تشکلهای دانشجویی خطاب به رییس جمهور:
آقای رئیسی به وعده شکستن انحصار حاکم بر نظام سلامت عمل کنید
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل چندین دانشگاه علوم پزشکی کشور در نامهای خطاب به رییس جمهور خواستار افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی شدند.
متن این نامه به شرح زیر است:
حجتالاسلاموالمسلمین جناب آقای سید ابراهیم رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلامعلیکم
احتراماً با توجه به در دستور کار قرار گرفتن افزایش ظرفیت پذیرش رشته پزشکی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی و نامهنگاری افرادی از جامعه پزشکی در مخالفت با این طرح، بر خود لازم دیدیم نکاتی را خدمتتان عرض کنیم
اکنونکه در حال نگارش این نامه هستیم کشور در یکی از مهمترین بازههای تاریخی از منظر نظام سلامت قرار دارد. بر اساس اظهار نظر و اتفاق قول تمام کارشناسان حوزه جمعیت و سلامت، جمعیت سالمند کشور تا ۳۰ سال آینده بیش از ۳ برابر خواهد شد و ایران در زمره مسنترین کشورهای دنیا قرار خواهد گرفت. مطالعات و پژوهشها بیانگر افزایش نیاز به خدمات درمانی با افزایش سن است. این بدان معنی است که نیاز به خدمات درمانی و پزشکی در کشور چندین برابر وضعیت عادی خواهد شد و فشار مضاعفی را بر سیستم سلامت کشور تحمیل خواهد کرد.
همانگونه که مستحضرید، مردم در بسیاری از مناطق کشور با کمبود شدید پزشک مواجه هستند. اعتراضات پیدرپی نمایندگان ملت و سیل مردمی که برای دسترسی به پزشک، مجبور به چادر خوابی و خیابان خوابی در مراکز استانها یا تهران مقابل بیمارستانها و مراکز درمانی شدهاند خود بزرگترین گواه این مدعاست.
نظام سلامت پیکهای پی در پی کرونا را پشت سر گذاشته است و کادر درمان خسته از کمبود نیرویی است که بحران کرونا بر همگان عیان کرد.
اینکه شهید مدافع سلامت مجبور شود سرم به دست بیماران را ویزیت کند نشان از شجاعت و فداکاری این شهید و بیکفایتی و بیلیاقتی عدهای منفعتطلب دارد که سالیان سال با محدود نگهداشتن ظرفیت پزشکی مانع از افزایش ظرفیت پزشکی و دندانپزشکی شدهاند تا در چنین روزی معدود پزشکانی مجبور شوند جان خود را به کف دست گرفته، دل به دریای کرونا زده تا هموطنانی را نجات دهند .
اخیراً شورا عالی انقلاب فرهنگی در اقدامی شجاعانه و قابلتقدیر طرح افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی و دندانپزشکی را در دستور کار قرار داده است. اما متأسفانه مورد هجمه شدید دیدگاههای انحصارطلبانه قرارگرفته است.
اخیراً دکتر مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، از وزرای اسبق بهداشت و مجری طرح تنظیم خانواده در دهه ۷۰ در نامهای خطاب به حضرتعالی خواستار از دستور خارج شدن این طرحشدهاند.
ایشان در نامه خود، از میان انبوه دلایل موافقان افزایش ظرفیت پزشکی ، آن ها را به سه دلیل ابتدایی تقلیل داده و به گمان خود به همین سه دلیل نیز پاسخ دادهاند. در ادامه استدلال ایشان را بررسی خواهیم کرد .
دکتر مرندی، به مطالعات انجام شده توسط وزارت بهداشت در سالیان گذشته استناد کردهاند و فرضیه کمبود پزشک را از اساس اشتباه خواندند و سرانه پزشک را ۱۵ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر و تعداد کل پزشکان را ۱۲۴ هزار نفر بیان کردند؛ اما گویا ایشان اطلاع ندارند در همان سند درمانی که توسط وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۴ تهیهشده تعداد پزشکان ۷۸ هزار پزشک تخمین زده شده با افزودن تعداد فارغالتحصیلان از آن سال تاکنون به ۱۰۱ هزار پزشک خواهیم رسید نه ۱۲۴ هزار پزشک!
نظام سلامت پیکهای پی در پی کرونا را پشت سر گذاشته است و کادر درمان خسته از کمبود نیرویی است که بحران کرونا بر همگان عیان کرد
از طرفی ایشان ایران را با کشور های بحران زده مقایسه کردند در صورتی که موافقین افزایش ظرفیت هیچگاه به سرانه کشورهایی که پایینتر از ایران بوده استناد نکردهاند و همواره ایران اسلامی را همتراز کشورهای توسعهیافته خواندند.
اگر فرض ۱۵ به ازای هر ۱۰ هزار نفر را نیز درست بدانیم باز هم میانگین کشورهای منطقه بیش از ۲۳ است و سرانه کشورهای پیشرو بین ۳۰ تا ۵۰ پزشک است.
دکتر مرندی، سرانه پزشک متخصص را ۵ به ازای هر ۱۰ هزار نفر عنوان کردند اما اشاره نکردند میانگین کشورهای اروپایی ۲۵ تا ۳۰ پزشک متخصص است
بر اساس سند چشمانداز در افق ۱۴۰۴ و سیاستهای کلی سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۳ ایران باید سرآمد کشورهای منطقه باشد اما اکنون با فرض در نظر گرفتن سرانه پزشک نیز در رتبه نوزدهم منطقه قرار دارد.
