خبر فوری بررسی می‌کند؛

تخریب بی‌بازگشت زاگرس؛ نگذارید تراژدی لس‌آنجلس در غرب ایران تکرار شود! /همایش و سخنرانی برگزار شد تا جنگل‌ها بسوزد

خبرنگار:

فعالان محیط زیست از رها شدن جنگل‌ها و بی‌تدبیری در احیای آن‌ گله‌مندند. معتقدند با این روند لکه‌های باقی مانده به ویژه در جنگل‌های زاگرس از بین رفتنی است.

تخریب بی‌بازگشت زاگرس؛ نگذارید تراژدی لس‌آنجلس در غرب ایران تکرار شود! /همایش و سخنرانی برگزار شد تا جنگل‌ها بسوزد

در سال 91 همایش ملی حقوق محیط زیست و منابع طبیعی زاگرس برگزار شد. در آن مقطع زمانی اعلام شد که مقالات پردانلود از نظر تعداد دریافت توسط کاربران عبارت‌اند از: «بررسی وضعیت پدیده زوال و خشکیدگی درختان بلوط Oak Decline در عرصه‌های جنگلی استان لرستان» و «مدیریت و بازیافت نخاله‌های ساختمانی وراهکارهای کاهش آلودگی‌های زیست محیطی ناشی از آن» و «بررسی عوامل مخرب و راهکارهای حفاظت و احیاء جنگلها و مراتع» و «بررسی روند قانون گذاری در منابع طبیعی ایران» و «جایگاه اصل حاکمیت در حقوق بین الملل محیط زیست ابزاری جهت حفاظت از منابع طبیعی» و «آفت‌کشها، محیط زیست و توسعه پایدار» و «کاربرد تصاویر ماهواره ای در منابع طبیعی» و «مسئولیت دولتها در قبال محیط زیست» و «سیاست کیفری ایران در حمایت و حفاظت از جنگلها و مراتع» و «تحلیل پدیده ریزگرد در غرب کشور بررسی موردی: استان فارس».

اما ده‌ها همایش و مقاله و سخنرانی راه به جایی نبرده و در یک دهه اخیر تخریب جنگل‌ها به ویژه در رشته کوه زاگرس به حدی بالا گرفته که دیگر انگشت اتهام به دست مقام مسئول نیست. بلکه تخریب از سوی مردم و حتی خود تخریبی جنگل وضعیت نابه‌سامانی را به وجود آورده است. اما مردم و مدیران، مسئولیت را به توپ آتشینی تبدیل کرده‌اند و بر بستر جنگل پاسکاری می‌کنند. غافل از اینکه باز اگر تابستان فرا برسد هیچ تدبیر و برنامه‌ای برای حفاظت از جنگل‌ها نداریم.

زاگرس و حیات نزدیک به 10 درصد جمعیت کشور

جنگل سوزی در پهنه رشته کوه زاگرس در کنار سایر پهنه‌های جنگلی دل آشوبی برای دوستداران محیط زیست است. چرا که پهنهٔ رویشی زاگرس شامل رشته‌کوه‌های زاگرس، وسیع‌ترین و اصلی‌ترین رویشگاه گونه‌های مختلف بلوط در ایران بوده و به همین دلیل این منطقه از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است. جنگل‌های بلوط منطقه زاگرس از جنوب شرق ترکیه، کرانه‌های دریاچه وان آغاز شده وارد منطقه کردستان عراق عراق شده سپس وارد (جنوب غرب استان آذربایجان غربی) می‌شود و در ادامه غرب ایران (غرب استان کردستان، غرب استان کرمانشاه، شرق استان ایلام و غرب استان لرستان) و سپس جنوب غرب ایران (حاشیه غربی استان چهارمحال و بختیاری، شرق استان خوزستان، غرب استان کهگیلویه و بویراحمد و شمال غرب استان فارس) را طی می‌کند. در بین ۹ استان واقع در ناحیه رویشی زاگرس، استان‌های فارس، لرستان و خوزستان مقام‌های اول تا سوم را از نظر وسعت رویشگاه‌های جنگلی و درختی دارا می‌باشند. استان کرمانشاه بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل بلوط دارد. دشت برمبزرگ‌ترین جنگل بلوط ایران و خاورمیانه، ذخیره گاه زیست کره یونسکو و زیستگاه بیش‌ترین تعداد گوزن زرد ایرانی در بخش مرکزی شهرستان کازرون واقع شده‌است.

