ماجرای عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی و تغییر مسیر آن‌ها به کشورهای دیگر/ چرا ایران نسبت به برخی کشورهای همسایه کم‌بارش است؟

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با تاکید بر اینکه امکان تغییر انرژی سامانه‌های بارشی توسط انسان وجود ندارد، گفت: اخبار منتشر شده درباره عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی و تغییر مسیر آن‌ها به کشورهای دیگر شایعه است و از نظر هواشناسی صحت ندارد.

ماجرای عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی و تغییر مسیر آن‌ها به کشورهای دیگر/ چرا ایران نسبت به برخی کشورهای همسایه کم‌بارش است؟

ایران در سال جاری وارد چهارمین سال خشکسالی و کم‌بارشی شد. به‌گونه‌ای که بر اساس داده‌های هواشناسی، از ابتدای سال آبی جاری تنها ۳۶ میلیمتر بارندگی دریافت کرده است که با توجه به بارش‌های ۶۳.۲ میلیمتری بلندمدت ۴۲.۲ درصد کاهش بارندگی دارد.

در برخی شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها دلایلی از جمله تاثیر هارپ، ( پروژه تحقیق از یونوسفر با استفاده از ارسال امواج فرکانس بالا به این لایه و بررسی برهمکنش این امواج با لایه یونوسفر زمین) انتقال ابرها و سامانه‌های بارشی به کشورهای همسایه برای کم‌بارشی ایران منتشر شده است اما به گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور به دلیل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی، سامانه‌های بارشی مجال تقویت و بارندگی را پیدا نکرده‌اند و این شرایط در تمام نقاط آسیای میانه و خاورمیانه حاکم است همچنین سیستم‌های جوی انرژی بسیار بالایی دارند که انسان توانایی تاثیرگذاری بر آن‌ها را ندارد.

احد وظیفه در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر تغییر مسیر ابرها، «هارپ» به عنوان علل تفاوت بارش ایران و کشورهای همسایه اظهار کرد: طی روزهای گذشته اخباری منتشر شده است که در کشورهای همسایه شمال غرب ایران برف وجود دارد ولی در کوه‌های ایران برفی نیست اما نکته قابل توجه این است که کم‌بارشی و خشکسالی در تمام مناطق آسیای میانه و خاورمیانه حاکم است.

بخش هایی از گفت و گوی وظیفه را در ادامه می خوانید:

تمام کشورهای ایران، سوریه، عراق و حتی ترکیه همچنین کشورهایی که در شمال شرق ایران در منطقه آسیای مرکزی قرار دارد نیز دچار کم‌بارشی و کمبود آب شده‌اند. این مسئله که برخی کشورهای اطراف ایران بارش برف بیشتری  را نسبت به ایران تجربه می‌کنند کاملا به تفاوت‌های اقلیمی کشورها مربوط است.

عامل اصلی خیزش گرد و غبار و توسعه بیابان‌ها در ترکمنستان کم‌بارشی و مصرف بی‌رویه آب است. نکته بسیار مهم این است که به‌هیچ وجه نباید شرایط جوی و میزان بارندگی‌ کشورها را با یکدیگر مقایسه کرد.

میانگین بارش‌های بلندمدت ترکیه حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ میلیمتر است اما میزان میانگین بارندگی‌های بلندمدت ایران به حدود ۲۰۰ میلیمتر رسیده است بنابراین می‌توان گفت که بارش‌های کشور ترکیه به‌طور کلی بین ۲.۵ تا ۳ برابر از ایران بیشتر است.

در برخی اخبار به بارندگی‌های مناسبی در عربستان اشاره شده که ایران آن را تجربه نمی‌کند این در حالیست که این کشور در دهه‌های اخیر به‌طور میانگین شش میلیمتر کاهش بارندگی نسبت به بلندمدت داشته است. بر اساس آمارها میانگین بارندگی‌های سالانه این کشور حدود ۶۰ میلیمتر ثبت شده که از بارندگی‌های ایران  بسیار کمتر است.

تغییرات اقلیمی جهانی است و تاثیرات مهمی بر گردش سامانه‌ها و الگوهای جوی گذاشته است، گرمای کم‌سابقه‌ حاکم بر خاومیانه، شمال افریقا و شرق مدیترانه یکی از دلایل اصلی نفوذ نکردن سامانه‌های جوی به این مناطق است و عملکرد سامانه‌ها نسبت به گذشته ضعیف‌تر است.

عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی و یا انتقال آن‌ها به مناطق دیگر شایعه است و این موضوعات بر اساس علم هواشناسی صحت ندارد. سیستم‌های جوی بسیار پرانرژی هستند و قدرت بالایی دارند و بشر توانمندی تاثیرگذاری بر این سامانه‌های جوی را ندارد.

درست است که انسان در محیط زیست دخالت‌های زیادی کرده و آسیب‌های بسیار زیادی به آن زده است اما در زمینه عقیم‌سازی سیستم‌های بارشی خوشبختانه توانایی ندارد و نباید به این شایعات توجه کرد.

میانگین بارندگی‌های ایران حدود ۲۳۰ میلیمتر ثبت شد این درحالیست که در سال‌های ۹۷ و ۹۸  میزان بارندگی‌ها به حدود ۳۲۰ میلیمتر رسیده بود اما طی سال‌های اخیر که با کم‌بارشی، خشکسالی و گرمایش جهانی مواجه هستیم، کاهش یافته است.

این شرایط اقلیمی میزان بارندگی‌ها را تغییر می‌دهند. تغییرات اقلیمی به‌خصوص دخالت‌های انسانی موجب تشدید پدیده‌های حدی به اشکال مختلف همچون خشکسالی و کم‌بارشی و وقوع بارش‌های شدید و سیل‌آسا شده و تخریب محیط زیست، جنگل‌زدایی و گسترش بیابان‌ها را در پی داشته است.

منبع: ایسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 22
  • ناشناس
    3

    یعنی بخاطر بس حجابی نیست؟

    نظرات شما -
    • کاترینا
      0

      خودت چی فک میکنی

    • ناشناس
      1

      بخاطر دزدی وبی عدالتی هست

    • ناشناس
      0

      حداقل ۱۲ سال است گه ایران وارد فاز کم بارشی شده نه ۴ سال ، اون موقع همه حجاب داشتن

  • ناشناس
    0

    به این میگن پارانویا . مو را در چشم دیگران می‌بینید ، تیر چراغ برق را در چشم خودتان نمی‌بینید.

  • ناشناس
    0

    باور کردیم بازم دروغ شده یک حرف راست بزنید

  • ناشناس
    1

    اینها همه قبلا در قرارداد 25 ساله با چین قید شده بود.الان داره اجرا میشه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      تو قرار داد و خوندی چرت نگین

    • ناشناس
      0

      دروغ پایه همه گرفتاری ها و بدبختی هاست وسلام

  • علیرضاامینی
    0

    امان از جهالت ومدیران ناکارآمدشمادرحال دشمنی باکل جهان هستید مثل خودتون که آمار غلط بهشون میدید اوناهم همونکارو باخودتون میکنندواخبار درست وبهتون نمیدند ده پنجاه هم خودشماها انرژی خورشیدی رو مسخره میکردید ولی درحال حاضر دارید ازش استفاده میکنید البته هرچند شماکی بفکر مردم بودید که حالا باشیدواز آب گل آلود ماهی میگیرید ربطش میدید به موی سر خانوما و بی حیایی مردم اما نه به حیف ومیل بیت المال حتی سکوتم میکنید و پنهانکاری از فساد برنج وروغن و دلار نیمایی شما درست میگید همیشه به مردم

