کودکی که مبتلا به کولیک است را چگونه آرام کنیم؟

کولیک یک وضعیت موقتی است و با تمام ناراحتی‌هایی که ایجاد می‌کند بدون هیچ آسیبی می‌گذرد. کولیک بیشتر در میان نوزادان ۳ هفته‌ای تا سه‌ماهه رایج است و معمولاً از سه‌ماهگی بهتر می‌شود و چیزی که قطعی است اینکه از این زمان به بعد بدتر نخواهد شد.

کودکی که مبتلا به کولیک است را چگونه آرام کنیم؟

داشتن یک نوزاد تجربه‌ای هیجان‌انگیز و زیبا و درعین‌حال چالش‌برانگیز است. اما برای یک پدر و مادر، نوزادی که مرتباً قولنج دارد می‌تواند سخت و کلافه‌کننده باشد.

کولیک یا قولنج نوزاد چیست؟

قولنج نوزاد یک عبارت گسترده است و هیچ تعریف استاندارد و قطعی برای آن وجود ندارد. اصلاً همین باعث می‌شود مدیریت قولنج نوزاد سخت باشد، زیرا نمی‌دانید دقیقاً چه چیزی را باید مدیریت و درمان کنید.

اگر کودک بیش از حد و بیشتر از حداقل سه ساعت متوالی بی‌قرار است پس به‌احتمال زیاد مشکلش کولیک یا قولنج است.

قولنج هیچ آسیبی به کودک نمی‌زند و فقط باعث بی‌قراری و گریه‌های غیرقابل‌کنترلش می‌شود. گاهی گریه‌های کولیک نوزاد متفاوت با گریه‌های دیگر او به نظر می‌رسد؛ انگار بیشتر شبیه جیغ است. اگر جای کودک را عوض کرده‌اید، شیرش را داده‌اید، در آغوشتان گرفته‌اید و ظاهراً هیچ‌چیزی نمی‌تواند گریه‌هایش را آرام کند پس مشکل او کولیک است. باید قبول کنید که کار خاصی در این مواقع نمی‌توانید انجام دهید جز اینکه خونسردی خودتان را حفظ کنید و صبر کنید تا کودک این داستان را پشت سر بگذارد و آرام شود.

علت کولیک چیست؟

یکی از تئوری‌هایی که وجود دارد این است که کولیک ناشی از نفخ معده و روده‌های کودک است؛ اما در واقع کولیک فقط یک علت ندارد. ممکن است کولیک یا قولنج نوزاد مربوط به چیزی در رژیم غذایی مادر باشد (در مورد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند). بعضی از بچه‌ها نسبت به یک سری از مواد غذایی که مادر می‌خورد حساس هستند، مثلاً لبنیات یا گلوتن.

علائم کولیک چیست؟

بی‌قراری و گریه‌های مداوم کودک حتی بعد از رفع نیازهایش

گریه‌های کنترل‌نشدنی کودک که اغلب عصرها یا شب‌ها شروع می‌شود

هیچ دلیلی برای گریه‌های کودک نمی‌بینید؛ ولی کودک همچنان گریه می‌کند

گریه‌هایی که شبیه جیغ است

گاهی رنگ‌پریدگی یا قرمزی صورت

کودک بدنش را منقبض کرده، مشتهایش را گره کرده یا پشتش را قوز کرده

کولیک نوزاد معمولاً غروب‌ها یا شب‌ها رخ می‌دهد، حتی ممکن است کودک تمام روز کولیک داشته باشد.

کولیک معمولاً چقدر طول می‌کشد؟

کودکی که مبتلا به کولیک است را چگونه آرام کنیم؟

کولیک یک وضعیت موقتی است و با تمام ناراحتی‌هایی که ایجاد می‌کند بدون هیچ آسیبی می‌گذرد. کولیک بیشتر در میان نوزادان ۳ هفته‌ای تا سه‌ماهه رایج است و معمولاً از سه‌ماهگی بهتر می‌شود و چیزی که قطعی است اینکه از این زمان به بعد بدتر نخواهد شد. اگر نوزادتان بعد از سه‌ماهگی یا چهارماهگی همچنان بی‌قرار است و گریه‌های کنترل‌نشدنی دارد باید با پزشک کودکان مشورت کنید. شاید مشکلی برای کودک وجود دارد که باعث درد و ناراحتی‌اش می‌شود.

