بررسی انواع روش های جوشکاری صنعتی
اغلب امور صنعتی از صنایع فضایی گرفته تا لوله کشی منزل به صنعت جوشکاری وابسته هستند و بدون این صنعت، ساخت بسیاری از لوازم فلزی و غیر فلزی بسیار سخت و گران تمام میشود.
جوشکاری صنعتی، با توجه به نوع دستگاه، نوع فلزات یا غیرفلزات و کاربرد آن، به شیوه های متفاوتی از جمله جوشکاری ذوبی و غیر ذوبی، جوشکاری قوسی و یا روش های نوین همچون بهره گرفتن از دستگاه جوش لیزر انجام می شود. به دلیل استفاده و اهمیت بالای جوشکاری، آشنایی با این فن و انواع آن برای صنعتگران مورد توجه و جذاب بوده است. به همین سبب، در ادامه مطلب قصد داریم روشهای مختلف جوشکاری صنعتی را بررسی کنیم، لطفا همراه ما باشید.
انواع روشهای جوشکاری صنعتی چیست؟
جوشکاری از شاخههای علم متالوژی است که در آن، فضای خالی بین دو فلز یا نافلز را به وسیله دستگاه جوش به هم میچسبانیم و استحکام بالایی فراهم میشود. انواع روشهای جوشکاری صنعتی به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
جوشکاری ذوبی
در جوشکاری ذوبی، کنارههای دو قطعه را ذوب میکنیم سپس، ماده ذوب شده از قطعات همراه با مذاب فلز پر کننده بین دو قطعه را ترکیب میکنیم. در آخر پس از سرد شدن، دو قطعه به هم متصل میشوند.
جوشکاری غیر ذوبی
در جوشکاری غیر ذوبی معمولا به وسیله فشار مکانیکی، فاصله اتمی بین دو قطعه حذف شده و به یکدیگر متصل میشوند.
بررسی انواع روشهای جوشکاری ذوبی
جوشکاری ذوبی که قطعات را با ذوب کردن به هم میچسبانیم شامل 4 روش زیر است:
جوشکاری قوسی
جوشکاری قوسی از اصلی ترین انواع روشهای جوشکاری صنعتی ذوبی است که در آن از الکترود استفاده میشود. در این روش، میان الکترود و یک قطعه، قوس الکتریکی ایجاد میکنند که موجب تولید مذاب و اتصال میشود. انواع جوشکاری قوسی شامل:
- الکترود دستی: این روش توسط الکترود روکش دار صورت میگیرد.
- جوشکاری زیرپودری: قوس الکتریکی در زیر توده پودر محافظ انجام میشود و مناسب خط جوشهای طولانی لولهها است.
- جوشکاری توپودری: این جوشکاری نسبت به دو مورد قبلی پیشرفتهتر است و قوس الکتریکی توسط سیم جوشی انجام میشود که پودر درون آن قرار دارد.
- کربنی: الکترودهای مورد استفاده در قوس کربنی از جنس کربن هستند اما در مواقعی از الکترود مسی استفاده میکنند.
- الکترود تنگستنی: در جوشکاری صنعتی به این روش، قوس میان الکترود از نوع دیر ذوب مانند تنگستن است که سرعتی پایین و قیمت بالایی دارد.
- جوشکاری الکترود تحت پوشش گاز: در این جوشکاری از نوعی گاز برای کاور کردن قطعات استفاده میشود.
- پلاسما: در این جوشکاری از الکترود تنگستن پوشیده از گاز یونیزه شده و مخصوص پلاسما بهره میگیرند. جوشکاری پلاسما به دلیل بالا بودن انرژی و متمرکز بودن قوس آن، برای وصل کردن ورقههای نازک و ضخیم خصوصا جوشکاری آلومینیوم مناسب است.
جوشکاری اکسی گاز
جوشکاری اکسی گاز یا جوشکاری اکسی استیلن توسط سوختن یک گاز سوختنی مثل اکسیژن، استیلن و پروپان شعله پرحرارتی را برای ذوب کردن، ایجاد میکند. دستههای جوشکاری دارای شیرهای کنترل کننده گاز خروجی هستند علاوه بر آن، برخی با محفظهای چند نوع گاز را با هم ترکیب میکنند تا میزان جریان گاز و حرارت را تنظیم کنند.
