یک هفته از ضرب الاجل مجلس به بانک مرکزی گذشت / تکلیف سپردهگذاران در موسسات مالی غیرمجاز چه شد؟
شاید کمتر کسی تصور میکرد موسسهای که مجوز بانک مرکزی را دریافت کرده است، درگیر حواشی شود که از نمایندگان مجلس تا روسای قوای سه قوه و حتی مجلس خبرگان را درگیر خود کند و این ماجرا به حدی چالش برانگیز شد که طرح سوال از رئیس جهور در بین نمایندگان مردم در مجلس شواری اسلامی مطرح شد.
پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به پایان ضربالاجل یک هفتهای مجلس به رئیس کل بانک مرکزی برای حل مشکل مؤسسات مالی و اعتباری گفت: سؤال از رئیس جمهور، شکایت از تخلفات بانک مرکزی در نظارت بر مؤسسات مالی و اعتباری و طرح ساماندهی مؤسسات مالی و اعتباری، سه اقدام مجلس برای حل مشکل مردم است. ( در این باره بیشتر بخوانید )
کاسپین از کجا آمد
در اواخر اسفندماه ۱۳۹۴ در جریان ساماندهی موسسات غیرمجاز، با طی فرآیندی چند تعاونی اعتبار که در مجموعهای تحت عنوان "آرمان ایرانیان" فعالیت میکردند، مجوز فعالیت رسمی در بازار پول را از بانک مرکزی دریافت کرده و به عنوان پنجمین موسسه اعتباری مجاز بانک مرکزی ثبت شدند. تعاونیهای فرشتگان، الزهرا مشهد، حسنات اصفهان، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امید جلین گرگان و عام کشاورزان مازندران هشت تعاونی بودند که در مجموع با تغییر نام "آرمان ایرانیان"، "کاسپین" شدند. در ( این باره بیشتر بخوانید )
هجوم مردم برای دریافت سپرده ها
اوضاع زمانی به هم ریخت که با برخی اعلانها از سوی مراجع قضایی، ماجرای کاسپین روی دیگری از خود را نشان داد؛ به طوریکه با پرده برداشتن از بدهی حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومانی تعاونی فرشتگان به عنوان یکی از زیرمجموعههای کاسپین که از سوی دادستان تهران منعکس شد، سپردهگذاران نه تنها این تعاونی بلکه مجموعه کاسپین را تحت تاثیر قرار داد و آنها برای دریافت سپردههای خود به سمت موسسه هجوم بردند. ( این باره بیشتر بخوانید )
بانک مرکزی طی اطلاعیه هایی تلاش کرد که شرایط را آرام کند و در همین راستا قائم مقام بانک مرکزی اعلام کرد که از ۸ تعاونی زیرمجموعه موسسه کاسپین ۵ مورد از نظر دارایی و بدهی تعیین تکلیف شده و در این مورد هیچ جای نگرانی ندارند. (این باره بیشتر بخوانید)
ورود کمیسیون اقتصادی به ماجرا
حجتالاسلام سیدناصر موسویلارگانی عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از ماموریت علی لاریجانی رئیس مجلس به کمیسیون اقتصادی مجلس برای بررسی مشکلات موسسه مالی کاسپین خبر داد و گفت: براساس این مأموریت، قرار است کمیسیون اقتصادی مشکلات مؤسسه مالی و اعتباری کاسپین را بررسی و رفع کند. ( این باره بیشتر بخوانید )
در پی ورود مجلس به موضوع موسسه اعتباری کاسپین، کمیسیون اقتصادی مجلس از رئیس کل بانک مرکزی دعوت کرد تا در نشست عصر امروز این کمیسیون از سیف آخرین توضیحات و اقدامات بانک مرکزی درباره موسسه اعتباری کاسپین را جویا شود، ولی براساس خبرهای رسیده ولیالله سیف امروز به مجلس نرفت و معاونان خود را به کمیسیون فرستاد تا نتیجهای رد جلسه امروز حاصل نشود. ( این باره بیشتر بخوانید )
تجمعات کاسپینی ها
طولانی شدن فرایند رسیدگی به مشکلات سپرده گذاران موسسه اعتباری کاسپین موجب اعتراض بسیاری از این سپردهگذاران شده و ضمن تجمعات متعددی از سوی این افراد مقابل مجلس، ساختمان بانک مرکزی، ساختمان اصلی این موسسه در سعادت آباد، وزارت اقتصاد و امور دارایی، دادستانی تهران و سازمان مدیریت و برنامهریزی انجام داده است. (این باره بیشتر بخوانید)
درهمین راستا جمعی از سپردهگذاران موسسه کاسپین در خیابان شهید بهشتی زاهدان مقابل شعبه مرکزی این موسسه مالی و اعتباری تجمع کردند. دادستان حجتالاسلام علی موحدیراد اظهار داشت: پرونده مسئولان موسسه مالی و اعتباری کاسپین و ناظر پولی بانک مرکزی در استان سیستان و بلوچستان تحت عنوان اخلال در نظم اقتصادی کشور و با توجه به مراجعات و شکایت شکات، توسط دادستانی به شعبه امنیتی ارجاع و متهمین تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند. ( این باره بیشتر بخوانید )
واکنش سیف به موضوع کاسپین
چهارشنبه 25 اسفند در حاشیه جلسه هیئت دولت رئیس کل بانک مرکزی با حضور در جمع خبرنگاران گفت: بحث هشت تعاونی که در موسسه کاسپین ادغام شدند مطرح بود که تا الان پنج تعاونی داراییها و بدهیهای خود را به کاسپین منتقل کردند و کاسپین در حال حاض پاسخگوی سپردهگذاران آن پنج تعاونی است. امیدواریم سه تعاونی دیگر در یکی دو روز آینده یک مورد آنها قطعی شود و دو مورد دیگر در سال آینده عملیاتی میشود که میتواند به سپردهگذاران آرامش دهد. ( این باره بیشتر بخوانید )
باز هم تجمع های گسترده کاسپینی ها برای رساندن حرفشان به گوش مسئولان
سپرده گذاران موسسه کاسپین در ماه های گذشته تجمع های اعتراضی متعددی در مقابل ساختمان های مجلس، بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، دادگستری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و ساختمان مرکزی کاسپین داشته اند. در هفته پایانی اسفند ماه 95 سپرده گذاران کاسپین تقریباً هر روز مقابل ساختمان مرکزی این موسسه تجمع کرده و با برپایی چادر سعی کرده اند صدای اعتراض شان را به گوش مسئولان برسانند هر چند از روز سه شنبه هفته گذشته مدیران کاسپین درب ساختمان مرکزی خود را بسته و نسبت به ورود مردم به داخل ساختمان اصلی جلوگیری می کنند. ( این باره بیشتر بخوانید )
تعدادی از سرمایه گذاران در موسسه مالی اعتباری آرمان(البرز ایرانیان) جلوی بانک مرکزی تجمع کردند. (این باره بیشتر بخوانید)
واکنش سخنگوی قوه قضاییه
حجتالاسلام محسنی اژهای در یکصد و دهمین نشست خبری خود در جمع اصحاب رسانه در خصوص پرونده کاسپین اظهار داشت: این مشکلی است که مابین بانک مرکزی و کاسپین است. سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد: پرونده کاسپین در قوه قضاییه مطرح است و در مراحل اولیه کار قرار دارد و نمیتوان دورنمای آن را گفت اما اختلافی است که بین بانک مرکزی و کاسپین به وجود آمده و چیز روشنی را نمیتوانم در خصوص آن بیان کنم. ( این باره بیشتر بخوانید )
ورود مجلس خبرگان
همزمان با مسدود ماندن ۵ ماهه سپرده های سپرده گذاران کاسپین در این موسسه، مجلس خبرگان نیز برای پیگیری حقوق مردم وارد عمل شد. (این باره بیشتر بخوانید)
مقصر بانک مرکزی است
روزنامه خراسان نوشت: مؤسسه مالی اعتباری کاسپین با دریافت مجوز از بانک مرکزی مشروط بر انحلال 8 تعاونی (فرشتگان، الزهراء(ع) مشهد، حسنات اصفهان، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امید جلین گرگان و عام کشاورزان مازندران) در تاریخ 27 اسفند 94 تأسیس شد. قاضی حیدری، معاون دادستانی مشهد که از قضات اصلی رسیدگی به این پرونده است، گفت: یکی از دلایلی که باعث شده پرونده کاسپین به سرانجام نرسد بانک مرکزی است. ( این باره بیشتر بخوانید )
تغییر مدیر عامل کاسپین
در جریان نابسامانی های اخیر در موسسه کاسپین مجمع عمومی عادی این موسسه به طور فوق العاده برگزار شد که به تصمیماتی برای تغییر اعضای هیات مدیره انجامید.بر این اساس، ذکریا متحمل از مدیریت عامل کاسپین کنار رفت و افتخاری جایگزین وی شد. در عین حال که ترکیب اعضای هیات مدیره نیز با تغییراتی همراه بود. (این باره بیشتر بخوانید)
علی مطهری هم به ماجرا پیوست
نایب رئیس مجلس در نطق میان دستور خود تکلیف سهامداران مؤسساتی مانند کاسپین و ثامنالحجج و آرمان سخن گفت. ( این باره بیشتر بخوانید )
درهمین رابطه بانک مرکزی اطلاعیه صادر کرد
روابط عمومی بانک مرکزی در اطلاعیه ای گفت: در مرحله دوم، سپرده سپرده گذاران تعاونی منحله فرشتگان تا مبلغ ٢٠٠ میلیون ریال توسط موسسه اعتباری كاسپین تعیین تكلیف می شود. (این باره بیشتر بخوانید)
اعتراضات جدی و گسترده تر شد
ولی اطلاعیه بانک مرکزی فایده نداشت و کاسپینیها مقابل بانک مرکزی کفن پوش شدند و خیابان میرداماد بسته شد. (این باره بیشتر بخوانید)
مجلس بانک مرکزی را تهدید کرد که پرونده "کاسپین" را قضایی میکنیم
پورابراهیمی گفت: اگر در جلسه آینده کمیسیون اقتصادی و بانک مرکزی به جمع بندی نرسیم قطعاً اعمال ماده 236 را به رأی می گذاریم و در صورت تصویب، پرونده به مرجع قضایی ارجاع می شود . ( این باره بیشتر بخوانید )
واکنش معاون نظارتی بانک مرکزی
فرشاد حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی گفت: دارایی ها در حال انتقال به کاسپین است و سپرده گذاران از 28 اردیبهشت 96 می توانند مراجعه و در صورت تمایل در این موسسه اقدام به افتتاح حساب کنند و از امروز هم عملیات تسویه مربوط به سپرده گذاران زیر 20 میلیون تومان را شروع کردیم که تعداد این سپرده گزاران حدود 400 هزار نفرند. (این باره بیشتر بخوانید)
شکایت در دادستانی کاسپینی ها
جمعی از سپرده گذاران کاسپین صبح امروز با حضور در دادستانی از رئیس کل بانک مرکزی و معاون نظارتی وی به دلیل مسدودیت ۸ ماهه سپرده هایشان در موسسه مجاز کاسپین شکایت کردند. ( این باره بیشتر بخوانید )
تجمع سپردهگذاران کاسپین برای چندمین بار مقابل مجلس
جمعی از سپردهگذاران مؤسسه مالی و اعتباری کاسپین برای چندمین بار در اعتراض به عدم بازگشت سرمایهشان در برابر ساختمان مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. (این باره بیشتر بخوانید)
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس توافقات انجام شده و احکام صادر شده از سوی مراجع قضایی مطالبات سپردهگذاران موسسه کاسپین تا سقف 20 میلیون تومان پرداخت میشود. ( این باره بیشتر بخوانید )
بحران کاسپین فروکش می کند؟
روند پرداخت تدریجی پول سپردهگذاران تعاونی اعتبار فرشتگان بهتدریج سرعت گرفته و انتظار میرود تا یکماه آینده بحران ایجاد شده برای مؤسسه اعتباری کاسپین فروکش کند و تلاشها برای ادامه اعتراضهای خیابانی هم در حال رنگ باختن است. (این باره بیشتر بخوانید)
پای رئیس جمهور هم به ماجرای کاسپین وارد شد
هرج و مرج در بنگاههای مالی واعتباری از جمله کاسپین،فرشتگان و آرمان سبب شد تا نمایندگان طرح سوال از رئیسجمهور را در دستور کار قرار دهند . (این باره بیشتر بخوانید)
ریشه های شکل گیری موسسه های غیر مجاز از نظر رئیس کل بانک مرکزی
سیف: همانگونه که بارها گفتم موسسه های غیرمجاز موضوعی است که از دولت های قبل به ارث رسیده و من و همکارانم در بانک مرکزی وارث این وضعیت نابسامان بوده ایم. در واقع سابقه تشکیل اینگونه موسسات به طور عمده به دهه های 1370 و 1380 بر می گردد. در آن زمان وزارت تعاون، مجوزهایی را با عنوان تعاونی اعتبار صادر کرد. همچنین نیروی انتظامی، مجوزهایی برای صندوق های قرض الحسنه می داد. (این باره بیشتر بخوانید)
سیف از احتمال حضور نماینده سپردهگذاران تعاونیهای منحله در هیات تسویه خبر داد و گفت: پرداخت سپردههای تا سقف ۵۰ میلیون تومان موسسه کاسپین، از چهارم تیرماه آغاز خواهد شد. (این باره بیشتر بخوانید)
ورود مجلس به ماجرای موسسات کاسپین و آرمان / آیا پای وزیر به صحن علنی مجلس باز می شود
علی رحیمی نماینده مجلس از تشکیل جلسه مسئولان نهادهای مختلف برای رسیدگی به موضوع موسسات اعتباری بویژه کاسپین و آرمان در مجلس خبر داد و نوشت اگر نمایندگان قانع نشوند موضوع سوال از وزیر برای طرح در صحن به هیات رییسه مجلس گزارش خواهد شد . (این باره بیشتر بخوانید)
عدم وجود عزم جدی در بانک مرکزی برای رفع مشکلات موسسه آرمان
ماجرای فعالیت موسسات اعتباری با نرخهای سود بالا و همچنین اعلام ورشکستگی و یا غیر مجاز خواندن این موسسات در ایران خبری تکراری است. موسسه آرمان هم از آن دسته از موسسات چند سال اخیر در بازار پولی و بانکی کشور است که تحت نظارت بانک مرکزی برای سپرده گذاران خود ایجاد مشکل کرده است. به دنبال اعلام رفع مشکل سپرده گذاران آرمان و عدم همکاری بانک مرکزی برای رفع این مشکلات، شواهد حکایت از عدم وجود عزم جدی برای سر و سامان دادن به وضعیت فعلی از سوی بانک مرکزی دارد. (این باره بیشتر بخوانید)
ورود علی لاریجانی به ماجرا
در پی بحرانی شدن وضعیت مردم و خلف وعده های متعدد بانک مرکزی در تعیین تکلیف سپرده گذاران کاسپین نادر قاضی پور در نامه ای به علی لاریجانی خواستار رسیدگی به مشکلات این گروه از مردم شد. علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی نیز در نامه ای جعفری دولت آبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران خواستار تسریع در رسیدگی به پرونده کاسپینی ها شد. این درحالی است که هنوز دولت گامی برای رفع مشکلات سپرده گذاران کاسپین برنداشته جز اینکه زمان های مختلف را برای تعیین تکلیف نهایی به مردم اعلام کند! البته این هربه هم جواب نداده و مردم امیدی به وعده های بانک مرکزی دولت یازدهم ندارند. (این باره بیشتر بخوانید)
ورود رییس قوه قضاییه به ماجرای کاسپینی ها
رییس قوه قضاییه درباره موسسه کاسپین گفت: 8 موسسه اعتباری در حال منحل شدن هستند تا دریک موسسه جدید قرار بگیرند و مشکلات مردم برطرف شود. ( این باره بیشتر بخوانید )
خط قرمز پلیس برای تجمعکنندگان کاسپین
سعید منتظرالمهدی در واکنش به برخورد پلیس با تجمعات اخیر همچون تجمعهای چندباره سپردهگذاران مؤسسه مالی کاسپین برای دریافت مطالبات خود از این مؤسسه اظهار داشت: پلیس بر اساس وظیفه ذاتی و قانونی خود باید در مواجهه با چنین مواردی، سعی کند تا چنین تجمعاتی نظم و انضباط شهری را خدشه دار نکند و ملزم به رعایت قانون است . ( این باره بیشتر بخوانید )
هشدار بانک مرکزی به سپردهگذاران کاسپین
یک مقام مسئول در بانک مرکزی گفت: تنها ۸۰شعبه کاسپین که اسامی آنها در سایت بانک مرکزی وجود دارد مجاز به پرداخت سپردهها هستند و اتفاقی که در خارج از این شعب رخ دهد، مورد تائید این بانک نیست. ( این باره بیشتر بخوانید )
جدیدترین آمار از سپردههای فرشتگان/پرداخت ۱۲۱ میلیاردی با خط اعتباری
فرایند تعیین تکلیف سپردهگذاران تعاونی منحله فرشتگان تا سقف ۵۰ میلیون تومان در حالی ادامه دارد که آخرین گزارش از عملکرد رسیدگی به وضعیت این تعاونی حاکی از آن است که تاکنون و طی سه مرحله اختصاص خط اعتباری بانک مرکزی حدود ۱۲۱ میلیارد تومان به ۱۴ هزار و ۸۲۰ نفر پرداخت شده است. (این باره بیشتر بخوانید)
معاون پارلمانی رئیس جمهوری امروز از دستور ویژه رئیس جمهوری برای حل مشکل موسسات مالی غیرمجاز خبرداد. آن طور که او گفت رییس جمهور به وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی دراین باره دستوارتی داده است در این گزارش همه اتفاقاتی که برای مالباختگان اتفاق افتاده مرور می شود. (این باره بیشتر بخوانید)
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تنها راهکار جبران کسری منابع برای حل مشکل سپرده گذاران موسسات مالی و اعتباری را ایجاد خط اعتباری با مجوز قانونی از مجلس خواند. ( این باره بیشتر بخوانید )
معاون اول قوه قضاییه گفت: بر اساس تعهد بانک مرکزی، وجوه سپرده گذاران کاسپین تا سقف ۲۰ میلیون تومان پرداخت میشود. ( این باره بیشتر بخوانید )
فعلا تعیین تکلیف حساب های مشترک فرشتگان مقدور نیست
موسسه کاسپین طی اطلاعیه ای اعلام کرد: پرداخت حسابهاى مشترک تعاونی منحله فرشتگان تا اطلاع ثانوى تعیین تکلیف این حسابها توسط موسسه اعتبارى کاسپین مقدور نیست. (این باره بیشتر بخوانید)
مدیر عامل موسسه اعتباری کاسپین: ۷۷ شعبه از ۸۰ شعبه موسسه اعتباری کاسپین در حال ارائه خدمات به سپرده گذاران است و در حال حاضر تنها ۳ شعبه این موسسه به دلیل ازدحام جمعیت، نمی توانند فعالیت داشته باشند. ( این باره بیشتر بخوانید )
نماینده مردم لنگرود در مجلس گفت: در جلسهای که هفته گذشته با سیف داشتیم، قرار شد تا برنامهای بیاورند و ۱۶۰۰ میلیارد تومان باقیمانده مردم را بدهند. (این باره بیشتر بخوانید)
روابط عمومی موسسه اعتباری کاسپین، این موسسه از سوی بانک مرکزی مسئول ساماندهی و تعیین تکلیف مشکلات سپرده گذاران تعاونی های منحله ۸ گانه شده است و اموال مکشوفه به ادعای ریاست کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به این موسسه اعتباری تعلق نداشته و این اموال مربوط به تعاونی منحله فرشتگان است. (این باره بیشتر بخوانید)
مدیر عامل کاسپین باز هم برکنار شد!
در جریان مسایل پیش آمده برای موسسه اعتباری کاسپین و مشکلاتی که در نتیجه قصور هیات مدیره این موسسه ایجاد شد، در اردیبهشت ماه بود که تغییراتی در ترکیب هیات مدیره این موسسه ایجاد و "متحمل" به عنوان مدیر عامل کاسپین برکنار شد. در حالی هیات مدیره تصمیم به انتصاب محمد جعفر افتخار به عنوان جایگزین متحمل گرفت که طولی نکشید این انتخاب نیز پایدار نماند و بار دیگر مدیرعامل برکنار شد. امروز در جلسه ای که هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین برگزار کرده، تصمیم به برکناری افتخار گرفته و علی نعیمی، رییس هیأت مدیره را به عنوان سرپرست موسسه انتخاب کرده است. ( این باره بیشتر بخوانید )
پورابراهیمی : همچنان بیش از 100 نماینده به سوال از رئیس جمهور اصرار دارند
رئیس کمیسیون اقتصادی گفت: با اینکه تعدادی از نمایندگان از امضای خود برای سؤال از رئیس جمهور در مورد مؤسسه مالی و اعتباری کاسپین انصراف دادهاند، هنوز بیش از ۱۰۰ نفر بر امضای خود اصرار دارند. (این باره بیشتر بخوانید)
وضعیت پرداختی های کاسپین تاکنون
موسسه اعتباری کاسپین تاکنون 859 میلیارد و 900 میلیون تومان برای تعیین تکلیف 403 هزار و 725 نفر از سپردهگذاران تعاونی اعتبار فرشتگان (تعاونی ادغام شده در کاسپین) پرداخت کرد که 600 میلیارد تومان آن، خط اعتباری بانک مرکزی بوده است. (این باره بیشتر بخوانید)
15
4 مووسسه ای ک قراره ادغام یا زیر نظر بانکی باشند چ موسساتی هستند؟