چگونه به نوزادی که کولیک دارد کمک کنید؟

اولین کاری که باید بکنید این است که صبور و آرام باشید. نوزادانی که کولیک دارند به‌سختی می‌توانند بخوابند یا در خواب بمانند. آنها زمانی که انتظار دارید آرام باشند، به طرز عجیبی گریه می‌کنند.

متأسفانه ازآنجایی‌که نمی‌توان ریشه و علت کولیک را پیدا کرد، پس برای پیشگیری از آن هم کاری نمی‌توانید انجام دهید؛ اما راهکارهایی وجود دارند که می‌توانند احتمال بی‌قراری کودک را تا حدی کاهش دهند.

 خونسرد باشید: کودک را در محیطی دوست‌داشتنی و بامحبت نگه دارید، هر چند شرایطی خسته‌کننده و کلافه‌کننده برای پدر و مادر است اما می‌توانید با تقسیم کار، به طور متناوب استراحت کنید.

 کودک را در وضعیت راحتی نگه دارید: اتاق را خیلی گرم نکنید، دمای حدود ۲۱ درجه سانتیگراد ایده‌آل است. لباس زیاد تن کودک نکنید.

 از وایت نویز استفاده کنید: گاهی وایت نویز به آرام‌شدن بچه‌های بی‌قرار کمک می‌کند. امتحان کنید و ببینید شاید برای نوزاد شما جواب داد (مثلاً صدای سشوار یا ماشین لباسشویی)

بعد از شیردادن به کودک، او را صاف نگه دارید: این کار کمک می‌کند شیر را راحت‌تر هضم کند و کمتر نفخ کند. تقریباً همه نوزادان رفلاکس دارند و این طبیعی است. داشتن رفلاکس لزوماً به این معنی نیست که کودک کولیک هم خواهد داشت.

 اگر از شیر خود به کودک می‌دهید یک سری غذاها را نخورید: اگر کودک به یک سری از آنزیم‌ها و پروتئین‌های شیر شما حساس است، بهتر است غذاهایی را از رژیم غذایی خود حذف کنید.

کودک را بغل کنید و راه ببرید.

کودک را پتوی نرمی بپیچید.

به‌آرامی برایش آواز بخوانید یا با او حرف بزنید.

کودک را در آغوشتان تاب دهید.

پشت کودک را به‌آرامی بمالید.

وضعیت کودک را تغییر دهید، مثلاً اگر دراز کشیده او را در بغل خود بنشانید یا اگر صورتش روی سینه‌تان است او را مقابل صورت خود بگیرید.

کودک را سوار ماشین کنید. حرکت و سروصدای ماشین می‌تواند بعضی از بچه‌ها را آرام کند.

به کودک پستانک ارتودنسی بدهید. بعضی از بچه‌ها با مکیدن آرام می‌شوند.

آیا گرایپ واتر برای نوزادان مناسب است؟

گرایپ واتر برای نوزادان توصیه نمی‌شود. بیشتر به این دلیل که تحت نظارت تولید نمی‌شود و ممکن است ترکیباتی داشته باشد که برای نوزاد خوب نیست و شاید عوارض جانبی ناخوشایندی داشته باشد. گرایپ واتر بسته به نوع آن حتی ممکن است حاوی الکل باشد. به‌طورکلی پیش از دادن هر گونه دارویی حتی با برچسب طبیعی ابتدا با پزشک کودک مشورت کنید.

مراقب خودتان هم باشید

وقتی کودک بی‌دلیل گریه و بی‌قراری می‌کند و به‌راحتی هم آرام نمی‌شود طبیعی است استرس بگیرید و نگران شوید. اما کودک نیاز دارد شما هم آرام باشید. شما خسته و کلافه‌اید و حق دارید به‌سختی آرام شوید. اگر با گریه‌های کودک خسته و عصبی می‌شوید، سعی کنید نفس‌های عمیق بکشید تا به آرامش خودتان کمک کنید. می‌توانید دراز بکشید و کودک را روی سینه‌تان بخوابانید و به موزیکی آرام‌بخش گوش دهید.

از دوستان و خانواده بخواهید گاهی به کمکتان بیایند و یا کودک را نگه دارند تا شما به یک پیاده‌روی بروید، چرت بزنید، دوش بگیرید و برای خودتان هم وقت بگذارید. این خودخواهانه نیست که مراقب خودتان باشید. شما باید انرژی داشته باشید تا بتوانید به کمک کودکتان بشتابید. آرامش و راحتی کودک شما در گرو آرامش و راحتی خود شماست.

منبع: بهداشت نیوز
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید