زنان در معرض کدام سرطان ها هستند؟
از چرخههای قاعدگی تا یائسگی، بدن زنان تغییرات زیادی را پشتسر میگذارد و طبیعی است که گاهی اوقات نشانههای غیرمعمولی در بدن ظاهر شوند. در هر مرحله ضروری است این علائم جدید توسط پزشک بررسی شوند؛ زیرا برخی تغییرات ممکن است نشانه سرطان باشد.
برخی از شایعترین سرطانهایی که زنان به آن مبتلا میشوند عبارتند از: سرطان پستان، کولورکتال (کولون و رکتوم)، ریه، دهانه رحم، آندومتر (پوشش داخلی رحم) و پوست.
به خاطر داشته باشید که بسیاری از علائم احتمالی سرطان میتواند ناشی از سایر بیماریها باشد. همچنین علائم سرطانهای مشترک بین مردان و زنان، در هر دو جنس یکسان است. اما مهم است که در صورت مشاهده علائم هشداردهنده به پزشک مراجعه کنید.
برخی از علائم هشداردهندهای که ممکن است نشانه سرطان باشند، عبارتند از:
۱) تغییرات پستان
تغییرات سینه یا نوک پستان (به لحاظ ظاهر، رنگ و ...)، تورم یا درد در ناحیه پستان، ایجاد توده در زیر بغل یا استخوان ترقوه، ترشحات نوک پستان (خونی یا شفاف) و فرو رفتگی نوک پستان مجموعه علائمی هستند که همیشه باید به آنها توجه داشت؛ زیرا سرطان پستان در مراحل اولیه با توجه به این علائم قابل تشخیص است. متخصصان توصیه میکنند ماهانه یکبار سینهها و زیر بغل خود را چک کنید یا برای انجام ماموگرافی به پزشک مراجعه کنید.
۲) تغییرات روده
تغییرات روده میتواند نشانه سرطان روده بزرگ باشد؛ که در وهله نخست روی راستروده و روده بزرگ تأثیر میگذارد. این تغییرات عبارتند از: هموروئید، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یا بیماری التهابی روده (IBD). همچنین در صورت داشتن تومور در روده یا نزدیکی آن، ممکن است بیشتر یا کمتر از حد معمول مدفوع کنید. اگر سرطان لگن یا واژن نیز داشته باشید، ممکن است این اتفاق را تجربه کنید. زنان ممکن است برخی از علائم سرطان روده بزرگ را با سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا قاعدگی اشتباه بگیرند.
همچنین اگر عادات مدفوع شما برای بیش از چند روز تغییر کرد یا علائم دیگری مانند اسهال، یبوست، درد یا گرفتگی شکم، ضعف و خستگی یا کاهش وزن بی دلیل داشتید، به پزشک اطلاع دهید تا با انجام کولونوسکوپی مشکل را تشخیص دهد.
۳) درد شکم، لگن یا کمر
درد در میانتنه به دنبال شرایطی مانند اندومتریوز رایج است، همچنین میتواند ناشی از چرخه قاعدگی باشد. اما درد یا فشار طولانیمدت در شکم، لگن یا کمر میتواند نشانهای از چندین نوع سرطان از جمله سرطان روده بزرگ، تخمدان و آندومتر باشد.
در صورت داشتن تومور در ستون فقرات یا سرطانی که از عضو دیگری گسترش یافته، ممکن است کمردرد نیز داشته باشید. همچنین درد بالای شکم که به پشت سرایت میکند و با کاهش وزن غیرارادی همراه است، ممکن است نشانه سرطان پانکراس باشد.
۴) نفخ
طبیعی است که بعد از صرف یک وعده غذایی سنگین یا قبل از پریود، دچار نفخ شوید، اما اگر به مدت چند هفته هر روز به طور مشهودی نفخ دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. این میتواند نشانه سرطان تخمدان یا نوع دیگری از سرطان باشد.
۵) تغییرات ادرار
در صورت وجود خون در ادرار فوراً به پزشک مراجعه کنید. این میتواند نشانه عفونت دستگاه ادراری یا سرطان مثانه یا کلیه باشد. سایر علائمی که نشانه عفونت دستگاه ادراری یا سرطان هستند، عبارتند از: احساس فشار روی مثانه، درد یا سوزش هنگام ادرار کردن، تکرر ادرار، تمایل ناگهانی برای ادرار کردن، اختلال در تخلیه مثانه.
۶) کاهش وزن غیر ارادی
سرطان میتواند باعث کاهش وزن سریع شود. اگر در مدت زمان کوتاه و بدون هیچ تلاشی وزن کم کردید، به پزشک خود اطلاع دهید.
۷) خونریزی خارج از دوره قاعدگی
اگر بین دورههای قاعدگی لکهبینی داشتید یا ترشحات خونی دارید، به پزشک اطلاع دهید. این موارد معمولاً در اثر عفونت ایجاد میشوند، اما گاهی اوقات آنها نشانه سرطان دهانه رحم، واژن یا آندومتر هستند. اگر یائسگی را پشتسر گذاشتهاید، در صورت خونریزی فوراً به پزشک مراجعه کنید، زیرا این اتفاق اصلا عادی نیست.
۸) خستگی
خستگی جسمی معمولا پس از یک خواب باکیفیت و استراحت کافی از بین میرود. اما خستگی شدیدی که رفع نمیشود، میتواند نشانه سرطان باشد.
۹) بیاشتهایی
تومورهای داخل یا نزدیک دستگاه گوارش میتوانند با فشار بر معده، غذا خوردن را سخت کنند یا احساس سیری کاذب ایجاد کنند. سرطان همچنین میتواند هورمونهایی را ارسال کند که با سیگنالهای گرسنگی تداخل داشته باشند.
۱۰) تعریق شبانه یا تب
اگر در دوران یائسگی هستید، طبیعی است شبها عرق کنید، اما تعریق شدید شبانه ممکن است نشانه سرطان خون یا لنفوم نیز باشد. این سرطانها در بروز تب هم نقش دارند؛ هنگامی که سرطان از اندام دیگری پخش میشود (متاستاز) یا بر سیستم ایمنی تأثیر میگذارد، ممکن است تب کنید.
۱۱) سرفه
سرفه مداوم گاهی اوقات نشانه سرطان ریه، سرطان حنجره یا غده تیروئید است. اگر درد قفسه سینه یا سرفه خونی دارید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
۱۲) تغییرات پوستی
سرطان پوست میتواند به صورت خالهایی که بزرگتر میشوند، زخمی که خوب نمیشود یا در قالب یک لکه قرمز پوستی ظاهر شود.