چرا با اینکه دولت ادعا می کند درآمد نفتی اش بالا رفته، رفاه عمومی بهتر نشده؟

کشورهای اندکی در جهان هستند که تورمی در حد و اندازه ایران را تجربه می‌کنند. دولت سیزدهم هنوز نتوانسته است، شاخص‌های پولی را اصلاح کرده و زمینه رشد واقعی را فراهم سازد.

چرا با اینکه دولت ادعا می کند درآمد نفتی اش بالا رفته، رفاه عمومی بهتر نشده؟

رییس‌جمهور و دولت سیزدهم هم در لایحه بودجه ۱۴۰۲ و هم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ دورنمای رشد اقتصادی ۸درصدی را مد نظر قرار داده بودند. اما هیچ کدام از این اعداد و ارقام وعده داده شده، محقق نشدند. ضمن اینکه رشد اقتصادی اندک محقق شده هم برآمده از تولید کالا و خدمات یا افزایش تولید بنگاه‌های اقتصادی در سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات نبوده بلکه بخش مهمی از این رشد اقتصادی هم ناشی از فروش نفت بوده است.

کارشناسان رشد اقتصادی نفتی را با کیفیت قلمداد نکرده و رشد اقتصادی ای را باکیفیت می‌دانند که متوازن، همه‌جانبه و در همه بخش‌ها محقق شده باشد.

چالش‌هایی که امروز اقتصاد ایران در حوزه‌هایی چون صنعت، مسکن، پروژه‌های نیمه‌کاره، کسری بودجه مزمن و... دارد، به عنوان موانعی پیش روی رشد اقتصادی محسوب می‌شوند.

در کنار این گزاره‌ها، اقتصاد ایران از تورم بالایی رنج می‌برد که این عامل هم خود مانع بزرگی ‌برای تحقق رشد اقتصادی مطلوب است. کشورهای اندکی در جهان هستند که تورمی در حد و اندازه ایران را تجربه می‌کنند. دولت سیزدهم هنوز نتوانسته است، شاخص‌های پولی را اصلاح کرده و زمینه رشد واقعی را فراهم سازد.

این در حالی است که دولت‌ها اغلب در سال‌های اول و دوم به دلیل حضور تیم جدید، تغییرات رخ داده و فضای جدید ایجاد شده برای اصلاح شاخص‌های پولی تلاش می‌کنند و نتایج خوبی ثبت می‌کنند. به خصوص در زمان این دولت که ادعا می‌کند درآمدهای نفتی به مراتب بیشتر از دولت قبل دارد، صادرات بیشتری از دولت قبل داشته و منابع افزون‌تری را در اختیار گرفته است طبیعتا شاخص‌های پولی (تورم) باید سریع‌تر به سمت کاهش هدایت می‌شد. اما نه تنها چنین روندی در مهار تورم رخ نداده بلکه نرخ تورم نهادینه هم شده است. تورمی که باعث کاهش سطح رفاه عمومی و کاهش قدرت خرید مردم شده است.

این افول در وضعیت رفاهی و معیشتی مردم ناشی از آن است که رشد اقتصادی ۴ درصدی محقق شده دارای کیفیت لازم و ناشی از تولید کالا و خدمات نبوده و تنها در اثر درآمدهای نفتی محقق شده است، بنابراین تاثیری متناسب با وعده‌ها در رفاه عمومی ایجاد نشده است.

این فقدان در آمارهایی چون خط فقر، کاهش درآمد سرانه، کاهش قدرت خرید، حذف اقلام چون گوشت و مرغ و... از سفره‌های عموم نمایان شده است. دلیل این مشکلات برآمده از راهبردهای اشتباه دولت و عدم تحقق رشد اقتصادی از مسیرهای اقتصادی با کیفیت و اصولی بوده است. بنابراین طرح وعده رشد اقتصادی ۸ درصدی توسط رییس‌جمهور بدون ارایه راهکارهای مناسب عملا تاثیرگذار نخواهد بود و دردی از اقتصاد ایران دوا نمی‌کند.

منبع: اعتماد
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 7
  • 🐜
    1

    هه هه هه دولت هه هه هه دولت یاکمپانی دزدی و دروغگویی کودکان ۵ساله هم دولتی هارا شناختن استقلال یعنی اجازه فروش نفت کشور را نداشته باشید صدرحمت ب مغول ها شب ها گرسنه می‌خوابیم صبح نان خالی نهار روزه ایم گوشت آرزوی هر ایرانی البته منهای ۲میلیون نفر از ملت بهترون

  • ناشناس
    0

    خدا لعنت کند کسی را که مسئولیتی را می پذیرد و از عهده آن بر نیاید. مملکت رها شده امید به زنگی نیست بقول قدیمیا خر تو خره سگ صاحبش را نمیشناسد پناه می بریم بخدا خوب است که خداوند مرگ را بوجود آورد و دیگه پارتیباز ی و دغل کاری در خداوند نیست

  • ناشناس
    1

    درآمدنفت بیشتر شده نه برای مردم ایران برای دوستان حکومتی ودر پایان عرب رادر رفاه وسیری قراربده وعجم را درفلاکت وگرسنگی تا بتوانید به آنها حکومت کنید

  • ناشناس
    1

    اگه پول نفت بیاد بچه های که تو اروپا و امریکان چیکار کنن

  • سلام
    1

    به جان خودم در هیچوقت عمرم اینچنین درمانده نشدم نه کار هست نه پول داریم نه خانه و نه ماشین نه موتور نه سرمایه نه رهن خانه به دوش مهلت موندن نداره آدم خانه به دوش جاده ها زیر پاهاش صف میکشند سایه ها اونو به رفتن میکشند نعره کن نعره کن نعره کن نعره

  • و در ادامه
    1

    چقدر ذلیل بودن اونا که فحش به حسن روحانی میدادند آیا الان خجالت میکشند

    نظرات شما -
    • محمد جواد
      1

      با سلام کمی هم انصاف به خرج بدهید بورس را کدام دولت به تباهی کشید قیمت خانه را در ۶ ماهچه کسی 3برابر کرد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها