تداوم قصه پرغصه گوجه‌فرنگی کاران مغان

قصه پرغصه تولید کنندگان کشاورزی استان اردبیل همچنان ادامه دارد و این بار نوبت گوجه فرنگی کاران منطقه مغان فرار رسیده و محصول تولیدی آنها روی دستشان مانده است.

تداوم قصه پرغصه گوجه‌فرنگی کاران مغان

سال گذشته نیز تولیدکنندگان محصول گوجه فرنگی در استان اردبیل به علت پایین آمدن قیمت فروش محصول خود متضرر شدند و بر همین اساس، سازمان جهاد کشاورزی استان به گوجه فرنگی کاران شهرستان پارس آباد و اصلاندوز مغان در شمال استان و صیفی کاران شهرستان مشگین‌شهر و کوثر اعلام کرد که از کشت گسترده این محصول خودداری کنند.

پیش‌بینی سطح زیر کشت محصول گوجه‌فرنگی در استان اردبیل برای سال زراعی جاری حدود پنج هزار هکتار بود که با هشدارهای سازمان جهاد کشاورزی و کشت محصولات جایگزین، سطح زیر کشت این محصول در استان حدود ۱۵ درصد کاهش یافت.

امسال در چهار هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل گوجه فرنگی کاشته شده و بنا به اعلام معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان، پیش‌بینی می‌شود که ۱۹۰ هزار تن محصول گوجه فرنگی در استان تولید و روانه بازار شود.

گوجه فرنگی تازه خوری و با کیفیت هم که روانه بازار مصرف شهروندان می شود، هم اکنون به قیمت هشت هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار ریال از کشاورزان خریداری شده و در واحدهای عرصه میوه و سبزیجات به قیمت ۲۵ هزار ریال عرضه می‍شود.

تداوم قصه پرغصه گوجه‌فرنگی کاران مغان

کشاورزان چه می گویند؟

تعدادی از گوجه فرنگی کاران شهرستان پارس آباد، پایین بودن قیمت محصول، نبود مشتری، افزایش هزینه‌های تولید و توقف صادرات را از جمله مشکلات خود ذکر کرده و از مسئولان خواستند تا برای تنظیم بازار این محصول اقدامی سریع انجام دهند.

یک کشاورز وضعیت بازار گوجه‌فرنگی امسال را نامناسب توصیف کرد و گفت: محصول روی دست ما مانده و به علت قیمت پایین دیگر رغبتی برای چیدن محصول از سر جالیز نداریم و هزینه برداشت بیشتر از هزینه فروش محصول شده است.

به گفته وی، هر روز قیمت جعبه گوجه فرنگی گران می‌شود و هر سبد به قیمت ۵۰ هزار ریال به کشاورزان عرضه می‌شود و هزینه برداشت محصول توسط هر کارگر نیز به روزانه بیش از یک میلیون ریال افزایش یافته و با این وضعیت، قیمت فروش محصول هم بسیار کم بوده و دیگر تولید به صرفه نیست.

برخی از کشاورزان و کارشناسان نیز نبود صنایع تبدیلی و توقف صادرات محصولات جانبی گوجه فرنگی از جمله رب را از جمله مشکلات کشاورزان منطقه ذکر کرده و آن را عامل هدر رفت زحمات و سرمایه خود ذکر می‌کنند.

گوجه فرنگی، به علت شرایط خاص این محصول امکان انبار در مدت زمان زیاد و حمل و نقل در مسافت‌های طولانی را ندارد و به همین علت، کارخانه های فرآوری و صنایع وابسته این محصول باید در مناطق تولید محصول احداث شود.

این در حالی است که تنها واحد فعال فرآوری محصول گوجه‌فرنگی در منطقه مغان اعلام کرده که دیگر کشش و امکان خرید بیشتر محصول را ندارد و همین امر سبب کاهش قیمت خرید محصول تولیدی طی روزهای اخیر شده است.

به گفته رحمت علیزاده کشاورز گوجه‌فرنگی‌کار شهرستان پارس‌آباد، گوجه فرنگی تولیدی منطقه مغان به قیمت پایین توسط دلالان خریداری شده و به میادین میوه و تره‌بار و یا کارخانه‌های تولید رب گوجه‌فرنگی منتقل ‌شده و حداقل به دو برابر قیمت فه فروش می‌رسد.

وی گفت: امسال به علت کشش ضعیف بازار، قیمت گوجه‌فرنگی از آغاز فصل برداشت در اوایل تابستان پایین بود و همین امر موجب سوء استفاده دلالان و کاهش روز به روز نرخ خرید محصول در بازار شد.

وی بیان کرد: هم‌اکنون گوجه‌فرنگی‌کاران مغان محصول با کیفیت خود را برای جلوگیری از زیان بیشتر حدود سه هزار ریال زیر قیمت بازار و هر کیلوگرم به نرخ حدود ۶ هزار ریال به فروش می‌رسانند در حالی که این مبلغ قیمت فروش محصول فله‌ای و برای انتقال محصول به کارخانه تولید رب است.

تداوم قصه پرغصه گوجه‌فرنگی کاران مغان

صنایع تبدیلی و فرآوری، مشکل اساسی گوجه‌فرنگی‌کاران استان اردبیل

نبود صنایع تبدیلی و فرآوری، مشکل اساسی گوجه‌فرنگی‌کاران استان اردبیل است به طوری که تنها پنج واحد صنعتی مرتبط با گوجه فرنگی در استان دایر بوده و ۲ واحد آن نیز که در منطقه مغان قرار دارد، غیرفعال است.

