داستان دنباله دار زایندهرود نیمه جان
این سالها، زایندهرود به یکی از پربحثترین حوضههای آبریز در کشور تبدیل شده است، کاهش بارش، خشکسالی و برداشت های بیرویه از این رودخانه نیمه جان، این حوضه آبریز را با چالش های جدی مواجه کرده است، اما بهنظر میرسد عزم جدی برای احیای زایندهرود و بخشیدن جان دوباره به این رودخانه وجود ندارد.
چشمه کوهرنگ و چشمه دیمه یکی از منابع مهم در تامین آب رودخانه زایندهرود محسوب میشوند، در سالجاری چشمه کوهرنگ که یکی از پرآبترین چشمههای آب در استان است، بهطور ناگهانی با کاهش چشمگیر آبدهی مواجه شد، خشک شدن سرچشمه زایندهرود بر بحران در این حوضه آبریز افزود، اما عدهای هنوز باور ندارند که برداشتهای بیرویه از این رودخانه نیمهجان، میتواند تیر خلاصی بر پیکر آن باشد.
با کمآب شدن چشمه کوهرنگ، تامین آب شرب مردم شهرکرد نیز با مشکل جدی مواجه شد، بهطوری که آبرسانی به مردم شهرکرد از حدود یکماه قبل با تانکر در حال انجام است، مردمانی که روزگاری خود آب چند استان را تامین میکردند، امروز برای تامین آب شرب مورد نیاز خود دست به دامن تانکرهای آبرسانی از چند استان دیگر شدهاند.
بازگشایی سد زایندهرود برای کشت کشاورزان شرق اصفهان در ۱۲ بهمنماه سالجاری در حالی اتفاق افتاد که ذخیره آبی این سد در پایینترین حالت خود بود، این بازگشایی واکنشهای بسیاری را در پی داشت، بسیاری از کارشناسان معتقدند که این بازگشایی در زمان مناسب صورت نگرفت و کاهش ذخیره سد زایندهرود میتواند بحث تامین آب شرب در تابستان را در چند استان با چالش مواجه کند.
احمد راستینه، نماینده مردم شهرستانهای شهرکرد، بن و سامان در مجلس همان زمان گفته بود، این بازگشایی یک تصمیم غلط بود، این گلایه به وزارت نیرو انعکاس داده شده است و قطعا تذکرات لازم را به وزیر نیرو خواهیم داد، حقوق مردم این استان بهصورت ویژه توسط مسئولان پیگیری میشود.
وی یادآور شده بود، مردم استان نگرانی از بابت کمبود آب نداشته باشند، ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای پروژه آبرسانی بن به بروجن تخصیص پیدا کرده است، با تکمیل این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۱ مشکل تنش آبی در این استان حل و کام مردم شیرین خواهد شد.
راستینه اظهار امیدواری کرده بود که مسئولان صدای تانکرهایی که در حال آبرسانی به مردم شهرکرد هستند را بشنوند، زیرا مردم بهعلت تنش آبی با قطعی و کمبود آب مواجه شدهاند.
شاید امکان احیای چشمه کوهرنگ وجود نداشته باشد
مرتضی درخشان، رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری، با اشاره به مشکلات ناشی از خشکسالی و کمآبی در شهرستانهای استان، اظهار کرد: در دشتهای لردگان و خانمیرزا با افت ۵۷ درصدی آبخوانها مواجه هستیم، این مسئله یک فاجعه ملی است، روزگاری این دو دشت منبع تامین گندم و حبوبات بود، میزان تولید گندم در سال ۹۸ از ۳۳ هزار تن به ۱۶ هزار تن در سال ۹۹ رسیده است.
وی با بیان این مطلب که دشت خانمیرزا و لردگان باید احیا شده و طرحهای تامین آب در نظر گرفته شده برای این دو شهرستان باید هرچه سریعتر اجرا شود یادآور شد که دشت بروجن نیز با افت ۴۷ درصدی آبخوان مواجه شده است.
وی خاطرنشان کرد: این مسئله باعث تعطیلی کشاورزی شده است، خشکسالی و کمآبی به شدت به اشتغال این استان در حوزه کشاورزی و دامداری آسیب میزند، میتوان کشت گلخانهای را در این سه شهرستان بحرانی که مستعد هم هستند، مدنظر قرار داد.
رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه شهرستانهای کوهرنگ، کیار، اردل و فارسان در حوضه آبریز کارون قرار دارد، عنوان کرد: اما امکان تخصیص یک لیتر آب برای احداث واحد دامداری در این شهرستانها وجود ندارد.
وی تاکید کرد: در پی حفر تونل کوهرنگ سه حدود ۲۲ چشمه، قنات و چاه در شهرستان کوهرنگ خشک و کمآب شده است، نماینده وزارت نیرو متعهد شد که حدود ۱۳ میلیون مترمکعب آب از حوضه زایندهرود برای این منطقه تامین کند تا بخشی از ویرانی ناشی از حفر این تونل جبران شود، اما طی مکاتبهای اعلام شد، بهعلت بارگذاری جدید، امکان تخصیص آب وجود ندارد.
درخشان با تاکید بر اینکه مصوبات شورای عالی آب بهعلت وجود افراد بانفوذ عموما مشورتی است و الزاما مصوبات باید در زمان خود به تصویب هیات دولت برسد و در غیر این صورت قابلیت اجرا ندارد، یادآور شد: چشمهها و قناتهای متعددی از جمله چشمه مروارید در کوهرنگ خشک شد، وضعیت این چشمه بحرانی است.
رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه باید نگاه مسئولان در بحث آب ملی باشد، توضیح داد: در دشتهای چهارمحال و بختیاری که عموما بحرانی و ممنوعه بحرانی هستند، وضعیت آب شرب شهرکرد مطلوب نیست و شاید امکان احیای چشمه کوهرنگ وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: مدیران انقلابی باید دل در گرو کار داشته باشند، متاسفانه در دولتهای قبل نگاه ملی نسبت به آب وجود نداشت و پروژههای انتقال آب متعدد برای توسعه استان مجاور از چهارمحال و بختیاری اجرا شد و این استان به جای توسعه به عقب حرکت کرد.
درخشان در ادامه با اشاره به ماده ۴۵ قانون توزیع عادلانه آب، تصریح کرد: اگر وزارت نیرو نتواند آب مورد نیاز کشاورزی را تامین کند باید به کشاورزان خسارت نکِشت پرداخت کند، اما در دشت خانمیرزا و لردگان هیچ خسارتی پرداخت نشده است.
رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری افزود: باید به بحث توسعه کشاورزی در شهرستانهای کوهرنگ، اردل و ... در حوضه کارون توجه شود، امروز زایندهرود چهارمحال و بختیاری را دچار بحران کرده است، ۸۰۰ میلیون مترمکعب از کارون وارد زایندهرود میشود، اما این استان اجازه برداشت ندارد.
وی اظهار کرد: باید حقآبهها و تابلوی منابع و مصارف در حوضه زایندهرود مورد بازنگری قرار بگیرد، چهارمحال و بختیاری سالانه نزدیک به ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از زایندهرود برداشت میکند، در حالی که حقآبه استان بالای ۳۳۰ میلیون متر مکعب است.
درخشان عنوان کرد: صنایعی مانند فولاد و ذوبآهن نیاز آبی بالایی دارند، سالانه بالغ بر ۵۷۰ میلیون مترمکعب آب برای فولاد مبارکه و ذوبآهن اصفهان مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین صنایع متعددی با نیاز آبی بالا در این استان وجود دارد.
رئیس صنف کشاورزان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه پروژه بهشتآباد خط قرمز مردم استان است، گفت: اجازه حفر حتی یک متر تونل را برای انتقال آب در این استان نخواهیم داد.
وضعیت آب شرب در شهرستان شهرکرد بحرانیتر از سایر نقاط چهارمحال و بختیاری است، بهگونهای که از ابتدای بهمنماه بهعلت کاهش دبی آب چشمه کوهرنک، شهر شهرکرد با قطعی و افت فشار آب مواجه شد، بههمین دلیل برای حل مشکل بیآبی در این شهر آبرسانی با تانکر در دستور کار شرکت آب و فاضلاب استان قرار گرفت.
آبرسانی با 22 تانکر در شهرکرد
مراد محمودی، معاون شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری در این باره میگوید: در حال حاضر ۲۲ تانکر در حال آبرسانی سیار در شهر شهرکرد هستند، این تانکرها از استانهایی نظیر اصفهان، فارس، یزد، کاشان، مرکزی، لرستان و خوزستان فراخوان شدهاند.
وی افزود: آبرسانی با تانکر در شهرکرد در کنار سایر راهکارها برای تامین آب شرب مورد نیاز این شهر در دستور کار قرار دارد.
محمودی بیان کرد: آبرسانی با تانکر از حدود یکماه قبل در شهرکرد آغاز شده است و پیشبینی میشود تا پایان سال نیز ادامه داشته باشد.
باتوجه به افزایش مصرف آب در روزهای پایانی سال امکان دارد، آبرسانی با تانکر پاسخگوی نیاز شهروندان نباشد و مجددا با قطعی و افت فشار آب در روزهای منتهی به سال نو مواجه شویم.
یکی دیگر از مسائلی که همواره مورد تاکید مسئولان دانشگاه علوم پزشکی در شهرکرد قرار دارد، بحث کیفیت آب چاهها و تانکرهای آبرسانی است، مسئولان معتقدند اگر کلرزنی و گندزدایی تانکرهای آبرسانی مورد توجه جدی شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری قرار نگیرد، امکان دارد با اپیدمی بیماریهای گوارشی در شهرکرد مواجه شویم.
مطلب کاملا دروغ و اشتباه - بارش ها در کوهرنگ و زاینده رود از میانگین بلند مدت نیز خدا رو شکر بیشتر بوده است دلیل عمده خشکی زاینده رود عدم مدیریت آب منطقه ای واستانی شدن آب است در صورتی که زاینده رود توانایی بارگزاری جدید ندارد شاهد طرح بن بروجن هستیم که به جای استفاده از کارون از زاینده رود بارگزاری انجام شده و 1222 آب بند توسط باغ های غیر مجاز در این مسیر شکل گرفته است در شهر کرد شاهد بارش فراوان هستیم ولی شاهد مافیا آب هستیم که آب را روی مردم شهرکرد قطع میکنند و از آن طرف شهرک صنعتی جدید داخل شهر کرد که نیاز به آب دارد بارگزاری میکنند. خیلی مطلبتون با نظر مافیا آب یکی بو آفرین