس منتخب اکثریت ملت تصویب شده باشد،آیا مجالس ایران واجد این شرایط هستند،یعنی نمایندگان در یک انتخابات آزاد و عادلانه و بدون دخالت حکومت،انتخاب شده اند؟؟؟؟؟
اگر احکام به قول شما خشن (شلاق،اعدام،سنگسار و...)به بهانه به روز شده حذف شوند پس بفرمایید همه قوانین اسلامی رابه روز کنیم ویک دین جدید تأسیس کنیم هیچ کجای اسلام نیاورده احکام اسلامی به زمان و مکان وشرایط اجتماعی قابل تغییر است هرکس یک سند اسلامی(قرآن و احادیث و روایات)بیاورد حق با شماست اسلام را دستخوش سلیقه های فردی نکنید
شلاق نزنید،جریمه نکنید،زندان نکنید،قصاص نکنید،اعدام نکنید،دستگیر نکنید خوب جنابان حقوق دان چکار کنیم مجرمان رو،می خواین دور هم یه دست گل یا پوچ بزنیم.آخه چه کار کنیم به وحشیگری متهم نشیم.بشر دوستان! حیوان دوستان! آدمکش دوستان،آنارشیست دوستان!!!انسان های فرهیخته،زن دوستان!!! بزرگواران!!! عاشقان پوپولیست