دور باطل معدل و کنکور؛ مافیای معدل!

شورای عالی انقلاب فرهنگی با مصوبه‌ای، تاثیر معدل پایه دهم در کنکور را حذف کرد و معدل پایه‌های یازدهم و دوازدهم همچون گذشته در کنکور تاثیر دارد.

دور باطل معدل و کنکور؛ مافیای معدل!

ما در این گزارش نتایج یک نظرسنجی و دیدگاه مخالفان و موافقان را بررسی کردیم. اما دغدغه اصلی همچنان بلاتکلیفی و آینده دانش آموزان، تغییرات و نظرات کاملا متضاد میان تصمیم گیران است

 

تصمیم روز‌های قبل شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر حذف تاثیر معدل پایه دهم در کنکور، با واکنش‌های متفاوتی همراه شد. از جمله این موارد، دیدگاه وزیر علوم بود که او صرفا موافق تاثیر معدل پایه دوازدهم است، اما به گفته خودش «در این شورا من تنها یک رأی دارم.» به هر روی اعضای شورای انقلاب فرهنگی تصویب کردند؛ معدل دوره یازدهم و دوازدهم دانش آموزان در نتیجه نهایی کنکور تاثیر قطعی خواهد داشت. در این جلسه اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تاثیر معدل دوره دهم در کنکور را حذف کردند.

نحوه اجرا اعلام می‌شود

اما این که این مصوبه از چه زمانی اجرایی خواهد شد، هنوز درباره آن تصمیم گیری نشده است؛ در واقع تصمیم جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی درخصوص تاثیر معدل در کنکور بر این بود که این مصوبه از سال ۱۴۰۶ اجرایی شود و شامل داوطلبان ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ نخواهد شد. اما در جلسه ۲ بهمن شورای عالی انقلاب فرهنگی، خسروپناه، دبیر شورا اعلام کرد که این مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی جزئیاتی دارد و این که از چه زمانی اجرایی شود، در جلسات آینده تصمیم‌گیری می‌شود.

هدف؛ کاهش فشار روانی دانش‌آموزان

شورای عالی انقلاب فرهنگی، چهارشنبه پس از این مصوبه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: این اقدام با هدف کاهش فشار روانی دانش‌آموزان، تمرکز بیشتر بر پایه‌های یازدهم و دوازدهم و تقویت عدالت آموزشی انجام شد.

 

آموزش و پرورش استقبال کرد

پس از این مصوبه، علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش هم در اظهارنظری اعلام کرد: یکی از اتفاقات خوبی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی افتاد، این بود که تاثیر قطعی معدل در پایه دهم حذف شود. دانش‌آموزان نگرانی‌هایی در این خصوص داشتند از این رو این تصمیم بر پایه مطالعه و نظرسنجی انجام شد. البته جزئیات چگونگی حذف معدل پایه دهم به شورای آموزش و پرورش و تیمی از شورای عالی انقلاب فرهنگی واگذار شد تا مصوبه‌ای آماده و مجددا ارائه شود.

نظرسنجی چه می‌گوید؟

جالب است که درباره موضوع تاثیر یا عدم تاثیر معدل پایه‌ها در کنکور به نتایج یک نظرسنجی هم مراجعه کنیم. در این باره، پیشتر مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) یک نظرسنجی انجام داده که اغلب، تاثیر معدل را به عدالت آموزشی نزدیک‌تر دانسته‌اند. نظرسنجی ایسپا نشان می‌دهد که بیشتر معلمان و درصد قابل توجهی از والدین مصوبه تاثیر معدل در کنکور را گامی در مسیر بهبود فرایند شناسایی داوطلبان مستعدتر و شایسته‌تر می‌دانند. شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌گوید دهک‌های پایین‌تر با اعمال تأثیر قطعی سوابق تحصیلی، امکان رقابت بیشتری یافته‌اند. نمونه آماری پذیرفته شدگان رشته‌های با آزمون گروه علوم تجربی سال ۱۴۰۲ این موضوع را نشان می‌دهد. بر اساس داده‌ها، سهم دهک‌های کم‌درآمد (۱ تا ۵) در رشته‌های پرطرفدار مانند پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی از ۱۴درصد به ۴۶ درصد افزایش یافته است.