جنگل‌های زاگرس با گستردگی در ۹ استان کشور با ۶ میلیون هکتار مساحت، ۴۰ درصد جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهند که حدود ۷۰ درصد تیپ گونه‌های جنگلی زاگرس را بلوط‌ها شامل می‌شوند. این منطقه نزدیک به 10 درصد جمعیت کشور را در بر دارد.

جنگل سوزی

جنگل سوزی‌ها طی سال‌های اخیر موجب شده تا نه تنها گونه‌های گیاهی و جانوری تحت تاثیر قرار گیرد بلکه معیشت مردم نیز متضرر شود. گویی انسان در این منطقه با دوست خود  به نابودی خود همت کرده است.

تاکیدات به کجا رسید؟

آبان ماه امسال بود که سرپرست معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی ‌سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه جنگل‌های زاگرس در حال احتضار هستند، گفت: فقر باعث تنش محیط زیستی می‌شود.

هادی کیا دلیری تصریح کرد: بدون تعارف، جنگل‌های زاگرس در حال احتضار است، از سال ۸۸ تاکنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار جنگل‌های زاگرس که در خود لرستان است دچار زوال بلوط شده‌اند، ولی زوال عامل نیست.این بیماری علت ثانویه است، در حقیقت درختان زاگرس در حال نابودی نیستند، بلکه اکوسیستم زاگرس یا مجموعه عناصر زاگرس در معرض آسیب هستند یعنی مجموعه عناصر زاگرس در حال آسیب و زوال هستند پس باید توجه جدی داشته باشید.

بیشتر بخوانید: یک ششم مساحت جنگل های زاگرس نابود شد

وی با بیان اینکه در مقوله فرهنگ‌سازی هم باید در زمینه قانونمندی و ضابطه مندی فعالیت کرد.ادامه داد: در واقع مردم اطلاعات محیط زیستی دارند ولی رفتار محیط زیستی ندارند، باید به صورت ریشه‌ای به این پرسش‌ها فکر کرد.مسأله فقر، باعث تنش محیط زیستی می‌شود، افراد سودجو به وسیله مردم فقیر باعث تخریب محیط زیست می‌شوند.

این تاکیدات که باز در آرشیو خبرها باقی ماند و به مانند 10‌ها همایش و سخنرانی راه به جایی نبرد در وضعیتی است فعال محیط زیست  در گفتگو با خبر فوری با اشاره به اینکه تعداد آتش‌سوزی و دامنه آن بیشتر شده است، تصریح کرد: هر چند در سایر کشورها نیز به دلیل گرم شدن کره زمین، خشک شدن نسبی هوا و خاک و به هم ریختن الگوی بارشی، شاهد اخبار متعدد آتش‌سوزی جنگل‌ها هستیم، در ایران چند عامل ترکیب شده و این معضل را به وجود آورده است.

عباس محمدی معتقد است مدیریت مراتع و جنگ‌ها به حدی ضعیف است که می‌توان گفت عملاً مدیریتی نداریم و هیچ قاعده‌ای برای ورود دام و انسان به طبیعت رعایت نمی‌شود. به عنوان مثال چوپان‌ها برای گرمایش ریشه‌ها و بوته‌ها را آتش می‌زنند و گردشگری که وارد طبیعت شده هر طور که بخواهد آتش روشن می‌کند. در نتیجه هر آن احتمال خطر آتش‌سوزی جنگل‌ها وجود دارد.

اینکه دورآتش شب نشینی می‌کنند تخریب جنگل است

وی افزود: تجربه شخصی بنده این است که عامل اصلی آتش‌سوزی در جنگل‌ها ورود و خروج بی‌رویه انسان به عرصه‌های طبیعی است. حتی زباله‌هایی که در طبیعت رها می‌شود با تابش آفتاب می‌تواند منجر به آتش‌سوزیشود.

