اعتراضات به سفر جنجالی نخست‌وزیر کامبوج به میانمار

سفر نخست‌وزیر کامبوج به میانمار با هدف احیای تلاش‌ها برای برقراری صلح پس از کودتای نظامی سال گذشته میلادی در این کشور، واکنش خشمگینانه منتقدانی که او را متهم به مشروعیت بخشیدن به تصاحب قدرت از سوی ارتش می‌کنند، را در پی داشت.

اعتراضات به سفر جنجالی نخست‌وزیر کامبوج به میانمار

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، هون سن، نخست وزیر کامبوج اولین رئیس یک دولت خارجی است که از زمان تسلط ارتش میانمار در فوریه گذشته بر قدرت در این کشور، به آنجا سفر می‌کند. این رهبر مستبد کامبوج ۳۶ سال است که قدرت را در دست دارد و فعالیت‌های سیاسی در داخل کشور خود را شدیدا محدود کرده است.

او در جریان این سفر که در چارچوب سمتش به عنوان رئیس فعلی سازمان مجمع کشورهای جنوب شرق آسیا، آ.سه.آن، انجام داد، با ژنرال مین آنگ هلاینگ، رهبر حاکمیت نظامی میانمار که دولت منتخب آنگ سان سوچی را سرنگون و میانمار را وارد درگیری خشونت‌آمیز و فاجعه اقتصادی کرد، دیدار کرد.

مین آنگ هلاینگ بر اساس یک بیانیه مشترک صادر شده از سوی وی و نخست وزیر کامبوج، در این دیدار به هون سن گفت که میانمار آتش‌بس را با تمام سازمان‌های مسلح قومی در این کشور تا پایان سال جاری میلادی تمدید کرده است، در حالی که در ابتدا قرار بود در پایان فوریه منقضی شود.

مین آنگ هلاینگ گفت که از مشارکت فرستاده ویژه ریاست آ.سه.آن برای میانمار در زمینه پیوستن به مذاکرات مربوط به آتش‌بس با و در میان گروه‌های مسلح قومی میانمار استقبال کرده است. در این بیانیه عنوان شد: این گام مهم در اتفاق نظر پنج ماده‌ای آ.سه.آن تجسم یافته است.

در آوریل گذشته، رهبران آ.سه.آن، از جمله مین آنگ هلاینگ، بر روی یک نقشه راه پنج ماده‌ای برای حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران میانمار، از جمله با پایان دادن به خشونت و برگزاری گفت‌وگوی سیاسی بین همه طرف‌های ذینفع، توافق کردند.

در بیانیه مذکور آمده است که رهبر میانمار روز جمعه (به فرستاده ویژه آ.سه.‌آن) متعهد به اجرای حکمش در زمینه اجرای اتفاق نظر پنج ماده‌ای مطابق با منشور آ.سه.‌آن شد.

پراک سوخون، معاون نخست وزیر کامبوج که فرستاده ویژه فعلی آ.سه.آن است، به همراه چند تن دیگر از مقامات ارشد کامبوج، هون سن را در این سفر همراهی کردند.

یک نشریه وابسته به ارتش میانمار موسوم به پاپیولر نیوز ژورنال (Popular News Journal)، تصاویری را منتشر کرد که نشان می‌داد مین آنگ هلاینگ و هون سن ماسک به صورت، ساعدهای خود را به هم ‌زده و روی صندلی‌هایی طلایی جلوی یک صفحه طلایی نشسته‌اند.

مردم میانمار از این سفر هون سن به کشورشان خشمگین شدند و تظاهرات و تجمعاتی در برخی مناطق میانمار برگزار شد. ویدئوهایی از این اعتراضات در فضای مجازی منتشر شدند که نشان می‌دهند، صدها معترض تصاویر نخست‌وزیر کامبوج را سوزانده و علیه او شعار می‌دهند.

ماه اکتبر شرکت رهبر نظامی میانمار در نشست‌های رهبران سازمان آ.سه.آن ممنوع شد؛ اتفاقی که بعد از جلوگیری دیدار فرستاده ویژه این سازمان به آنگ سان سوچی و دیگر زندانیان سیاسی میانمار که یکی از مفاد توافقنامه بود، رخ داد.

هون سن روز چهارشنبه قبل از ترک کامبوج گفت که هیچ پیش شرطی برای سفر خود تعیین نکرده است.

او گفت: آنچه که من می‌خواهم به مذاکرات بیاورم، چیزی جز پنج بند اتفاق‌نظر آ.سه.آن نیست، پنج بند اتفاق‌نظری که مورد توافق همه کشورهای عضو آ.سه.‌آن قرار گرفتند.

ارتش میانمار گفته است که هون سن اجازه ملاقات با سوچی را پیدا نمی‌کند؛ سوچی در ماه دسامبر به اتهام تحریک به ناآرامی و نقض محدودیت‌های مربوط به جلوگیری از شیوع ویروس کرونا مجرم شناخته و به چهار سال زندان محکوم شد؛ حکمی که مین آنگ هلاینگ سپس آن را به نصف کاهش داد.

یک مقام حقوقی میانمار که به روند پرونده قضایی سوچی مطلع است، گفت که او روز جمعه در دادگاه ویژه‌ای در نایپیداو، پایتخت میانمار، با هدف رسیدگی به سه پرونده فساد مطرح شده علیه او حاضر شد.

سفر هون سن به میانمار با انتقادهایی در سطح بین‌المللی مواجه شد.

فیل رابرتسون، معاون امور آسیا در سازمان دیده‌بان حقوق بشر گفت که تصمیم هون سن برای دیدار با مین آنگ هلاینگ "توهینی به مردم میانمار که به شدت با این سفر مخالف هستند، بود."

او بیان کرد: این سفر سیلی به صورت سایر کشورهای عضو آ.سه.آن که نظرشان در این مورد نادیده گرفته شد حتی پس از اینکه این سازمان مشارکت مین آنگ هلاینگ در نشست‌های این گروه منطقه‌ای ۱۰ کشوری را محدود کرده است.

هون سن که با تبعید یا زندانی کردن اپوزیسیون کامبوج قدرت را حفظ کرده احتمالا امیدوار است که دیدارش وجهه بین‌المللی خدشه‌دار او را بهبود بخشد.

"دولت وحدت ملی" یک گروه زیرزمینی مخالفان میانماری و دولت موازی متعلق به این مخالفان، از هون سن خواست تا از این کشور دور بماند. دکتر ساسا، سخنگوی این گروه که از یک نام مستعار استفاده می‌کند، گفت: "دیدار با مین آنگ هلاینگ، دست دادن دست‌های آغشته به خون آنها، قابل قبول نیست."

منبع: ايسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها