آیا در بازار آهن آلات از جمله تیرآهن با افزایش قیمت در 1403 مواجه ایم؟
بازار آهن آلات در سال 1402 نمودار نوسانات کاهشی و افزایشی مختلفی را از خود نشان داده، اما مهمترین موضوع در بازار این صنعت در سال 1403 رکود و کاهش تقاضا است.
این رکود و کاهش محصولات فولادی به خصوص تیرآهن، بیشترین میزان را داشته و یکی از دلایل اصلی آن میتواند تعداد کم تولیدکنندگان در این بخش باشد.
رکود، عدم قطعیت در آینده اقتصادی، پیشنویس انقباضی بودجه سال 1403 و تورم، آینده قیمت تیرآهن و سایر محصولات فولادی را همچنان در حالت ابهام نگه داشته است.
آیا قیمت تیرآهن در 1403 افزایش می یابد؟
برای تحلیل صحیح باید عوامل تاثیرگذار بر قیمت آهن آلات به خصوص تیرآهن را مورد بررسی قرار دهیم. در حال حاضر عوامل اصلی شامل نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا و قیمت فولاد صادراتی هستند که هرکدام در وضعیت مبهمی قرار دارند. در ادامه به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت:
- نرخ دلار:
نرخ دلار در حال حاضر در بازه 49 تا 55 هزار تومان در حال نوسان است و فعالان بازار منتظر تغییرات نرخ ارز قبل از سال جدید به خصوص پس از انتخابات مجلس در ایران هستند. اکثر فعالان در بازار پیشبینی میکنند که نرخ ارز در آینده نزدیک افزایش خواهد یافت. به همین ترتیب ثبات هفتههای گذشته در بازار دلار مانند آرامشی قبل از طوفان بود. این شکنندگی در بازار ارز، برای فعالان بازار آهن باید هشدار دهنده باشد، زیرا اصلاح قیمت این قطعات و سایر محصولات فولادی نمیتواند به طور دائمی ادامه پیدا کند و به زودی مانند سال 1401 و پس از یک دوره رکود سنگین و کاهش قیمت، شاهد جهش تورمی در قیمت محصولات فولادی خواهیم بود.
- عرضه و تقاضا:
درباره عرضه و تقاضای تیرآهن، نکته اول این است که تولید این قطعات در داخل کشور نسبت به میلگرد بسیار کمتر است و مشابه بازار میلگرد، در حالت اشباع قرار ندارد. این مسئله باعث میشود که در دوران رکود بازار آهن، این قطعات همواره کاهش قیمت کمتری نسبت به میلگرد داشته باشند. به خصوص در سایزهای پرمصرف مانند تیرآهن 14 و 16، این کاهش قیمت با سرعت کمتری رخ میدهد. البته وزن این قطعات در سایز 16 و 14 و نوع سبک و سنگین آن نیز در این مورد تاثیرگذار است. با این حال قیمت این محصول همانند سایر فولادها پس از جهش تورمی در سال 1401، در یک دوره کاهش و رکود قرار گرفته است؛ که از مهمترین دلایل کاهش تقاضا در آن میتوان به مواردی چون پیشخور کردن حجم تقاضای تیرآهن و همچنین کاهش قدرت خرید مردم و فرار سرمایه از بخش مسکن اشاره کرد.
- کاهش و رکود قیمت فولاد صادراتی ایران:
عدم بهروزرسانی تکنولوژی تولید، مشکلات تحریم و مشکلات مالی برای شرکتهای ایرانی، همچنین عدم برنامهریزی مناسب در بازاریابی، باعث شده است که بازار فولاد ایران در بخش صادرات از رقبای منطقهای خود عقب بماند. همچنین در برابر رشد قیمت فولاد در بازار جهانی، قیمت فولاد صادراتی ایران در وضعیت رکود و تنزل قرار گرفته است، به خصوص در بخش میلگرد که هفته به هفته با شکستن کف قیمت خود مواجه است. همچنین قیمت شمش فولاد صادراتی ایران در سال 1402 با شروع یک ریزش شدید روبرو شد و با وقفهای در ریزش قیمت، مشاهده میشود که هر تن شمش فولاد صادراتی نسبت به ابتدای سال با 90 دلار کاهش قیمت معامله میشود. این رکود و کاهش قیمت فولاد صادراتی به عرضه بیشتر در داخل و در نتیجه کاهش قیمت قطعات فولادی چون تیرآهن، در بازار داخلی منجر خواهد شد.
جمع بندی
در این مقاله به تحلیل و بررسی قیمت آهن و قطعات فولادی چون تیرآهن پرداختیم و عوامل مهمی که بر قیمت این محصولات تاثیر گذار هستند را مورد بررسی قرار دادیم. در این تحلیل از روشهای مختلف پیشبینی از جمله روشهای آماری، اقتصادسنجی و مدلهای پیشبینی، برای بررسی و ارزیابی قیمت این قطعات در سال 1402 استفاده شده است تا بتوان به کمک آن برای ابتدای سال 1403 پیشبینی درستی را ارائه داد.