بار سنگین تعرفههای جدید ترامپ بر دوش خانوادههای آمریکایی
«بلیندا رابینسون» کارشناس امور اجتماعی مستقر در نیویورک طی یادداشتی در روزنامه «چاینا دیلی» تحت عنوان «خانوادههای آمریکایی بار سنگین تعرفههای جدید را به دوش خواهند کشید» به پیامدهای تعرفههای سنگینی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب ایالات متحده وعده اِعمال آنها را داده، پرداخته است.
به گفته اقتصاددانان و سازمانهای تجاری، اگر ترامپ دور جدید تعرفهها را اعمال کند، خانوادههای آمریکایی بزودی مجبورند هزاران دلار بیشتر برای مبلمان، پوشاک، خودرو، وسایل برقی و منزلِ وارداتی از چین و دیگر شرکای تجاری کلیدی ایالات متحده بپردازند.
بر اساس اعلام نهاد غیرانتفاعی «مجمع اقدام آمریکایی» این تعرفهها میتواند بر یک خانواده معمولی سالانه 1700 تا 2350 دلار هزینه اضافی تحمیل کند. این در شرایطی است که بودجه خانوارها همین حالا هم به دلیل تورم مستمر تحت فشار است.
ترامپ تعرفههای 10 تا 60 درصدی بر کالاهای وارداتی از چین وضع کرده است. او در ماه نوامبر در «تروث سوشال» شبکه اجتماعی خود نوشت در نظر دارد یک تعرفه 25 درصدی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا که دو شریک از سه شریک تجاری برتر آمریکا محسوب میشوند، وضع کند مگر اینکه آنها کنترلهای مرزی خود را با ایالات متحده تشدید کنند.
«ماری لاولی» استاد بازنشسته اقتصاد «دانشکده شهروندی و امور عمومی ماکسول دانشگاه سیراکیوز» و عضو ارشد «موسسه اقتصاد بینالمللی پترسون» (PIIE) مستقر در واشنگتن به روزنامه چاینا دیلی گفت که یک خانوار با درآمد متوسط در آمریکا بخاطر مالیات بر واردات، سالانه 1700 دلار بیشتر باید هزینه کند.
ترامپ در کارزار انتخاباتی خود که ماه سپتامبر در ویسکانسین برگزار شد گفته بود این تعرفهها به نفع مصرف کنندگان آمریکایی خواهد بود.
وی در این باره تاکید کرد: من مالیات شما را بالا نمیبرم. من [تعرفه] چین و همه این کشورها را در آسیا و در سراسر جهان، از جمله اتحادیه اروپا، که یکی از فاحشترین آنهاست، بالا میبرم. و حالا آنها باید هزینهای بپردازند زیرا ما مدت زیادی است که از آنها پشتیبانی کردهایم و این دیگر قابل تحمل نیست.
با این وجود ترامپ در مصاحبهای که شبکه «ان بی سی» هشتم دسامبر (18 آذر) آن را پخش کرد، گفت نمیتواند تضمین بدهد قیمتهای مصرف کننده تحت این تعرفههای پیشنهادیِ او بالا نمیرود.
بر اساس دادههای «اداره سرشماری ایالات متحده»، آمریکا و چین شرکای تجاری هم هستند. در سال گذشته میلادی از حدود 4 تریلیون دلار کالا و خدماتی که ایالات متحده وارد کرد، 448 میلیارد دلار آن از چین بود.
«اد فرانک» مدیر روابط عمومیِ «انجمن فناوری مصرف کننده» در مصاحبه با چاینا دیلی گفت که تحقیقات این انجمن نشان میدهد که تعرفه جهانی 10 درصدی و تعرفه ثابت 60 درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی از چین باعث افزایش قیمت عمده برای مصرف کنندگان آمریکایی خواهد شد.
نشریه «فوربس» نیز گزارش داد، این تعرفهها میتواند به این معنا باشد که یک گوشی آیفون 16 که الان 799 دلار است 213 دلار گران خواهد شد. در حوزه تلفنهای همراه، چین از سهم بازار 63.59 درصدی در سال 2018 به 42.14 درصد در حال حاضر رسیده که کاهشی 33.73 درصدی را نشان میدهد.
ترامپ همچنین تهدید به اعمال تعرفه 100 درصدی بر کشورهای عضو «بریکس» یعنی برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، اتیوپی، مصر، ایران و امارات متحده عربی کرده، اگر در مبادلات تجاری خود دلار را کنار بگذارند.
مکزیک به عنوان منبع اصلی واردات مواد غذایی در سال گذشته میلادی 9.9 میلیارد دلار سبزیجات و 11 میلیارد دلار میوه و آبمیوه به ایالات متحده صادر کرد.
بر اساس اعلام بانک سرمایه گذاری «مان، آرمیستید و اپرسون»، در حوزه صنعت مبلمان، کل واردات آمریکا 21.2 میلیارد دلار بود. چین 9.4 میلیار دلار از این مبلغ را به خود اختصاص داد که نسبت به سال 2022 که 13.3 میلیارد دلار بود یک کاهش 29.7 درصدی را نشان میدهد.
هزینهها بالا میروند
چندین اقتصاددان که تاثیر تعرفهها را بررسی کردهاند به نتیجهای مشابه رسیدهاند: مصرف کننده آمریکایی شاهد بالا رفتن هزینهها خواهد بود.
«توماس فولرتون» اقتصادددان و استاد علم اقتصاد در «دانشگاه تگزاس» واقع در ال پاسو به چاینا دیلی گفت: مصرف کنندگان آمریکاییِ کمدرآمد بیشترین آسیب را خواهند دید.
در حالی که آمریکا در ابتدای تاریخ خود از تعرفهها به عنوان منبع درآمد دولت استفاده میکرد، در قرن بیستم، پس از اجرایی شدن مالیات بر درآمد فدرال، این سیاست لغو شد.
لاولی و «کیمبرلی کلاوزینگ» اقتصاددان PIIE مشترکا در مقاله ماه مه خود تحت عنوان «چرا پیشنهادهای تعرفهای ترامپ به آمریکاییهای شاغل آسیب میزند؟» نوشتند این تعرفهها «واپسگرا» و روشی «منسوخ» برای افزایش درآمد دولت هستند.
طبق تاکید آنها فقط 2 درصد از درآمد دولت در کشورهای پردرآمد از عوارض واردات تامین میشود.
ترامپ طی دوره اول ریاست جمهوری خود تعرفههای 300 میلیارد دلاری را بر کالاهای ساخت چین وضع و یک جنگ تجاری و تعرفههای تلافی جویانه را برانگیخت.
واقعا پررویید!!