احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲

دولت برای جلوگیری از تشدید چالش در صندوقهای بازنشستگی بایستی پیشنهادهای تحولی در حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ کند.

احتمال تغییر سن و سابقه بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۲

در ایران 18 صندوق بازنشستگی وجود دارد که درمجموع حدود 6/23 میلیون مشترک کسورپرداز و مستمری‌بگیر اصلی را تحت پوشش قرار داده‌اند. از بین صندوق‌های بازنشستگی، صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا)، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و صندوق وزارت اطلاعات از طریق منابع داخلی خود قادر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود نبوده و در بودجه سالیانه به‌صورت مستقیم مبالغ چشمگیری به آنها اختصاص می‌یابد.

البته اکثر صندوق‌های دستگاهی نیز این وضعیت را دارند، با این تفاوت که کمبود درآمد آنها از طریق دستگاه مادر (مثل سازمان صداوسیما، هواپیمایی ملی ایران و …) تأمین می‌شود و لذا این ارقام به‌صورت شفاف در بودجه عمومی ذکر نمی‌شود؛ برای مثال حدود 1200 میلیارد تومان از هزینه‌های صندوق بازنشستگی کارکنان صداوسیما در سال 1400 از محل بودجه سازمان صداوسیما پرداخت شده است.

عوامل مختلفی در گذر زمان باعث شده‌اند تا تعادل مالی صندوق‌های بازنشستگی بر هم خورده و بحران فزایندهای در آنها ایجاد شود که در صورت عدم کنترل، در آینده‌ای نه‌چندان دور باعث بروز بحران‌های سیاسی-اجتماعی خواهد شد. ازاین‌رو نیاز است تا با رعایت ملاحظات اجتماعی و اقتصادی، اصلاحاتی در ساختار نظام بازنشستگی ایران صورت پذیرد. این امر در عین اهمیت و فوریت، متأسفانه و عمدتاً به‌دلیل واهمه سیاستگذاران از آسیب به پایگاه اجتماعی آنان تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است.

در نمودار زیر تغییرات اعتبارات در نظر گرفته شده برای صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و صندوق بازنشستگی کارکنان وزارت اطلاعات به تصویر کشیده شده است. در سال جاری حدود 200 همت از بودجه عمومی برای 4 صندوق بازنشستگی اعتبار لحا شده است.

صندوق بازنشستگی کشوری | سازمان بازنشستگی ,

اخیرا مرکز پژوهشهای مجلس ضمن آسیب شناسی کلان بودجه دولت برای کارکردهای اصلی خود، اصلاحات اساسی مورد نیاز برای بهبود رویه بودجه ریزی، پوشش کسری بودجه و اقدام های تحولی در برخی حوزه ها ارائه کرده است که قابل پیشبرد در بودجه سال 1402 است.

در ادامه، برشی از گزارش آن مرکز در خصوص حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال 1402 تقدیم می‌شود.

پیشنهادهای حوزه صندوق‌های بازنشستگی و اصلاح سن و سابقه بازنشستگی در بودجه سال 1402

به‌صورت خلاصه محورهای مهمی که می‌توان برای ایجاد تغییر مثبت در این بخش به آن پرداخت به شرح ذیل قابل ذکر است:

پیشنهاد اول: مشروط شدن پرداخت ردیف بودجه‌های کمکی در نظر گرفته شده برای صندوق‌های بازنشستگی

بر اساس این پیشنهاد، پرداخت ردیف بودجه‌های کمکی در نظر گرفته شده برای صندوق‌های بازنشستگی (صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و صندوق بازنشستگی کارکنان وزارت اطلاعات) به اجرای اقدام‌های زیر مشروط می‌شود:

1. ثبت حقوق و مزایای تمامی کارکنان ستادی صندوق‌های مذکور در سامانه حقوق و دستمزد کارکنان دولت

توضیح اینکه مطابق آمارهای ارائه شده، بیش از 70 درصد از هزینه‌های این صندوق‌ها به‌طور مستقیم از بودجه عمومی تأمین می‌شود و در عمل این صندوق‌ها یک نهاد دولتی هستند؛ لذا حقوق و مزایا باید مشابه سایر نهادهای دولتی در این سامانه ثبت شود. در مرحله بعد می‌توان با استناد به این حقیقت، نهادهای مذکور را ملزم کرد تا در پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان ستاد، از قوانین و مقررات پرداخت حقوق و مزایای کارکنان دولت پیروی کنند.

