اهدای پلاسمای ۱۳۸بهبودیافته کرونا درهمدان/پادتنی که یاریرسان است
همدان از استان های مجهز به مرکز دریافت پلاسمای اهدایی بهبودیافتگان کرونا برای درمان بیماران بدحال مبتلا به این ویروس در غرب کشور است و تاکنون ۱۳۸واحد پلاسما در همدان اهدا شده است.
کم کم به هفتمین ماه ورود ویروس کرونا به کشور نزدیک میشویم؛ هفت ماهی که با استرس و نگرانی ناشی از ابتلاء به این ویروس سپری شده و در بسیاری از خانوادهها شماری را درگیر کرده و برخی نیز به کام مرگ کشانده است.
ویروس کرونا این روزها همچنان یکه تاز است و آمار مبتلایان و قربانیان این ویروس ناشناخته در کشور همچنان عددهای چهاررقمی و سه رقمی هستند و در حالی که روزهای گرم تابستان را پشت سر میگذاریم تغییر محسوس کاهشی در این ارقام دیده نمیشود تنها وضعیت چند استان تغییر داشته و درصدی از موقعیت خطرناک دور شدهاند اما این به معنای بی توجهی به نکات بهداشتی نیست و تا حد امکان باید به رعایت پروتکلهای بهداشتی پایبند بود.
پلاسما درمانی به عنوان یک روشی حمایتی برای بهبودی افراد مبتلا در نظر گرفته شده است
آنچه مسلم است؛ شیوع گسترده ویروس کرونا و ابتلای افراد به این ویروس روزهای سختی را برای مردم رقم زده؛ این بیماری درمان خاصی ندارد اما روش پلاسما درمانی به عنوان یک روشی حمایتی برای بهبودی افراد مبتلا در نظر گرفته شده است.
پلاسما درمانی شیوهای است که پلاسمای خون بیمارانی که از ویروس کرونا بهبود یافتهاند را به بیمارانی که در حال حاضر به این ویروس مبتلا شدهاند، تزریق میکنند و بدن بیمار در حالی که در برابر ویروس مقاومت میکند، برای حمله به ویروس، «آنتی بادی» نیز تولید میکند و به محض اینکه فرد بهبود یافت، این آنتی بادیها در بدن باقی میماند تا در صورت بازگشت، با ویروس مقابله کنند.
در توضیح بیشتر اینکه بخش مایع خون پلاسما است که ۵۵ درصد خون بدن انسان را تشکیل میدهد؛ یکی از اجزا بسیار مهم پلاسما پادتن (آنتی بادی) است که برای مقابله با عوامل عفونی ضروری است و در افرادی که مبتلا به بیماری عفونی میشوند میزان تولید این پادتنها افزایش یافته و استخراج این مواد از بدن میتواند در درمان سایر بیماران مؤثر باشد.
در راستای بررسی وضعیت پلاسما درمانی در استان همدان برای بیماران مبتلا به کرونا به سراغ مدیرکل انتقال خون استان همدان رفتیم و در گفتگویی با وی به مواردی اشاره شد.
اهدای ۱۳۸ واحد پلاسما توسط بهبود یافتگان کرونایی در استان همدان
مدیرکل انتقال خون استان همدان عنوان کرد: تاکنون ۱۳۸ واحد پلاسما توسط بهبود یافتگان کرونایی در استان همدان اهدا شده است.
افشین محمدی با بیان اینکه میانگین روزانه مراجعه کنندگان برای اهدای پلاسمای خون در استان همدان بین یک الی سه نفر است، افزود: تاکنون ۱۳۸ واحد پلاسما اهدا شده و ۱۰۴ واحد پلاسما برای درمان بیماران استفاده شده است.
وی با بیان اینکه اگر پلاسمای بهبود یافتگان در روزهای نخست بیماری برای بیماران مورد استفاده قرار گیرد سبب درمان آنها میشود، عنوان کرد: خوشبختانه تاکنون نتایج پلاسما درمانی در همدان موفقیت آمیز بوده است.
باید یک ماه از بهبودی کامل بیمار مبتلا به کرونا گذشته باشد تا بتواند پلاسمای خونش را برای درمان بیماران بدحال مبتلا به کرونا اهدا کند مدیرکل انتقال خون استان همدان با اشاره به اینکه باید یک ماه از بهبودی کامل بیمار مبتلا به کرونا گذشته باشد تا بتواند پلاسمای خونش را برای درمان بیماران بدحال مبتلا به کرونا اهدا کند، گفت: این افراد میتوانند حداقل ماهی یک بار نسبت به اهدای پلاسما اقدام کنند.
محمدی با اشاره به اینکه اهداکنندگان پلاسما باید در رده سنی ۱۸ تا ۶۰ سال باشند، گفت: داشتن حداقل ۵۰ کیلو وزن، عدم بیماری خاص و نداشتن هیچ سابقه بارداری برای خانمها از شرایط لازم برای اهدا پلاسمای خون است.