جوشکاری لیزری
جوشکاری لیزری توسط دستگاه جوش لیزر که از نوع پیشرفته است، انجام میشود. این جوشکاری روشهای مختلفی دارد و بخش کوچکی را تحت تاثیر قرار میدهد، یعنی جوشی که ایجاد میکند نازک و بسیار عمیق است. این نوع جوشکاری مورد استفاده تمامی مواد مهندسی قرار میگیرد و به فلز پر کننده نیاز ندارد بلکه، با تابش لیزر به سطح قطعه، ماده مذاب ایجاد میشود. نکته منفی آن این است که بخاطر سرعت جوش، احتمال ایجاد ترک در جوش وجود دارد.
جوشکاری الکترونی
جوشکاری الکترونی به روزترین و گرانترین روش جوشکاری ذوبی است. در این روش، انرژی جنبشی الکترونها به گرما تبدیل میشود که در مدت زمان کم، بیشترین حرارت را با عمق زیاد ایجاد میکند. از این جهت، برای جوش زدن قطعاتی با ضخامت بسیار بالا با هر نوع جنسی مناسب است و بهخاطر دقت کار، کمترین انحراف را در قطعه موجب میشود.
بررسی انواع روشهای جوشکاری غیر ذوبی
جوشکاری غیر ذوبی به 5 روش انجام میشود که عبارتند از:
جوشکاری مقاومتی
جوشکاری مقاومتی از پرکاربردترین انواع روشهای جوشکاری صنعتی غیر ذوبی است که کم دردسر و سرعت بالا دارد زیرا از سیم جوش استفاده نمیشود. در این روش، به دو صورت اتصال انجام میشود:
- حرارت ناشی از ایجاد جریان الکتریکی بین دو سطح
- فشار مکانیکی بین دو سطح
متدوال ترین انواع جوشکاری مقاومتی شامل موارد زیر هستند:
- جوشکاری مقاوتی نقطه ای: برای ایجاد فشار و اتصال میان دو ورقه فلزی، از فشار و گرما بهره میبرند.
- مقاومتی درزجوش : در این روش، به جای ایجاد جوش نقطه ای، جوش رگهای ایجاد میکند.
- مقاوتی زائده ای: این روش، ناشناختهترین روش جوشکاری غیر ذوبی است و میتوان در هر نقطه دلخواه با ایجاد یک برآمدگی جوش ایجاد کرد.
- مقاومتی سرباره ای: این روش نرخ تولید بالایی دارد. این سرباره در جوشکاری به طور موقت تغییر حالت میدهد و ذوب میشود.
جوشکاری اصطکاکی
در جوشکاری اصطکاکی یک قطعه ثابت است ولی قطعه دیگر در یک جهت میچرخد. تماس بین سطوح این قطعات و نیروی اصطکاک بینشان، سبب ایجاد حرارت و در نهایت اتصالشان میشود. این روش برای جوشکاری فلزات غیر هم جنس نیز استفاده میشود که از مزیت آن است.
جوشکاری انفجاری
در این روش جوشکاری، یک انفجار را در ورقه بالایی ایجاد میکنند و بعد با برخورد سریع ورقه بالایی به پایینی اتصال صورت میگیرد .
جوشکاری فراصوتی
در جوشکاری فراصوتی در محل تماس نوساناتی با فرکانس بالا صورت میگیرد که موجب خمیدگی اتمهای فلزات میشود. در نهایت با کمک فشار، یک اتصال مکانیکی انجام میشود.
جوشکاری نورد
در جوشکاری نورد، سطح فلزات باید تمیز باشد همچنین ورقها باید طوری روی هم قرار گیرند که کاملا باهم در تماس باشند سپس با نورد همزمان چند ورق، فشار زیادی وارد میشود تا ورقها متصل شوند.
سخن پایانی و خرید ماشین آلات لیزر صنعتی از شرکت نوین تاک
گروه صنعتی نوین تاک، از بزرگترین عرضه کنندگان انواع ماشین آلات لیزر صنعتی مانند دستگاه جوش لیزر، دستگاه لیزر حکاکی، دستگاه لیزر فلزات و غیر فلزات و قطعات یدکی میباشد. اگر به دستگاه جوش نیاز دارید، میتوانید محصولات موجود در سایت شرکت نوین تاک را مشاهده کنید و مشخصات هر دستگاه را بررسی کنیدجهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان تنها کافیست به وب سایت نوین تاک لیزر به نشانی اینترنتی www.ntjet.com مراجعه نمایید.