محمدی تاکید دارد که حاکمیت باید نگاه قاطعی به حفاظت از جنگل داشته باشد. نباید اجازه روشن کردن آتش به بهانه گرمایش و تفریح به افراد داده شود و این دورآتش نشستن یکی از عادت‌های غلط و مخربی است که باب شده و به پوشش گیاهی جنگل‌ها لطمه می‌زند.

فعال محیط زیست با تاکید به اینکه دولت می‌تواند وسایل گرمایشی در اختیار چوپان‌ها قرار دهد، ادامه داد: نباید برای گرم شدن یکی دو ساعته و پختن غذا درختی را آتش زد. اینکه همین جا در نزدیکی تهران در مسیر درکه و کلک چال کارگران افغانی درختان چندین ساله را می‌برند و آتش می‌زنند تخریب بی‌بازگشت جنگل‌ها است.

وی افزود: برخی باب کرده‌اند که چای زغالی می‌چسبد اما این باور یعنی صدمه به محیط زیست. متاسفانه در ایران سرزمین رها شده و نیاز است حاکمیت قوی و مقتدر برای حفاظت از محیط زیست اقدام کند.

همچنین دیگر فعال محیط زیست نیز معتقد است جنگل جزو دارایی طبیعی حساب می‌شود و ارتباط نزدیکی با اقتصاد خانوار دارد. مثلاً خانوار فقیر یک سری دارایی جسمانی مانند زور بازو و قدرت جسمانی دارد و دارایی محیطی مثل جنگل به اقتصاد آن‌ها کمک می‌کند. با جنگل سوزی عملاً خانواده فقیر، فقیرتر می‌شود.تاثیرات بلند مدت جنگل سوزی در حفظ منابع آبی و خاکی، سیلاب و سلامتی و معیشت غیر قابل انکار است.

آسیب به اقتصاد سکونتگاه‌های نزدیک جنگل‌ها

حمید میرزاده  در گفتگو با خبر فوری افزود: جنگل سوزی به غیر از تاثیرات بلند مدت تاثیرات کوتاه مدت مانند از بین رفتن دارایی‌هایی مانند دام و مسکن ساکنان محلی دارد. هر چه عرصه آتش‌سوزی به سکونتگاه و محل فعالیت انسان نزدیک‌تر باشد تاثیرات عمیق‌تر خواهد بود و به لحاظ کمی ‌و کیفی تاثیرات آن بیشتر است.آتش‌سوزی جنگل تاثیرات اجتماعی و اقتصادی عمیقی در مورد ساکنان مجاور خود دارد.

جنگل سوزی

وی معتقد است به طور کلی کشور ما اکوسیستم‌های شکننده‌ای دارد. از جمله موضوع رطوبت. در کشور ما اکثر عرصه‌ها خشک و نیمه خشک و کمتر از دو درصد اکوسیستم هیرکانی داریم. در جنگل‌های واقع در عرصه‌های خشک و نیمه خشک آتش‌سوزی تخریب بی‌بازگشت است و دوره‌های بازسازی بسیار طولانی است و این طولانی شدن موجب تغییر کاربری می‌شود. به عنوان مثال در مناطق خشک لکه‌های جنگلی باقی مانده بعد از آتش‌سوزی سریعاً با زمین‌های کشاورزی جایگزین می‌شوند و یا کاربری‌های دیگر.

جنگل قدرت بازسازی خود را از دست داده است

فعال محیط زیست افزود: در بسیاری از مناطق زاگرس با جنگل پیر مواجه هستیم و جنگل زادآوری خود را از دست داده است. متأسفانه در خیلی جاها نمی‌توان نهال و گیاهان علفی دید. طبیعی است که اگر در چنین منطقه‌ای  آتش‌سوزی اتفاق بیفتد جنگل را از دست می‌دهیم. اگر جنگل پویا باشد می‌توان امیدوار به بازسازی طبیعت بود اما در خیلی جاها عملاً بازسازی را از دست دادیم.

میرزاده با اشاره به ضرورت اجرای برنامه‌های درخت کاری گفت: ما شاهدیم که میزان مهاجرت به شهرهای شمالی کشور افزایش یافته است و افزایش جمعیت در این منطقه منجر به کاهش حجم جنگل‌ها می‌شود چرا که افرادی که مهاجرت می‌کنند به زمین برای کشاورزی، تفریح و زندگی احتیاج دارند.

وی افزود: در بروز آتش‌سوزی اتفاق دیگر باز شدن پای فرصت طلب‌ها است. تا قبل از آتش‌سوزی شاید گفته می‌شد نمی‌توانند درختان را از بین ببرند اما بعد از آتش‌سوزی دستشان باز می‌شود. بسیاری از آتش سوزی‌ها با محل سکونت انسان‌ها فاصله کمی‌ دارد و این باعث می‌شود با از بین رفتن جنگل انسان زمین خود را گسترش دهد.

وی به جنگل سوزی‌های استان گلستان اشاره کرد و افزود: این حادثه اوایل دهه 90 دو ماه به طول انجامید و متاسفانه عامدانه بود. متاسفانه جنگل سوخته شده نیز به حال خود رها می‌شود. این در حالی است که موضوع احیای جنگل باید با پایش تمامی‌ جنبه‌ها همراه باشد تا زیان وارده تکرار نشود.

فعال محیط زیست در عین حال دلیل اصلی تخریب جنگل‌ها را نگاه بهره بردارانه عنوان کرد و گفت: معمولاً در نگاه به سرمایه جنگل به بهره برداری آن پرداختیم. راه سازی، مسکن سازی، چرای دام و برداشت چوب داشتیم که در کیفیت جنگل تاثیر داشته و ریسک آتش‌سوزی را بالا برده است. برنامه‌های ما در سطح جنگل نیز همیشه با بهانه کمبود بودجه مهار آتش، بودجه مدیریت حریق و احیای خاک به جایی نرسیده است.

منابع طبیعی را زیرمجموعه کشاورزی قرار دادند

وی افزود: سند 85 درصد از عرصه ملی  به نام سازمان جنگل‌ها و مراتع است اما این مجموعه همیشه ضعیف نگه داشته شده است. فقط یک دوره که وزارت منابع طبیعی بوده و قدرت اجرایی بالایی داشته بهتر بوده است. این در حالی است که مدیریت جنگل چند وجهی است و سایر نهادها باید نظرات سازمان جنگل‌ها و مراتع را در نظر بگیرند.

به گفته میرزاده مهمترین عامل تخریب جنگل‌ها در همه جای دنیا کشاورزی می‌دانند اما ما آمدیم مدیریت جنگل‌ها را زیر مجموعه مدیریت کشاورزی تعریف کردیم.ما اصلاً نگاهمان به مدیریت جنگل اشتباه بوده است. وقتی قدم‌های جدید توسعه برداشتیم به این موضوع توجه نداشتیم. همین موضوع تعداد آسیب‌ها را بیشتر می‌کند.

در حالی که وسعت و تعداد آتش‌سوزیعرصه‌های جنگلی و مرتعی کشور در سال ۱۴۰۱ به نسبت سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ کاهش چشمگیری را تجربه کرد و به نسبت، سال آرام طبیعت ایران نام گرفت، اما سال ۱۴۰۲ آتش‌سوزی طبیعت ایران هم به لحاظ تعداد و هم از نظر وسعت با افزایش چشمگیری مواجه شد. این درحالی است که براساس آخرین داده‌های آماری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت میانگین سالانه بیش از ۲۱هزار هکتار جنگل‌ و مرتع ایران در آتش می‌سوزد.

یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از وقوع هزار و ۷۰۴ فقره آتش‌سوزی به مساحت ۱۲ هزار و ۴۳۰ هکتار در عرصه‌های منابع طبیعی طی سال گذشته خبر داده است. بررسی این آمار در مقایسه با سال قبل از آن افزایش ۸۲ درصدی تعداد آتش سوزی‌ها و ۳۲۳درصدی مساحت آتش سوزی‌ها را نشان می‌دهد. آتشی که به اذعان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ۹۵درصد آن عامل انسانی دارد.

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 19
  • ناشناس
    5

    خوبه که به فکرید
    ولی افتضاح آتش سوزی و بی کفایتی ابر قدرت و دست خدا و فهر طبیعت و کارمای ظلمی که بمب های آمریکایی که اتش به تن کودکان غزه زده رو نمی تونید ماله کشی کنید
    دلسوز کی بودید ؟

    نظرات شما -
    • رضا
      0

      زلزله بم کارمای چی بود؟ شکست در سوریه کارمای چی بود؟

  • ناشناس
    5

    این تصاویر رو هم با فکر گذاشتی
    این ها در حال لکه گیری هستند
    ابر قدرت با اون همه منابعی که از کشورها میدزده
    هنوز از پس آتش برنیومد
    کشور ما که ۴۷ ساله تحریمه

  • ناشناس
    0

    با سمینهار رفتن و حق ماموریت گرفتن هیچ مشکلی حل نمی شود...انگار که بخواهیم جلوی داعش یا ارتش بعثی عراق را با سمینار رفتن بگیریم

  • عیسی جوکار
    1

    باسلام.
    مقاله زیر در خصوص تخریب کوه دراک شیراز هست که موجب اعتراض مردمی شده.
    در صورت امکان منتشر فرمایید.

    ✍️دِراک و مَهارلو قربانیِ سکوت مسئولین و اعتماد ناشیانه به مدیرانِ واحدهای اجرائی و نظارتی

    چندیست ‌که شیراز را ، با پوشش جذب گردشگر و توسعه صنعت گردشگری و با شعار زیبایِ تبدیل شیراز به قطب گردشگری کشور ، دستخوش آسیبهای زیربنایی به محیط زیست و تخریبِ طبیعت نیمه جان و کوهها و تپه های مجاور شهر شیراز می بینیم.
    هیچ شخص یا گروهی نمی تواند منکرِ ضرورتهای توسعه گردشگری با استفاده از پتانسیلها و قابلیتهای موجود نیست ، اما زمانی که تخریب و تعدّی نسبت به طبیعتی-که به جهت ویژگیهای منحصر بفرد خود ، می تواند بدونِ دستکاری ، و فقط با تبلیغات و اطلاع رسانی در سطح ملی و بین المللی عامل جذب گردشگر باشد- را با شعار توسعه صنعت گردشگری و ایجاد رفاه برای اهالی شهر شیراز ، قبل از اخذ مجوزات لازمه تصرف و تخریب می نمایند ، نتیجه ای جز ایرادِ زخمی جدید بر گُرده یِ طبیعت و گرفتن نفسهای آخر این طبیعتِ خسته از جورِ انسانها نخواهد داشت.
    آنچه از اظهارات مسئولین ذیربط و مدیران برخی سازمانها و ادارات مربوطه در موضوع دراک و تنگ سرخ با محوریتِ لزومِ حفظ و صیانت از محیط زیست بر می آید ، این است ؛
    الف : مدتهاست شرایط لازم جهتِ شروع و پیگیریهای قضایی در مراجع قضایی صالح به رسیدگی و مراجعِ ناظر بر عملکرد شهرداری توسط آن سازمانها و ادارات فراهم شده و جز یک اقدام ناقص و ناتمام توسط یکی از ادارات کل ، اقدام موثر و اصولی ، جهت توقف و ابطال قطعی این دو طرحِ غیر اصولی و خسارت زا به ویژه در حوزه سلامتِ شهر شیراز و اخلال در کارکرد و موجودیت دریاچه مهارلو ، اقدامی صورت نگرفته است.
    ب : با توجه به عدم حصول نتیجه مطلوب ، علیرغم انقضای مهلت متعارف ، در ذهن بسیاری فعالین این حوزه ، این شائبه ایجاد شده است که احتمالا" ، اقدامات ضعیفِ اداره کل مذکور و سایر نهادهای ذیربط ، به نیتِ مدیریت و کنترل اوضاع و کم کردن حساسیتهای مردمی و نهادهای حامی محیط زیست با ترفند ( وقت کُشی ) ، بوده است...
    ج : متاسفانه آنگاه که مدیر یا مسئول مربوطه ، صرفا در سخنرانی ها و حین مصاحبه ، در راستای وظایف قانونی سازمان یا اداره تحت مدیریت خود ، مطالب را گوشزد و تاکید میکند بنحوی که خوشایند دوستداران محیط زیست باشد ، اما در عمل از اختیارات قانونی خود در اعلام شکایت از واحدهای متخلف تا تعطیلی پروژه ها جهت انجام تکالیف نظارتی خود ،و بررسی اصولی این دو طرح و وصول نظرات کارشناسی مطابق ضوابط زیست محیطی ، قانون هوای پاک ، قاعده لاضرر ، قوانین مربوط به حوزه های گردشگری و مقررات مربوط به حوزه های آبخوان و حوزه های آبریز و دهها مقرره یِ قانونی در این ابواب ، سرباز زده و به مذاکرات شفاهی اکتفا نموده اند ، راهی جز اقدامات قضایی اطز طریق اعلام شکایت به دیوان عدالت اداری که خود یکی از ناظران اصلی بر عملکرد شهرداریهاست ، وجود نخواهد داشت.

