پنج سناریو برای انتخابات اسرائیل | نتانیاهو می‌ماند یا سقوط می‌کند؟ | ایران چگونه می‌تواند معادلات انتخابات اسرائیل را تغییر دهد؟

انتخابات پارلمانی اسرائیل پنج آبان در شرایطی برگزار می‌شود که این رژیم پس از سال‌ها بی‌ثباتی سیاسی، جنگ چندجبهه‌ای و تشدید شکاف‌های اجتماعی، با پنج سناریوی متفاوت روبه‌روست؛ از اختلال در رأی‌گیری و بن‌بست سیاسی گرفته تا پیروزی نتانیاهو، تشکیل دولت مخالفان یا ایجاد ائتلافی فراگیر برای عبور از بحران.

پنج سناریو برای انتخابات اسرائیل | نتانیاهو می‌ماند یا سقوط می‌کند؟ | ایران چگونه می‌تواند معادلات انتخابات اسرائیل را تغییر دهد؟

 به گزارش خبرفوری، آمیخای ماگن، مدیر برنامه مطالعات اسرائیل در دانشگاه استنفورد، در مقاله‌ای در نشریه «امریکن پرپس»، این انتخابات را آزمونی تعیین‌کننده برای آینده رژیم می‌داند. به باور او، پیچیدگی نتایج احتمالی نشان می‌دهد که نظام سیاسی این کشور تا چه اندازه شکننده شده است.

۱. اختلال در انتخابات و بحران مشروعیت

نخستین سناریو، تعویق انتخابات یا بروز اختلالی گسترده است که برگزاری رأی‌گیری را در بخش‌هایی از اسرائیل ناممکن کند. ادامه تنش‌ها با ایران، لبنان و غزه، حملات موشکی احتمالی و ناآرامی‌های داخلی از عواملی هستند که نویسنده در این زمینه مطرح می‌کند.

بیشتر بخوانید:

او از حمله پیش‌دستانه ایران هراس دارد | چرا نتانیاهو از حمله پیش از انتخابات اسرائیل می‌گوید؟

شلومی بایندر چه نقشه‌‌ای برای تهران دارد؟ | مرد پشت پرده حملات به تاسیسات هسته‌ای ایران کیست؟

رقیب نتانیاهو برای ایران چه برنامه‌ای دارد؟ | از «منطقه کشتار» هسته‌ای تا بازگشت عملیات موساد

آیا نتانیاهو برای بقای سیاسی جنگ دیگری راه می‌اندازد؟

طبق نظرسنجی‌های مورد استناد مقاله، بخش قابل توجهی از شهروندان رژیم صهیونیستی درباره سلامت انتخابات نگرانی دارند. با این‌حال، تعویق انتخابات به تصمیم یک‌جانبه دولت وابسته نیست و به تصویب قانونی با رأی دوسوم اعضای کنست نیاز دارد.

از نگاه ماگن، خطر مهم‌تر ممکن است شکل‌گیری بی‌اعتمادی عمومی به نتیجه باشد. اگر انتخابات با اختلافی اندک به سود مخالفان نتانیاهو تمام شود، اعتراض به مشروعیت نتیجه می‌تواند بحران قانون اساسی ایجاد کند؛ بحرانی که قواعد مورد توافقی برای حل آن وجود ندارد.

۲. بن‌بست سیاسی؛ سناریوی محتمل‌تر

دومین و به باور نویسنده، محتمل‌ترین سناریو، ناتوانی هر دو اردوگاه در کسب اکثریت ۶۱ کرسی از مجموع ۱۲۰ کرسی کنست است.

برآوردهای مطرح‌شده در مقاله، برای اردوگاه مخالفان نتانیاهو حدود ۵۴ کرسی و برای ائتلاف حامی او بین ۵۲ تا ۵۴ کرسی پیش‌بینی می‌کنند. در چنین شرایطی، عبور یا ناکامی یک حزب کوچک از حد نصاب انتخاباتی می‌تواند سرنوشت دولت را تغییر دهد.

بن‌بست به معنای باقی ماندن نتانیاهو در مقام نخست‌وزیر موقت تا تشکیل دولت جدید خواهد بود. او می‌تواند از این فرصت برای تضعیف اتحاد مخالفان و حرکت به سوی انتخابات زودهنگام دیگری در آوریل ۲۰۲۷ استفاده کند.

۳. پیروزی نتانیاهو و تقویت راست مذهبی

سناریوی سوم، تشکیل دولت جدید با اکثریتی محدود به رهبری نتانیاهو است. افزایش مشارکت رأی‌دهندگان راست‌گرا، کاهش مشارکت اعراب اسرائیلی یا عملکرد بهتر احزاب کوچک راست‌گرا می‌تواند چنین نتیجه‌ای را رقم بزند.

نتانیاهو در کارزار انتخاباتی خود بر تجربه امنیتی و مقاومت در برابر فشارهای خارجی تأکید می‌کند. حامیانش نیز حمله به حزب الله و ایران را دستاورد دولت او می‌دانند.