وی با بیاناینکه در حال حاضر ۱۸ مرکز در سطح کشور پلاسما درمانی را انجام میدهند، گفت: در غرب کشور تنها استان همدان و کرمانشاه از روش پلاسما درمانی برای بهبودی افراد مبتلا به کرونا استفاده میکنند.
محمدی پلاسما درمانی را روشی رایگان برای درمان مبتلایان کووید ۱۹ عنوان کرد و گفت: با انجام این روش میتوان تا ۵۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از ابتلاء به کرونا را کاهش داد.
وی اظهار کرد: افرادی که پلاسمای خون خود را اهدا کردند در واقع یک کار خیرخواهانه انجام دادهاند و ما هم برای جبران کار این عزیزان یک کارت هدیه به آنها تقدیم میکنیم.
مدیر کل انتقال خون استان همدان گفت: مراجعان اهدا کننده خون، پلاکت و پلاسما این اطمینان را داشته باشند که در مرکز انتقال خون همدان تمام نکات ایمنی و بهداشتی رعایت میشود و به طور مستمر تمام مرکز و تجهیزات ضدعفونی و استریل میشود.
۸۰ بیمار مبتلا به کرونا در همدان پلاسما دریافت کردهاند
مسئول امور بیماریهای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان نیز با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای پلاسما درمانی مبتلایان به کرونا در استان همدان گفت: تاکنون ۸۰ بیمار مبتلا به کرونا در همدان پلاسما دریافت کردهاند.
طوس کیانی با اشاره به اینکه پلاسمای خون از افرادی دریافت میشود که از زمان بهبودی آنها به کرونا حداقل ۲۵ تا ۳۰ روز گذشته باشد، افزود: اهدا کنندگانی که کم خونی و ضعف بدنی دارند نمیتوانند پلاسمای خون خود را اهدا کنند.
وی بابیان اینکه اهدای پلاسما حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد، گفت: با گذشت زمان پس از بهبودی، مقدار پادتنها در بدن فرد بهبود یافته کاهش مییابد و اثربخشی این روش درمانی هم کاهش مییابد، بنابراین زمان مراجعه فرد داوطلب و بهبود یافته حیاتی است.
خانمهای باردار و خانمهای که سابقه سقط جنین داشتهاند موارد مناسبی برای اهدای پلاسما نیستند مسئول امور بیماریهای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اظهار کرد: خانمهای باردار و خانمهای که سابقه سقط جنین داشتهاند موارد مناسبی برای اهدای پلاسما نیستند.
کیانی در خصوص روش گرفتن پلاسمای خون گفت: دستگاه جداسازی پلاسما از خون مجهز به دو خط مجزاست؛ که از یک جهت خون از بدن فرد خارج میشود و از طرف دیگر پلاسمای خون جداسازی میشود و خون به بدن اهداکننده برمیگردد.
مسئول امور بیماریهای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان همدان افزود: تخمین زده میشود که بتوان از حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد بهبود یافتگان پلاسما گرفت اما متأسفانه افراد بهبود یافته که برای اهدای پلاسما مراجعه میکنند خیلی کمتر از این آمار هستند.
یکی از اهدا کنندگان پلاسمای خون نیز در جواب سوال که سوال کرد چرا پلاسمای خون خود را اهدا کردید، گفت: اهدای پلاسمای خون یک امر خداپسندانه است چرا که با اهدای پلاسما خون خود شاید جان یک نفر یا بیشتر را نجات دهم.
این فرد مبتلا به بیماری کرونا که البته بهبود یافته با اشاره به اینکه ابتدا از اهدای پلاسما خون دل نگران بودم که زمانی خودم دچار عارضهای نشوم، افزود: خوشبختانه این اهدا هیچ عارضهای برای من نداشته است
وی گفت: تقریباً ۲۸ روز بعد از بهبودی کامل و نداشتن علائم به انتقال خون مراجعه کردم و ابتدای یکسری تست و غربالگری صورت گرفت و پس از داشتن شرایط پلاسمای خون رو از من گرفتند ضمن اینکه ابتدا از تمامی مراجعه کنندگان تست گرفته میشود.
گفتنی است؛ در حال حاضر یکی از روشهای نجات افراد مبتلا به کووید ۱۹، استفاده از پلاسمای خون بهبود یافتگان این بیماری است به طوری که پس از مدتی پلاسمای افراد بهبود یافته فاقد ویروس میشود ولی همچنان سرشار از آنتیبادیهایی است که در درمان بیماران بدحال مؤثر است.
آنتیبادیها یا پادتنهای تولید شده توسط بیماران بهبود یافته سیستم ایمنی بدن بیماران جدید را تا زمانی که سیستم ایمنی بدن بیمار بتواند پادتن خود را تولید کند، تأمین و تقویت میکند؛ طی این فرآیند، خون کامل از اهداکننده گرفته میشود، سپس پلاسمای آن جدا شده و گویچههای قرمز، سفید و سایر اجزا خون دوباره به اهداکننده برگردانده میشود.
منبع: مهر
68