صدای پیرشدن جمعیت ایران هر روز بیشتر شده و هشدار متولیان و صاحبنظران حوزه جمعیت بسیار جدی است.حالا دغدغه کاهش جمعیت و نیروی انسانی مولد، جنبه عمومی گرفته و صاحبنظران و کارشناسان مختلف دراینخصوص هشدارهای مستمری میدهند.حرکت شتابان جمعیت ایران به سمت سالمندی به شکلی شده که متوسط سن در کشور به ۳۵ سال رسیده و نرخ سالمندی به ۱۰.۵ درصد رسیده است.
نرخ باروری کشور حدود ۱.۷ درصد است که از نظر صابر جباری، سرپرست اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، این نرخ باید حدود ۲.۵ درصد افزایش پیدا کند. برای رسیدن به این هدف تنها هفت سال فرصت است. اگر برنامههای فرزندآوری اجرا نشود و نرخ باروری افزایش پیدا نکند جمعیت ایران بهشدت پیر میشود. کمتر از ۲۰ سال آینده جمعیت سالمندی ما ۲ برابر میشود و در سال ۱۴۲۰ انفجار جمعیت سالمندی را در کشور خواهیم داشت.
جمعیت سالمند ایران در حال افزایشاحمد ولیپور، رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران بیان کرد: جمعیت سالمند ایران در حال حاضر بهسرعت در حال افزایش است. وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمار، حدود ۱۰ درصد از جمعیت کشور را افراد بالای ۶۰ سال تشکیل میدهند. پیشبینی میشود که این درصد تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۲۰ درصد برسد.
رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران افزود:این تغییرات جمعیتی چالشهای متعددی از جمله نیاز به ایجاد زیر ساختهای خدمات بهداشتی درمانی، اجتماعی و اقتصادی خاص برای سالمندان را به همراه دارد. همچنین، نیاز به برنامهریزیهای جامع برای حمایت از این گروه سنی در حوزههای مختلف خصوصاً بهداشت و درمان احساس میشود.
ولی پور ابراز کرد: باتوجهبه اینکه جمعیت کشور ما به سمت پیرشدن میرود، روز سالمند فرصتی است برای افزایش آگاهی عمومی در مورد مسائل و چالشهای مربوط به سالمندان و باید به حقوق و نیازهای آنها توجه کنیم.
وی تصریح کرد: سالمندان با مشکلاتی همچون تنهایی، کمبود خدمات بهداشتی و اجتماعی، و تبعیضهای سنی مواجه هستند.
این مسائل میتواند کیفیت زندگی آنها را تحتتأثیر قرار دهد.راه حمایت از سالمندانرئیس انجمن پزشکان عمومی ایران یادآور شد: ایجاد برنامههای مراقبتی بهداشتی و درمانی، فراهمکردن فضاهای اجتماعی و فعالیتهای فرهنگی برای سالمندان و آموزش خانوادهها در زمینه مراقبت از آنها میتواند بسیار مؤثر باشد.سالمندان منبع ارزشمند تجربهولی پور خاطرنشان کرد: باید سالمندان را بهعنوان منابع ارزشمند جامعه ببینیم.
آنها تجربه و دانش فراوانی دارند که میتواند به نسلهای جوانتر انتقال یابد.
وی اضافه کرد: امیدواریم با همکاری بینبخشی ارگانهای مختلف، روزبهروز شرایط بهتری برای سالمندان فراهم کنیم و برای ساختن دنیایی بهتر برای سالمندان تلاش کنیم.
خب استفاده خودشونو کردن از نیروی اونا ، میشه اونا رو کشت با ویروس یا واکسن یا... البته اونایی که جزو خواص هستن و الان هم با عمر نوح دارن به ظاهر کار میکنن! رو نمیگم