    د : متاسفانه برخی از مسئولین امر ، گاهانه و برخلاف تکالیف و وظایفی که قانون و آیین نامه ها بعهده یِ ایشان گذارده است ، عمل می نمایند ، با دقت در نوع و نحوه برخورد این مدیران ، از آغاز عجولانه یِ عملیات اجرائی پروژه تله کابین بمنظور احداث جاده دسترسی و کمپ ومحوطه ی ِ کارگاهی ، در دامنه و راسِ دراک ، به این نتیجه میرسیم که گروهی با حربه یِ وقت کشی برای دلسرد کردن معترضین و سازمانهای مردم نهاد و غیره ، تمام تلاششان را برای خارج کردن موضوع دراک و تنگ سرخ و مهارلو ... از روند قضایی و تمرکز بر پیگیریهای غیرمفید اداری و بعضاً قضایی در استان ، نموده اند.از طرفی حامیان و مجریان و سرمایه گذاران این دو طرح ، با دسترسی یا تسلطی که بر ابزار تبلیغاتی دارند ، بمنظور اِقناع افکار عمومی و منزوی ساختن دوستداران و فعالان محیط زیست و سایر مردم ، تبلیغات وسیع و غیرکارشناسانه ای ، راجع به محاسن این دو طرح از نظر گردشگری و صنعت توریسم و توسعه اقتصادی ناشی از آن و ایجاد فضای شاد و مفرّح برای شهر و البته ایجاد درآمدهای آنچنانی! ، بعمل آورده و با کتمان و حذف تبعات منفی و معایب و خسارتهای فعلی و آینده یِ دو پروژه یا کوچک جلوه دادن مضرات فوق ، به طرق مختلف سعی در اجرایی نمودن آنها دارند.
    از این جهت تاخیر در پیگیریهای مطلوب و اعتماد به وعده های شفاهی برخی مسئولین ذیربط ، از جانب معارضینِ به حقِّ این دو طرح و حامیان فعال محیط زیست ، نتیجه ای جز ایجاد دلسردی در میان سازمانهای مردم نهاد ، ان جی او ها و بویژه مردمِ آگاه شده از خطرات اجرایی شدنِ سد و تله کابین و توابع آن ، و بویژه حرکتِ ناشیانه و منفعلانه در مسیر مدیریت شده توسط مجریان طرح نخواهد داشت.

    عیسی جوکار وکیل پایه یک دادگستری و فعال محیط زیست _شیراز
    دیماه ۱۴۰۳

  • بهلول
    4

    تلویزیون لس انجلس بجای اتش سوزی درانجاازمشکلات زاگرس در ایران میگه!!!