به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، هم‌اکنون تنها یک واحد فرآوری گوجه‌فرنگی در شهرستان پارس‌آباد فعال است ولی از فردا ۲ مرکز خرید وابسته به شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان دایر شده و اقدام به خرید مازاد محصول خواهد کرد.

علاوه بر این، روز چهارشنبه این هفته، فعالیت کارخانه تولید رب و فرآوری گوجه فرنگی شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان آغاز می‌شود که با شروع فعالیت آن، مازاد محصول تولیدی شهرستان پارس‌آباد خریداری شده و فرآوری خواهد شد.

گوجه فرنگی، به علت شرایط خاص این محصول امکان انبار در مدت زمان زیاد و حمل و نقل در مسافت‌های طولانی را ندارد و به همین علت، کارخانه های فرآوری و صنایع وابسته این محصول باید در مناطق تولید محصول احداث شود در حالی که کارخانه بزرگ تولید و فرآوری محصول گوجه فرنگی در منطقه احداث نشده است.

تداوم قصه پرغصه گوجه‌فرنگی کاران مغان

کاهش صادرات رب و افزایش تولید، عامل افت قیمت گوجه فرنگی در روزهای اخیر

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، کاهش صادرات رب به علت تحریم و شرایط شیوع کرونا و نیز افزایش تولید در سال جاری را از جمله علل پایین آمدن قیمت گوجه‌فرنگی در روزهای اخیر ذکر کرد.

احمد شهریار همچنین، تنظیم بازار محصولات کشاورزی را منوط به شرایط تولید انواع محصولات در سطح منطقه‌ای و کشوری عنوان کرد و گفت: مازاد تولید و کاهش کشش بازار داخلی و خارجی رب و گوجه فرنگی موجب شده که قیمت گوجه فرنگی کاهش یابد.

وی افزایش تولید رب طی سال گذشته و در پی آن، کاهش قیمت رب‌های تولیدی و در نهایت کاهش رغبت خرید کارخانه‌های فرآوری محصول در سال جاری را از دیگر علل کاهش قیمت گوجه‌فرنگی طی روزهای جاری عنوان کرد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با رد ادعای خرید و فروش گوجه‌فرنگی تولیدی منطقه مغان به قیمت هر کیلوگرم ۲ هزار ریال گفت: هم‌اکنون هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی ربّی و فله‌ای که برای تهیه رب تحویل کارخانه‌ها می‌شود، به قیمت پنج هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار ریال خریداری می‌شود.

وی بیان کرد: شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان هم قرار است از امروز محصول گوجه فرنگی منطقه مغان را با قیمت هر کیلوگرم پنج هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار ریال از طریق سه مرکز پیش‌بینی شده خریداری کند و علاوه بر این، با راه‌اندازی کارخانه رب این شرکت در هفته جاری، مشکل نبود خریدار محصول حل می‌شود.

شهریار، با اشاره به برداشت بیش از ۷۰ درصد محصول گوجه فرنگی تابستانه منطقه مغان افزود: بوته‌ها و محصول موجود در بوته در آخرین روزهای برداشت قرار دارد و بخش اعظمی از محصول به قیمت مناسب ۲۵ هزار ریال تا ۱۰ هزار ریال برداشت و به فروش رسیده است.

وی میانگین تولید گوجه فرنگی در هر هکتار از مزارع مغان را ۶۰ تن اعلام کرد و ادامه داد: حدود ۳۵ درصد محصول با قیمت بالای ۲۵ هزار ریال و ۳۵ درصد دیگر نیز به قیمت متوسط و مناسب به فروش رسیده و ۳۰ درصد باقی‌مانده محصول در آخرین روزهای عمر جالیز و بوته‌ها نیز برای تولید رب و فرآوری تحویل کارخانه ها می‌شود و درست در همین مرحله مشکل ایجاد شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، متوسط درآمد هر هکتار مزرعه گوجه‌فرنگی را با کسر و احتساب حدود هفت هزار ریال هزینه تولید هر کیلوگرم محصول از مرحله تامین و کاشت بذر تا فروش محصول، حدود ۳۰۰ میلیون ریال اعلام کرد.

وی افزود: با این حال برای تنظیم بازار این محصول اقدامات تکمیلی از جمله رایزنی با وزارت جهاد کشاورزی و طرح در ستاد تنظیم بازار استان انجام شده است.

شهریار، خرید حمایتی محصول را از جمله راهکارهای پیشنهادی برای حل مشکل گوجه‌فرنگی‌کاران استان عنوان کرد و ادامه داد: این محصول امکان نگهداری و انبار ندارد و دولت نیز توان مالی برای خرید حمایتی ندارد و قیمت محصول باید به شکل تعادل عرضه و تقاضا و خودتنظیمی تعیین شود.

وی بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود که از اواخر ماه جاری با به بازار آمدن محصول سایر مناطق کشور، کشاورزان گوجه‌فرنگی‌کار شهرستان کوثر با سطح زیر کشت یک هزار هکتار و شهرستان مشگین‌شهر با سطح زیر کشت ۳۰۰ هکتار بیشتر متحمل زیان خواهند شد.

منبع: ایرنا

68

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید