کشمکش اصناف کرمان با نمایشگاهها/حق مردم برای خرید مناسب کجا عرضه میشود؟
بخش قابل توجهی از زمان جلسه کارگروه صادرات استان کرمان به تقویم نمایشگاهی و اعتراض اصناف اختصاص داشت که در این نشست متولیان برپایی نمایشگاهها به دنبال گسترش بازارهای خود و اصناف پیگیر حذف این رقیب خود بودند.
برپایی برخی نمایشگاه های معرفی یا عرضه تولیدات که معمولا با حضور افرادی از خارج از استان در کرمان همراه است از گذشته محل کشمکش قرار داشته است؛ گروهی موافق برگزاری آنها هستند زیرا مدعی هستند برخی اصناف کرمان محصولاتشان را به قیمت های بالاتر عرضه می کنند و لذا برگزاری نمایشگاه ها لازم است تا حق مردم برای دسترسی به کالاهای با کیفیت و قیمت مناسب پاس داشته شود اما از آن سو اصناف مستقر در کرمان نیز مخالف هستند و نمایشگاه ها را رقیب خود و عاملی برای کسادی بازارشان می دانند.
مخالفت اصناف درحالی است که معتقدند در شرایط همه گیری کرونا این دسته از فعالان اقتصادی با مشکلات زیادی در فروش محصولات خود نیز مواجه بوده اند.
اما این اختلاف و کشمکش درحالی است که برخی فعالان اقتصادی مدعی هستند به طور مثال مردم شهر کرمان مبلمان را تا ۴۰ درصد گران تر از سایر استان ها تهیه می کنند.
رییس اتاق اصناف کرمان در ابتدای جلسه کارگروه صادرات استان کرمان که به تقویم نمایشگاهی اختصاص داشت و روز دوشنبه برگزار شد، خواستار حذف نمایشگاههای عرضه کالا به مصرف کنندگان بود و این نمایشگاه ها را علت کسادی بازار خواند و به مسئولان نیز درخصوص احتمال اعتراض اصناف درصورت عرضه مستقیم کالا در نمایشگاهها هشدار داد.
یوسف جعفری افزود: بازاریان کرمان در زمان برپایی نمایشگاهها تنش نشان می دهند و اکنون همزمان با برگزاری نمایشگاه لوازم خانگی، اصناف در حال رسیدن به اجماع برای تحصن هستند و این در حالیست که ما اعتراضی برای برگزاری نمایشگاه های تخصصی نداریم.
وی ادامهداد: نمایشگاه های گذشته در استان جرایمی همچون کالای قاچاق، تقلب و گرانفروشی داشتند و وقتی بازرسان ما برای بازرسی مراجعه میکنند مانع آنها میشوند و در صورت اثبات تخلفات می گویند جریمه آن را پرداخت می کنیم در واقع جرایم هم بازدارنده نیست.
نمایشگاه نباید در فضای رقابتی با بازار درآید
رییس اتاق اصناف کرمان یادآور شد: معتقدم تولیدکننده واقعی باید به نمایشگاهها بیاید و کالاهایش را نیز به نمایش بگذارد نه اینکه نمایشگاهها در رقابت با بازار درآیند.
وی با اشاره به آسیب های وارده به اصناف و بازاریان کرمان گفت: همچنین نظارتی بر فرایند قیمت گذاری نمایشگاه ها نمی شود و کسی آن را پیگیری نمیکند.
پیام خسروی سعید یکی از مجریان نمایشگاه های معدن ملی و استان کرمان نیز در این نشست گفت: ما را در مزایدههای نمایشگاهی راه نمیدهند و هنوز که تقویم نمایشگاهی بسته نشده، قرارداد بسیاری از نمایشگاههای سال آینده منعقد و به مجریانی خاص واگذار شده است.
وی خواستار تخصیص سهمیه برگزاری نمایشگاههای استان کرمان به شرکتهای بومی این استان شد و افزود: اشتغالزایی و اقتصاد برخی شرکتهای استان به همین حوزه مربوط است اما متاسفانه در این میان حق دلالیهایی گرفته میشود و واگذاری نمایشگاهها به مجری در برخی موارد فرایند عادلانه و شفافی ندارد.
