چرا کانادا اجازه استرداد خاوری به ایران را نمی‌دهد؟

اتهام اختلاس مرجان شیخ‌الاسلامی در ایران و سرمایه‌گذاری‌هایش در کانادا دوباره پرونده محمودرضا خاوری، مدیرعامل پیشین بانک ملی ایران و پیوندش با اختلاس سه‌هزار میلیاردتومانی را بر سر زبان‌ها انداخت.

چرا کانادا اجازه استرداد خاوری به ایران را نمی‌دهد؟

در گفت‌وگویی با عضو هیات مدیره کنگره ایرانیان کانادا درباره پیگیری‌های این نهاد مدنی در موضوع بازگرداندن خاوری به ایران پرسیده شده است. کنگره ایرانیان کانادا طومار آنلاینی به راه‌ انداخته و از مردم خواسته با امضای این طومار اعتراض‌شان را به حضور مفسدان اقتصادی در کانادا به گوش مقامات دولت کانادا برسانند.

بیژن احمدی، عضو هیات مدیره کنگره ایرانیان کانادا در گفت‌وگو با یورونیوز ابعاد تازه‌ای از پیگیری‌های صورت گرفته در مورد پرونده خاوری را مطرح ساخته و خبر داده که این کنگره در حال رایزنی با چند وکیل متخصص است که اگر دولت کانادا در این زمینه کاری نکند از طریق آن وکلا بتواند پرونده را پیگیری کند.

در این سال‌ها کنگره ایرانیان کانادا به شکل خاص در پرونده خاوری چه پیگیری‌هایی داشته است؟

بیژن احمدی: کنگره ایرانیان کانادا در مکاتبه و ملاقات مختلفی که با مقام‌های دولت کانادا داشته خواستار این شده که یا خاوری به ایران استرداد شود تا اینکه بتواند دوره محکومیت حکمی که علیه‌شان وجود دارد را بگذرانند و عدالت درباره پرونده ایشان رعایت شود. حکم کنونی برای پرونده خاوری اختلاس است که شامل ۳۰ سال زندان می‌شود. اگر هم قوانین کانادا اجازه استرداد ایشان به ایران را نمی‌دهد پرونده ایشان در کانادا توسط دادگستری کانادا رسیدگی شود. متاسفانه از سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ که پرونده ایشان بسیار مطرح بود هم با دولت محافظه‌کار استیون جوزف هارپر و هم با دولت لیبرال جاستین ترودو مساله را منتقل کردیم اما تا کنون دولت پاسخگو نبوده است. حتی بعد از اینکه خاوری حکم زندان گرفت هم دوباره این ماجرا را گوشزد کردیم و متاسفانه تا این لحظه نتیجه‌ای از پیگیری‌ها نگرفته‌ایم.

چرا قوانین کانادا اجازه استرداد خاوری به ایران را نمی‌دهد؟

بیژن احمدی : در برخی ملاقات‌ها با مقام‌های کانادایی در زمان دولت ترودو پیش از اینکه حکم ایشان قطعی شود، آنها اعلام کردند که کانادا فرد متهم را به کشوری که در آن حکم اعدام اجرا شود، باز نمی‌گرداند. در حال حاضر قرارداد استرداد مجرمان در ایران و کانادا هم وجود ندارد و نبود رابطه دیپلماتیک هرگونه مذاکره دیپلماتیک را در مورد چنین پروندهایی دشوار و غیرممکن می‌کند.

آیا فکر می‌کنید مطرح شدن پرونده مرجان شیخ‌الاسلامی‌ بتواند به بررسی این پرونده کمک کند؟

بیژن احمدی: خب با مطرح شدن پرونده مرجان شیخ‌الاسلامی‌ آل‌آقا این این فرصت به وجود آمده که از طریق فشار افکار عمومی بتوانیم به دولت کانادا متذکر شویم که دولت، دادگستری و مقام‌های امنیتی و قضایی کانادا اقدام لازم برای عدم ورود محکومان به فساد مالی به کانادا را انجام دهند و از سرمایه‌گذاری چنین افرادی چه از ایران و چه از سایر کشورها در خاک کانادا جلوگیری کنند.

در طومار آنلاینی که روی وبسایت‌تان قرارداده‌اید به برخورد دوگانه دولت کانادا با ایرانیان اشاره کرده‌اید. در این مورد نیز توضیح می‌دهید؟

بیژن احمدی: بسیاری از شهروندان ایرانی-کانادایی در روند مهاجرت، تمدید ویزا، گرفتن ویزا و تمدید کارت‌های مربوطه با مشکلات فراوانی روبه‌رو بودند. در برخی مواقع حساب بانکی دانشجویان ایرانی که در کانادا هستند با داشتن تنها چند صد دلار به خاطر تحریم‌ها بلوکه شده است.

چطور است که ایرانیان با مقدار کمی پول در حساب بانکی یا برای دریافت مهاجرت و دریافت ویزا با موانع بسیاری مواجه اند اما افرادی مانند خاوری یا متهمی مانند مرجان شیخ‌الاسلامی میلیون‌ها دلار، آنطور که از سرمایه گذاری آنها مشخص است، وارد خاک کانادا کرده‌اند بدون آنکه مشکلی برای آنها به وجود آید.

خواسته مشخص شما از دولت کانادا پس از امضای طومار توسط ایرانیان چیست؟

بیژن احمدی: دولت کانادا باید در برابر این مساله بایستد. همواره دولت کانادا این را مطرح کرده که به قوانین جهانی برای مبارزه با پولشویی و فساد مالی پایبند است و این هم باید بخشی از اقدام دولت کانادا باشد.

کنگره ایرانیان کانادا یک سازمان غیرانتفاعی و مردم نهاد است. ما توان اجرایی نداریم بلکه می‌توانیم با فشار افکار عمومی و فشار رسانه‌ها و اقداماتی که از سوی جامعه مدنی انجام می‌دهیم بتوانیم خواست جامعه ایرانیان در کانادا را با مقام‌های دولتی و نمایندگان مجلس از احزاب گوگانون مطرح کنیم. ما خواستار رسیدگی دولت و نهادهای مربوطه به این مساله هستیم.

اگر همه این چیزهایی که گفتید نتیجه نداد، تکلیف چه خواهد بود؟ به چه گام‌های بعدی فکر کرده‌اید؟

بیژن احمدی: در حال مکاتبه و مشورت با چند وکیل متخصص در این زمینه هستیم تا اگر دولت نخواهد در این زمینه پاسخگو باشد ببینیم چطور می‌توانیم اقدام قانونی مورد نیاز را انجام دهیم. اما به هر شکل در حال حاضر تقاضای ما این است که ایرانیان به صفحه کنگره ایرانیان کانادا بروند و این و طومار را مطالعه و در صورت تمایل امضا کنند. هرچند تعداد امضاها بیشتر باشد ما بهتر می‌توانیم خواست جامعه ایرانی در کانادا را پیگیری کنیم. ما به دنبال این هستیم تا به دولت کانادا نشان دهیم افرادی که در ایران فساد مالی می‌کنند و پول مردم ایران را به سرقت می‌برند جایی در کانادا ندارند.

منبع: اقتصادآنلاین

22

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • مهدی
    0

    یادم میاد مرحوم پدرم میگفت اگردزدی بکنی میری جهنم ولی حالا اگردزدی گردی میری کانادا