اما مخالفان هشدار می‌دهند که ادامه دولت نتانیاهو می‌تواند اصلاحات قضایی مناقشه‌برانگیز، قدرت‌گیری جریان‌های مذهبی و ملی‌گرا و سیاست‌های سخت‌گیرانه‌تر در قبال فلسطینیان را تقویت کند.

۴. پیروزی مخالفان؛ دولتی شکننده

در سناریوی چهارم، ائتلاف مخالفان نتانیاهو موفق به تشکیل دولت می‌شود؛ اما این اردوگاه از نظر ایدئولوژیک یکپارچه نیست و هدف مشترک اصلی اعضای آن، کنار زدن نخست‌وزیر فعلی است.

برای رسیدن به اکثریت، مخالفان ممکن است به احزاب کوچک راست‌گرا یا حمایت احزاب عربی نیاز پیدا کنند. اختلاف بر سر سیاست‌های امنیتی، مسائل دینی و خدمت سربازی می‌تواند دوام چنین دولتی را تهدید کند.

یکی از محورهای اصلی این اختلاف‌ها، معافیت مردان یهودی ارتدوکس افراطی از خدمت نظامی است. فشار جنگ بر نیروهای ذخیره و خانواده‌های آنان، این مسئله را به یکی از مهم‌ترین موضوعات انتخاباتی تبدیل کرده است. ماگن احتمال می‌دهد آویگدور لیبرمن، به‌دلیل تجربه امنیتی و توان مذاکره با جریان‌های مختلف، گزینه‌ای برای نخست‌وزیری باشد.

۵.  ائتلاف فراگیر؛ تنها مسیر امیدوارکننده

سناریوی پنجم، از نگاه نویسنده، مطلوب‌ترین نتیجه است: تشکیل دولتی میانه‌رو و فراگیر که مرز میان هواداران و مخالفان نتانیاهو را کمرنگ کند.

چنین ائتلافی می‌تواند اصلاحاتی در خدمت سربازی، ساختار سیاسی، خشونت شهرک‌نشینان و مقابله با جرائم سازمان‌یافته انجام دهد. بااین‌حال، تحقق آن احتمالا به تحولی بزرگ نیاز دارد؛ از بحران امنیتی تازه گرفته تا توافق منطقه‌ای و پیشرفت در مسیر عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی.

خروج نتانیاهو از صحنه سیاست نیز می‌تواند زمینه همکاری لیکود با مخالفان را فراهم کند؛ زیرا برخی رهبران این اردوگاه با حزب لیکود قابل مذاکره‌اند، اما حاضر نیستند با شخص نتانیاهو ائتلاف کنند.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 21
  • حسن ستار

    باهمین نگرش به فنا خواهیدرفت

  • ناشناس

    برا ما فرقی نداره مبارکشون باشه

    نظرات شما -
    • ناشناس

      نتان باز بهتره...زیرزمین ها و تونل ها و سولاخ موشها رو خوب میشناسه

  • حسن ستار

    از قابها بپرسین

    نظرات شما -
    • ناشناس

      قابها جواب نمیده..تو جهنم شلوغ شده...دربونش کارش زیاد شده.از نتان دلگیره

  • ناشناس

    برای ما فرقی نداره انشااله سرنگونی و نابودی ظالمان صهیونیست

    نظرات شما -
    • ناشناس

      ان شالله

  • ناشناس

    از نابود کردن و محو کردن اسرائیل رسیدین به اینکه کی تو انتخاباتشون رای میاره که شما رو کمتر بزنه؟ 😂 ابرگوووودرت

  • ناشناس

    خباثت از چهره خودش و. زنش می‌باره الهی محو بشید

    نظرات شما -
    • ناشناس

      الهی آمین ...

    • ناشناس

      قیافه به این نورانی...درست ببین...ارزوی شهادت برآورده میکنه

    • ناشناس

      ارزوی شهادت برآورده میکنه

    • ناشناس

      باب شهادت باز میکنه

    • ناشناس

      در حق مردم خودش خوب بوده...برعکس شما

    • ناشناس

      خبیثان عالم رو این فرستاد اون دنیا

    • Mansur

      با همون پارچ های آب ؟!

  • ناشناس

    ایران جلسات مجلس خود ، انتخابات شوراهای روستا را نمیتونه برگزار کنه میخواد رو انتخابات اسرائیل تاثیر داشته باشه ، هر دخالتی میزان رأی بی بی را بیشتر میکنه ، چند وقت صبر کنید

    نظرات شما -
    • ناشناس

      مردم ایران بهش رای میدن من خودم بهش رای میدهم

  • ناشناس

    نتانیاهو هم بازنشستگی نداره ول‌ نمیکنه قدرتو. البته کس دیگه ام بیاد سیاستش خیلی با این فرق نداره درباره ایران.

  • ناشناس

    انشالله بدترین سناریو برای نتانیاهو جنایتکار اتفاق بیفته.

  • ناشناس

    اونیکه بجای نتانیاهو میاد از نتانیاهو بدتره . حالا شما چی میگی ؟