  • زهره
    1

    فقط به خاطر کلاه سر هم گذاشتن و اختلاس ۰۰۰۰۰۰۰

  • ایرانی
    1

    دوتحقیق داخلی درخصوص هواویزها یا همان گردوغبار والاینده های صنعتی وتاثیر آنها در بارش‌های تهران درسال 92 صورت گرفت وهرخواننده ای می‌تواند به آنها دراینترنت مراجعه کند. چون افزایش آنها باعث افزایش هواویزها شد علت کاهش بارش‌ها طی 10 سال قبل 92 تشخیص داده شد. به عبارتی گردوغبار بیابانی والاینده های صنعتی درکشوری مانند ایران که کم بارش است تاثیرات خودرا بسیار بیشتر از ترکیه ویا چین نشان می‌دهدکه میانگین بارش آنها چند برابر ایران است . دراین دوتحقیق که به کمک سنجنده مودیس متصل به ماهواره صورت گرفته عامل کاهش بارش افزایش بیابان‌های قم ذکر شده که بیشترین غبار را هنگام ورود سامانه بارشی تولید کرده اند. دراین مقاله ها دقیقا ذکر شده که هرچه ذارات معلق به نام هواویز یا گردوخاک درجو بیشتر باشد چون انرژی خورشید را جذب می‌کنند گرمای محیط ابر را بالا می‌برد واز طرفی نیز سبب کوچک تر شدن قطرکها وسبکی آنها شده واز سقوط آنها به شکل باران جلوگیری می‌کند از طرفی بالا رفتن دما نقطه شبنم ابر را بالا می‌برد یعنی سامانه برای باران به رطوبت بیشتری نیاز دارد. حال چون عوامل رطوبت زا در زمستان به دلیل خواب زمستانی گیاهان بخصوص جنگل‌ها ومراتع کم می‌شود تنها عامل قابل اتکا تالاب‌ها هستند. آنها با پهنه وسیع آبی در مناطقی هستند که دارای دمای بیشتری هستند. که متاسفانه بسیاری از آنها به دلیل اعمال انسانها کوچک یا کاملا خشک شده اند لذا رطوبت تولیدی بسیار کم ودرعوض ریزگرد ونمک رسوبات به هوا برمی‌خیزد ووارد ابرها می‌شود.ازطرفی احداث سد 48 میلیارد متر مکعبی آتاتورک که 20 برابر بیش از نیاز ترکیه است باعث کوچک شدن جلگه‌های عراق وتالاب هورالعظیم شد که قبلا بیشترین تزریق رطوبت را به سامانه‌های بارشی ورود به ایران را انجام می‌دادند. تجربه نشان داده هرگاه تالابی کوچک شود آن حوضه با کاهش بارش مواجه شده است نمونه بارز آن دریاچه هامون طی چند دهه قبل است که سهم آب هیرمند به آن نرسید وباعث خشکسالی طولانی جنوب خراسان وسیستان وبلوچستان شد. حال با خشک شدن دریاچه ارومیه زنگ خطر توسعه خشکسالی برای نیمه شمالی کشور چند سالیست زده شده وکاهش آب دریای خزر نیز درآینده بی تاثیر نخواهد بود.

  • ناشناس
    0

    چند وقت دیگه تاییدش میکنید

  • محمود
    0

    وقتی تو یه مملکت ان هم از نوع اسلامی این هم دزدی اختلاس و فساد گسترش یافته باران که هیچ باید از اسمان سنگ ببارد.

  • ناشناس
    0

    به گفته محققان و پژوهشگران ایران طی چند سال آینده بر اثر خشکسالی شدید و مشکلات اقتصادی و معیشتی و تورم و جنگ های داخلی از بین خواهد رفت!!

  • ناشناس
    0

    به برکت انقلاب و تطهیر مردم از گناه و فساد و پرهیز از هر گونه جرم و جنایت و دزدی و اختلاس.........
    سرمای زمستان ما رو اذیت نمی کنه میره واسه بلاد کفر

  • ناشناس
    0

    در قضیه خشکی دریاچه ارومیه مشخص شده ۸۵درصد عامل انسانی بوده وتنها۱۵درصد تغییرات اقلیمی با زدن چاههای بیشمار کشاورزی و انحراف رودخانه های که به این دریاچه می‌ریخته در بالا دست دریاچه،پس نتیجه میگیریم در کشور ما ۸۵درصد ویرانی اقتصاد هم مسولین ناکارآمد و۱۵درصد تحریمها تاثیر گذار بوده ،یعنی هم نابودی محیط زیست وهم اقتصاد کشور در نتیجه کارهای غیر علمی و بدون کارشناسی وهیئتی بوده که مملکت به قهقراء برده اند

  • ناشناس
    0

    دزدی زیاده و ظلم

  • ناشناس
    1

    به خاطر روی برگرداندن خدا از ما است دزدی اختلاس دروغ تهمت کلاهبرداری مال صغیر و کبیر خوردن و........ نه عوامل اقلیمی

  • حمید
    0

    چرا وجود نداردمسئولین جمهوری اسلامی همیشه چند وقت طول می کشه تا به فناوری های جدید پی ببرند.

  • ناشناس
    1

    پشت گوش مردم مخملی نشده هواشناسی گفته بود پاییز پر بارشی داریم درش و ببندید اینهمه دم و دستگاه لازم نداریم از اول میگفتین هر چی قسمته هرچی خدا بخواد بذارین به عهده خودش
    میخابیم رو به قبله شاید فرجی بشه

  • ناشناس
    0

    انسان زنده و صالحی هم در حال حاضر نداریم که لااقل بره بیرون شهر مردم پشتش سرش برن نماز بخونن بلکه ابرها ناپدید نشن بارون و برف بیاد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها