معاون حقوقی رئیس‌جمهوری:

مشکل صد ساله‌ای که در مجلس دهم و دولت دوازدهم حل شد

معاون حقوقی رئیس‌جمهور با اشاره به نامه اخیر معاون اول رئیس‌جمهور گفت: از نظر دولت انتقال تابعیت از مادر، از بهترین اتفاقات اخیر در کشور بوده و انتقال تابعیت از طریق مادر فرقی با پدر ندارد.

مشکل صد ساله‌ای که در مجلس دهم و دولت دوازدهم حل شد

موضوع انتقال تابعیت از مادر به فرزند از موضوعاتی بود که سال‌ها محل بحث و مناقشه بود و چندین فرزند ایرانی به ویژه در استان‌های مرزی به دلیل این خلا قانونی از داشتن شناسنامه ایرانی محروم شده بودند. این مسئله با شروع به کار مجلس دهم از سوی نمایندگان پیگیری شد که در نهایت بعد از رفت و برگشت‌هایی که میان مجلس و شورای نگهبان صورت گرفت قانون انتقال تابعیت از مادر به فرزند اجرایی شد.

حال بر اساس گزارش معاونت حقوقی رئیس جمهور به منظور ارزیابی و تبادل نظر در خصوص اجرای قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوب ۱۳۹۸ و آئین‌نامه‌ای که در اجرای آن به تصویب رسیده و شیوه‌نامه اجرای این احکام و مقررات، جلسه‌ای با حضور لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس‌جمهور، درخشان‌نیا رئیس سازمان ثبت احوال کشور، استانداران استان‌هایی که بیشتر با موضوع مواجهند مانند تهران، اصفهان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، قم، گلستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، فارس و معاونان ایشان و معاونان معاونت حقوقی رئیس‌جمهور به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.

در ابتدای این جلسه جنیدی به مسیر طولانی که با تلاش بسیار زیاد دولت، به‌ویژه دستگاه‌های مرتبط مانند معاونت حقوقی و وزارتخانه‌ها و دیگر معاونت‌های رئیس‌جمهور و در تعامل با مجلس، شورای نگهبان و رئیس مجلس شورای اسلامی از لایحه تا تبدیل به قانون لازم‌الاجرا و آئین‌نامه و بالاخره شیوه‌نامه اجرایی طی شده است، اشاره کرد و گفت: در اجرای این قانون بسیار مهم و تحقق این حق بنیادین، استانداران در پیشانی کار از منظر اجرایی هستند و انتظار می‌رود به عنوان مرجع اولیه رسیدگی به درخواست، در انجام وظیفه خود اهتمام داشته باشند.

جنیدی با اشاره به نامه اخیر معاون اول رئیس‌جمهور گفت: از نظر دولت انتقال تابعیت از مادر، از بهترین اتفاقات اخیر در کشور بوده و انتقال تابعیت از طریق مادر فرقی با پدر ندارد.

وی افزود: این نارسایی و مشکل بیش از صد سال است که بخشی از فرزندان ایران را دچار مشکل در رسیدن به حقوق اولیه خود کرده بود.

به گفته جنیدی در زمان تصویب قانون مدنی ملاک انتقال تابعیت از نظام حقوقی کشورهای رومی ژرمنی اخذ و بر مبنای خون یعنی انتقال از والدین قرار گرفت. در آن زمان در کشورهای مذکور هرچند تابعیت از پدر منتقل می‌شد اما از مادر هم با محدودیت‌هایی انتقال تابعیت انجام می‌شد. متأسفانه قانون‌گذار ما نزدیک به صد سال پیش، اساساً انتقال از مادر را در نظر نگرفت. هر چند خود کشورهایی که نظام حقوقی ما متأثّر از آنها بوده، بعدها تمام این محدودیت‌ها را برداشتند امّا این تحولات جدید نادیده گرفته شد و در نظام حقوقی ما منعکس نشده است.

جنیدی با بیان اینکه کشور ایران در شاهراه ارتباطی جهان قرار گرفته است گفت: وقوع ازدواج با اتباع سایر کشورها در روابط اجتماعی گسترده ایرانیان امری طبیعی و رایج بوده است و باید بین اجرای این حق و رعایت منافع و مصالح کشور که امری ضروری است تعادل رعایت شود و ملاحظات کلی در عین اینکه رعایت می‌شود، موجب سلب حق نشود.

معاون حقوقی رئیس‌جمهور با بیان اینکه محدودیت‌ها و بلکه ممنوعیت‌های مربوط به تابعیت از مادر به فرزند به هیچ وجه ریشه شرعی نداشت گفت: تابعیت زاده حقوق مدرن است و از نظر فقه اسلامی واحدهای جغرافیای سیاسی تأثیری در حقوق افراد ندارد. به همین جهت می‌توان گفت اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج با مردان غیر ایرانی هم مانع شرعی ندارد و هم مبنای حقوقی و الزام اخلاقی دارد.

جنیدی افزود: اجرای این مقررات ضمن آنکه با ایجاد رضایت خاطر و اطمینان به آینده فرزندان برای مادر، اثر مثبتی بر حقوق زنان دارد، اما در واقع باید آن را گام بزرگی در پیشبرد حقوق کودکان دانست که عملاً باعث می‌شود بخشی از فرزندان کشور که مدتها است در کنار ما هستند اما احساس تبعیض می‌کنند و ممکن است خود را متفاوت با دیگر هم نسلان خود احساس کنند، به حق بنیادین خود برای توانمندی مادی و معنوی یعنی تسهیل تحصیل و اشتغال به عنوان شهروند ایران دست یابند.

وی در پایان با اشاره به ملاحظات امنیتی اجرای قانون و مقررات مذکور گفت: در اجرای این ملاحظات امنیتی باید دقت شود که اعطای حق تابعیت قاعده و اصل است و مانع امنیتی یک استثنا است و لازم است طبق اصول پذیرفته شده حقوق، حق را موسّع و مانع را مضیّق تفسیر کنیم و در برقراری حق تسهیل و تسریع کنیم.

منبع: خبرآنلاین

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 19
  • کولاک
    0

    عجب خانم محترمی

    نظرات شما -
    • حوا میردون
      0

      به نظر من شما حرف نزنید بهتر چی حالیتون میشه از سیاست و کشورو افغانی و ایرانی جوونای کشور ما همه الکلی و معتادان کو جوون سالم با این وضعیت بی حجابی و بی غیرتی اقایون ایرانی گیر دادین به چند تا افغانی خودتون عرزه کار ندارین

  • کیان
    0

    خیلی هم خوبه فقط بجز تعداد کمی که در خارج از کشور داریم چند میلیون مهاجر کشور دوست و برادر افغانستان داریم ماشاالله کارخانه جوجه کشی هم دارن چند وقت دیگه نشیم کشور زیر مجموعه کشور دوست وبرادر دوم همین الان هم خیلی از معظلات بیکاری ایرانیان عزیز همین دوستان هستن مرز هم باز هر وقت بخوان میان و میرن از لحاظ امنیتی هم هیچ کنترلی روی آنها نیست

    نظرات شما -
    • ایرانی
      0

      بیگانه ستیزی آن هن از نوع افغانی موج می زند شرم کنید.

    • کیان
      0

      چشم شرم میکنم انشاالله یک داماد خوشلکش گیرد بیاد شما که انقدر سنگ سینه برادران دوست را به سینه میزنید آنقدر راحت رفت و آمد میکنن اگر امروز بیاید یک فرد رو بکشن 24 ساعت بعد در کشور خودش هست حتی مهم ترین مقامات ما شما ضمانت مهاجران غیر قانونی رو میکنید (ایرانی)؟

    • ناشناس
      0

      تو که نوشته ای ایرانی صدر صد معلومه که افغانی هستی دیگه این شیوه ها تکراری شده.چی میخواین دیگه شما افغانیا.مفت مفت ایرانم گرفتین.برای مردم ایران واقعا متاسفم

  • ناشناس
    0

    عجب خدا خدا میکنیم که کل مشکلات داخل همین دولت رفع بشه ما که بخیل نیستیم

  • عمار
    0

    سرکار خانم جنیدی این طرح به درستی کارشناسی نشده ، اگر قصد رفع معضل معدود افرادی که غیر قانونی وارد کشور شده و غیر قانونی ازدواج کردند را داشتید، تا ۹۸ را حل میکردید.چرا ان را به بعد هم تسری دادید.درکجای عالم فردی غیر قانونی وارد کشور شده وخلاف مقررات ان کشور ( ازدواج) میکند و شما باافتخار آن را اعلام می کنید . دولت تدبیر و امید را چه شده،!؟

  • سروش
    0

    مهم ترین مشکل کشور بود !!!!!!!!!!!!!!!