کمیسیون آموزش مخالف تاثیر معدل است

احسان عظیمی راد، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس، با اشاره به مصوبه پیشین شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر تاثیر معدل در کنکور، گفت: نبود زیرساخت‌های لازم برای اجرای مصوبه جنجالی کنکور منجر شده تاکنون نکات مثبت آن دیده نشود؛ ایجاد استرس، رواج تقلب، مهاجرت‌های زودهنگام از کشور، اختلاف نمرات در تصحیح اوراق امتحانی، نمره محوری به جای مهارت محوری، استعدادکشی، رشد مافیای کنکور و آزمون نهایی، بی توجهی به تراز نمرات و... از جمله چالش‌های ایجاد شده اجرای مصوبه جنجالی کنکور بوده است.

مافیای معدل!

سوی دیگر و پس از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، احمد نادری عضو هیئت رئیسه مجلس در صفحه اجتماعی خود در شبکه ایکس نوشت: «شورای‌عالی انقلاب فرهنگی درحالی تاثیر معدل پایه دهم در آزمون سراسری را حذف کرد که باید پاسخگوی این بدعت‌گذاری غیرقانونی در نادیده گرفتن مصوبات قانونی مجلس شورای اسلامی باشد. آینده آموزش‌عالی و سرنوشت فرزندان این کشور نباید گروگان و تحت‌تاثیر مافیای معدل باشد.»

۲ دیدگاه کاملا متفاوت

در همین حال موضوع تاثیر معدل یا تاثیرنداشتن معدل در کنکور، موافقان و مخالفان متعددی دارد.

دکتر احمدی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران معتقد است: «سرنوشت دانش‌آموز نباید در یک آزمون چندساعته تعیین شود. تأثیر قطعی معدل باعث می‌شود دانش‌آموزان در طول ۱۲ سال تحصیل با هدفی مشخص‌تر درس بخوانند و زحماتشان به طور عادلانه‌تر دیده شود. اگرچه مشکلاتی مثل تقلب و تفاوت در سطح مدارس وجود دارد، اما این مسائل قابل حل هستند و نباید مانع تحقق عدالت آموزشی شوند.»

درمقابل منتقدانی مانند محمدرضا احمدی سنگر، عضو کمیسیون آموزش مجلس، با اجرای این مصوبه مخالف‌اند: تأثیر قطعی معدل تنها به ظاهر عادلانه به نظر می‌رسد. وقتی زیرساخت‌های آموزشی در سراسر کشور یکسان نیست و امکانات در مناطق محروم با شهر‌های بزرگ قابل قیاس نیست، نمی‌توان از دانش‌آموزان انتظار داشت که در شرایطی برابر رقابت کنند. این مصوبه، به‌جای کاهش فشار، استرس دانش‌آموزان را چندبرابر کرده است، زیرا هر امتحان نهایی در واقع یک کنکور دیگر است.

دانش آموزان و خانواده‌ها را از بلاتکلیفی خارج کنیم

دوگانگی‌ها بر سر اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و اختلافات مدیریتی اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند؛ این مصوبه‌ها و دیدگاه‌های پیرامونی آن، اگرچه در جهت بهبود وضعیت آموزشی است، اما اصرار به اجرای ناقص توأم با زیرساخت‌های نابرابر آن مفهوم عدالت آموزشی را زیر سوال می‌برد؛ در حالی که عدالت آموزشی تنها با اصلاحات دقیق و حساب شده با درک دغدغه دانش آموزان و تعامل سازنده بین نهاد‌های تصمیم‌گیر محقق می‌شود وگرنه آینده دانش‌آموزان چیزی نیست که مورد آزمون و خطای نهاد‌های قانون‎گذاری قرار بگیرد.

منبع: خراسان
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 16
  • عینی
    41

    تاثیر معدل باعث شده بچه ها بیشتر درس بخوانند و بساط آموزشگاه ها جمع بشه

  • نسیم
    2

    تو رو خدا یه فکری برا بچه های ما بکنید چطور امسال هم ترمیم یازدهم و هم دوازدهم باهم انجام بدن

  • دلنیا محمودی
    4

    تاثیر قطعی معدل رو برای کاهش استرس کنکوری ها و با هدف ایجاد عدالت وارد کنکور کردن
    اما نه تنها باعث کاهش استرس نشد بله چندین برابر هم شد
    قبلا وضعیت بهتر بود و یه کنکور میدادیم و تموم میشد ولی الان همون یه کنکور تبدیل به 25 تا کنکور شده و عملا استرس 25 بار کنکور دادن رو میکشیم
    و اما در رابطه با عدالت این رو بگم که کجای این عدالته درحالی که سطح آموزشی مدارس اصلا یکسان نیست
    #مثبت_شدن_یازدهم_کنکور_1404
    #مثبت_شدن_یازدهم_کنکور_1404
    #مثبت_شدن_یازدهم_کنکور_1404
    #مثبت_شدن_یازدهم_کنکور_1404

