تلفات و حوادث چهارشنبهسوری
يکی از سنتهای باستانی ايرانيان برگزاری جشن چهارشنبهسوری است. در شب چهارشنبه آخر هر سال، ايرانيان مراسم باشکوهی برگزار میکنند. جشن چهارشنبهسوری بنا به اعتقاد ما ایرانیان، مظهر پاکیزگی، زندگی، سلامت و نشاط است، اما همین جشن با آتش افروزیهای مخرب و انفجار ترقههای خطرناک به یک رویداد پر مخاطره و دلهره آور تبدیل شده است.
به گزارش روزنامه آرمان نوشت: در سالهای اخیر شاهد بروز حوادث ناگوار متعدد برای همگان به ویژه قشر نوجوان و جوان جامعه در این شب هستیم. متاسفانه در جامعه ما به خاطر نگاههای امنیتی و بیاعتنایی ساختاری نسبت به شادی و نشاط اجتماعی در سطح کلان و از سوی دیگر سوء مدیریت فرهنگی در هدایت نشاط اجتماعی در مسیری درست و شایسته، شاهدیم که کلیت جشن چهارشنبهسوری به عنوان یک تهدید اجتماعی فرض میشود و از کارکردهای مثبت آن غفلت میکنیم. سال گذشته حوادث شب چهارشنبه آخر سال در کشور جان سه نفر را گرفت و ۲۵۹ نفر را روانه بیمارستان کرد که ۲۳۴ نفر آنها مرد بودند. سه فرد فوت شده در حوادث چهارشنبه آخر سال شامل یک مرد ۴۵ ساله در رباط کریم است که بر اثر صدای انفجار دچار سکته قلبی و مرگ شد، همچنین یک جوان ۲۴ ساله در قزوین و یک نوجوان در رشت بر اثر حوادث شب چهارشنبه آخر سال جان خود را از دست دادند. یک نوجوان ۱۴ ساله کرمانشاهی چهار روز قبل از فرارسیدن چهارشنبه آخر سال بر اثر انفجار، دو دست خود را از دست داد. در حوادث چهارشنبهسوری سال گذشته حداقل ۱۰ مورد قطع عضو اتفاق افتاد که بیشتر آن قطع دست و انگشتان بود. با وجود این تلفات و خسارتهای ناراحت کننده، در مجموع میزان مصدومان حوادث چهارشنبهسوری سال گذشته نسبت به سالهای قبل ۵۰ درصد کاهش داشته است. در چهارشنبهسوری سال ۹۳ بیش از ۵۰۰ مورد انتقال مجروح با آمبولانسهای ۱۱۵ ثبت شده است. در چهارشنبهسوری سال ۹۳ شاهد مرگ سه نفر بودیم، البته در سال ۹۲ این آمار ۹ نفر و در سال ۹۱ حدود ۱۹ نفر بود. گزارشهای منتشر شده از استانهای مختلف نشان میدهد که استانهای تهران و فارس بیشترین میزان مصدومان حوادث چهارشنبهسوری را دارند.
کاهش حوادث و تلفات در چهارشنبهسوری ۹۴
۲۵ اسفند سال گذشته، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ايمنی تهران درباره آمار صدمات چهارشنبهسوری گفت: در چهارشنبهسوری از ساعت ۱۷ تا ۲۲، ۲۴۰ مورد آتش سوزی به این سازمان اعلام شد که براساس این آمار سال گذشته ۲۴۷ مورد آتش سوزی اتفاق افتاده بود. او افزود: در سال ۹۳ در چنین روزی چهار مورد انفجار به سازمان آتشنشانی اعلام شد. سعید شریف زاده درباره آمار تلفات و مجروحان افزود: در سال ۹۳ از ساعت ۱۷ تا ۲۲ سه شنبه پایان سال ۹ نفر در حوادث مصدوم شدند و یک نفر کشته شد که در سال ۹۴ تعداد مصدومان به پنج نفر کاهش یافت. او اذعان کرد: این کاهش حوادث و تلفات حاصل همکاری خوب هموطنان است و نشان میدهد اصول ایمنی در مردم نهادینه شده است. برخلاف حوادث تلخ چهارشنبهسوریهای قبل شاهد کاهش حوادث و تلفات بودیم. به گزارش آنا، به گفته مدیر عامل سازمان آتشنشانی و خدمات ايمنی تهران نمایندگان دستگاههای امدادی و پلیس در ستاد فرماندهی سازمان آتشنشانی به شکل تمام وقت در این شب حضور داشتند.
