درد هر ناحیه از شکم نشان از چه بیماری است؟
درد ممتدی که در قسمت سمت راست و پائینی شکم احساس میشود، ممکن است نشانه التهاب و وجود مشکل در آپاندیس باشد.
دردهای شکمی، از دل پیچه ها تا تورم، از ناراحتی های معده تا بی اشتهایی، می توانند نشانه های بیماری های گوناگونی باشند.
آیا می دانستید که محل درد، چه سرنخ های مهمی را می تواند به شما بدهد ؟
متخصصان معمولا به ما گوشزد می کنند که نادیده گرفتن دردهای ادامه دار در شکم، حتی اگر ناشی از بیماری مهمی هم نباشند، ممکن است خطر ناک باشد.
چون اعضای حیاتی بدن در قسمت شکمی قرار دارند و درد در قسمت شکم، می تواند نشانه آپاندیسیت یا التهاب کلیهها باشد.
پزشک خانواده، ” دکتر هانا پتل ” که در لندن زندگی می کند در گفتگو با روزنامه دیلی میل بیان داشت که میتوان با دقت به محل درد، متوجه علت بیماری شد.
در اینجا به توضیحاتی در باره محل درد و علت های آن می پردازیم.
قسمت راست پایینی شکم :
درد ممتدی که در قسمت سمت راست و پائینی شکم احساس میشود، ممکن است نشانه التهاب و وجود مشکل در آپاندیس باشد.
آپاندیس یک عضو کوچک نازک و کیسه مانند، به طول ۵ تا ۱۰ سانتیمتر می باشد که به روده بزرگ، که مدفوع در آن تولید میشود، متصل است.
علیرغم تحقیقاتی که در طول دهها سال توسط دانشمندان و محققان صورت گرفته، هنوز هم علت وجود آپاندیس در بدن بطور قطع معلوم نشده، و اظهار نظر های مختلفی در این باره وجود دارد.
اگر آپاندیسیت داشته باشید، این عضو، متورم میشود و آن منطقه از شکم دردناک می گردد. اگر به سرعت مداوا نشود، ممکن است که پاره شده و خطر جدی برای سلامتی انسان ایجاد شود.
به گفته دکتر پتل، آپاندیسیت بطور معمول با دردی که در قسمت میانی شکم می آید و می رود، خود را نشان میدهد.
با گذشت چند ساعت، درد خود را در سمت راست در پایین شکم، جایی که آپاندیسیت قرار دارد، نشان میدهد و شدیدتر و طولانی تر خواهد شد.
فشاردادن بر این نقطه، یا سرفه کردن یا راه رفتن باعث افزایش شدت درد خواهد شد.
اگر آپاندیسیت داشته باشید ممکن است اشتهای خود را از دست بدهید و دچار حالت تهوع و یبوست و یا اسهال شوید
طبق دستورات سازمان سیستم ملی انگلیس NHS، اگر درد انتشار یابد و ادامه دار باشد، باید با آمبولانس تماس گرفت زیرا این می تواند نشانه پاره شدن آپاندیس باشد.
این وضعیت میتواند باعث صدمه دیدن ارگان های داخلی بدن شود و موجب درد بیشتر، تب، افزایش ضربان قلب و بی حالی گردد.
در این مرحله پزشکان با تجویز آنتی بیوتیک و برداشتن آپاندیس با عمل جراحی، بیمار را درمان می کنند.
گرچه بطور قطع معلوم نشده که آپاندیس به چه کار می آید، اما برداشتن آن نیز بی ضرر می باشد.
قسمت میانی و پائینی شکم( وسط پایین شکم ) :
به گفته دکتر پتل، افرادی که در قسمت میانی و پائینی شکم خود احساس درد می کنند، معمولا به التهاب مجاری ادرار دچار شده اند.
عفونت دستگاه ادراری تحتانی به عنوان عفونت مثانه یا مجرای ادرار، لوله ای که ادرار را از بدن خارج می کند، تعریف می شود. همچنین می تواند باعث درد در قسمت میانی تحتانی شکم، احساس خستگی و درد عمومی، ناراحتی و درد در هنگام ادرار، نیاز به تکرر ادرار و میل ناگهانی به ادرار شود
در صورت عفونت دستگاه ادراری، ممکن است احساس کنید نمی توانید مثانه خود را به طور کامل تخلیه کنید. وقتی ادرار می کنید، ممکن است کدر به نظر برسد و حتی حاوی خون باشد. پزشک شما ممکن است یک دوره کوتاه آنتی بیوتیک برای درمان عفونت تجویز کند
سمت راست عقب پایین شکم
دکتر می گوید: درد در سمت راست کمر ممکن است نشان دهنده عفونت دستگاه ادراری فوقانی باشد. دکتر پتل افزود:
عفونت دستگاه ادراری فوقانی اگر درمان نشود، می تواند جدی و خطرساز باشد زیرا می تواند به کلیه ها آسیب برساند یا به جریان خون سرایت کند. عفونت کلیه یا مجرای ادرار می تواند باعث تب، لرز، حالت تهوع، گیجی و بی قراری شود. همچنین ممکن است باعث درد در پهلو و کمر می شود.»
اگر این علائم را دارید، توصیه می شود بدون انتظار به متخصص مراجعه کنید زیرا عفونت کلیه در صورت عدم درمان می تواند باعث “سپسیس” شود.
“سپسیس sepsis ” به پاسخی که بدن انسان به عفونت میدهد، که میتواند منجر به نارسایی چند عضو از بدن و حتی مرگ شود، گفته میشود.
قسمت میانی و بالایی شکم
درد در قسمت میانی بالای شکم، درست زیر قفسه سینه، ممکن است نشان دهنده بازگشت اسید به مری یا بیماری ریفلاکس معده ( بازگشت اسید معده به مری )باشد.
دکتر توضیح می دهد: بیماری ریفلاکس معده یک بیماری شایع است که در آن اسید از معده به مری نشت می کند. دکتر پتل هم چنین این جزئیات مهم را نیز افزود :
رفلاکس معده می تواند باعث بوی بد دهان، نفخ، التهاب در مری، سوزش سر دل و ترش کردن و درد در هنگام بلع شود.
من معمولاً افرادی را می بینم که در روزهایی خاص، بیش از حد معمول مشروبات الکلی می نوشند و غذا می خورند و از این نشانه ها رنج می برند. این به این دلیل است که غذاهای پرچرب معده را تحریک می کنند تا اسید بیشتری تولید کند که این اسید باعث صدمه به مری میشود.
کارشناسان می گویند مصرف برخی مواد غذایی مانند الکل، غذاهای چرب، غذاهای تند و ادویه دار و قهوه می توانند باعث ایجاد این عارضه، یا بدتر شدن آن شوند.
این مشکل معمولاً در نتیجه ضعیف شدن حلقه عضلانی در قسمت تحتانی مری رخ می دهد.
بیماری رفلاکس معده به مری باعث ایجاد علائمی مانند ترش کردن، سوزش سر دل و طعم ناخوشایند در پشت دهان می شود.
به گفته دکتر پتل، در حالی که درد ازار دهنده در این ناحیه ممکن است برای برخی افراد گاه به گاه باشد، اما برای برخی دیگر می تواند یک مشکل جدی و مادام العمر باشد.
رفلاکس عمدتاً با پرهیز های غذایی و داروها توسط خود شخص قابل کنترل است، اما گاهی اوقات برای اصلاح مشکل نیاز به جراحی می باشد.
مرکز شکم :
احتمالا، علت درد در وسط شکم شما روده است. درد در اینجا ممکن است نشانه یک ویروس، مسمومیت غذایی، آلرژی یا عدم تحمل لاکتوز باشد. اما همچنین می تواند نشانه ای از سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نیز باشد.
دکتر پتل گفت: “سندرم روده تحریک پذیر باعث ایجاد علائمی مانند انقباض ماهیچه معده، نفخ، اسهال و یبوست ایجاد می کند. اینها به مرور زمان می آیند و می روند و می توانند روزها، هفته ها یا ماه ها ادامه داشته باشند. وی گفت: علت دقیق این بیماری ناشناخته است، اما با عبور خیلی سریع و یا خیلی اهسته غذا از روده، حساس شدن بیش از حد عصب های روده، استرس و داشتن سابقه بیماری IBS در خانواده مرتبط است.
دکتر افزود : درگیر بودن با این بیماری می تواند یک مشکل مادام العمر باشد. زندگی با این علائم میتواند بسیار خسته کننده باشد و زندگی روزمره را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه هیچ درمانی وجود ندارد، تغییرات در رژیم غذایی و استفاده از داروها اغلب به کنترل علائم بیماری کمک می کنند.
سمت راست بالای شکم
درد در سمت راست بالای شکم، درست در پشت دنده ها، ممکن است ناشی از سنگ کیسه صفرا باشد.
کیسه صفرا اندام کوچکی است که در زیر کبد قرار دارد. صفرا مایعی است که توسط کبد تولید می شود و به هضم چربی ها کمک می کند و وظیفه ذخیره کردن صفرا و علیه کردن صفرای تولید شده توسط کبد را برای کمک به هضم چربی ها را بر عهده دارد.
تصور می شود که سنگ کیسه صفرا ناشی از عدم تعادل شیمیایی در درون کیسه صفرا یا وجود کلسترول اضافی در بدن است. اگرچه خود سنگ ها هیچ علامتی ایجاد نمی کنند، اما اگر یکی از مجاری صفراوی را مسدود کنند، می توانند باعث درد شدید در ناحیه شوند.
دکتر. پتل گفت: “این معمولاً به این معنی است که بیمار دردی در قسمت میانی یا بالای سمت راست شکم را احساس می کند که ممکن است به سمت پشت هم انتشار یابد و درد بطور مداوم نیست بلکه می آید و می رود. درد ممکن است چندین ساعت طول بکشد و به تدریج آرام شود.
سایر علائم سنگ کیسه صفرا عبارتند از تب و تعریق و حالت تهوع و بعضی از بیماران دچار استفراغ نیز می شوند.
حمله های درد اغلب در شب اتفاق می افتد. همچنین می تواند نیم ساعت یا یک ساعت بعد از غذا، به خصوص بعد از غذاهای حاوی چربی زیاد اتفاق بیفتد.
با این حال درد بعضی اوقات پس از گذشت چهار تا شش ساعت نیز بهبود نمییابد که میتواند نشانهای از ملتهب بودن کیسه صفرا باشد. پتل افزود:
این بیماری را می توان با آنتی بیوتیک درمان کرد، اما گاهی اوقات ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
انسداد کیسه صفرا با سنگ کیسه صفرا نیز می تواند درد مشابهی ایجاد کند. در این موارد، سنگ کیسه صفرا می تواند نشان دهنده مشکلات دیگری مانند یرقان، پانکراتیت یا کلانژیت باشد.
درد در تمام نقاط نواحی شکم نیز نشاندهنده گرسنگی و بی پولی و فقر است.