همه چیز در مزایده ها مساوی است
نماینده شرکت نمایشگاههای بین المللی جنوب شرق کشور(کرمان) نیز در غیاب رییس این شرکت در جلسه گفت: ما هنوز هیچ قراردادی با هیچ شرکتی برای تقویم نمایشگاهی سال آینده منعقد نکرده ایم و در مزایده نیز همه چیز برای شرکت های شرکت کننده مساوی و عادلانه است.
پاسخ به گلایه های اصناف
وی در خصوص رقابت نمایشگاه ها با اصناف در عرضه مستقیم کالاها نیز اینگونه پاسخ داد: برگزاری نمایشکاه های استان صرفا به معنی معرفی محصولات تولیدی و انتقال فناوری، نوآوری و برای اقتصاد استان بسیار ضروری است و فقط ثبت سفارش در نمایشگاهها انجام میگیرد.
نماینده شرکت نمایشگاه های بین المللی جنوب شرق کشور (کرمان) تاکید کرد: ممانعت از ورود بازرسان اصناف به نمایشگاهها به علت اینست که تنش در نمایشگاهها بوجود نیاید وگرنه ما اعلام کردیم که بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی باید حاضر باشند و با متخلفان برخورد کنند.
چرا مردم کرمان باید مبلمان را ۴۰ درصد گرانتر بخرند؟
یکی از فعالان اقتصادی استان کرمان نیز در این نشست گفت: به عنوان یکی از مردم و فعالان عرصه رسانه ناظر بر مسائل اقتصادی استان ایراداتی به این نشست وارد است ازجمله اینکه جلسات به گونه ای برگزار میشود که گاها جو به یک سمت میرود و برخی مطالب و واقعیتها گفته نمیشود.
سعید امیرمحمدی افزود: سرمایهگذار نمایشگاه ها اعلام کرده که به علت برخی منفعت طلبی ها دیگر سرمایهگذاری در این حوزه نمیکند در حالی که وجود نمایشگاه در اقتصاد استان برای حمایت از تولید و مصرف کننده ضروری است.
وی ادامهداد: ایرادهای اعلام شده در این نشست از جمله حذف فضای رقابتی نمایشگاهی فقط به مردم و مصرف کننده آسیب میزند، اصناف به برگزاری نمایشگاه اعتراض دارند در حالی که قیمت مبلمان در استان کرمان حداقل ۴۰ درصد از دیگر استانها گران تر است؛ چرا مردم کرمان نباید کالای ارزان تر بخرند؟ مگر یک نمایشگاه طی سه روز چقدر فروش دارد که اصناف به آن اعتراض دارند؟
به مردم حق انتخاب دهید
فعال اقتصادی و رسانه ای استان کرمان افزود: به مردم حق انتخاب بدهید و بگذارید در فضای رقابتی ایجاد شده با برگزاری نمایشگاهها، از فناوری و نوآوریهای روز کشور و دنیا با قیمت رقابتی نسبت به بازارهای استان بهره ببرند.
نظارت بر نمایشگاههای کرمان تشدید میشود
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان نیز در مقام رییس جلسه با بیان اینکه عقد هرگونه قرارداد پیش از تقویم نمایشگاهی مجاز نیست، گفت: نظارت ها و جریمه ها در نمایشگاه های استان تقویت و تشدید میشود.
حسین مهرابی افزود: سازمان های تعزیرات حکومتی و بهداشت دستورالعمل جرایم آن را تهیه کنند و در کارگروه مربوطه مصوب شود زیرا اگر نظارت باشد بسیاری از مشکلات رفع می شود.
وی اظهار داشت: اصل کلی برگزاری نمایشگاه ها برعهده سازمان توسعه و تجارت است و اگر جرایم بازدارنده نیست میتوان با این سازمان مکاتبه کرد.
جانشین استاندار کرمان در کارگروه صادرات استان تصریح کرد: نمایشگاه ها مثل شرکت ها از قوانین جمهوری اسلامی پیروی می کنند و زیرمجموعه ای از سازمان صنعت، معدن و تجارت هستند و نظارت نیز از همین روش انجام میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه جرایم نمایشگاه ها نیز باید بازدارنده شوند تصریح کرد: زمانی که تقویم نمایشگاهی را می چینیم، میخواهیم کاری انجام شود اما باید از جنبه های مختلف موضوع را ببینیم.
حمایت استانداری کرمان از حقوق مصرف کنندگان
مهرابی با اعلام موافقت با موارد مطرح شده از سوی سعید امیرمحمدی فعال اقتصادی و رسانه ای استان کرمان گفت: باید حقوق مصرف کننده نیز در رقابت بین نمایشگاهها و اصناف به صورت جدی در نظر گرفته شود، نمایشگاهها قانونی هستند و با برگزاری کلی آن مخالفتی نداریم.