آمار حادثهدیدگان چهارشنبهسوری ۹۳
سخنگوی اورژانس کشور با اشاره به شهرهای دارای بیشترین حوادث در چهارشنبهسوری گفت: تهران و پس از آن شیراز شهرهایی هستند که برابر گزارشهای واصله به ما بیشترین حوادث چهارشنبهسوری را به خود اختصاص دادهاند. مجتبی خالدی افزود: در چهارشنبهسوری ۸۲۰ پایگاه اورژانس در سطح شهرها و مناطقی که احتمال وقوع حادثه در آن بالا بود مستقر شده و علاوه بر آن ۵۲۶ بیمارستان آماده خدمت رسانی به حادثهدیدگان احتمالی در سراسر کشور بودند. او حوادث چهارشنبهسوری سال ۹۳ را نسبت به سال قبل دارای کاهش چشمگیر عنوان کرد و گفت: بیش از ۹۰ درصد از مراجعه کنندگان به مراکز درمانی را مردان و کمتر از ۱۰ درصد باقیمانده را زنان تشکیل میدهند.
به گفته او سوختگی سر، صورت و دست شایعترین علت مراجعه به بیمارستانها بوده است. متاسفانه دو جانباخته ۱۷ و ۱۸ ساله در پی انفجار مواد محترقه در دستشان جان خود را از دست دادند. سخنگوی اورژانس کشور درباره وضعیت مصدومان اظهار کرد: از میان ۵۲۰ مصدومی که تا این لحظه به ما گزارش شده است ۸۵ نفر زن بودند. به گفته او چهار تن از حادثه دیدگان در ICU هستند که یک تن از آنها در گنبد و سه تن دیگر در تهران مورد مداوا قرار گرفتهاند.
کاهش ۳۵ درصدی حوادث چهارشنبهسوری
در سال ۹۲، مدیر روابط عمومی معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره تعداد مجروحان چهارشنبهسوری گفت: بیشترین آسیبها به چشم، گوش و در مجموع به صورت افراد وارد میشود و بیشترین قشری که در حوادث این شب آسیب دیدند مربوط به گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال بوده است. این در حالی است که بر اساس آمار ثبت شده چهارشنبهسوری در سال ۹۱ در اورژانس کشور، ۵۹۵ مجروح و مصدوم گزارش شده بود که از کاهش حدود ۳۵ درصدی مجروحان و مصدومان چهارشنبهسوری خبر میداد؛ هر چند رقم خوردن یک حادثه برای مراسمی که جشن نام دارد، بسیار زیاد است.
به گزارش تابناک، آرزو دهقانی گفت: در سالهای ۸۹، ۹۰ و ۹۱ تیمهای امدادی اورژانس ۱۱۵ در سراسر کشور بر بالین دو هزار و ۳۴۴ مصدوم حوادث ناشی از چهارشنبه آخر سال حاضر شدند که با استفاده از علم و تخصصشان توانستند هزار و ۲۱۶ نفر را در محل درمان کنند و هزار و ۱۲۵ نفر را بعد از ارائه کمکهای اولیه و خدمات پزشکی اولیه، برای دریافت مراقبتهای تخصصی بیشتر به مراکز درمانی منتقل کردند.
هرسال یک کشته، در چهارشنبه آخر سال
رئیس پیشین اورژانس کشور گفت: در بازه زمانی سالهای ۸۷ تا ۹۱، سه نفر در حوادث چهارشنبهسوری کشته و ۱۹۸۷ نفر دیگر مصدوم شدند که تعداد آقایان مصدوم نسبت به بانوان 3.5 بر یک بود. همچنین ۱۱ نفر دچار معلولیت شدند. ضمنا مصدومان بیشتر در گروههای سنی ۲۰ تا ۲۴ سال و ۱۵ تا ۱۹ سال بودند که گروه دوم شامل دانشآموزان و دانشجویان است. به گفته محمد تقی طالبیان، در سال ۹۱، ترقه شایعترین نوع ماده محترقه بود که منجر به آسیبدیدگی افراد شد. در نتیجه از لحاظ فراوانی شایعترین نوع آسیبها در درجه اول زخم، پارگی و بریدگی بود، سایر موارد به ترتیب سوختگی درجه یک، ساییدگی و خراشیدگی ناشی از افتادن بود. به گزارش خبرآنلاین، او افزود: اندام فوقانی که شامل دست، بازو، ساعد و انگشتان است شایعترین نواحی آسیب دیده مصدومان بود و چشم، صورت و اندام تحتانی شامل پا، ساق پا و ران به ترتیب دومین تا چهارمین نواحی آسیبدیده بدن مصدومان بود. همچنین اولین دسته مصدومان در حین آتشبازی آسیب دیدند و افراد عابر پیاده در حال گذر از معابر و خیابانها و افرادی که به تماشای آتشبازی میپرداختند به ترتیب دومین و سومین دسته مصدومان بودند. باید توجه داشت که با بررسی آمار باید گفت که سال به سال از شدت بروز حوادث و تلفات چهارشنبهسوری کاسته میشود.
منبع: سلامت نیوز
16