  • ناشناس
    5

    اگر به آمار آتش‌سوزی‌های چند سال اخیر جنگل‌های کالیفرنیا، اروپا خاصا آلمان ویونان وترکیه واسپانیا نگاهی بیندازید می‌بینید افزایش آتش‌سوزی به شکل معنی داری با آغاز فعالیت منظومه استارلینک رابطه دارد. این سیستم برای افزایش چند صد برابری سرعت وحجم داده ها اینترنت از امواج نزدیک به مادون قرمز ومتمرکز در یک مکان فعالیت می‌کند واین به معنای تسهیل دراتشسوزیست بخصوص جنگل. درکالیفرنیا به عنوان مرکز عالم از لحاظ ارتباطات اینتر نتی حجم وقدرت امواج بیشتری استفاده می‌گردد. از شروع فعالیت استارلینک درسال 2012 که اولین منطقه هم کالیفرنیا بود سالی را بدون آتش‌سوزی های گسترده نگذراند

  • محمد
    0

    لازم است تغییراتی در کادر منابع طبیعی و جهاد کشاوری استان ک وب بیفته تا درختان بلوط قلع و قمع نشوند.

  • ناشناس
    4

    اشکال ندارد اینجا امتحان الهی است مثل لس انجلس عذاب الهی نیست !!!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      5

      دقیقا دقیقا همزمانی با ایام غزه که دست و پای کودکان غزه قطع شد که بی سابقه بوده و معادل همان پول خونریزی دود شد رفت و دقیقا مصادف ولادت حضرت علی.ایام حسابه

    • ناشناس
      4

      جدل می کنید که ماندید اینجا هم همزمان با یمن پای می کوبیدند که اول عید با سیل شیراز از دروازه قرآن برگشتند

    • ناشناس
      1

      دو روز قبل خواننده لس آنجلسی می گفته استغقر الله خدا در موفقیت نقش ندارن .اون لال شد تو همچنان ..‌‌به چه می سوزی حق بچه قطع دست پای غزه تو را می‌سوزاند

    • ناشناس
      5

      بلا یا هم هست حادثه هم هست کسی نگفته اینجا بلا هم نیست ..منتها آدم باید چشمش را باز کنه ببینه دقیقا همزمان با قطع دست و پای کودکان و مردم غزه این آتش دقیقا همزمان شعله کشیده ..و مصادف ولادت حضرت علی و دم مسیحایی کریسمس ..‌‌

      ۸۰۸

    • ناشناس
      2

      دست خدا هست که پانزده سال قبل تو عنایت امامزاده دل دشت به من اهمیت مزارع دور شهرها و ...را آموخت شما آباد می‌گفتید

  • ح م
    0

    حمدو سناء وسپاس پروردگار مذه آن که آفرید و هماهنگی بخشید و آن که اندازه گیری کرد و ره نمود ،
    سنجاب را گسترش دهید و روشن کردن آتش را ممنوع و آنجه شما در کل ۴۳ سال حکومت بلد نبودین و تمام مشگلات از اوست فرهنگ سازی است ،

  • ناشناس
    3

    عیسی دمی بفرستاد و بر شعله ها دمید
    تا عبرتی باشد بهر گریاندن کودکان حزین
    این آتش با ولادت حضرت علی گشته قرین
    بی پا و دست چگونه سر کند بعد این کودکان
    ۸۰۸
    ۹۳۶

  • فاطمه
    0

    وقتی زغال فروش رو پنج ملیون فقط جریمه میکنید یا مشکلات کشاورزان رو برطرف نمیکنید تا برای کشت خشخاش ،جنگلها رو آتش نزنند ،نتیجه همینه که میبینید.

  • ناشناس
    0

    چرای دام در جنگل ها مهمترین عامل برای جلوگیری از آتش سوزی است . و چرای دام علفهای خشک و گیاهان را ازبین برده و آتش سوزی را کنترل می کند و اجازه نمی دهد گسترش پیدا کند .
    برای تولید گوشت هم به اقتصاد مملکت کمک می کند .

  • ناشناس
    0

    :/