همچنین در صورت در نظر گرفته شدن اعتباری برای پرداخت دیون دولت به سازمان تأمین اجتماعی، پیشنهاد می‌شود پرداخت این اعتبار مشروط به اقدام مذکور باشد. شایان ذکر است که مشابه این اقدام در بودجه سال 1399 اتفاق افتاده است. در سال مذکور پرداخت اعتبارات در نظر گرفته شده در بند «و» تبصره «2» به سازمان تأمین اجتماعی مشروط به اجرای طرح «متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان» بوده است.

2. شفاف‌سازی کلیه درآمدها و هزینه‌های صندوق

3. اجرای اصلاحات پارامتریک در سن و سابقه لازم برای احراز بازنشستگی: با توجه به افزایش فاصله بین سن امید به زندگی و سن بازنشستگی در طول زمان، ضرورت اجرای اصلاحات بیش‌ازپیش احساس می‌شود.

پیشنهاد دوم: پرداخت مشروط بودجه دستگاه‌های دولتی دارای صندوق بازنشستگی اختصاصی

توضیح اینکه مطابق اطلاعات موجود، عمده صندوق‌های بازنشستگی دستگاهی (مثل صداوسیما، هما، وزارت نفت و …) برای تأمین هزینه‌های خود از بودجه دستگاه مادر (یعنی بودجه عمومی) تغذیه می‌کنند. پیشنهاد می‌شود پرداخت بودجه دستگاه مادر مشروط به انتشار عمومی اطلاعات مربوط به صندوق بازنشستگی تابعه (شامل درآمدها، هزینه‌ها، دارایی‌ها و حقوق و دستمزد مدیران) باشد.

پیشنهاد سوم: اصلاحات پارمتریک در صندوق‌های بازنشستگی

کاهش نرخ باروری و افزایش امید به زندگی در جهان کارایی سیستم‌های سنتی تأمین اجتماعی را به‌شدت کاهش داده و پایداری صندوق‌ها را با مشکلاتی بزرگ مواجه کرده است. در نتیجه، به‌منظور کاهش تعهدات، اصلاحات گسترده و پیوست‌های میان کشورها در دهه گذشته رخ داده است. مطابق با آخرین گزارش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در سال 2020 ،متوسط سن بازنشستگی در کشورهای OECD برای فرد شاغل تماموقت، برابر با 4/63 سال برای زنان و 2/64 سال برای مردان است. همچنین سیاست‌های معطوف به افزایش سن بازنشستگی عادی و پیش از موعد در برنامه آتی کشورهای OECD و دستیابی به متوسط سن بازنشستگی عادی برای مردان 1/66 سال و برای زنان 5/65 به چشم می‌خورد. این در حالی است که سن قانونی بازنشستگی در ایران در بهترین حالت 60 سال است؛ اما «سن مؤثر بازنشستگی» (میانگین سن فرد در زمان بازنشستگی) در صندوق بازنشستگی کشوری به زیر 51 و در صندوق تأمین اجتماعی به حدود 56 سال رسیده است.

با توجه به این ضرورت غیرقابل اجتناب، اصلاحات سنوات و سن لازم برای بازنشستگی مورد نیاز خواهد بود. با توجه به دامنه زمانی اجرای قانون بودجه می‌توان این اصلاحات را محدود به بازه زمانی کمتر از یک سال کرد و اصلاحات تکمیلی را در قوانین دائمی و با توجه به تجربه سایر کشورها به‌صورت تدریجی پیش برد.

همچنین با توجه به پایین آمدن سن مؤثر بازنشستگی به‌دلیل طرح‌های بازنشستگی پیش از موعد؛ بالاخص مشاغل سخت و زیان‌آور، پیشنهاد می‌شود بازنشستگی با سن کمتر از 48 سال به‌جز در موارد ازکارافتادگی در هر حالت ممنوع شود.

بررسی خبرنگار تسنیم نشان میدهد، دولت لایحه مستقلی برای اصلاح سن و سابقه بازنشستگی را در دستور کار قرار داده و این اصلاحات در یک بازه 10 الی 15 ساله در صورت تصویب در مجلس در دستور کار قرار خواهد گرفت. همچنین با توجه به ابعاد و اهمیت برنامه هفتم توسعه که هم اکنون در دست تدوین است احتمالا این اصلاحات در قالب برنامه جدید توسعه نیز دنبال خواهد شد.

منبع: تسنیم
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • ناشناس
    2

    کدوم امید به زندگی؟ امید به زندگی تو ایران فقط برای قشر اخوندهایی هست که کمتراز ۹۰سالگی نمی‌میرند.

    نظرات شما -
    • ناشناس 2
      20

      آلبانی نشین.

  • ناشناس
    1

    اون زمونها نفرين مون چه مى گرفت حالا از بس لقمه حرام بهمون دادند نفرينمون هم نمى گيره براى همين اينقدر زياد بعضى ها عمر ميكنند واميد به زندگى شون بالا است ما اگه دكمه مرگ دست خودمون بود الان مى زديم وخداحافظ

  • غریبه آشنا
    2

    سلام در این زمان بهترین کار بازنشسته کردن دهه چهل و پنجاه می باشد تا دهه شصت و هفتاد جایگزین این افراد برای هم ایجاد اشتغال و جوانگرایی و ایجاد امید ونشاط در نسل جدید و جوان می گردد و هم اتفاقات بهتری برای جامعه ایرانی اتفاق بیافتد

  • چرا جوانانتر ها نه ؟؟؟
    1

    رییس ما در یکی از مراکز فنی زیر ساخت ، با امتیاز ایثارگر اجباریش ۳۵ سال سابقه را رد کرده ، به امبد حق علیه باطلل با این قانون ، مستقیم قبض قبر دریافت خواهد کرد

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      منظورت خانه سالمندان زیر ساخته؟

  • ناشناس
    1

    اما غلط ندیدصندوقها هیچ کسری ندارند

  • ناشناس
    0

    بحران ها درراه است، این تازه اولشه؛باوجود مسئولان تنبل ،بی عرضه،مفت خور وبی خاصیت قطعا ایران دچاربحران های بسیار جدی خواهدشد.

  • ناشناس
    0

    خدایا یا اینارو ازما بگیر ویا مارو ازاینا........

  • شهروند
    0

    هر کارگر و کارمند سی سال بهترین زمان عمر با پرداخت به تامین اجتماعی به امید بازنشستگی اقدام میکند ولی وقتی سن به بالای 55میرسد بازنشتسته با انواع و اقسام بیماری و هزینه های گزاف زندگی و کاهش درامد بااین وضع و عملکرد دولت مردان روبرو میشود حالا اقایون با بالاترین درامد (حقوق )دریافتی و در بهترین مکان زندگی میکنند و براشون مهم نیست که چه بلایی سر مردم میاید و جالب تر اینکه به بهانه امید به زندگی باز میخواهند دستی بر جیب مردم داشته باشند

  • ناشناس
    1

    قرار بود حق بيمه سرمايه كذارى شود سود سي ساله سرمايه كذارى را سازمان بخورد ما بقي تا زمان حيات بيمه كذار حقوق برداخت شود ولى شما شتر و با بارش خورديد حالا بايد تاوانش و كاركر بد بخت بدهد رستم قاسمي هم در خارج عشق و حال كند و ما ساده لوح...

  • ناشناس
    0

    عمده مشکلات صندق ها بنگاه داری، بجای سهامداری است عدم مدیریت اموال و بذل و بخشش انها.