در ادامه، ایشان که سابقه طولانی در وزارت بهداشت دارند افزایش سرانه پزشک را عامل ایجاد تقاضای القایی دانستند ولی گویا نمیدانند مهمترین عامل ایجاد تقاضای القایی عدم تقارن اطلاعات بیمار و پزشک و نظام پرداخت خدمت محور است. جناب دکتر مرندی باید پاسخ دهند که اگر نگران تقاضای القایی هستند چرا در این سالها از قدرت و سابقه خود برای اجرای پرونده الکترونیک سلامت و اصلاح نظام پرداختی که در حال بلعیدن همزمان منابع مالی کشور و سلامت مردم است، استفادهای نکردهاند.
ایشان در قسمت دیگری عنوان کردهاند که افزایش ظرفیت پزشکی منجر به سقوط کارآمدی پزشکی خواهد شد اگر واقعاً چنین اتفاقی رخ میدهد ایشان خود بزرگترین متهم هستند، چرا که در زمان وزارت ایشان ظرفیت پزشکی در بعضی از دانشکدهها تا ۶۰۰ نفر در سال افزایش یافت و پزشکان فارغالتحصیل آن دوران هماکنون منصبداران نظام سلامت و آموزش دهندگان نسل بعدی پزشکان هستند.
ایشان مدعی هستند، اجرای قانون پذیرش دانشجویان تعهدی موجب حل معضل کمبود پزشک مناطق محروم خواهد شد اما گویا اطلاع ندارند که این قانون از سال ۹۲ تاکنون، هیچگاه توسط وزارت بهداشت اجرانشده است و اخیراً درصد پذیرفتهشدگان پزشکی بر اساس قانون تعهدی به 6 درصد رسیده است درحالیکه بر اساس قانون باید 30 درصد پذیرش باشد. این خود دلیلی بر این مدعا است که سیاستگذاری را نباید به ذینفعان نظام سلامت سپرد.
پاسخ تکراری سیاستگذاران نظام سلامت در برابر درخواستهای کارشناسان، نمایندگان مناطق محروم و مردم تنها و تنها این افزایش هزینهها و تزریق پول بوده است. چنین اتفاقی اگر قرار منجر به رفع محرومیت مردم شود در طرح تحول سلامت که حقوق پزشکان بیش از ۵ برابر افزایش یافت رخ میداد.
در انتها لازم است نکتهای را خدمتتان عرض نماییم اخیراً حضرتعالی طرح جوانی جمعیت را برای اجرا ابلاغ کردید. لازم است یادآور شویم که بحران سالمندی جمعیت در سالیان آینده حاصل طرح غیر کارشناسی تنظیم خانواده در اوایل دهه هفتاد است که دکتر مرندی مجری اصلی این طرح بودند و به دلیل اجرای این طرح موردتقدیر سازمانهای جهانی قرار گرفتند. اجرای طرح تنظیم خانواده، کشور را در معرض یکی از هولناکترین بحرانهای ممکن یعنی سالمندی جمعیت قرار داده است. افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی راهحلی غیرقابلانکار برای پاسخ به رشد تصاعدی نیاز به خدمات درمانی در سالیان آینده در اثر بحران سالمندی جمعیت است.
جناب آقای رئیسی، هماکنون دولت شما بر سر یک دوراهی حساس قرار دارد. یکراه به منافع انحصارطلبان و کسانی ختم میشود که سالهاست از وضعیت نابسامان نظام سلامت و کمبودها و رنجهای مردم استفاده کرده و هر نسخه غیر کارشناسی را برای کشور پیچیدهاند و هیچگونه پاسخگویی نداشتند. راه دیگر، عمل به وعدههایتان در زمان انتخابات ریاست جمهوری و مقابله با انحصار حاکم بر نظام سلامت و تغییر وضع موجود به نفع مردم و آینده کشور است.
والسلام علی من التبع الهدی
- انجمن اسلامی دانشجویان ۱۳۴۸ علوم پزشکی شهید بهشتی
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل علوم پزشکی شیراز
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبائی
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سمنان
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه قم (خواهران)
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه اراک
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه ارومیه
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه رازی
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند
من اگر. مسول بودم به این حرفها توگه نمی کردم. چون به محض انکه درسشان تمام می شود وسر کار می ایند انگار یک ادم دبگر. می شوند
برو درست را بخوان مشروط نشوی
برا جوناش چه برنامه ای دارند که برا اینکه در اینده کشور کهنسالانش زیاد بشه برنامه ریزی کنند ؟از نظر اقایون ما که اروپا خونه بغلیمونه بقیه مردمم که به جهنم .
از رییس جمهور محترم خواستار افزایش رشته های پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی هستیم. چه ایرادی دارد همه شهرها متخصص داشته باشند و ما مجبور نباشیم با هزینه زیاد برای درمان عزیزانمون به مراکز استانها و یا تهران برویم . اینکه خواسته بحقی است چرا عده ای مخالفت میکنند قضاوت با مردم فهیم
ما که در شمال ایران زندگی میکنیم با توجه به شرایط خوب آب و هوایی شمال بسیاری از شهرها پزشک متخصص ندارد و اگر هم پزشکی بود نوبت گرفتن کار حضرت فیل است هر چند حتما باید به مطبش بروی نه در بیمارستان .اکثر پزشک ها هم در شمال کشور مشغول ساخت و ساز هستند نه درمان و طبابت . میتوانید بررسی میدانی داشته باشید تا باورتان شود