  • دلنیا محمودی
    2

    ۲۱ امتحان در ۲۵ روز یعنی شکنجه‌ی روحی و روانی و جسمی دانش‌آموزان این خاک. کسی که ماه خرداد رو پشت سر بزاره دیگه بعدش انرژیی برای کنکور تیر ماه نداره پس ممکنه ترازی که لیاقتش رو داره توی کنکور به دست نیاره.
    یکی دیگه از مشکلات تاثیر قطعی یازدهم اینه که سال چاپ کتاب‌های یازدهم برای کنکور و نهایی متفاوت خواهد بود این یعنی ما فقط برای یک پایه توجه کنید فقط برای یک پایه باید ۲ سال چاپ متفاوت کتاب بخوانیم، این یعنی تعداد ۲ برابر فقط برای یک پایه.
    به‌خاطر وجود این تغییرات ونبود زمان کافی برای خواندن دو‌سال‌چاپ متفاوت یا باید فقط برای نهایی خواند یا کنکور که این امر باعث از دست دادنِ قسمتی از نمره‌ی نهایی، کنکور و خارج شدن از چرخه‌ی رقابت خواهد شد.
    با تاثیر قطعی یازدهم بزرگ ترین ظلم رو به ما میکنید یکی از مشکلات وحشتناکی که داریم تصحیح نادرست برگه های امتحانی است. تصحیح سلیقه‌ای برای ۲۱ امتحان یعنی فاجعه، فاجعه، فاجعه.
    پس چه بهتر که همین الان جلوی این فاجعه رو بگیرید.
    همه می‌دونیم که آموزش و پرورش زیرساخت کافی برای برقراری ۲۱ آزمون رو در خردادماه نداره.
    سال پیش آموزش و پرورش در تقسیم حوزه‌ها و صدور کارت‌های ورود به جلسه دچار مشکل شد به طوری که بخاطر این موضوع اولین امتحان به تعویق افتاد و این در صورتی است که ما سال پیش فقط ترمیم دوازدهم را داشتیم حالا امسال با وجود امتحان دادن ۲ پایه چه سرنوشتی در انتظارمونه؟
    🛑هزینه‌ی هر درس ترمیم ۷۰هزار تومان است، منهای هزینه‌ی مراحل دیگر مثل ثبت سوابق تحصیلی، تاییدیه تحصیلی و.... حالا حساب کنید برای ۲۱ امتحان چه‌قدر خواهد شد+هزینه‌۳۰۰هزار برای ۳ کنکور اردیبهشت تیروفرهنگیان.
    حالا بالفرض که به هزار زحمت و کارگری و جون کندن این هزینه فراهم شد.
    یه دختر روستایی که کیلومتر‌ها از مراکز و حوزه‌های امتحانی فاصله داره چگونه باید هر روز به مدت ۲۵ روز برای ۲۱ امتحان تردد کنه؟
    چنین شخصی که همه‌ش باید در رفت و آمد باشه کی وقت می‌کنه درس بخونه؟
    هزینه‌ی رفت و آمدش چطور؟ اون هم با این هزینه‌های زیاد جابه‌جایی، چگونه ؟ از کجا ؟
    🛑یکی دیگر از مشکلات تاثیر قطعی یازدهم ضریب بندی نادرست دروس است. به طور مثال سه درس با حدود ۶۰۰ صفحه روی هم ضریب ۳ دارند و این یعنی اون زحمتی که ما برای خواندن ۶۰۰ صفحه میکشیم عملا توی تراز کل به چشم نمیاد.
    یکی از مشکلات تاثیر قطعی یازدهم احتمال اختلاف فاحش تراز سوابق یازدهم پارسال و امسال است. آموزش پرورش باید سالی که تراز سوابق پله می‌شود [افزایش یا کاهش ناگهانی] تاثیر را مثبت کند.
    #مثبت_شدن_یازدهم_1404

  • منصور
    5

    با سلام و احترام، چرا در عنوان خبر از مافیای معدل استفاده کرده اید؟ چرا از مافیای کنکور نمی گویید؟

  • ناشناس
    0

    تاثیر یازدهم بابد حذف بشه دهم به درد چی میخوره

  • حرف ملت
    2

    سلام ،بیخودی دهن مادر پدر های بدبخت این مصوبه کاملا ظالمانه و مافیایی را نیندازید به جرات میشود گفت هیچ مادر و پدر آگاهی موافق این مصوبه نمیباشد و فقط این خواسته مافیای معدل بوده و هست و پیروان ...اش این مصوبه یعنی عین ظلم و به قول برخی روشنفکر نماهای منصب دار تازه به دوران رسیده هدفشان که عدالت آموزشی نبوده هرکسی تمکین مالی بیشتری دارد بایستی پیشرفت بیشتری کند و متأسفانه این ...ها هم زر دارند و هم مقام و هم زور ،خار و خسانی که با گردباد بالا آمده اند و....

  • بی نام
    15

    چرا همه مخالف تاثیر معدل هستند،من خودم یه دهه شصتی هستم که با معدل ۱۹.۵ از دبیرستان رشته ریاضی فارغ التحصیل شدم که آخرشم با کلی استرس کنکور رشته زبان انگلیسی تو دانشگاه پیام نور فارغ التحصیل شدم و واسه شغلم هم دبیری زبان قبول شدم که آخرش هم یه ایثارگر رو با سهمیه به جای من قبول کردند و الانم دارم به عنوان مترجم تو شرکتهای خصوصی عمرم رو تلف می کنم..اگه تاثیر معدل لحاظ بشه حق دانش آموزای زرنگ مدرسه که بضاعت مالی ندارند که کلاس کنکور شرکت کنند خورده نمیشه و می تونند حاصل زحماتشون رو تو کنکور لحاظ کنند....اونایی که موافق حذف معدل هستند یه مشت دانش آموز تنبل هستند که به جای درس خوندن ، نشستن به بهانه استرس امتحان نهایی درخواست حذف تاثیر معدل رو دارند.صادقانه حرف بزنیم استرس کنکور زیاده یا امتحان های نهایی...قطعا استرس کنکور بیشتره،به جای حرف زدن از مافیای معدل بهتره از مافیای کنکور زمان ما صحبت کنید که غولی بوده واسه خودش

  • جعفری
    0

    واقعا چی می شه گفت یک تصمیم رفتید بگیرید هنوز تصمیم قطعی نگرفتید شما برای یک مملکت هم این طوری نصفه نیمه تصمیم گرفتید که مملکت را این همه دچار بحران کردید الان بهمن ماه دیگه موقع تصمیم گیری برای کنکوری نیست باید برای ۱۴۰۵ تصمیم بگیرید ۱۴۰۴ مثل سال قبل ۵۰ ۵۰ باید باشد

  • حسین
    0

    مافیای اصلی از قدیم و الان خود آموزش و پرورش هست چه معنی داره مهندس کامپیوتر و عمران را بخواهیم از دبیرستان استعداد یابی کنیم باید از عربی و فارسی و دینی استفاده کنیم ! تو کدوم مسجد میز می زارن در مسجد و از مباحث شب گذشته امتحان می گیرند نه کسی که دینیش قبلا ۱۰۰ می زد یا الان ۲۰ می شه و پزشکی بیاره نمیاد کف خیابون رایگان ویزیت کنه و کسی که دینیش رو ۲۰ درصد می زد یا الان ۱۲ بشه که دیگه نمی تونه پزشکی بیاره فوقش علوم آزمایشگاهی بیاره توف نمی کنه تو آزمایش مردم کسی که دانشگاه بخواد بره میره دیپلم می گیره اگر نخواهی دانشگاه بری گرفتن دیپلم معنی نداره باید ۳ سال آخر رو از آموزش و پرورش گرفت و داد به وزارت علوم و طی ۳ سال بچه ها رو استعداد یابی کنه از تو ریاضی هیچی از مهندسی یاد نمی گیری نه برد می بینی می ری برق نه درس برنامه نویسی کامپیوتر داری که بری کامپیوتر بخونی گاو گاو ل بره پشت مضارع چی می شه تعیین می کنه کی بره برق کی بره کامپیوتر فارسی رو به اسم مال کشورت می خونیم درست همین که هست کافیه بقیش وظیفه معلم هست که بچه ها رو علاقه مند کنه نه این که ارث پدرش رو طلب کنه که وا بسته وابسته هسته جمله ای که به زبون مرده قدیم هست رو باید پیدا کنی تا بتونط پزشکی بیاری یا بری مهندسی

  • ن
    7

    سلام اتفاقا بودن معدل بسیار عالی است و کسی که باعث این مصوبه بوده خدا خیرش بدهد.ولی لطفا فقط معدل دوازدهم باشد نه یازدهم.

  • چ
    0

    سلام بنظر من اگه کنکور ۵۰ درصد باشه و تاثیر معدلم ۵۰ درصد البته فقط از دوازدهم عالی میشه(یعنی یازدهم و دهم نباشه).
    کسی که میگه نه بدونید یا نظام قدیمه که فرصت شغلی دانش اموز تازه کار رو میگیره(نمیگم حقی ندارن ولی شما فکر کن با یه استاد میخوای ازمون بدی مسلما استاد قبول میشه) یا هم که از کنکور و تست زدن خبر نداره...کسی که ادعاش میشه نهایی شده مثل سوالای کنکور و ازپسش برنمیاد تازه توی مدت زمان بیشتر بعد میخواد خود کنکور رو در مدت زمان کمتر چجور بهتر بزنه؟ (لطفا برین سوالای عمومی رو نگاه کنید بزنید ببینیم چیکار میکنید) و اینم در نظر بگیرید که همه باهم توی یه روزه که مرور هم ندارید! بعدشم طرف یجوری میگه من تو کنکور درسی رو حذف میکردم تو نهایی نمیتونم انگار که ما خبر نداریم کنکور چخبره شما اگه قراره درسی رو حذف کنید یسری مبحثای کم تست و تک بعدیه که ترکیبی نیست نه همش، اگه زیاد حذف میکنید بدونید که نمیخواید رتبه بیارید. درضمن مگه همه نمرات نهاییشون ۲۰ میشه امسال که یدونه معدل ۲۰ هم نبود. یه مورد دیگه هم که میگن یه نهایی رو خراب میکنی استرس میگیری واسه درس بعدی عزیزم چرا خودتونو گول میزنید توی کنکور هم اگه نگران دفترچه قبلی باشی دفترچه بعدیم بد میزنی و اینم بدونید که اینجا فرصت کسب آرامش نداری پشت سر همه...لطفا واقع بین باشید.

  • نیکولا تسلا
    1

    تو روخدا تاثیرمعدل یازدهم حذف کنید ما نمی تونیم هم زمان دومایه بخونیم

  • محمد
    1

    خدا نابودشان کنه اگه یازدهم مثبت نکنیدیعنی کمک به مافیای کنکور یعنی ما بدبخت تر میشیم قول شرف میدم امسال به جای میانگین معدل ۹.۵ بشه ۴.۵ وماسه ای مسئولین بی عقل باشه آخه بیشرف فکر کن بچه خودته چطوری میخوا ۲۰ امتحان در ۱۵ روز بده بدبختمون میکنید بیچارمون میکنی بخدا آه این بچه میگیرنتون من شبم خواب ندارم بخاطر تاثیر یازدهم

  • محمد
    1

    بخدا تاثیر یازدهم یعنی دانش آموزی زندگیش با یه سگ فرقی نکنه پول کتاب نهایی پول ترمیم پول فیلم آموزش بشینید فک کنید میانگین معدل امسال به جای ۹.۵ بشه ۳.۵ بدبختمون میکنید گناه داریم من الان دیگه زدم به سیم آخر آخه بیشرف اون کسی که تو زعفرانیه تهران داره زبان و فارسی .....تدریس میشا میخوا مقایسه کنید با قشری که تو مناطق محروم آخه چرا درک نمی‌کنید قطعی یازدهم یعنی ظلم ستم تمسخر دانش اموز من خودم تو روستای با بدبختی دارم فیلم کتاب تست کتاب عمومی میگیرموچطوری میخوا یازدهم و دوازدهم تو یه ماه بدم بشینید فک کنید منم مس شما آدمم مس شما بخدا ربات نیستم چرا دارید کاری میکنید قشر درس خونم بیزار بشه از این مملکت چرا بچه خودتونم بود به ولله آیت کار نمی‌کردید اگه یازدهم قطعی بشه یعنی عمق فاجعه به جای داوطلب بگید #موش ازمایشگاهی

  • مهران مردانی
    0

    من پدر دیالیزی هستم دخترم از طریق سوابق تحصیلی بدون آزمون سنجش شرکت کرد با معدل حدود۱۹ بعد گذراندن یک ترم الان دانشگاه اعلام کرده سنجش رد پذیرش شدین بعد یک ترم که پذیرش شدن این جواب باید حالا به ما اعلام کنند خرج مخارج به این سختی داروهای گران قیمت خدا را خوش میاد که روز ثبت نام اعلام کنند نه حالا نمی‌دانم به کی بگم کجا برم ؟