سیف الاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در این باره به خبرگزاری فرانسه گفت: «این قانون در سراسر افغانستان اعمال و بهتدریج نیز اجرا خواهد شد.» او استدلال کرد که انتشار تصاویر موجودات زنده در رسانهها خلاف شرع اسلام است.
این تلاشها توسط کمیسیونی انجام میشود که بلافاصله پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال تابستان ۲۰۲۱ تشکیل شد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ماه اکتبر اعلام کرد که کمیسیون مزبور ۴۰۰ کتاب «متضاد با ارزشهای اسلامی و افغانی» را شناسایی کرده است که بیشتر آنها هم اکنون از بازارها جمعآوری شدهاند.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که ادارهای که مسئول حوزه انتشارات است، نسخههایی از قرآن و سایر متون اسلامی را برای جایگزینی کتابهای ضبط شده توزیع کرده است.
اگرچه این وزارت تعداد دقیق کتابهای ضبط شده را فاش نکرده است، اما یک ناشر مستقر در کابل و یک مقام دولتی گزارش دادند که این قبیل کتابها یک بار در سال اول حکومت طالبان و حالا هم در ماههای اخیر مصادره شدهاند.
یکی از ناشران کابل به خبرگزاری فرانسه گفت: «سانسور گستردهای حکمفرما است. کار کردن بسیار دشوار شده است و ترس همه جا را فرا گرفته است.»
این ناشر خاطرنشان کرد که در زمان حکومت قبلی افغانستان که اتفاقا از حمایت خارجی بود و در نهایت به دست طالبان سرنگون شد، نیز فروش کتابها با محدودیت همراه بود.
به گفته او، در آن زمان حکومت قبلی افغانستان نیز «فساد، فشارها و مسائل دیگر» وجود داشت، اما هیچ ترسی وجود نداشت، میشد هر کسی هر چه میخواست بگوید.» این ناشر در کابل گفت: در آن زمان «حتی اگر نمیتوانستیم تغییر ایجاد کنیم، باز هم آزادی بیان داشتیم.»
یکی از مقامات وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان فهرستی از پنج کتاب ممنوعه را به خبرگزاری فرانسه ارائه کرد.
از جمله این کتابهای ممنوعه میتوان به «عیسی پسر انسان» نوشته خلیل جبران نویسنده لبنانی-آمریکایی به دلیل داشتن «عبارات کفرآمیز» و رمان «گرگ و میش خدایان شرقی» اثر اسماعیل قادری [کاداره] نویسنده آلبانیایی اشاره کرد.
کتاب «افغانستان و منطقه: از چشمانداز غرب آسیا» نوشته میرویس بلخی، وزیر معارف دولت سابق نیز به دلیل «تبلیغات منفی» ممنوع شد.
محمد صدیق خادمی، یکی از مقامات حوزه «ریاست تبلیغ و پیشگیری از منکر هرات» گفت: «کتابهای کشور یا شخص خاصی را ممنوع نکردهایم، اما کتابها را مطالعه میکنیم و کتابهایی را که مغایر با دین، شرع یا حکومت هستند یا عکس موجودات زنده دارند، ممنوع میکنیم.»
کتابفروشان در ولایت کابل و ولایت تخار در شمال افغانستان خبر دادند که فهرست ۴۰۰ کتاب ممنوعه را دریافت کردهاند، ولی با این وجود فعلا عناوین ممنوعه هنوز در برخی از قفسهها وجود دارد.
طالبان و حاکمیت ایران در این جور کارها شدیدا در حال رقابت هستند