محققان کشور مطرح کردند

رفتارهای مطلوب برای رسیدن به "سلامت اجتماعی" کدامند؟

سلامت، ابعاد مختلفی دارد که توجه همزمان به همه آن‌ها می‌تواند تأمین‌کننده نیاز جوامع در این خصوص باشد. محققان کشور در این زمینه، نقش رفتارهای اجتماعی مطلوب را در ارتقای سلامت اجتماعی کشور ارزیابی کرده‌اند.

رفتارهای مطلوب برای رسیدن به "سلامت اجتماعی" کدامند؟

طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت که در سال ۱۹۴۸ منتشر شد، سلامت عبارت است از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه فقط نبود بیماری یا معلولیت. دراین تعریف بعد اجتماعی سلامت نیز برای اولین بار معرفی شد. بر این اساس، هر سه بعد سلامت اثرات متقابل بر هم دارند. به‌عنوان مثال بعد اجتماعی سلامت اثرات پیشگیرانه بر روی دو بعد جسمی و روانی دارد. اما از همان ابتدا در تعریف سلامت اجتماعی این سؤال مطرح بود که آیا بعد اجتماعی سلامت به وضعیت شخص تأکید دارد یا وضعیت محیط اجتماعی را نشان می‌دهد.

به گفته محققان، در تعریف ارائه‌شده اولین همایش سلامت اجتماعی کشور که حاصل اجماع انجمن‌های علمی کشور بوده است، سلامت اجتماعی، ارزیابی و شناخت فرد از چگونگی عملکرد خود در اجتماع و کیفیت روابط او با افراد دیگر است. تعیین‌کننده‌های وضعیت سلامت اجتماعی افراد از یک‌سو مشمول رفتارهای اجتماعی فردی است که اثرات شناخته‌شده و مثبتی بر سلامت جسمی و روانی وی داشته و موجبات ارتقای سازگاری اجتماعی و تعامل فرد با محیط پیرامون و درنهایت ایفای نقش مؤثر در تعالی و رفاه جامعه می‌شود و از سوی دیگر محیط مشوق و ظرفیت ساز برای ایفای نقش افراد جامعه را شامل می‌شود.

این موضوع مهم، دستمایه گروهی از پژوهشگران کشور از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای انجام یک پژوهش قرار گرفته است. در این پژوهش، رفتارهای اجتماعی خاص و مطلوب به‌عنوان ضرورت ارتقای سلامت اجتماعی مردم ایران مورد بررسی واقع شده‌اند.

در این مطالعه کیفی، محققان برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز خود از دو روش بررسی متون و نظرات خبرگان به روش بحث گروهی متمرکز استفاده کرده‌اند.

بر اساس یافته‌های این پژوهش، تغییر رفتار، نیازمند به‌کارگیری الگوهایی مبتنی بر شواهد ازجمله بازاریابی اجتماعی است. محققان پیشنهاد داده‌اند پس از بررسی وضعیت اتخاذ این رفتارها در جامعه، موانع رفتار مطلوب اجتماعی بررسی‌شده و برنامه بازاریابی اجتماعی برای ترویج این رفتارها تدوین شود و استقرار یابد.

به گفته بهزاد دماری، استاد گروه حکمرانی و سلامت پژوهشکده علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران و دیگر همکارانش در این تحقیق، «بر طبق یافته‌های مطالعه ما، بیست رفتار اجتماعی مطلوب در این زمینه عبارتند از پذیرش تنوع، عدم بدگمانی، اعتقاد به حقوق انسانی، دروغ نگفتن، گفتار اثرگذار، تعادل، مسئولیت‌پذیری، همکاری، برادری، تواضع، نظم (مدیریت فردی)، وفای به عهد و امانتداری، نقادی، صبر و بخشش، انفاق، مشورت گرفتن، تبادل فرهنگی، مراقبت از هویت و احترام به محیط زیست».

آن‌ها معتقدند: «بر اساس شواهد علمی متقن، بهبود سبک زندگی در ارتقای سلامت مردم تأثیر دارد و رفتارهای اجتماعی مطلوب بخشی از سبک زندگی سالم محسوب می‌شوند».

این محققان می‌افزایند: «بر این اساس، پیشنهاد می‌شود یافته‌های پژوهش ما در سیاست‌گذاری‌های شورای اجتماعی کشور، حوزه اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، کمیسیون‌های اجتماعی و فرهنگی مجلس شورای اسلامی و شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور مورد استفاده قرار گیرد و به‌عنوان بخشی از مداخلات اسناد سیاستی در حوزه سلامت جسمی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی به کار گرفته شود».

این یافته‌های علمی پژوهشی در حوزه سلامت را فصل‌نامه «دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی» دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر کرده است.

منبع: ايسنا
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • متفاوت
    0

    اینها همه مسائلی نیست که بشود ان رادر یک چهارچوب خاص تجویزکرد.چون همه مقطعی و بصورت تعامل وتقابلات دوطرفه انجام میپذیرد لذا فقط در نقش اگاهی های فردی و ارتقای انها میتوان ان رادرجامعه تزریق کرد که بسیارهم خوب است چون اگاهی های فردی است که کم کم منجر به یک جامعه سالم میشود.بنده هم معتقدم در حوزه سلامت اجتماعی بیشترین نقش را روانشناسی اجتماعی ایفا میکند نه بهداشت وتغذیه یا موارد دیگر.چون همه موارد دروحله اول درگرو همان روانشناسی ذهن و اصول پایدار انهاست.بیشترخانواده ها سلامت را فقط درگرو تغذیه مناسب وبهداشت مناسب میدانند اما همینها مرتب سروکارشان با دکتر ودارو درمان است و این بزرگترین اشتباه است.