واکاوی 3 «حقیقت» مهم پشت سخنرانی سالانه بایدن در کنگره
رئیس جمهور آمریکا پنجشنبه 7 مارس (17 اسفند) سومین سخنرانی سالانه خود در دوران ریاست جمهوریاش را در کنگره ایراد کرد.
«جو بایدن» دستاوردهای حکمرانی و رویکرد انتخاب مجدد خود را توضیح داد و از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق و رقیب سیاسی جمهوریخواه خود، شدیدا انتقاد کرد.
جمهوریخواهان حاضر، طی سخنرانی بایدن مکررا او را هو کردند.
بایدن طی این سخنرانی درباره دستاورهای اقتصادی ریاست جمهوری خود مفصلا توضیح و پیشنهادهای سیاست خارجی خود را شرح داد. با این وجود، واقعیت این است که وضعیت اقتصادی حاضر ایالات متحده خوش بینانه نیست و دیپلماسی آن در دردسر قرار دارد.
تحلیل رسانههای آمریکایی تاکید دارد که سخنرانی سالانه رئیس جمهور در کنگره بشدت سیاسی بود و مردم بیشتر لحن آن را به خاطر میآورند تا محتوای آن.
سیاست شدیدا قطبی و اختلافات حزبی قوی
امسال، در ایالات متحده سال انتخابات است و تقریبا از پیش قطعی شده بایدن و ترامپ بار دیگر در انتخابات رو در روی هم خواهند ایستاد. رسانههای آمریکایی اشاره میکنند که هدف اصلی بایدن از سخنرانی سالانه خود در کنگره تبلیغ خودش و حمله به ترامپ بود.
بایدن در این سخنرانی مستقیما به نام ترامپ اشاره نکرد اما از او به عنوان «سلف من» یاد کرد. بایدن بار دیگر با اشاره به «شورشهای کنگره» گفت شورشیانی که به ساختمان کنگره یورش بردند، به «گلوی دموکراسی آمریکایی خنجر زدند» و ترامپ و برخی جمهوریخواهان را به تلاش برای «لاپوشانی حقیقت» متهم کرد.
ترامپ در شبکههای اجتماعی فورا به سخنرانی بایدن واکنش نشان داد. او گفت بایدن تهدیدی برای دموکراسی آمریکایی است، از دولت به عنوان «سلاح» علیه مخالفان سیاسی استفاده میکند و سخنرانی سالانهاش در کنگره «خشمگینانه، قطبی و مملو از تنفر بود».
واکنشهای افراد دو حزب در کنگره به سخنرانی بایدن نیز در تضاد آشکار با هم بود. دموکراتها معتقد بودند که بایدن «انرژی» از خود نشان داد و پیامی مهم به مردم آمریکا منتقل کرد؛ «مایک جانسون» رئیس مجلس نمایندگان که یک جمهوریخواه است اما به انتقاد از سخنرانی بایدن پرداخت و آن را «شدیدا حزبی» توصیف کرد.
بایدن در سخنرانی خود نگرانیها و تردیدها درباره شرایط جسمانی خود را کم اهمیت جلوه داد. احساساتش قدرتمندتر از همیشه و کلماتش تندتر از همیشه بود.
عملکرد اقتصادی که با دادهها تطابق ندارد!
اقتصاد همواره موضوعی بوده که روسای جمهور ایالات متحده در سخنرانی سالانه خود در کنگره به آن پرداختهاند. بایدن گفت اقتصاد آمریکا با کاهش بیکاری به پایینترین سطح تاریخی، افت شدید تورم و رونق کسب و کارهای کوچک، شدیدا در حال رشد است.
با این حال دادههایی که اخیرا منتشر شده نشان میدهد وضعیت کنونی اقتصاد آمریکا بسیار کمتر از آنچه بایدن گفت خوش بینانه است.
اول، مصرف داخلی در آمریکا درحال نشان دادن علائم ضعف است. دادهها نشان میدهد که در سه ماهه چهارم سال گذشته میلادی، جمع بدهی خانوارها در آمریکا با افزایشی 212 میلیارد دلاری به 17.8 تریلیون دلار رسید، هزینه مصرف کننده کاهش یافت و مصرف خانوار به کاهش خود ادامه داد.
دوم، نرخ بیکاری هنوز بالاتر از سطح پیش از اپیدمی کروناست. دادهها نشان میدهد که نرخ بیکاری آمریکا در ژانویه 3.7 درصد بوده که 0.2 واحد درصد بالاتر از پیش از وقوع کرونا محسوب میشود. تعداد اخراجهای برنامهریزی شده اعلامی توسط شرکتهای آمریکایی در فوریه به بالاترین سطح نسبت به ماه مشابه از سال 2009 رسید.
سوم، تورم دوباره در حال افزایش است. قیمت مواد غذایی که مستقیما با معیشت مردم ارتباط دارد همچنان رو به افزایش است. قیمتهای خوار و بار طی چهار سال گذشته 25 درصد افزایش یافته و بالاتر از کل نرخ تورم 19 درصد در مدت مشابه قرار گرفته و به چالش اقتصادی ماندگار دولت بایدن تبدیل شده است.
حمایت از درگیری و ایجاد نارضایتی عمومی
بایدن به محض شروع سخنرانی بر اهمیت تداوم کمک نظامی آمریکا به اوکراین تاکید کرد و باعث شد نمایندگان جمهوریخواه با فریاد کشیدن «مزخرف»، به این بخش از نطق او واکنش نشان دهند.
او هنگام اشاره به درگیری اسرائیل-فلسطین اعلام کرد ارتش آمریکا یک اسکله موقت برای کمکهای بشردوستانه در آبهای خاورمیانه نزدیک به نوار غزه راه اندازی میکند و گفت که ایالات متحده به ترویج یک آتش بس کوتاه مدت در نوار غزه متعهد است.
اما پشت این اظهارات «خیرخواهانه» تداوم عرضه تسلیحات آمریکا به اسرائیل قرار دارد.
به نوشته روزنامه «واشنگتن پست»، پس از آنکه دور جدید درگیری فلسطین-اسرائیل آغاز شد، ایالات متحده بیش از 100 سفارش فروش سلاح را به تصویب رساند و به اسرائیل منتقل کرد.
تایید و ارسال اکثر این سفارشات بدون آنکه علنی شوند، صورت گرفته است. این سیاست باعث نارضایتی گستردهای شده و برخی قانونگذاران حین سخنرانی بایدن به نشانه اعتراض دستنوشتههای «انتقال بمب را متوقف کنید» را بالا بردند.
بحران انسانی ایجاد شده توسط بحران اوکراین و درگیری فلسطین-اسرائیل باعث شده شمار بیشتر و بیشتری از آمریکاییها واکنش نشان دهند.
نتایج نظرسنجی اخیر «آسوشیتدپرس-مرکز ملی افکارسنجی» نشان میدهد 40 درصد آمریکاییها خواستار این هستند که ایالات متحده نقشی کمتر فعال در حل درگیریهای جهانی ایفاء کند.