  • قراردادی زیر ساخت
    1

    حالا که نوبیت به خود مدیران رسیده قانون را تغییر میدهند که دریافت حقوق نجومیشان ادامه دار باشد

  • علی
    1

    با این افزایش سن نارضایتی مردم افزایش میابد وباعث اعترضات وخشم کارگران خواهدش کار گ با سی سال با بیمه بسته واین افزایش براش قابل تحمل نیست

  • .....
    1

    چرا تاوان بی عرضه گی مسئولان را باید کارمند و کارگر پرداخت کند. تف به کاری که با بردگی فرقی ندارد. الان توی سازمان امور مالیاتی جای ۵ نفر کار می کنیم . مسولیت وزارتی داریم ولی حقوق بخور نمیایی.

  • مارال
    0

    چرا همش دوست دارین مردمو عصبانی کنین؟
    اگه اقایون دزدی نکنن صندوق ها هیچ کسری ندارن، کارگر بیچاره باید تا زمان قبض روح شدن عین ...کار کنه؟😠😠

  • ف
    0

    همین مستندات که میگید امید به زندگی زیاد شده رو ارائه میکنید؟امید به زندگی در ایران؟زندگی؟؟؟؟چیزی به جز امید به نفس کشیدن در ایران وجود ندارد

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      امید به زندگی یعنی میانگین سن افراد بیشتر شده

  • ناشناس
    0

    با سلام
    1-آورده و ستاده هر فرد به صندوق های بازنشستگی یکی از قاعده های اصلی میباشد لذا اگر کسی با 30 سال پرداخت حق بیمه و بازنشستگی خواهان بازنشستگی با 30 روز میباشد نباید مخالفتی در کار باشد(به ازای هر سال پرداخت حق بازنشستگی یک روز حقوق در ماه در زمان بازنشستگی) و طبیعتا هر کسی سالهای بیشتری حق بازنشستگی پرداخته باید به همان مقدار حقوق بازنشستگی دریافت کند.
    2- به طور شفاف و صریح اعلام شود اندوخته شاغلین فعلی در صندوق ها در چه وضعیتی است؟ تاوان عدم سرمایه گذاری صحیح و سود آور و ضعف مدیریت و نشتی و ناترازی صندوق ها را شاغلین فعلی باید با افزایش سن و سابقه بازنشستگی پس بدهند؟ اساسا شاغلین فعلی چه نقشی در این مسئله داشته اند؟
    3- کیفیت و بهره وری نیروی انسانی خصوصا در نظام اداری برای مسئولین اهمیت دارد یا خیر؟ اشتغال جوانان و جذب بیمه پرداز جدید برای مسئولین اهمیت دارد یا خیر؟ با افزایش سن و سابقه بازنشستگی آیا این امور محقق میشود؟
    4-اگر هم مجلس این طرح را تصویب کرد در حالت اختیاری شاید قابل قبول باشد ولی در حالت اجباری مسئولین تبعات و تنش هایی که در پی دارد را می پذیرند؟
    5-اگر اصرار بر این امر دارید قبل از اجرای طرح برای شاغلین فعلی ،به صورت آزمایشی مثلا برای 6 ماه یا یک سال با فراخوان از بازنشستگان قبلی به صورت داوطلبانه برای بازگشت به کار دعوت به عمل آید، ضمن کسر حق بازنشستگی از ایشان وضعیت و کیفیت انجام امور ارجاعی به ایشان را بررسی کنید اگر خوب بود افزایش سن و سابقه را برای شاغلین فعلی اجرا کنید و اگر بد بود بدانید کیفیت کار شاغلین فعلی هم یعد از 30 سال همانند عزیزان فراخوانده خواهد بود. با تشکر

  • ناشناس
    0

    با این کار جلو استخدام جوان‌ها رو میگیرید
    بالاخره کسی که سی سال کار کرده میتونه با اندوخته هاش
    شغل دوم داشته باشه اما یک جوان اگه استخدام نشه با این تورم چکار کنه؟