وی ابراز داشت: از طرفی اصناف در خصوص عرضه مستقیم کالا در برخی نمایشگاههای استان حق دارند چون ممکن است به کسب و کارشان لطمه بخورد و از طرف دیگر نمایشگاهها رسالت پیشرفت و معرفی فناوری را دارند و باید برگزار شوند.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان ادامه داد: نمایشگاهها فناوری، نوآوری و فرهنگ شهرهای مختلف را به استان میآورند، ضمن اینکه جنبه تفریحی هم برای مردم دارند؛ در دنیا کارکرد نمایشگاه ها اشاعه مرزهای دانش و فناوری است اما از طرفی با اعتراض های اصناف مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه اصناف می گویند برگزاری نمایشگاه ها به اشتغال و فروش آنها در شرایط کرونا لطمه میزند افزود: نوع دیگر این اعتراض ها مربوط به نحوه برگزاری است و شرکت نمایشگاه ها باید خود مجری باشد در حالی که اکنون نمایشگاه ها فقط به شرکت های مجری واگذار می شود و پیگیری هرنوع تخلف در مورد مجری باید برعهده شرکت نمایشگاه ها باشد.
مهرابی گفت: بخشی از اعتراض ها در خصوص برگزاری تخصصی نمایشگاه هاست که نظارت بر آن نیز مضاعف میشود.
وی ادامه داد: استانداری کرمان از شرکتهای بومی در قالب مجری نمایشگاهها حمایت میکند که این حمایت حداقلی و تا پنج درصد است و این امر در شرح وظایف استانداری کرمان نیز تعریف شده است.
مهرابی تاکید کرد: مخالف برگزاری نمایشگاه نیستیم اما باید تنش ها را کاهش دهیم و در این زمینه کلمه تخصصی و فروش مستقیم نظارت ویژهای را میطلبد.
کمیته تخصصی شکل میگیرد
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در این نشست خواستار عادلانه شدن توزیع در نمایشگاههای ترکیبی شد و گفت: کمیته ای تخصصی امور نمایشگاه ها را رصد می کند زیرا برخی جرایم فعلی ممکن است بازدارنده نباشند.
مهدی حسینی نژاد افزود: نمایشگاههای تخصصی حق عرضه مستقیم کالا را ندارند و این نوع عرضه تخلف محسوب می شود که اگر این اتفاق بیفتد می توانیم جلو برگزاری سال های آینده آن نمایشگاه ها را بگیریم که قانون هم بازدارنده شود.
وی تصریح کرد: هر ایرانی گزارش تخلف را میتواند به سامانه ۱۲۴ سازمان صمت و ۱۳۵ تعزیرات حکومتی اعلام و طرح شکایت کند؛ ما موظف به پیگیری این شکایات هستیم.
دبیر کارگروه صادرات استان کرمان یادآور شد: نمایشگاه حق فروش و عرضه مستقیم ندارد اما شرکتکنندگان میتوانند ثبت سفارش داشته باشد و کمیته نظارتی که تشکیل شد بر این حوزه نظارت جدی خواهد داشت؛ بازرسان اتاق اصناف نیز هرجا تخلفی دیدند با آن برخورد کنند.
وی اضافه کرد: همچنین در این نشست مقرر شد که شرکت نمایشگاهی از شرکت های بومی به شرط توانمند بودن و دارا بودن شرایط استفاده کند.
برگشت محصولات صادراتی از روسیه
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و سرمایهگذاری استانداری کرمان نیز در این نشست در خصوص برگشت محصولات صادراتی ایران از روسیه گفت: محموله صادراتی محصولات کشاورزی از جنوب کرمان به روسیه به علت نداشتن سلامت برگشت داده شد.
رضا سنجری افزود: اتاق بازرگانی متولی شد که مساله را پیگیری کند و آزمایشگاه مرجع آن نیز در جنوب کرمان احداث می شود که انجام این اقدامات در کارگروه صادرات استان کرمان مصوب شد.
براساس آنچه در این نشست اعلام شد نمایشگاه لوازم خانگی از دوشنبه در محل سایت دایمی نمایشگاههای بینالمللی جنوب شرق کشور آغاز شده و به مدت پنج روز پذیرای علاقه مندان است.