تردید در تمایل عربستان به انجام تحقیقات پیرامون جنایت ضحیان در یمن
ائتلاف عربی پس از فشارهای متعدد بینالمللی در دهم اوت با انجام تحقیقات درباره کشته و زخمی شدن دهها کودک در شهر ضحیان تحت کنترل انصارالله موافقت کرد.
به دنبال حمله هوایی عربستان که منجر به کشته و زخمی شدن دهها کودک یمنی شد، سازمان ملل خواستار انجام تحقیقات در این باره شد اما کارشناسان و سازمانهای غیردولتی با توجه به اینکه عربستان رهبری ائتلاف عربی ضد یمن را برعهده دارد، نسبت به توانایی یا تمایل ریاض برای انجام چنین تحقیقاتی تردید دارند.
ائتلاف عربی پس از فشارهای متعدد بینالمللی در دهم اوت با انجام تحقیقات درباره کشته و زخمی شدن دهها کودک در شهر ضحیان تحت کنترل انصارالله موافقت کرد.
حمله هوایی روز پنجشنبه ائتلاف متجاوز سعودی - آمریکایی به شهر ضحیان واقع در استان صعده یمن موجب شهادت و زخمی شدن ۱۳۱ تن شد که ۹۶ تن آنها کودک بودند.
سفیر انگلیس که در حال حاضر ریاست شورای امنیت را برعهده دارد، گفت، این تحقیقات باید شفاف و قابل استناد باشد اما جیمز دروسی، متخصص امور خاورمیانه میگوید، تحقیقاتی یک طرفه آن هم بدون نظارت بینالمللی همچنان مشکلآفرین است، نتایج آن رد خواهد شد و اعتبار نخواهد داشت.
معاون مدیر دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل نظر واضحتری را در این باره ارائه میکند و میگوید، حقیقت ناراحتکننده است به عربستان فرصت انجام تحقیقات درباره خودش داده شده و نتایج خندهدار خواهد بود.
همزمان با اعلام آغاز انجام تحقیقات، ائتلاف عربی تنها از خسارتهای جانبی اتوبوس مذکور طی عملیات نیروهای این ائتلاف در استان صعده سخن میگوید.
شیلا کارابیسو، استاد دانشگاه ریچموند آمریکا هم میگوید، حمله هوایی به اتوبوس حامل دانشآموزان نقض آشکار قوانین جنگی است، اما در غیاب محققان حرفهای و مستقل حقیقت هیچگاه معلوم نخواهد شد. متاسفانه ریاض هرگونه تحقیقات مستقل را رد خواهد کرد، به نظر میرسد آمریکا و انگلیس که دو کشور اصلی ارائه دهنده سلاح به ریاض هستند، آمادگی انجام تحقیقات مستقل را ندارند. عربستان که هیچ مهارتی در این نوع از تحقیقات ندارد به انتشار تکذیبیهها اکتفا خواهد کرد.
به دنبال وقوع حادثه اتوبوس حامل دانشآموزان، پاریس و لندن که حامی سیاسی ائتلاف عربی به رهبری ریاض هستند و این کشور را به سلاح مجهز میکنند به سرعت این حمله را محکوم کردند و وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد، پاریس از درخواست دبیرکل سازمان ملل برای آغاز تحقیقات با هدف آشکار شدن حقیقت شرایط این فاجعه حمایت میکند.
اما فرانسه، انگلیس و آمریکا برخلاف درخواست هلند برای اعزام محققان مستقل، چنین درخواستی نداشتند و تنها هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه به این سخن اکتفا کرد که تحقیقات باید عمیق و شفاف باشد.
روز دوشنبه ناوئرت در بیانیهای اعلام کرد، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان گفتوگو کرده و دو طرف درباره اقدام فرستاده سازمان ملل برای حل درگیری در یمن بحث و تبادل نظر کردند.
با وجودی که ریاض قول داده این تحقیقات را انجام میدهد اما دروسی معتقد است، سطح مهارت عربستان، نیاز این کشور به شفافیت و اقداماتش در حوزه حقوق بشر موجب میشود نتایج این تحقیقات قابل اعتماد نباشد و به خاطر همین دلایل احتمال ندارد که ریاض با تحقیقات مستقل موافقت کند.
از زمان آغاز حملات ائتلاف عربی علیه انصارالله، غیرنظامیان یمن بهای سنگینی را پرداخت کردند که مسؤول این بهای سنگین مشخص نیست؛ در ماه سپتامبر ۲۰۱۵ مراسم عروسی مورد حملات هوایی قرار گرفت و ۱۳۱ تن کشته شدند اما ائتلاف مسؤولیت این حمله را برعهده نگرفت.
درست است که ائتلاف عربی به انجام برخی حملات اعتراف کرده اما همواره تلاش میکند انصارالله را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپرهای انسانی متهم کند.
طی جنگهای موجود در افغانستان، عراق و سوریه حملات هوایی گستردهای در این کشورها انجام شد و تعدادی از غیرنظامیان کشته شدند اما در تحقیقاتی که طرفهای درگیر انجام دادند تنها به بیان خسارتهای جانبی اکتفا شد و مشارکت محققان مستقل امری نادر بود.
منبع: ایسنا
729