  • ناشناس
    0

    اگر شما تأیید میکنید حتمأ قانون خوبی است سرکار خانم شما نه تنها وقار یک زن فرهیخته ایرانی را دارا هستین بلکه با اشراف به حقوق بین الملل توانایی ریاست جمهوری در ایران را دارا هستین حیف است از ظرفیت شما در این کرسی استفاده نشود

  • کاربر ناشناس
    0

    واقعاًالان مشکل مملکت اینه تابیعت ازمادر این توی این گرانی که مردم نون شب ندارن نون آب میشه شمامردم روبه مسخره گرفیتد

  • کاربر ناشناس
    0

    دیگه تمام مشکلات حل شدتابیعت از مادرما مسلمانیم تابیعت از پدراست ماکه یهودی نیستیم که تابیعت از مادرباشه .شماقانون یهودی توی کشور اسلامی پیاده میکنید

  • درطط
    0

    هر روز جوان تر از دیروز صا ایران

  • ۰۰۰۰۰۰۰
    0

    رروحانی جوری کشور رانابود کرد که صد تا مثل فتحعلی شاه هم نمیتونستند داغون کنند

  • ریزه میزه
    0

    خانم معاون! اینم مردم میگویند وبشنو : اگرتوورئیست وسایرمعاونیش نبودید مردم ایران شاهداینهمه گرانی وتبیعض ورانت خواری ودروغ وخلف وعده و... و...نبودند! وصدسال هم بگذرد طعم گلابی های تلخ وگرانی بی حدوحصر وبی برنامگی های این دولت ازکام ویاداین مردم نمیرود.

  • دلسوز
    0

    موضوع بیگانه ستیزی نیست موضوع امنیت است با کمال احترام به برادران ا افغان که آنها هم از سر نا چاری به مهاجرت روی می آورند ولی کدام کشور مثل ایران بی در پیکر است که هر که دوست دارد بیاید وهروقت خواست برود شما الان بدون پاسپورت به عراق ویا افغانستان بروید ببینید چه بر سرتان می آورند خودمان در کشور با معظل بی کاری دست به گریبانیم وبرادران افغان هم کمی کوتاه بیایند چقدر جنگ وبرادر کشی این سیاست غربی هاست که منطقه نا امن باشد باید هوشیار باشید دوست و دشمن را بشناسید پاکستانی‌ها به پاسپورت گردشگری به ایران می آیند وکارشان شده گدایی که چهره زشتی به خیابان ها وشهر ها می دهند

  • فدائی حیدری رضاقلی
    0

    ای بابامملکت ازهم پاشیده چه فرقی میکند افرادهمه فکرفرارازمملکت وکارگری درکشورهای افریقائی راترجیح میدهند چون ظلم وتعدی دولت از ارز وطلا ومسکن وبورس وغیره مردم فقیررافقیرترکرده میلیون ارزش تومان دارد ولی درامدکارگروبازنشسته ها۳میلیون ۳تومان پهلوی شده بازهم خداپدرمظفروفتحعلی ومحد قاجاررارحمت کند ماندیم بفکر تابعیت فرزندی که ازاعراب یاافغان ها دردل زنان ایرانی هست انهم دراین گرانی وتورم مادربیچاره فرزندمیخواهدچه کند

  • رحیم اب منگل
    0

    وای خدا جون چه دستاورد بزرگی شناسنامه صادر کردن هوراااااااا

  • ناشناس
    0

    با این به اصطلاح حل مشکلات دارید ایران را نابود می کنید.مرفهین بی درد بی غیرت بی وطن

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها