صندوق مختلط چیست؟ بهترین صندوق های مختلط کدام است؟
با گسترش بازارهای مالی ابزارهای مالی مختلفی ایجاد شدهاند که به سرمایهگذاران امکان میدهند تا گزینه خوبی را انتخاب کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری یکی از این ابزار هستند که امکان سود بردن از بازارها را بدون صرف وقت یا داشتن دانش زیاد مالی فراهم میکنند. صندوق مختلط یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که ساختاری منعطف دارد و میتواند در کسب سود به افراد کمک کند.
در این مطلب به این سوال پاسخ خواهیم داد که صندوق مختلط چیست و ویژگیها و مزایای آن را نیز بر میشمریم. همچنین به معرفی بهترین صندوقهای مختلط میپردازیم.
صندوق مختلط چیست؟
صندوق مختلط یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که برای افرادی با سطح ریسکپذیری متوسط مناسب است. سبد دارایی این صندوق متشکل از سهام شرکتهای مختلف و اوراق درآمد ثابت است که سهم آنها در سبد صندوق میتواند در طول زمان تغییر کند.
صندوق مختلط میتواند در موقعیتهایی که بورس در موقعیت مناسبی است، تا 60 درصد دارایی خود را به سهام اختصاص دهد و 40 درصد باقیمانده را صرف اوراق درآمد ثابت و سپردههای بانکی کند. در زمانی هم که بازار سهام حال و روز خوبی ندارد و حالت نزولی به خود بگیرد، میزان سهام موجود در صندوق میتواند به 40 درصد کاهش یابد و سهم اوراق درآمد ثابت و سپرده بانکی تا 60 درصد برسد.
این انعطافپذیری میتواند برای بسیاری از سرمایهگذاران که هم تمایل به دریافت بازدهی دارند و هم ریسک کم یا معقول را میپسندند، مناسب باشد.
ترکیب دارایی صندوق مختلط
جدا از توضیحاتی که در مورد سبد دارایی و تنوع آن در صندوقهای مختلط اشاره کردیم، میتوان با جزئیات بیشتر به انواع داراییهایی موجود در صندوقهای مختلط اشاره کرد. همانطور که ذکر شد، صندوقهای مختلط در موقعیتی که بورس رونق دارد تا 60 درصد سهام و 40 درصد اوراق درآمد ثابت دارند. در روزهای بد بورس هم سهم اوراق درآمد ثابت تا 60 درصد و سهم سهام تا 40 درصد قابل تغییر است.
سرمایه گذاری در صندوق های مختلط مناسب چه کسانی است؟
با توجه به سبد دارایی صندوقهای مختلط، میتوان گفت که میزان ریسک سرمایهگذاری در این صندوق از صندوقهای سهامی کمتر است. به همین دلیل، سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط برای سرمایهگذارانی مناسب است که از روحیه میانهرو برخوردار هستند. به این معنی که میزان ریسکپذیری و ریسکگریزی آنها در اندازه متعادلی است.
سرمایهگذاران میانهرو میتوانند با سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط، همزمان از ویژگیهای صندوق درآمد ثابت بهرهمند شوند و از رشد احتمالی بازار سهام نیز سود ببرند.
بهترین صندوق های مختلط چه ویژگی هایی دارد؟
کارنامه (بازدهی و سابقه صندوق)، ضریب آلفا و بتا، میزان داراییها و ارزش معاملات از ویژگیهایی هستند که در سنجش بهترین صندوقهای مختلط مورد بررسی قرار میگیرند.
- سابقه یا کارنامه صندوق: بررسی عملکرد صندوق در بازههای زمانی گذشته نشان میدهد که صندوق مختلط موردنظر تا چه اندازه توانسته از پس موقعیتهای مختلف بازارها بربیاید. سابقه یا همان کارنامه صندوق سنجه مناسبی برای محک زدن صندوق مختلط کاربرد زیادی دارد.
- ضریب بتا: برای سنجش میزان ریسک صندوق سرمایهگذاری، میتوان از ضریب بتا به عنوان یکی از ویژگیهای مهم استفاده کرد و مناسب بودن صندوق مختلط موردنظر برای سرمایهگذاری راسنجید. ضریب بتا میزان ریسک صندوق سرمایهگذاری را بر اساس ریسک سیستماتیک نشان میدهد.
- ضریب آلفا: ضریب آلفا در بازار سهام به معنی عملکرد صندوق نسبت به شاخص کل بورس است. ضریب آلفا هم در کنار ضریب بتا از مهمترین ویژگیهای صندوق مختلط موردنظر به حساب میآید.
- دارایی صندوق: یک صندوق هر چه بیشتر دارایی در سبد دارایی تحت مدیریت خود داشته باشد، میتوان گفت از قدرت بیشتری برخوردار است و قابلیت جلب اعتماد بیشتری دارد.
- ارزش معاملات: ارزش معاملات صندوق، نشاندهنده قدرت نقدشوندگی صندوق سرمایهگذاری موردنظر است.
بهترین صندوق های مختلط در سال ۱۴۰۳
بهترین صندوق های مختلط کدام است؟ در ادامه در جدول پیشرو به این سوال جواب میدهیم. فهرست بهترین صندوقهای مختلط صدور و ابطالی 1403، منتهی به 26 شهریور 1403 در جدول زیر نشان داده شده است.
انواع صندوق های مختلط
صندوقهای مختلط را از نظر نحوه معامله میتوان به دو دسته صدور و ابطالی و قابل معامله تقسیم کرد. صندوقهای قابل معامله مختلط فقط 4 عدد و بسیار کمتر از صندوقهای مختلط صدور و ابطالی هستند. نحوه خرید این دو صندوق با هم تفاوت دارد. صندوقهای قابل معامله مختلط را میتوان با استفاده از پنل کارگزاری یا اپلیکیشنهای صندوقهای سرمایهگذاری خرید اما برای خرید صندوقهای صدور و ابطالی صرفا باید از طریق مراجعه به وبسایت صندوق یا اپلیکیشن آن اقدام کرد.
مزایا و معایب صندوق های مختلط چیست؟
با توجه به آنچه در مورد صندوقهای سرمایهگذاری مختلط اشاره شد، باید گفت صندوقهای مختلط مزایا و معایبی دارند.
مزایای صندوقهای مختلط شامل موارد زیر میشود:
- ریسک کمتر از بازار سهام: صندوقهای مختلط با توجه به سبد دارایی متنوعیکه دارند، امکان سرمایهگذاری را برای سرمایهگذارانی که روحیهای میانهرو دارند، فراهم کردهاند. سبد دارایی صندوقهای مختلط با توجه به ترکیبی از اوراق درآمد ثابت و سهام، امکان ریسک کمتر در سرمایهگذاری را به وجود آوردهاند.
- سود بیشتر در زمان رونق: زمانی که بازار سهام در شرایط مناسبی باشد، میتوان انتظار بازدهی خوبی از صندوقهای مختلط داشت. چرا که در بسیاری از موقعیتها، حدود نیمی از دارایی سبد دارایی صندوقهای مختلط را سهام تشکیل داده است.
- مدیریت حرفهای سرمایه: یکی از مزایای مشترک صندوقهای سرمایهگذاری که صندوقهای سرمایهگذاری مختلط هم از آن بهرهمند هستند، وجود مدیریت حرفهای است. حضور متخصصین و ارکان صندوق باعث میشود تا سرمایهگذاران از مدیریت سرمایه خود آسوده خاطر باشند.
- نقدشوندگی بالا: صندوقهای سرمایهگذاری مختلط به دلیل برخورداری از سبد دارایی متنوع و منعطف از نقدشوندگی بالایی برخوردارند. به این معنی که سرمایهگذاران میتوانند در هر زمانی، در کمترین فاصله زمانی، واحدهای سرمایهگذاری خود را تبدیل به وجه نقد کنند.
صندوقهای مختلط معایبی هم دارند که در ادامه به آنها میپردازیم:
- خرید محدود: هر سرمایهگذار، تنها میتواند تعداد مشخصی از واحدهای سرمایه گذاری از صندوق مختلط موردنظر خود را خریداری کند.
- بی اطلاعی از قیمت لحظهای: در صورتی که صندوق سرمایه گذاری مختلط که انتخاب میکنید، صندوق مختلط صدور و ابطالی باشد و قابل معامله (ETF) نباشد، قیمت لحظهای آن وجود ندارد و امکان خرید و فروش واحدهای سرمایهگذاری صندوق مختلط مورد نظر بر اساس قیمت پایانی روز کاری انجام میشود.
- ریسک قسمت سهامی صندوق: سهام به همان اندازه که میتواند پربازده باشد، میتواند ریسک سرمایهگذاری را هم بالاتر ببرد. بنابراین سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط، گاهی میتواند سرمایه فرد سرمایهگذار را با ریسک روبرو کند. بنابراین در انتخاب صندوق مختلط مناسب دقت کنید.