اعتراف خاندوزی درباره ارز ترجیحی بعد از پایان وزارت

یکی از عوامل احتمالی تورم‌زا در اقتصاد ایران طی دورۀ شهید رئیسی، از دیدگاه مردم و برخی از کارشناسان، ماجرای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده است.

اعتراف خاندوزی درباره ارز ترجیحی بعد از پایان وزارت

واقعیت این است که در شش الی هفت ماه اول دولت شهید رئیسی، تا زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود داشت، به‌طور نسبی ثبات اقتصادی و تورم کمتری را تجربه می‌کردیم، اما پس از حذف این ارز، افزایش قیمت‌ها به‌طور قابل‌توجهی رخ داد، تحلیل‌های مختلفی دراین‌باره مطرح شد؛ برخی این افزایش قیمت را به‌علت افزایش نرخ ارز دانستند و برخی دیگر مشکلات تولید را عامل اصلی معرفی کردند. فارغ از سایر عوامل، سؤال اصلی این است که چه شد که دولت شهید رئیسی تصمیم به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفت، علی‌رغم تمام پیامد‌هایی که پیش‌بینی می‌شد و هشدار‌هایی که در این خصوص داده شده بود.

 

سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در پاسخ به اتفاقات سال ۱۴۰۱ و حذف ارز ترجیحی در این سال گفت: داستان ارز ۴۲۰۰ تومانی یکی از نقاط جدی و پرمناقشه در سیاست‌گذاری دولت بود. همان‌طور که مطلع هستید، حذف ارز ترجیحی برای کالا‌های خاص به‌دلایل متعددی از سوی کارشناسان و تحلیل‌گران اقتصادی پیشنهاد شد، با این حال، نمی‌خواهم همه آن استدلال‌ها را بازگو کنم، اما به هر حال این تصمیم تبدیل به یک تکلیف قانونی شد. بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰، دولت مکلف شده بود که در این سال با ارز ترجیحی خداحافظی کند و به‌جای آن، روش‌های حمایتی دیگری برای مردم در پیش بگیرد.

اجرای مصوبه حذف ارز ترجیحی مجلس و نظر مخالفت وزارت اقتصاد

وی افزود: به همین دلیل، دولت موظف شد تنها ۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای کل سال ۱۴۰۰ اختصاص دهد. در نیمه اول سال، تقریباً این مبلغ به‌طور کامل مصرف شد و دولت باید مصوبه مجلس را اجرا می‌کرد، البته ما در وزارت اقتصاد و دارایی با این زمان‌بندی و جزئیات موافق نبودیم، اما مسئولیت کل پروژه با سازمان برنامه بود.

سازمان برنامه مصرّ بود این کار را انجام دهد، حتی پیش از جلسه رأی اعتماد بنده با من از سازمان برنامه صحبت کردند که؛ "شما که می‌خواهی رأی اعتماد از مجلس بگیرید بدانید که حتماً چنین اقدامی را در ستاد اقتصادی دولت پیگیری خواهیم کرد و شما نیز همراه باشید. "، به یک معنا این اقدام هماهنگی‌های پیش از تشکیل رسمی دولت بود.

خاندوزی با ابراز اینکه "بعد‌ها هم در خصوص زمان‌بندی و هم در مورد شیوه حذف نظرات خود را ارائه کردیم. "، گفت: حتی در ماه منجر به حذف ارز ترجیحی نیز مکاتباتی با مقامات انجام دادیم، برخی مقامات نیز گلایه کردند و دلخور شدند، گفتند که؛ "شما چرا تضعیف یا وقفه زمانی در اجرای این سیاست را پیشنهاد می‌کنید؟ "، در هر صورت این کار یک اقدام الزام‌آور قانونی بود.

همچنین با توجه به آغاز جنگ اوکراین در همان سال ۱۴۰۰ و فاصله‌های قیمتی با کشور‌های همسایه که منجر به قاچاق گسترده کالا‌ها شد، چشم‌انداز این بود که در سال‌های آینده نه‌تن‌ها با ۱۰ یا ۱۲ میلیارد دلار، بلکه با اعداد بسیار بزرگ‌تری از ارز ترجیحی مواجه خواهیم بود که ممکن است اصلاً در دسترس نباشد. در این شرایط، اجرای این سیاست می‌توانست موجب شود بانک مرکزی مجبور به استفاده از پایه پولی خود شود و این امر آثار تورمی دیگری را به‌همراه داشته باشد.

چگونگی جلوگیری از تکرار تجربه تلخ ۱۳۹۸ در ۱۴۰۱

وزیر اقتصاد با بیان اینکهاین جمع‌بندی در دی‌ماه ۱۴۰۰ در ستاد هماهنگی اقتصادی مطرح شد که مقدمات لازم برای حذف ارز ترجیحی فراهم شود، گفت: با این حال، هنوز همه جوانب آماده نبود. آقای رئیس‌جمهور به‌شدت اصرار داشتند که روش جایگزین حمایتی حتماً آماده شود تا کمترین فشار به طبقات ضعیف جامعه وارد گردد. برخی از نهاد‌هایی که قول داده بودند از طریق سامانه‌های آی‌تی خود این حمایت جایگزین را فراهم کنند، نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند.

این مسئله باعث شد که اجرای این سیاست به تأخیر بیفتد و به اواخر سال و شب عید و ابتدای سال ۱۴۰۱ کشیده شود. در وزارت اقتصاد، ما توانستیم اقداماتی انجام دهیم تا جلوی توزیع بی‌رویه آرد و خروج آن از کشور را بگیریم، شواهدی نیز وجود داشت که نشان می‌داد این خطر واقعی است و نه موهومی، در روز‌های پنجم و ششم فروردین ۱۴۰۱، شخصاً مکاتبه‌ای با آقای رئیس‌جمهور انجام دادم و درخواست کردم که چاره‌اندیشی صورت گیرد.

وی ادامه داد: آقای رئیس‌جمهور نیز اشاره کردند که آن دستگاهی که ماه‌ها وعده داده بود، نتوانست کار خود را به‌درستی انجام دهد. ما مسئولیت را پذیرفتیم و تصمیم گرفتیم که این موضوع را پیگیری کنیم، گرچه ارتباط مستقیمی با حوزه کاری ما نداشت. در نهایت، سامانه‌های هوشمند توزیع آرد با همکاری بانک سپه و دیگر دوستان به نتیجه رسید و این سیاست در اواخر اردیبهشت ۱۴۰۱ رسماً اجرا شد.

تلاش شد که آثار آن بر قیمت‌ها کنترل شود و میزان یارانه نقدی به‌اندازه‌ای باشد که طبقات ضعیف کمتر فشار را احساس کنند. به‌خلاف تجربه تلخ سال ۱۳۹۸، در این تجربه دولت بر این تأکید داشت که پیش از اجرای سیاست، میزان پرداختی‌ها مشخص باشد تا جامعه بداند جبران یارانه نقدی صورت خواهد گرفت.

کنترل نیاز به واردات گندم با هوشمندسازی

خاندوزی با اشاره به اینکهاین سیاست باید به‌تدریج از وابستگی به واردات کالا‌های اساسی کاهش می‌یافت، گفت: همچنین لازم بود از سایر ابزار‌های غیرقیمتی و هوشمندسازی جریان تولید و توزیع نهاده‌ها و کالا‌ها در اقتصاد استفاده شود. این تجربه نشان داد که هوشمندسازی یارانه آرد توانست مصرف آرد خبازی کشور را به‌میزان سال ۱۳۹۸ کاهش دهد، این نشان می‌دهد که سیستم‌های قدیمی دارای نواقصی بودند که اکنون تا حد زیادی رفع شده است.

درس‌های مهم برای آینده؛ ضرورت استفاده از ابزار‌های غیرقیمتی به‌جای بحران‌سازی قیمتی

وی تأکید کرد:در نهایت، اگر دوباره به مرحله‌ای برسیم که نیاز به اصلاح سیاست‌های ارزی برای کالا‌های اساسی داشته باشیم، تجربه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و سیاست‌های سال ۱۴۰۱ می‌تواند درس‌های مهمی برای آینده به‌همراه داشته باشد، اولین نکته این است که باید از سایر ابزار‌های غیرقیمتی و هوشمندسازی بهره گرفت.

دومین نکته این است که اگر تصمیم به اصلاحات قیمتی گرفته می‌شود، باید به‌تدریج و گام به گام انجام شود و برای هر کالای اساسی بسته اختصاصی تعریف گردد. اجرای موفقیت‌آمیز هر سیاست اقتصادی نیازمند توجه به جزئیات و در نظر گرفتن شرایط خاص هر کالاست.

برای اصلاحات قیمتی هر کالا یا محصولی بسته تخصصی لازم است

وزیر اقتصاد با ابراز اینکهنمی‌توان تنها بر ابزار‌های قیمتی تکیه کرد، گفت: همان‌طور که می‌دانید، تجربه هوشمندسازی یارانه آرد، با وجود برخی کاستی‌ها که به‌خوبی بر آن‌ها آگاهیم و مردم نیز شواهدی از آن‌ها دیده‌اند، توانست در طول یک سال و نیم، یک‌ونیم میلیون تن از مصرف آرد خبازی کشور بکاهد و مصرف آرد خبازی در سال ۱۴۰۲ را به سطح مصرف سال ۱۳۹۸ بازگرداند.

این بدان معناست که مردم به‌اندازه پنج سال پیش کمتر آرد خبازی مصرف کرده‌اند، در حالی که مصرف نان افزایش یافته است، این امر نشان می‌دهد که در سیستم قدیمی درزها، نشت‌ها و هدررفت‌های بسیاری وجود داشته که اکنون تا حد زیادی کنترل شده است.

بنابراین، این تجربه یکی از ابزار‌هایی است که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. البته، دسته دیگری از اقدامات نیز وجود دارد که در صورت تصمیم به اصلاح سیاست‌های قیمتی، باید به‌تدریج و گام به گام اجرایی شوند. برای هر کالای اساسی یا محصولی که ارز ترجیحی به آن اختصاص دارد، باید بسته‌ای اختصاصی تعریف شود.

وی اضافه کرد: برای دارو، به‌دلیل حساسیت آن و جلوگیری از آسیب به مردم، نیاز به شرایط ویژه‌ای داریم که این شرایط باید به‌طور متفاوتی نسبت به محصولاتی مانند کنجاله، سویا و روغن عمل کند. همین‌طور برای گوشت قرمز، دامداری‌ها، گوشت سفید، مرغداری‌ها و جوجه‌ریزی‌ها، باید روش‌های متمایزی در نظر گرفته شود، این جزئیات هستند که تعیین‌کننده موفقیت یک سیاست اقتصادی خواهند بود.

توصیه‌ای به دولت بعد؛ اصلاحات قیمتی به‌صلاح اقتصاد، تاب‌آوری جامعه و مردم نیست

خاندوزی در پایان تأکید کرد: در نهایت، هیچ نسخه کلی و همواره موفقی وجود ندارد که بتوان با آن گفت؛ "اگر قیمت‌ها را به‌درستی تنظیم کنیم، همه مشکلات حل خواهند شد. "، ممکن است در بلندمدت یا با هزینه‌های بسیار زیاد به نتایجی برسیم، اما قطعاً این رویکرد نمی‌تواند صلاح اقتصاد ایران و تاب‌آوری جامعه و مردم ما باشد.

منبع: تسنیم
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 28
  • مهدی
    0

    پاکت سیمان از 50هزار تومان به 160رسیده تاب اوری هست

  • ناشناس
    0

    مردمی که یک شبه قدرت خریدشان نصف شد مسببان آن را نخواهند بخشید. کسی که بواسطه حذف ارز ترجیحی نتوانست جهیزیه بخرد، کسی که داروی خود را با چند برابر شدن قیمت نتوانست تهیه کند و...

    نظرات شما -
    • پاسخ ۱۰،۰۰
      0

      بخشيدن و نبخشیدن مسوولین چی سودی برای مردم دارد ، این حرفها و واگذاری محاسبه مسوولین به روز قیامت و انتقام گرفتن از آنان توسط خدا فقط برای گول زدن مردم ساده لوح نادان

  • ناشناس
    0

    قتصادمملکت نابودکرده اندحالامی ایندمیگوینداشتباه کرده ایم بایدبیایندودرپیشگاه ملت عذرخواهی کنندوجوابگوباشند

  • محمد
    0

    میدانید با این کارتان ضربه سنگینی به مردم ایران وارد کردید و هیچ وقت مورد بخشش مردم ایران قرار ندارید و باید محاکمه شوید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      مردم فقط میتونند نبخشند ولی توقع محاکمه مسببان بدبختی شان را نداشته باشند اما من اعم از دولت و رئیس دولت را به خدا واگذار می کنم

  • ناشناس
    0

    این اقاریر را باید قبل از اتمام وزارتت انجام می دادی چونکه پس از پایان جلسه دادرسی محاکمه و صدور حکم قطعی اقاریر جدید مسموع نیست!

  • هموطن
    0

    چاپ پول بدون پشتوانه عاملی اصلی تورم در کشور دوره ریاست جمهوری رئیسی بود

  • ناشناس
    0

    صدا و سیما که دست دار و دسته ی جلیلی هست میگفت در زمان شهید رئیسی ما در سه سال ژاپن شدیم که
    چی شده ها حالا همه مسئولان دولت سیزدهم در حال معذرت خواهی و اعتراف به ناکار آمدی میکنند
    اینا هم همش برنامه های جلیلی هست که قابلیت اجرایی ندارن به زور به شهید رئیسی تحمیل کرد
    و جلیلی بود نذاشت شهید رئیسی با دولت جو بایدن توافق کنه تحریما لغو بشه !

  • ناشناس
    0

    مشکل ما اینه که هر کسی به مقامی می رسه فقط ادعاش رو داره ما کاری به اون مرحوم که دستش از دنیا کوتاهه نداریم ولی وزرایی مثل شما که الان اینها را می گویی اگر بهت بگویند چند صد نفر بر اثر گرانی دارو مردند یا چه مشکلاتی برای خانواده ها پیس آمد که منجر به طلاق شد و چند نفر بخاطر فقر و نداری سکته کردند اونوقت خودت رو قضاوت کن

  • ناشناس
    0

    راه حل کاهش مصرف آرد اخراج برادران افغان است .

  • Mahan
    0

    اینا وقتی برکنار میشن زیون باز میکنن،ما هر چه مکشیم از بیسوادان دانشگاه امام صادق و امام حسین و پیام نوریهاست،بیسوادان

  • ناشناس
    0

    اقای خاندوزی با اعتراف چیزی حل نمی شود هم در این دنیا و هم در ان دنیا باید پاسخ بدهی با برداشتن ارز ترجیحی ۱۲۰۰ قلم کالا گران شد چه بیماران بازنشستگان چه مردم عادی بعلت نداشتن پول نتوانستند دارو ....خرید کنند و همه از بین رفتند و بعبارتی فوت کردند شما و باند پایداری کشور را به سمت فقر فقر فقر و فلاکت کشاندید خانواده ها را را به طلاق اگر اعتقاد به حقانیت خدای متعال داری باید تقاص انرا پس بدهی

  • ناشناس
    0

    بعد کشتن سهراب چه سود توتله لیبرالهای از خدا بی خبر دودش توچشم ملت رفت

  • بازنشسته
    0

    خودتون بهترمیدونید! کافیست باکنترل ثروت افراد جامعه واینکه این فرد درچه زمینه ای مشغول فعالیت اقتصادی است مثل همین فروش نان بوسیله دستگاه پوز نانواییها ومسئله کنترل ریزتر که باچه کارت بانکی وافرادی نان خریده میشه راحت مصرف روبه نصف کاهش داد٪ درموردسوخت مخصوصاً گازوئیل وکنترل کارتهای سوخت جعلی وکارت بنزین خودروهایی که یکباره درروزهای پایان ماه خالی میشن وکاهش یاقطع سهمیه این خودروها،که چندمیلیون لیترسوخت صرفه جویی میشه،ازخودروهای بی کیفیت وسوخت بالاداخلی هم نبایدغافل شد٪

  • مجید
    0

    بااین سیاستهای اشتباه بدبختمون کردین

  • ناشناس
    0

    در دولت مرحوم رئیسی بیشترین خسارات مادی و معنوی را همین احسان خاندوزی وزیر سابق اقتصاد و دارایی به مردم و مؤجران و وکلای دادگستری و مؤدیان مالیاتی وارد نمود! خدایش نبخشاید!

  • ناشناس
    0

    مگر فقط ارز حذف کردن از ۴۰۲ببینید مالیات ارزش افزوده چگونه کارگران صاحب کسب کار را تعطیل کردند فقط خدا می‌داند

  • ناشناس
    0

    این خاندوزی ، واقعا زندگی مردم رو نابود کرد . برای چی ارز ۴۲۰۰ حذف کردید و بعد گرونی های نجومی مسکن و خودرو و معیشت جهنمی مردم و اقتصاد نابسامان کشور رو بر سر مردم تحمیل کردید و حالا میگی : طبق نظر کارشناسان و مجلس باعث حذف ارز ۴۲۰۰ برای برخی کالاها شد .. ملت شریف
    و مظلوم ایران تو رو نمی‌بخشد و به خدا میسپارت ....

  • ناشناس
    0

    خدا ازتون نگذره که با تصمیمات غیر کارشناسی زندگی مردم را به مخاطره انداختین حالا بعد از سه سال اعتراف می کنین کار اشتباهی بوده
    از اعتماد مردم سو استفاده شد

  • ناشناس
    0

    حذف ارز ترجیحی دقیقا از منویات محسن رضایی در مقام معاونت اقتصادی دولت بود ولی امروز هیچکس گردن نمیگیره وقانون یقه کسی رو هم نگرفته

  • ناشناس
    0

    این آقا بجای اینکه محاکمه بشه حتما به او مقام بالاتر دادن ....

  • علیرضا
    0

    درودبرشما. این روزها شاهد حلال خواهی ها وازهمه بدتر اعترافات وزرا واعضای دولت سیزدهم هستیم .!!! سخنگوی دولت سیزدهم که تمامی هشدارها و خبرهای مخاطره آمیز برای مردم را ازهمان ابتدا نادیده ویا تکذیب مینمود، الان موضع خودرا درقبال این اقرار به اشتباهات وحلال خواهی های همکاران خود وحکم زندان ساداتیان اعلام نماید. پس کجایند آن مدعیان؟ چرا زبان بکام گرفته و آفتابی نمیشوند؟ خوش بحال رئیس جمهور ووزیر خارجه که نیستند مقابل مردم قرار بگیرند!ودردفاع از عملکرد خود ودولت سخنرانی نمایند. گناه مردم وقشرضعیف چیست؟

  • ناشناس
    0

    مالیات های سنگین دستاورد دیگر این بشر بود

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ستاندن مالیات از مؤدیان مالیاتی غیرفعال و طراح طرح تسهیل [ولنگاری] صدور مجوزهای کسب و کار از دستاوردهای زیانبار این وزیر جوان بود.

  • ناشناس
    0

    قطع یارانه ها یا کم کردن یارانه های مردم، همین شخص هم مقصر هس..

  • ناشناس
    0

    چرا جلوی این کار رانگرفتید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • ناشناس
    0

    آقای خاندوزی شما مردم بدبخت این مملکت را نابود کردید............